Lagbanner
Roma-svepet: Allt handlar inte om Super League!
1-1 blev det i veckans viktigaste match.

Roma-svepet: Allt handlar inte om Super League!

Vi säger "Ciao" till måndagen och sveper fram ännu en nyhetskoll á Roma - Atalanta-matchen, Super League, Femminiles viktigaste triumf (någonsin?) Primavera-derby osv osv.

"Il Settimana del Super League" - Och Roma
Går väl inte att undvika Super League efter en sådan här vecka. Detta trots att Roma inte var med som ett av de tolv ökända lagen. Troligtvis har ni som läser det här ungefär stenkoll på det mesta av vad Super League har gått ut på, annars är tusentals artiklar bara en googling bort. 
Undertecknad rekommenderar annars varmt den här artikeln från New York Times , texterna borta på tuttobalutto.se, Patrik Brennings krönika om att det kanske går att hoppas att denna uppslutning även landar kring några andra av fotbollens största problem eller kanske någon av de mängder av texter som skrivits på The Athletic.
Men, här ska vi fokusera på Romas plats i den här röriga grytan. 
 

Roma var som sagt inte ett av de tre italienska lag som stod bakom att vilja bryta sig loss från sina respektive ligakonkurrenter men klubben valde ändå att visa på vilken sida man står. 

Fonseca om kaoset: 
"Som de flesta tränarna, jag är helt emot Super League. Jag måste också tillägga att i denna stund är jag väldigt stolt att vara en del av fotbllen som har visat att det är supportrarna som är grunden i sporten." 

Summa summarum, viktigt för fotbollen att supportrarna visade hur viktigt man är och nog är undertecknad glad att Roma valde att ta ett så tydligt avstånd mot detta. Sen ska det också tilläggas, att fotbollen har en hel del problem som hänger över den, bara hoppas att detta kan vara starten på en mer hållbar riktning på fotbollen. 

Förlust mot Juventus - Men viktigaste triumfen någonsin för Roma Femminile
Helgens allra största och mest positiva Roma-händelse rör den som skedde för damlaget i Coppa Italia. Returen i cupsemin mot Juventsu och Roma, som satte igång sitt damlag på allvar 2017, hade chansen att nå finalen. 

2-1-ledning till Roma inför efter en heroisk insats på Trigoria. Söndag lunch bjöd på nya hjälteinsatser. Som ni kan se i sammandraget nedan. Det blev en ordentlig rysare. Efter en tuff och intensiv match gjorde Roma 2-2 i den 90:e, ett resultat som tvingade Juventus att på tilläggstid göra två mål för att hämta in bortamålen. Något man inte klarade av. 

Istället Juventus-seger med endast 3-2. Ett resultat som alltså tar Roma vidare till sin första riktiga titelchans någonsin. En final som spelas mot AC Milan. Missa inte den! (Bör visas på Viaplay) 
 

20 minuter räckte - En poäng mot Atalanta - Skräp mot Cagliari
Som rubriken för veckan säger, allt har dock inte handlat om Super League. Vi har också spelat en toppmatch, mot antagonisten från norr, Atalanta. 

Matchen i sig bjöd på ännu en dålig insats mot ett topplag från Roma och den stundom nykomponerade fyrbackslinjen briljerade inte precis. Många gånger när Atalanta anföll var det livsfarligt men den här gången hade Roma tur. Därtill lyckades man dra nytta av Gosens brutala satsning i den andra och fick en hel del speltid med en man mer på plan. 

Något som bäddade för Cristantes rökare som gav oss en poäng. Målskytten hade dock hoppats på mer:
"Vi kunde ha vunnit mot slutet när vi hade flera chanser. Jag tyckte inte Atalanta tryckte oss tillbaka på något vis. De gjorde ett mål och hade några kontringar men vi hade våra lägen också", sa Cristante i intervjun med DAZN. 

Fonseca var även han inne på samma spår. 
"Vi vann inte men vi gjorde en bra insats mot ett bra lag. Ni får inte glömma att Atalanta har vunnit åtta av sina nio senaste och att spela med en hög press mot detta lag hade vart dumdristigt. Andra halvlek var bättre och jag tyckte att vårt lag visade en stark karaktär" 

Gazzettans betyg: 
Lopez 7, Mancini 5,5, Crisante 6,5, Ibanez 5, Karsdorp 5,5, Villar 5, Perez 6, Veretout 6, Calafiori 5, Peres 6, Pellegrini 6, Mkhitaryan 5,5, Dzeko 6,5, Fonseca 6. 

Sen kanske vi inte ska höja söndagens match till skyarna. Ännu en förlust mot ett bottengäng när "Ninjas" Cagliari satte oss på pottan och vann med 3-2. En förlust som Fonseca menar inte kom av dålig attityd. 
“Vi försökte skapa trubbel hos dem men det slutade i att de gjorde två mål på våra egna misstag. Men om vi jämför den här matchen med den mot Torino var inte detta frågan om en attityds-förlust", sa portugisen till SkySport. 

Det ljusnar på skadefronten - Vi kan ha ett lag tills EL-semin! 
Skador och Roma. Två ord som väldigt sällan nämns utan varandra. Så har det även varit denna säsong men i veckan var det dock lite leenden på Trigoria när inte mindre än tre spelare gjorde comeback i träning med laget. 

Tidigare United-backen Chris "Smalldini" Smalling var en av dessa och kanske kan vi få se en "gol del x"-faktor för den brittiske italienaren. Visst vore det magiskt att se honom knoppa in en boll som skickar ut Super League-klubben Manchester United? 

Även Spinazzola, El Shaarawy och Marash Kumbulla fanns på Trigorias gräsplaner i fredags och lär i alla fall finnas med i truppen mot United. 

Torsdag kväll! Missa inte det! 

Sarri snart på Romas bänk 
Fonseca lär snart ha gjort sina sista matcher på Romas bänk och ersättaren verkar av allt att döma bli Napoli och Juventus tidigare "Mister", Maurizio Sarri. Enligt flertalet italienska medier är den storrökande Sarri i intensiv kontakt med Roma och det ska finnas ett tvåårskontrakt på bordet. 

Återstår att se när eller om detta blir klart men det mesta, ja allt tyder på att Fonseca är inne på sin sista dans med det här laget. Uttalandena efter Atalanta-matchen bekräftar nog just det. 
 
Lika i Primavera-derbyt ger tuffa förutsättningar för De Rossi. 
Alberto De Rossis Primavera-lag har haft det lite motigt den här våren. Efter COVID-uppehållet har laget sackat efter från sin överlägsna ledningsposition och funnit sig omsprunga av Sampdorias ungdomar. 

Lördag lunch spelade dock laget säsongens viktigaste match, den mot Lazio. Resultatet? 1-1. En match som var jämn och tuff men där Roma inte lyckades ta med sig alla tre poäng. Detta gör att det är fortsatt olidligt jämnt i toppen av Primaveran. Fortsättning följer här! 

Erik Winell@ErikWinell2021-04-26 10:35:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?