Lagbanner
Roma-svepet: Efter Milan-matchen och arenaprojektet nedlagt?
Edin Dzeko väntas missa två veckors fotboll med en ljumsskada.

Roma-svepet: Efter Milan-matchen och arenaprojektet nedlagt?

Ny vecka. Nytt Roma-svep. Denna gång maxat med Europa League, Milan-matchen, hur det är att bygga en arena i Rom med mera, med mera.

Fonseca fortsätter möta sina gamla lag - Roma lottat mot Shaktar Donetsk
Under torsdagen besegrade Roma Fonsecas gamla lag Braga och tog sig därmed vidare till åttondelarna i Europa League. Väl där lottades Fonseca återigen mot ett av sina gamla lag, nämligen ukrainska Shaktar Donekts. 

Fonseca var själv lite lagom avslappnad kring slumpen: 
"Det var väl ödet att vi skulle möta Shaktar. Skämt åsido. Det är ett lag som jag kan mycket väl och med spelare som jag känner mycket väl. Det kommer bli tuffa matcher."

"Det ska också bli kul att komma tillbaka till en plats och en klubb där jag trivdes så pass bra. Men denna gång kommer vi som motståndare och vi ska se till att gå vidare". 

Matcherna mot Shaktar spelas 11:e och 18:e mars. Roma börjar på Stadio Olimpico. 

Edin Dzeko ljumskskadad
Det gick dock inte att vinna utan att dra på sig några nya skador, typiskt Roma är min första tanke. Denna gång var det Romas förre lagkapten och nuvarande lags skyttekung, Edin Dzeko som tvingades gå av. 
Italienska medier rapporterar om en ljumsksträckning i vänster lår vilket gör att Romas bosniske anfallsess väntas vara redo för spel igen den 11:e mars. Således missar han tre Serie A-matcher. Upp till bevis återigen för Borja Mayoral! 


Rubrikerna efter Milan-matchen
En katastrofalt usel insats blev början på ännu en förlust mot ett av Serie A:s topplag. Det börjar bli mycket sådana förluster nu och det var just det som italienska nyhetsmedierna valde att fokusera på efter matchen. 

Fonseca själv sa såhär till Sky Sport: 
"Vi startade dåligt. Lägena som Milan skapade kom från när vi slarvade med bollen. Överlag var vi för passiva idag och framförallt, vi fanns knappt på plan de första 20 minuterna."

En annan rubrik från matchen rör domare Marco Guidas beslut att exempelvis överse straffsituationen när Henrik Mkhitaryan gick omkull i den andra. Detta var dock ingenting som Fonseca ville kommentera efteråt. 
  Arenaprojektet... Minns ni det? Status idag? Nedlagt?
Roma har sedan Pallottas intåg jobbat hårt och till och med tagit ett par första spadtag för den arena som skulle ta Roma till nya höjder och göra klubben till en europeisk storklubb attraktiv för fans även utanför Europa (Läs Pallotta + Amerika). 

Efter år och år av motgångar kring detta. Allt om att platsen varit fel, arkelogiska fynd har gjorts, Rom som stad har haft det ekonomiskt svårt, envisna landägare och så vidare har utgjort hinder och grus i arena-maskineriet. 

Under veckan gick Romas styrelse så till sist ut med att planerna om en arena i Tor di Valle-området utanför Rom är helt lagda på is. 
Styrelsen beskrev också att COVID-19 har gjort att det blir än svårare att genomföra ett sådant här storslaget projekt. Pengarna är helt enkelt omöjliga att hitta och därtill är framtiden ytterst svårtolkad kring när det kan vara folk på en arena igen. 

Styrelsen ville dock passa på att tillägga att man gärna ser till att hålla en dialog med staden kring att bygga en hållbar arena på ett mer attraktivt område. 

Mitt tips på när Roma har en ny arena? Tidigast november 2050. 
  De Rossi tackade nej till tre tränarjobb
COVID-19 har haft effekter på det mesta. Så även på tränarutbildningarna för de italienska storprofilerna, däribland Daniele De Rossi. Att gå dessa är ett krav för att kunna bli Serie A-tränare och i och med COVID-19 så sköts denna upp när det var dags för De Rossi. 

Detta var något som enligt flera italienska nyhetsmedier gjorde att De Rossi tvingades tacka nej till erbjudanden från Fiorentina, Cagliari och Crotone tidigare i år. Nu när han är färdigutbildat återstår såklart att se vilken bänk som får äran att husera De Rossi, innan han tar sig in på Olimpico som Roma-tränare. Det sistnämnda tror jag helt enkelt står skrivet i stjärnorna att det kommer att ske. 

Femminile med planenlig seger mot Empoli
Ett Roma-lag som dock segrade i helgen var Femminile. Damlaget tog en planenlig 2-0:a mot tabellsjuan Empoli. Något som gör att man befäster sin fjärdeplats i ingemanslandet av Serie A. 
Målskyttar blev dels lagets bästa målskytt Paloma Lazaro samt. Romas italienska landslagsess Manuela Giugliano. 

Som sagt, tyvärr känns avslutningen på Serie A Femminile tämligen avlägsen i och med att Roma just är på en så klar fjärdeplats. Långt från både toppen och botten. 

Erik Winell@ErikWinell2021-03-01 08:10:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?