Lagbanner
Roma-svepet: Full julrush i Rom & hård kritik mot Fonseca
Matigt Roma-svep när endast en match återstår innan julen.

Roma-svepet: Full julrush i Rom & hård kritik mot Fonseca

Sista svepet innan julen rullar in i full kareta! Således tar vi i lite extra och fyller veckans svep till bredden av rubriker från Roma-veckan som passerat. Matigt värre och kan med fördel klämmas in en bit Panettone mellan notiserna!

Rubrikerna efter Atalanta
Vi börjar med det senaste, dvs nyheterna och rubrikerna från söndagkvällen i Bergamo.

En pigg inledning följdes av ett stort fall från den 60e och framåt där Roma återigen tappade mot ett av de förmodade topp-6-lagen. Ett mönster som renderat i hård kritik från flera röster mot Fonsecas matchcoachning och hur han väljer att förvalta laget när de möter på patrull. I år har det bara blivit två poäng på fyra matcher mot de förmodade storlagen, inte ett facit som går att ha om Roma ska kunna nå högt på riktigt. 

Fonseca själv efter matchen:
- Det är svårt att förklara varför. I andra spelade vi som små barn och föll igenom. 
Vidare berättade Mister att om laget fortsatt som de gjorde i den första kunde man faktiskt ha vunnit. 
- Om laget hade haft samma attityd som i den första kunde vi likväl ha vunnit. Men som det blev i den andra är det otroligt svårt att ta poäng i fotboll. 

Skademässigt klarade vi oss undan det värsta, dock ska sägas att Spinazzola fick en skadekänning och tvingades utgå. Rapporteras om problem i en av vänsterbenets flexormuskler och att han kommer undersökas under de närmsta dagarna. 

För övrigt, så var det just Spinazzola och Mkhitaryan som var bäst på plan enligt Il Romanista, bägge fick 6,5 i matchbetyg. Sämst? Antonio Mirante med 4,5. 

Veckans mercato-surr – En amerikansk superhjälte på ingång?
Vandrar vi sedan in mot januarishoppingen finns det flera intressanta, mer eller mindre, mercatokopplade nyheter.
På nyförvärvsfronten sticker uppgifterna om Romas intresse för den amerikanske ytterbacken Bryan Reynolds. Reynolds ses som en superkandidat för att täcka upp på en av Romas akilleshälar, nämligen högerbackspositionen. Med Bruno Peres och Rick Karsdorp som alternativ så finns det, trots att inte minst den sistnämnde överraskat, mycket plats som Reynolds skulle kunna fylla. Enligt bland annat SportItalia så har Roma redan förberett ett bud á 10 miljoner euro på FC Dallas ytterback (detta har även bekräftats av MLS egen hemsida). Bland meriterna som rättfärdigar denna prislapp finns bland annat utmärkelser som årets back i MLS, årets stjärnskott samt. uttagen i MVP-laget för 2020. Jovars, det här skulle kunna smaka riktigt fint!


På ryktesfronten åt andra hållet finns lite uppgifter om att Villar ska ha väckt intresse från Fiorentina och Lyon. Dessa var dock avvisade av Roma som istället satsar på att förlänga med den talangfulle spanjoren. Enligt Gazzettan så ser Romas nye GM, Tiago Pinto, Villar som en spelare att centrera mittfältet kring, således en spelare långt från försäljning.

Calafiori skriver på till 2025
Tar vi sedan och spanar på vår andra ytterbackskant så ser det redan nu väldigt hoppfullt. Med Spinazzola som just nu övertygar stort och där bakom en Riccardo Calafiori som bara får mer och mer speltid finns det all anledning att se på tillförsikt med den gulröda vänsterbackspositionen.

I veckan blev det så till sist klart att den sistnämnde, 18-årige och Rom-födde Riccardo Calafiori skriver på ett nytt långtidskontrakt med Roma. Ett kontrakt som sträcker sig hela vägen till 2025.
  ”Förlängningen betyder mycket för mig. Jag tror att det betyder mycket för alla som, precis som jag, vuxit upp här och med en passion för Roma. Att till sist få se bli a-lagsspelare och se mina barndomsdrömmar bli förverkligade är otroligt stort. Det finns inget vackrare i världen än detta”, berättade en synnerligen stolt Calafiori efter att ha skrivit på femårsavtalet med La Magica.

Supertandläkaren Puzzili – Han är mannen bakom Spinazzolas succé
Vi ska såklart inte glömma att hylla tandläkaren, supertandläkaren Daniele Puzzili! Enligt Leonardo Spinazzola är Puccilis arbete med ytterbackens käke en av huvudanledningarna bakom ”Spinas” succéhöst.

”Jag är i detta fina moment av karriären mycket tack vare min tandläkare. Efter att jag bytte tandläkare så kan jag träna mycket mer och vara i fullt slag alla 90 minuter”, berättade Spinazzola efter segern mot Bologna förra helgen.
Puzzili sägs bland annat ha ordnat en bettskena som har minskat Spinas stress, förbättrat sömnen osv. Ryktet har även spritt sig på Trigoria och fler spelare, däribland Lorenzo Pellegrini har nu vänt sig till Puzzili.
Zaniolo närmar sig comebacken!
Romas diamant Nicoló Zaniolo har minst sagt haft ett skadefyllt 2020. Nu kommer dock rapporter om att så fort det här usla 2020 är över så ges Nicoló tillåtelse att börja springa igen.

Detta efter att Zaniolo i veckan varit på besök hos Professor Fink i Innsbruck. Enligt Di Marzio har Zaniolo svarat mycket bra på sin rehab och det finns hopp om att Romas stjärnmittfältare kan vara tillbaka i spel kring mars/april.
  Daje Nicoló! Vi på Roma-red saknar dig oerhört mycket!

Fonseca återser sitt Sporting Braga i Europa League
Under måndagen lottades även fortsättningen av europaspelet. För Roma hamnade lotten på SC Braga. Med andra ord Mister Fonsecas tidigare klubb och självfallet blir det en speciell match för Fonseca. Men också en match som Roma bör vinna och gå vidare från. Ska vi säga att Roma går vidare på 4-2? (2-1, 1-2)

Matchtiderna:
Match 1: SC Braga – AS Roma 18:e februari 2021 – 18.55
Match 2: AS Roma – SC Braga 25:e februari 2021- 21.00

Cristante avstängd, för hädelse
Som sista notis kan vi inte heller undgå att snappa upp en rubrik från matchen mot Bologna. Cristante som gjorde självmål i den första halvleken blev därefter så ursinnig att han vrålade ut ett par mindre valda ord. Ord som enligt det italienska fotbollsförbundet gick att definiera som hädelse och således var Cristante avstängd i segern mot Torino.
Friedkins vill satsa stort
Enligt La Reppublica har Friedkins varit i kontakt med FIGC-presidenten Gabriele Gravina under veckan. Detta för att försäkra honom att det Dan och Ryan Friedkin satsar på att göra är att göra en stor skillnad.

”Vi ska inte bara passera förbi, vi vill investera i Italien och i Rom. Vi jobbar hårt för att den italienska fotbollens tillväxt”, ska Friedkins ha yttrat när flera av fotbollspamparna i Italien samlades under veckan.

Femminile har julledigt – tillbaka den 30:e.
Inga större rubriker kring Femminile denna vecka. Damlaget har nämligen spelledigt över helgerna och ska, om det nu rullar på, spela den inställda cupmatchen mot ”farmarlaget” CF Roma den 30/12.
Serie A drar sedan igång igen den 21:a januari hemma mot Napoli. Dock ska Roma hinna spela semifinal i den aningen mindre supercupen den sjätte januari. Borta mot Juventus.

& till sist, självfallet vill Roma-red passa på att önska Buon Natale och en fin helg mitt i allt!
 

Erik Winell@ErikWinell2020-12-21 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?