Lagbanner
Roma-svepet: Derbyseger, Pellegrini & nervösa ben mot Spezia?
Veckans höjdpunkt? Söndagens derbyseger!

Roma-svepet: Derbyseger, Pellegrini & nervösa ben mot Spezia?

Veckans höjdpunkt? Given! Roma besegrade Lazio i Serie A Femminile med 3-2 - Om det och mycket annat i veckans svep.

Roma är bäst i staden - Det första Derby Della Capitale på damsidan blev oväntat tufft
Visserligen är nykomlingen Lazio ett bottenlag i Serie A Femminile men i derbyn spelar, som vi nog vet, sådana förutsättningar ofta ingen roll alls. Istället lever ett derby ett liv för sig självt. Det här derbyt var heller inget "vanligt" derby, faktum är att det i och med Lazios avancemang till Serie A ifjol var det första Derby Della Capitale på damsidan.

Roma låg inför matchen på en fjärdeplats och Lazio näst sist med bara tre poäng. Men som sagt, derbyn har sina egna regler. Ett fint stöd mötte upp Roma och laget gav de många supportrarna ett svar tämligen omgående. Ledning 2-0 efter 28 minuter (mål genom Valeria Pirone och Vanessa Bernauer) men allt gick inte helt smidigt. Lazio reducerade innan halvtidspausen och i den 59:e minuten kom även kvitteringen. Skulle Roma misslyckas att besegra antagonisten och bottenlaget Lazio? 

Romas tia och stora landslagsstjärna Manuela Giugliano ville dock annat. 3-2-målet kom i den 73:e och blev också söndagens sista mål. Roma står nu på 6 raka segrar och i Serie A är laget på en stabil och mycket stark andraplats. 
  (Noterbart, 2-0-målet var Romas 200:e mål sedan damlaget grundades 2018). 

Nervösa ben mot Spezia ikväll? - Mourinho önskar truppbredd
Romas herrlag spelar ikväll en riktig lurig match, nämligen hemma mot Spezia. Ett lag som Roma haft oväntat svårt för de senaste åren. Faktum är att sedan 2015 har lagen mötts fyra gånger, Roma har bara vunnit en gång... 

Till kvällens match är heller inte förutsättningarna helt behagliga. El Shaarawy, Pellegrini och Spinazzola väntas missa på grund av skada. Därtill är Zaniolo och Mancini avstängda. Lägg därtill en viktig match mot Atalanta i helgen - vi kan nog få oss en ordentligt roterad startelva ikväll. Samtidigt, har vi två raka torsk i Serie A - Ikväll måste det komma en trepoängare om vi ska ha någon chans på topp fyra, eller topp sex för den delen. 

I tabellen är det dock tuffare läge för Spezia som ligger på en 17:e plats med sina 12 poäng. Senaste segern kom den 6:e november, bara hoppas att den raden är intakt även efter kvällens match på Olimpico. 

Mourinho ville själv lägga fokus på just de många frånvarande spelarna - En förbättrad truppbredd är högt på Mourinhos önskelista i januari. 
"Ser vi på vår trupp så är jag lite rädd att det är så många frånvarande. I ett mer normalt läge med 2-3 spelare borta så tycker jag laget är ganska balanserat och att vi bara behöver två eller tre värvningar i januari". 

Pellegrini: "Finns ingen större klubb än Roma"
Roma-kaptenten Lorenzo Pellegrini skickade i veckan ut en lång text på The Players Tribune. I denna lade han stort fokus på sin tid i Roma och hur han som ung supporter till Roma ser på sin roll som kapten. 
"Min första match som Roma spelare var väldigt speciell. Under de 23 minuter så mindes jag tillbaka mina senaste tio år. Plötsligt var jag tillbaka som supporter och att stå i curvan med min pappa. Att spela i Rom är speciellt. Klubben, staden och historien, det kräver så mycket av dig. Om du inte organiserar ditt liv runt det och inte har den rätta attityden, så ciao!"

"Roma är inget stopp på vägen till en större klubb. Det finns ingen större klubb än Roma". 
I texten skriver Pellegrini också om sina hjärtbekymmer som upptäcktes när han var 16 år. Han skriver också sin tid som ungdomsspelare i Rom, sin kärlek till Trigoria, sin sejour i Sassuolo och mycket mycket mer. Läsning rekommenderas starkt! 
  Seger i den bulgariska snön - Abraham i målprotokollet
Roma har också hunnit med en resa till Bulgarien och den avslutande matchen i Conference League-gruppspelet. Det var en match som Roma vann tämligen komfortabelt, slutresultatet skrevs till 3-2 efter en tidig 3-0-ledning. 

Inte så mycket mer att säga om det än att det var fint att se både Mayoral och Abraham måla. Glädjande också att se den mycket talangfulle Bove få en hel del speltid och även att Rick Karsdorp fortsätter gå starkt och noterades för två assist. 

Segern innebar att Roma vann sin Conference League-grupp och med det så står man som seedad när slutspelet nu lottas idag. Åttondelsfinalerna sker i februari. 

Erik Winell@ErikWinell2021-12-13 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?