Lagbanner
Roma-svepet: Avsnitt 759 av Mourinho går till attack mot domarna
Depp, depp, depp när Roma förlorade mot Milan i torsdags.

Roma-svepet: Avsnitt 759 av Mourinho går till attack mot domarna

Måndag och ännu en gulröd vecka har passerat - Vad som dominerat nyhetsstoffet? Såklart en hel del domarattacker.

OBS! Vill ni läsa mer om Romas januarimercato - klicka er in här. 

Sere A:s mest underhållande match? - & vi hittade ett sätt att förlora
Det är som sagt inte ett jättemuntert Roma-svep detta. Torsdagens usla insats följdes som ni nog vet upp av en kaosartad söndagsmatch mot Juventus där Roma, trots ledning med 3-1 förlorade med 4-3. Kritiken var hård mot Romas mentala sidor, än en gång hittade laget sätt att förlora och än en gång visade Roma upp ett mycket svagt mentalt kapital. Allting framför ögonen på Francesco Totti som var på plats. 
"Vi hade total kontroll och spelade riktigt bra till en början", sa Mourinho till DAZN efteråt. Men... 
"I 70 minuter spelade vi ett spel som visar den stora talang vi har. Men sen, när det kom till de avgörande besluten så har spelarna på plan ofta svaga personligheter och har svårt att kontrollera sina känslor i matchen. Det gjorde att vi föll idag."
Mourinho ger dock inte upp utan menar att han på tre år ska uppnå någonting som tar Roma bort från dessa mentalspöken. 
"Jag vill arbeta här i tre år, inte en dag mindre. Vi ska komma bort från denhär mentaliteten". 

Il Romanistas etta från matchen säger det mesta. 
 


Kritik mot domarkåren, ännu en gång

Det ska först och främst sägas. Det var ett håglöst och tämligen uselt Roma som förlorade mot Milan i torsdags. Trots det så kretsade det mesta av diskussionerna kring endera straffen som utdelades efter Abrahams "hands" och den situation när domare Chiffi friade trots att Zaniolo föll till marken. 
"Jag har inte sett en enda bild där det är tydligt att Milan skulle haft straff. Om du jämför deras straff med tacklingarna mot Zaniolo och Ibanez så är det dubbla straffar till oss. Om jag skulle bestämma skulle inget varit straff, men det spelar ingen roll. Det enda som vi vill ha är någon slags konsistens, när det kommer till domarbeslut efteråt så är har vi alltid otur", sa Mourinho efter förlusten. 
Många trodde att portugisen skulle få repressalier efteråt men icke, istället stängdes domare Chiffi av av det italienska fotbollsförbundet. Något som hänt fler gånger den gångna säsongen...

Men som sagt, det var inte domarinsatsen som gjorde att vi förlorade. Det var ett Roma som saknade tyngd framåt och som helt enkelt var för dåliga när Milan luftade reserverna pga skador, afrikanska mästerskap och så vidare. 

Som Gusten Dahlin, i det senaste Tutto Balutto var inne på, Roma avslutade alltså matchen med Carlez Perez, Afena-Gyan och Shumorodov som fronttrio. Lägg därtill att El Shaarawy spelade närmare en halvtimme som högerback. Det skriker liksom inte CL-platser om detta Roma för tillfället. 

Ny mittfältare, ny portugis
Roma är på värvningsjakt den här vintern och Mourinho har varit långt ifrån tydlig med bredden på sin trupp. Efter att klubben landade Ainsley Maitland-Niles på lån så står det nu klart att Sergio Oliveira (meriterad mittfältare från Porto) är mycket nära en övergång. Det ska vara ett lån med köpoption och han lär, enligt bland annat Di Marzio, presenteras redan i veckan. 

Maitland-Niles klar som vice-Karsdorp, eller nåt... 
Roma gjorde i veckan klar med sin nye högerback. Mourinho sägs inte ha alltför stort förtroende för Calafiori och Reynolds, bägge på väg bort enligt uppgifter, således är det nu en London-grabb som hämtas in på lån säsongen ut. Maitland-Niles presenterades under fredagen och gjorde sin första träning med laget under lördagen. 
24-åringen har haft svårt att få speltid i Arsenal men sägs nu kunna få tillfälle att blomstra i Rom, istället för i den regniga huvudstaden London. 

Zaniolo hackar i Roma - Men Mancini vägrar sluta hoppas

I veckan gick den italienska förbundskaptenen Roberto Mancini ut till Nicolo Zaniolos försvar. I en intervju med Gazzettan berättade Mancini att han hoppas på stordåd av Zaniolo, redan 2022. 
"Jag vet inte om han behöver flytta eller så. Det är Mourinho som vet hur han passar in i laget. Jag är dock säger på att Zaniolo måste spela och förbättra sig. Jag hoppas att både Zaniolo och Scamacca kan överraska mig under 2022 och visa att de kan tillföra saker till det italienska landslaget". 
Zaniolo var påtänkt till EM-truppen i somras men skadan höll honom borta. Efter en ganska svag höst har landslagsplatsen inte direkt kommit närmare på slutet, men som citatet säger, Mancini har koll på sin Roma-favorit. 

Serie A drar ned - Endast 5000 åskådare i två omgångar

Hela världen, inklusive sporteuropa, ser nu hur en ny coronavåg drar över. Serie A har sakteliga dragit ned på publikkapaciteten, den här omgången var det exempelvis 50% tillåtna åskådare. Under lördagen dras dock remmen åt ytterligare. Omgångarna som spelas mellan 15-16:e januari, och 22-23:e januari (för Roma gäller det mötena mot Cagliari och Empoli) är endast 5000 supportrar tillåtna. Usch och tvi för corona men det är bara att hoppas att nya vaccineringar och restriktioner ett tag igen kan få bot på pandemin så att vi kan återgå till det vanliga igen.

Erik Winell@ErikWinell2022-01-10 08:10:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?