Lagbanner
Roma-svepet: Mercatofokus & Zaniolo-comeback
I sommar är det dags för Dzeko att lämna Roma.

Roma-svepet: Mercatofokus & Zaniolo-comeback

Ingen match för herrlaget den här veckan, men dock, det finns gott om gulröda nyheter från den eviga staden.

Mercatofokus
Vad passar bättre ett landslagsuppehåll än att börja snegla på ett par mercatonyheter som dykt upp i veckorna. 

Om vi börjar längst bak, dvs med målvaktspositionen, har flera namn florerat i veckan. Egentligen nästan alla målvakter som kan tänkas vara på Romas shoppinghylla har kopplats hit. Kollar vi in Pagine Romaniste som summerat dessa rykten på ett bra sätt finns med andra ord Atalantas Pierluigi Gollini, Fulhams Alphonso Areola, Udineses Juan Musso, Genks Maarten Vandevordt, Napolis Alex Meret och Fiorentinas Alban Lafont. 

Gollini, ett namn för Roma? 

Går någon av dessa målvaktsaffärer i lås är också Pagine Romaniste inne på att det blir Spanien och Betis eller Granada för Pau Lopez. 

En annan position som fått se en hel del rykten kring sig är anfallspositionen. Den här sommaren är det väl till sist dags för Edin Dzeko att lämna klubben och Mayoral är enligt de flesta inte ännu redo att ta över. Således skriver flera medier att PSGs Mauro Icardi kan vara ett namn på väg in till klubben. Il Tempo menar också att Roma är redo att fajtas med Milan om Belotti väljer att lämna Torino, något han kanske gör i sommar med tanke på Torinos usla säsong och hans eget kontraktsläge. Även Alexandre Lacazette sägs intressera Friedkins. DEn sistnämnde sägs också intressera Sevilla och Milan. Det ska också tilläggas, det har florerat något rykte om att Alexander Isak skulle vara intressant för Roma... det är han säkert men tror bestämt att Isak först och främst kommer kontrakteras av klubbar med en aningen större plånbok än Roma för tillfället. 

Är Icardi Dzekos ersättare? 

På utåtfronten skriver också La Gazzetta Dello Sport att Roma har en plan att göra sig av med samtliga spelare över 30 år, exklusive Henrikh Mkhitaryan och Chris Smalling. Detta innebär att det till nästa säsong inte finns någon plats i Roma för Mirante, Juan Jesus, Bruno Peres, Federico Fazio, Davide Santon, Javier Pastore, Dzeko och Pedro. Med andra ord, det lär bli en stor renovering på Trigoria i sommar. Vänta er inte allför lugna dagar. 

Det ska också tilläggas att Corriere Dello Sport, kort efter Napoli-fiaskot skrev att Pinto och Friedkins möttes för att diskutera Fonsecas potentiella ersättare. Där dök Allegri, Sarri och Nagelsmann upp som möjliga ersättare. Som sagt, visst är det tråkigt om det är alltför lugnt kring en klubb... 

Zaniolo tillbaka den 20:e april
Nicolo Zaniolos pappa, Igor, gick i veckan ut och menade att hans son kommer vara redo för EM i sommar. Därtill siktar han på att göra comeback redan den 20:e april och då tills matchen mot Spezia beskrev Igor i en intervju med Spezia-baserade tidningen La Spezia.it. 
 

Kanske kan det bli en energiboost för Roma lagom till slutforceringen av den här säsongen? 

DAZN tar över de italienska TV-rättigheterna för Serie A
Det har tagit en synnerligen lång tid för de italienska klubbarna att komma överens om vem som ska få köpa rättigheterna till Serie A. I veckan röstade dock 16 av 20 klubbar för att det blir den relativt nya aktören DAZN som köper upp dessa och tar över efter 18 säsonger med Sky Italia. 

DAZN sägs betala 840 miljoner euro per säsong över de närmaste tre säsongerna. Chiesa Di Totti skriver att detta kan bli ett stort skifte i hur italienarna konsumerar sin fotboll i och med att allt nu kommer att sändas via DAZNs onlinetjänst. Något som bara varit fallet i ett par enstaka av SKYs matcher. 

Sampdorias ägare var starkt kritisk till detta då han menade att många italienare, de över 40, helt enkelt inte gillar internet... 

Ekonomiskt sett innebär detta en minskning av TV-pengar in till klubbarna. En minskning på ungefär ett hundratal miljoner euro. Innebär detta att ligan tappar i konkurrenskraft? Den som lever får se men Corona-pandemin lär få effekter också på ligor utanför Italien... 

Palotta hånar Monchi, igen
Romas före detta ägare James Palotta har varit minst sagt frispråkig efter att han lämnade klubben. I veckan delade han så ut en ny känga på sociala medier. Även denna gång var det Romas tidigare sportchef Monchi som fick ta emot denna. 

En Romanista skrev till Palotta och refererade till värvningen av Pastore, som alltjämt innehar en av klubbens dyraste löner, som en hemsk Monchi-värvning. 
Palottas svar: Det är en av många hemska Monchi-värvningar... 

Landslagskollen
Veckans svep får avslutas med den landslagsboll som lirats i veckan. Totalt har 10 spelare fått åka på landslagsuppdrag och såhär har det gått. 

Italien (2-0 mot Nordirland // 2-0 mot Bulgarien)
Gianluca Mancini - På bänken hela tiden mot Nordirland och Bulgarien
Bryan Cristante - Ljumskänning, fick åka hem tidigt. 
Lorenzo Pellegrini - 63 minuter mot Nordirland (6.57 i betyg enl. WhoScored.com) + Bänkad mot Bulgarien
Leonardo Spinazzola - 20 minuter mot Nordirland (6.13) + 90 minuter mot Bulgarien (7.6 - bäst på plan!)
Stephan El Shaarawy - Utanför truppen mot Nordirland och Bulgarien
(OBS! De Rossis första matcher som assisterande i Gli Azzurri!) 

Guinea (1-0 mot Mali // 1-2 mot Namibia)
Amadou Diawara - 71 minuter mot Mali + O minuter mot Namibia

Bosnien & Herzegovina (2-2 mot Finland)
Edin Dzeko - 90 minuter mot Finland (7.22, 1 ass) 

Albanien (1-0 mot Andorra)
Marash Kumbulla - 90 minuter (7.24) mot Andorra + Knäskadad)

USA (4-1 mot Jamaica // 2-1 mot Nordirland)
Bryan Reynolds - På bänken hela matchen mot Jamaica + Landslagsdebut och 45 minuter mot Nordirland

Spanien U21 (3-0 mot Slovenien // 0-0 mot Italien)
Gonzalo Villar - 90 minuter, 1 mål mot Slovenien + 56 minuter + 1 gult kort mot Italien)

Erik Winell@ErikWinell2021-03-29 07:30:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?