Lagbanner
Roma-svepet: New Balance, då är Zaniolo tillbaka & så nära var Håland att gå till Roma
En poäng blev det efter en håglös insats mot Benevento.

Roma-svepet: New Balance, då är Zaniolo tillbaka & så nära var Håland att gå till Roma

Veckans Roma-svep avhandlar två matcher från herrlaget, därtill sprängfyllt med andra nyheter

Rubrikerna efter matcherna
Vi börjar med matcherna...

På torsdagkvällen spelade Roma borta i ett portugisiskt berg och där lyckades man knipa åt sig en viktig 2-0-seger mot Braga. Något som gör att Roma har ett synnerligen fint läge inför returen nu på torsdag. Som vanligt(?) när Roma spelar finns det dock alltid lite smolk i bägaren och denna gång var det skadeländet. Roma har under dagarna fått tillbaka flera offensiva spelare, så fattas då att nya skador ska drabba defensiven. 


Fonseca har återigen rejäla skadebekymmer. 

På torsdagen skadade sig bland annat Roger Ibanez, Bryan Cristante och Jordan Veretout. Detta som tillägg på den redan skadade försvarstrion Smalling, Kumbulla och Santon. Något som gjorde att Roma avslutade med en treback bestående av Gianluca Mancini, RIck Karsdorp och Leonardo Spinazzola. Inte helt optimalt. 

Gällande skadeläget väntas Ibanez vara borta minst en vecka och kring de två andra är det på dag-dag-basis. Noterbart i övrigt, det var en fin insats av ett mycket decimerat Roma och vi fick därtill se Stephan El Shaarawy med en comeback. En comeback som kröntes med en hockeyassist till Romas sista mål. 

Matchen mot Benevento då? 0-0 och en synnerligen håglös insats. 
Inget mål framåt trots att det inte var där Roma var sårade på förhand. Dessutom fick Benevento en gubbe utvisad något som ytterligare borde sett till att Roma kunde åstadkomma ett mål kan tyckas. 

xG-statistiken säger 0.92 mål till Roma, 0.25 till Benevento. Men i resultatkolumnen blev det alltså inget mål åt något håll och Roma tappar viktiga poäng i kampen om Europa. 

Fonseca efteråt: 
"Idag var en tuff match.Vi gick inte rakt på mål framåt och vi saknade aggresivitet. Spelarna måste förstå att vi måste bli mer direkta och tydliga. Benevento var kompakta men vi måste kunna få in mer spelare i deras straffområde."

Lorenzo Pellegrini i blåsväder efter middag
Under helgen tog sig Lorenzo Pellegrini tid att fira en kompis födelsedag. Problemet? Kompisen var Lazios stjärnanfallare Ciro Immobile.

Detta är något som irriterat en falang i Roma-curvan och gjort att några i "Brigata De Falchi" valt att sätta upp bannern med teten "Pellegrini non e il mio capitano" (Pellegrini är inte min kapten). 

Officiellt - New Balance ny tröjsponsor
En av veckans allra största nyheter rör att Roma gick ut och bekräftade att när laget nu väljer att avsluta sitt avtal med Nike så är det New Balance som ska ta över. 
Från och med nästa säsong har vi alltså en ny tröjtillverkare. Enligt flera medier rapporteras om att den peng Roma får per säsong är aningen lägre än hos Nike (ska dock tilläggas att Romas allra viktigaste tröjpengar kommer från Qatar Airways). Det rapporteras om ca 3.5M euro per säsong. Den stora skillnaden är dock att Roma blivit lovade att få mer att säga till om kring marknadsföring och även att få en större del av de rörliga intäkterna. Något som sägs vara helt i linje med hur klubben vill utvecklas. 

Med designen är det bara att vänta och se... 

Då är Zaniolo tillbaka
Nicolo Zaniolo tog som ni kanske vet en paus från sociala medier i början av året. Den pausen är dock långt borta nu och i veckan bjöd han in till en clubhouse-session. 

En session där han bland annat fick frågan om sin comeback. Enligt Zaniolo själv är det april som gäller. Ytterligare en månad sen ska Romas skadedrabbade superstjärna vara tillbaka! 


Zaniolo fick också frågan vilket mål som varit det mest minnesvärda. 
"Det är nog dubbeln som jag gjorde mot Casillas i CL mot Porto". 

Balzaretti om hur nära Roma var att knipa Haaland
Det finns två unga talanger som bara öser på i fotbollsvärlden just nu. Den ene är den franske storstjärnan Kylian Mbappé, den andre, en bulldoozer till norrman. Med andra ord Erling Braut Haaland. 

I veckan så gick Romas fd manager Federico Balzaretti ut och pratade i Radio Radio om hur när Haaland var att gå till Roma. 
"Vi pratade många gånger med Haalands pappa och han hade blivit erbjuden och erbjudit sig själv att gå till Roma. Men han valde att gå till Salzburg av diverse olika anledningar. Här i Italien hade det till exempel varit svårt att få speltid i början, i Österrike kunde han få det direkt."


Med facit i hand kan vi bara konstatera att historieskrivningen nog sett annorlunda ut om Roma haft en norrman på topp för tillfället. Haaland som gjort 41 mål på 42 matcher i Borussia Dortmund. 

Pinto om sin Roma-resa och "projektet"
I samband med matchen mot Braga så fick Romas portugisiske GM Tiago Pinto prata med Sport TV om sina tankar kring Roma och det jobb han börjat där. 

Om de första veckorna
"I början var det svårt, jag hade COVID och kunde inte börja jobba när transferfönstret var öppet. Det gjorde det svårt att anpassa mig fort."

Om Paulo Fonseca
"Hans stöd när jag kom hit har varit fantastiskt. Han är en stor coach med viktig erfarenhet och med ett väldigt högt taktiskt kunnande". 

Om projektet
"Jag är väldigt förväntansfull och mycket motiverad. Jag tror på det här och det som ägarna vill göra. Jag känner att ägarna också tror stenhårt på projektet och ser att Roma har en stor potential. Det är upp till mig att ta detta projekt vidare". 

 

Erik Winell@ErikWinell2021-02-22 07:30:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?