Lagbanner
Roma-svepet: De Rossis tränardrömmar & Fonsecas favoritrisotto
De Rossi, snart på Olimpicos tränarbänk?

Roma-svepet: De Rossis tränardrömmar & Fonsecas favoritrisotto

Ännu en vecka är till ända i Roma-universumet. Denna gång med rubriker om DDR:s tränardrömmar, Fonsecas taktiska genidrag och en supertalang som närmar sig kontraktsförlängning

Fonseca i stor intervju med The Athletic
Det stora sportmagasinet The Athletic och deras Italien-skribent James Horncastle publicerade under söndagen en stor intervju med Mister Fonseca. 

I denna gavs Fonseca mycket tid att, förutom att berätta om sin favoritrisotto och sin favoritserie på Netflix, breda ut sig om hur det är att ta sig an Roma

Bland annat berättar Fonseca hur han som tränare i Italien har lärt sig att den taktiska nivån är så otroligt hög. Detta exemplifierar Fonseca med att han ser hur många lag kan inleda en match med en viss taktik, men avsluta denna med en helt annan. Något som kan vara en nyckel i att det är så pass många italienska stortränare som lyckas även utanför "Stövelns" gränser. 

För Fonseca själv så har detta inneburit att han har varit tvungen att överge tanken på att dominera bollinnehavet (Roma just nu 11:a i bollinnehavsstatistiken) för att istället kunna satsa på snabba omställningar för att såra sina motståndare. 

Hela intervjun finns att läsa här. 

De Rossi närmar sig tränarkostymen

Roma-legenden Daniele De Rossi har tidigare uttalat sig ganska tydligt om att han vill se hur långt han kan gå som tränare, däri att drömmen såklart är att någon gång få leda "I Giallorossi". 
Under veckan togs ett tydligt steg i riktning mot just den drömmen. Det var nämligen så att DDR, tillsammans med ett par andra italienska fotbollsprofiler, klarade av sina tränarutbildningar och har numer full rättighet att ta över en klubb i Serie A. 

Hur lång tid tar det innan vi ser De Rossi på Olimpicos löparbanor? 

Calafiori snart klar för 2024
Det har tisslats och tasslats om det ett tag, men det har också vissa dagar sett lite dystrare ut då Mino Raiola krävt väldigt hög ersättning. Men nu verkar problemet vara borta och enligt bland annat Corriere Dello Sport är Romas supertalang Riccardo Calafiori väldigt nära en kontraktsförlängning. 

En förlängning som sägs säkra upp Calafiori till 2024. Då, om Calafiori fortsätter på inslagen väg, lär han vara en gjuten hörnsten i Roma, och kanske en av världens allra bästa ytterbackar. 

Petrachi ute och svingar, igen
En person som dock inte verkar särskilt nöjd alls med tillvaron är Romas före detta sportchef Gianluca Petrachi. 
Petrachi är just nu i en rättsprocess kring hur Roma valde att sparka honom. I veckan fick han läge att racka ner än mer på Roma. Detta då han i en intervju med SportItalia kritiserade Romas nye GM, Tiago Pinto. 

Några av citaten och salvorna mot Pinto: 
"Benficas sportchef är Rui Costa, det är alltid honom som jag har pratat med"
"Tiago Pinto har inte ens meriterna att jobba som sportchef. Han kan nog vara en bra chef, men det är Rui Costa som är sportchef"


Oro kring Smallings knäproblem
Romas viktige mittback Chris Smalling har inte spelat i den rödgula tröjan sedan den åttonde november. En dryg månad har han varit borta med andra ord och detta är något som nu börjar bli en väldigt oroande situation. 


Enligt Corriere Della Sera så har han fortfarande ont i sitt knä och har även fått kämpa med matförgiftning under en vecka i den föregående månaden. 

Femminile fortsätter slarva
Bavagnolis lag hade kanske stora drömmar inför den här säsongen, skulle det bli europaplats till och med? 


Som den här säsongen har utspelat sig har dock allt gått i motsatt riktning. Under söndagen fortsatte denna dystra säsong med ett nytt sent poängtapp hemma mot Florentia, ett lag Roma borde ha städat undan relativt enkelt. 

Istället 1-1 och Roma har tyvärr tagit ett steg tillbaka i år. Bara hoppas att Bavagnoli kan hitta tillbaka så fort det bara går.
Målskytt för Roma: Annamaria Serturini. 

Rubrikerna efter Sassuolo
Det var en minst sagt regntung gräsmatta på Olimpico under gårdagen, men detta till trots var det något annat som fick rubrikerna. Nämligen de röda korten på Pedro och Mister Fonseca. 

Pedros handlade mestadels om felaktigt agerande från den rutinerade spanjoren. Inget att snacka om där. Fonsecas vet jag för lite för att säga något om men det fanns en minst sagt uppdämd frustration i Roma efter utvisning och bortdömt mål. 

Därtill fick Pellegrini en rejäl smäll över högerfoten. Mittfältaren blev liggandes och fick bytas ut, lär undersökas mer under dagen men bara hoppas att det var just en smäll och inget mer. Angående smällen, mycket av diskussionerna efteråt handlade om stämplingen på Pellegrini borde renderat en utvisning - är visserligen partisk i målet här, men min åsikt är ett solklart ja. Det var ingen konskevent domarinsats om vi säger så. 

Erik Winell@ErikWinell2020-12-07 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?