Lagbanner
Roma-svepet: Fotboll är inte det viktigaste
Roma fick jubla efter att Abraham nätat straffen i den 98:e

Roma-svepet: Fotboll är inte det viktigaste

Vi summerar en vecka där min mesta uppmärksamhet har lagts på krig, inte på Roma. Men här är veckans nyheter.

Veckans förbannelse
Roma spelade mot Spezia under gårdagkvällen och med ett imponerande xG på 4.28 var det helt otroligt att Roma fick kämpa in i den 97:e matchminuten för att lyckas göra 1-0. Men som ni nog vet vid det här laget, med Roma så kan man alltid vänta sig det oväntade, så också med oförmågan att göra mål. 

Spezia själva menade att de borde ha fått med sig en poäng.

Tammy Abraham som satte den matchvinnande straffen berättade att just straffar varit i fokus under veckan.
"Vi tränade på straffar igår och idag var det jag som skulle ta den. Det kändes ibland som vi hade en förbannelse på oss under matchen."

(Zaniolo blev sågad för att ha fillmat i sekvensen som gav honom straffen. Som ni kan se på bilden verkar det nog ha varit en spark i huvudet från Spezias backlinje...)

Annat noterbart från matchen, som vi spelade utan Mourinho, var att Roma-talangen Nicola Zalewski fick sin första start. Polacken sa själv följande om detta. 
"Jag behöll tröjan för att förbundskaptenen var här. Jag ska ge den till honom."

Veckans kontrakt
Gianluca Mancini förnyade i veckan sitt kontrakt med Roma. Den kortbenägne och oerhört omtyckte mittbacken skrev på fram till och med 2026. Viktigt för Roma såklart och här finns det ju kaptensmaterial.
Lönen kommer att ligga på 3 miljoner euro per år. 
  Veckans fjärdeplats
Det är såklart den som verkar aningen avlägsen för Roma, men som kapten Lorenzo Pellegrini vägrar att ge upp. 
"Vi borde gjort det bättre idag men vi har fortfarande chansen att nå fjärdeplatsen. Stämningen i omklädningsrummet är bra och vi siktar nu på att ha en bra relation med domarna", säger Pellegrini. 
Och ja, mot Spezia var det inte särskilt många domartavlor. Sett ur ett Roma-perspektiv förstås. 

Veckans Fonseca
Romas förre tränare, Paulo Fonseca, flyttade till Ukraina efter att ha fått gå från Roma. Där bor hans ukrainska frus familj och således är det klart att Kiev var som hemma för Fonseca. 

I veckan befann sig Fonseca, likt miljoner av andra Kiev-bor, mitt i den vidriga ryska invasionen av Ukraina. 

Fonseca var själv ute på sociala medier och beskrev att de många gånger vaknade av bomber och explosioner. Enligt TNT Portugal har nu Fonseca lämnat Kiev och den portugisiska ambassaden har hjälpt honom och Shaktar-spelarna Edgar Cardoso och Filipe Sousa att ta bussen till Moldavien.
  Våra tankar går såklart till hela det ukrainska folket som är i den här fasansfulla krigssituationen. 

Veckans holländare
Roma lottades i veckan mot Vitess i nästa runda av UEFA Conference Lague. Chelseas farmarlag, menade förstås Vitesse... spelar första matchen hemma den 10:e mars. 
"Det är tuffast tänkbara lottning men också den vackraste", kommenterade Vitesse-tränaren Thomas Letsch efter att ha fått dra Roma. 

Veckans Juve-torsk
Såklart är det den som Primavera-laget ordnade i Coppa Italia i veckan. Davide Mastrantonio blev matchjälte i och med straffläggningen (Mastrantonio som ryktas till PSG). 
I och med Coppa Italia-segern så är nu Alberto De Rossis lag klara för semi och likt damlaget så har vi här en stor titelchans i vår. Daje! 

Erik Winell@ErikWinell2022-02-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?