Lagbanner
Roma-svepet & inför CSKA Sofia
Tätt matchande för Roma - Ny rotation väntas på torsdag.

Roma-svepet & inför CSKA Sofia

Det är intensivt med matcher just nu, minst sagt. Roma hinner knappt hämta andan från måndagens match mot Milan innan det är på nytt dags för Europa League. Om den matchen och om veckans hetaste Roma-nyheter:

Inför CSKA Sofia – Ny rotation väntar?
På torsdag kväll väntar bulgariskt motstånd för Roma som i Europa League tar emot CSKA Sofia. Kanske är det gruppens svagaste lag som väntar i form av CSKA Sofia och det är något som gör att vi säkerligen får se en kraftigt roterad elva. Personligen förväntar jag mig en elva snarlik den senast mot Young Boys. Eventuellt får Roma tillbaka Smalling, annars sägs det vara samma spelare som är redo. Min personliga förhoppning är att fler av våra talangfulla spelare ges möjligheten att imponera. Det skulle kunna formeras något sähär: 

Förväntad elva – Roma (4-2-3-1)
Lopez; Ibanez, Fazio, Jesus; Peres, Villar, Cristante, Karsdorp; Perez, Mkhitaryan; Mayoral

CSKA kommer till torsdagensmatch med en torsk mot Cluj i den första omgången av Europa League och därefter ett oavgjort resultat i ligamatchen mot Arda Kardzhali. Faktum är att formen i CSKA är så dålig att laget endast har tagit en seger på de sex senaste matcherna, trots det en femteplats i den bulgariska högstadivisionen. Lagets mest intressanta spelare kanske är Ali Sowe, som tidigare lirat i Chievo Verona och Lecce. Den här säsongen har han gjort två mål på sju matcher i ligan.

Förväntad elva – CSKA Sofia (4-2-3-1)
Busatto; Mazikou, Mattheij, Antov, Vion; Rodrigues, Youga; Yomov; Sankharé, Sinclair; Sowe

Mitt tips? 3-0 till Roma.
Det ska vara klasskillnad här, även när man tar i beaktande att Roma spelar med ett reservbetonat gäng.

Kanske, kanske är det på torsdag som Smalling gör comeback efter sitt stukade knä. Vissa rapporter har indikerat att möjligheterna finns. Dock vill jag säga, vis av erfarenhet kring Romas knäskadeproblematik, kanske kan vi avvara Smalling den här matchen också?

Olimpico står helt folktomt igen
Ingen har nog missat att COVID-19 är inne på sin andra våg runtom i världen, inte minst i Italien. Som en direkt konsekvens av detta har nu den italienska regeringen beslutat att införa strängare krav, något som gör att de tusen åskådare som tidigare fått vara på plats nu är ett minne blott. Istället blir det ånyo stängda läktare och helt tomma arenor runtom i Italien.

Detta gäller till den 24:e november, och kan förlängas om saker inte blir bättre i Italien. Utöver fotbollsarenorna som nu stängs så innebär detta också att restauranger och barer tvingas stänga klockan 18, att all organiserad amatöridrott förbjuds och att gym och swimmingpooler också tvingas stänga. Ännu ett hårt, hårt slag mot Italien och det är något som väckt protester, inte minst i Rom och hos restaurangägare som nu på nytt får oroa sig för sina verksamheter…

Oj vad jag längtar tills allt blir som vanligt igen!

De Rossi siktar på tränarsatsning – efter pandemin
Romas ikon och ”gladiator” Daniele De Rossi har flera gånger indikerat att han vill satsa på en karriär som tränare, kanske inom en inte alltför avlägsen framtid tränare för AS Roma.
 

I en intervju med den italienska TV-kanelen La 7 så berättade De Rossi att pandemin fått honom att lägga tränardrömmarna på is.
- Jag vill bli tränare, men pandemin har förändrat allt. Min plan var att resa runt och lära mig från hur klubbar gör i ett och ett halvt år. Sen i januari när jag kom tillbaka från Argentina så slog COVID till.
- Just nu så är jag formellt en ex-fotbollsspelare och en heltidspappa, berättade De Rossi.

Målskytten Kumbulla har mer att lära
Marash Kumbulla värvades inför den här säsongen från Hellas Verona och var något av Romas kanske mest omtalade värvning i år, i alla fall om vi ser till den potential och de andra klubbar som jagade Kumbulla.
  Efter en helt okej start på den här säsongen så har Kumbulla gjort det bra i att realisera dessa rykten. I matchen mot Milan i måndags var det till och med Kumbullas hörnmål som blev det som gav en poäng till Roma.

- Det är skönt för oss att kunna göra mål från fasta situationer, sa Kumbulla till Sky Sport efter matchen.
Kumbulla själv vill dock inte flyga iväg alltför långt utan säger sig fortfarande ha mycket att lära.
- Jag kan förbättra allt. Jag gjorde ett misstag vid Milans första mål, jag kunde ha undvikit det men jag gottgjorde det genom att göra mål.
- Det var Juric (Ivan) som gav mig förtroende i Verona. Då fick jag möjligheten att bli mycket bättre, beskriver Kumbulla om sin insats och om varför hans karriär sköt iväg i Verona.

Sportchefsfrågan då?
Jodå, nog har det funnits en hel del uppgifter kring sportcheferiet i Roma. Dirretore Sportivo-rollen är alltjämt vakant och vad det verkar har det svalnat av en aning kring Jonas Boldt i HSV. HSV sägs nämligen ha erbjudit en kontraktsförlängning till sin sportchef för att kunna avvärja Romas försök att knyta honom till sig.
  Detta har gjort att det i rykteskarusellen dykt upp lite nya och lite gamla namn. Det gamla namnet som jag vill lyfta fram är Ralph Ragnick, något som dock dementerades kraftigt av Ragnick själv:
- Jag är inte i diskussion med Roma. Jag kan inte se mig själv i den klubben just nu. Jag når mina bästa resultat när jag kan vara både med i utvecklingen av klubben och i en roll som tränare. Min ambition är att göra det i Tyskland eller i England, sa Ragnick till El Pais i förra veckan.

Av de nya namnen så känns Luis Campos mest intressant. Campos som gjort succé i Lille och tidigare i Monaco har dock uppvaktning från många av Europas storklubbar, däribland Manchester United. Campos själv sägs ha öppnat upp för att lämna Lille vilket gör att det är givet att många kommer hugga efter portugisen. Återstår att se om Roma kan gå vinnande ur denna strid.
 

Erik Winell@ErikWinell2020-10-28 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?