Lagbanner
Roma-svepet: Mot Manchester, CL-chansen borta & "The Super League"
Dzeko fick högst betyg av Gazettan efter segern mot Ajax.

Roma-svepet: Mot Manchester, CL-chansen borta & "The Super League"

Roma-svepet tuffar på. Den här måndagen med lite mer tryck i loket i och med torsdagens EL-avancemang.

Det är i Europa vi klarar stormatcherna
Mot de italienska storlagen har det här Roma rasat ihop fullständigt på sistone. Ute i Europa går det dock bättre. 
I en match som av en del beskrevs som Romas viktigaste på mycket länge lyckades laget göra det man skulle och avancera mot semifinal (som enda kvarvarande italienska lag i Europacuperna).

Matchen i sig? Roma backade hem en del, Lopez såg svajig ut och i några minuter i den andra såg det tämligen oroväckande ut. Dock ska sägas att när Calafiori väl fintat ned sin gubbe och serverat Dzeko öppet mål blev det aningen mer bekvämt och Roma kan alltså ta sikte på semifinal i Europa League. 

Lagkapten Pellegrini var mycket nöjd med lagets insats. 

Pellegrini efter matchen: 
"Vi började bra och skapade mest till en början. Sen visade vi att vi är ett lag som växer och att den väg vi är på kommer fortsätta". 

Calafiori gjorde som sagt ett mycket fint intryck, något som Pellegrini också hyllade. 
"Jag sa till Riccardo före matchen att han bara behövde spela enkelt och göra det han är bra på och som han kan. Han är en sådan stor talang och behövde bara vara lugn." 

Veretout var också i katakomberna efteråt och berättade hur Roma neutraliserade Ajax: 
"Vi var bra defensivt. Ajax gillar att spela mellan linjerna så Fonseca sa åt oss att spela tight och inte lämna några mellanrum. Jag tror vi gjorde det riktigt bra eftersom Ajax bara lyckades skapa problem från kanterna", sa fransmannen till Sky. 

Huvudpersonen bakom denna taktik, Paolo Fonseca, har ju fått en hel del kritik på sistone. Sparken har varit mycket nära har det sagts men denna trium ska verkligen Fonseca ha äran för. 
Fonseca själv menade att han är långt från nöjd med var Roma tagit sig. 
"Jag har aldrig nått en semifinal förut. Så det här gör mig väldigt stolt, i synnerhet eftersom det är vi som representerar Italien nu (en pik till förra veckans kritik?). Vi är väldigt glada men heller inte nöjda nu". 

Han fick dock frågor om framtiden. Svaret? 
"Det här förändrar ingenting. Jag vet inte om jag är Roma-coach nästa säsong. Jag vet bara att det är jag som är Romas coach nästa match". 

Semifinalmotståndets norske manager beskrev att han inte sett så mycket av Roma, kanske kan vi överraska det röda laget från norr? 
"Jag har inte sett särskilt mycket av Roma. Jag vet de har gjort två bra matcher mot Ajax. De försvarar bra, som italienska lag alltid gör. Vi vet alla vem Edin Dzeko är, så varje boll in i straffområdet kommer vara farlig", berättade Solskjaer för BT Sport. 

SKRIV IN I KALENDERN! Matcherna mot Manchester United spelas enligt följande: 
29/4 21.00 Manchester United vs AS Roma - Old Trafford
6/5 21.00 AS Roma vs Manchester United - Stadio Olimpico

Oddsen att gå till final? 
Man U: 1.35 - Roma: 3.25


Edin Dzeko fick allra högst betyg för sin insats på torsdagen. 

Gazettans betyg: 
Lopez 5,5 - Mancini 7, Cristante 6, Ibanez 6 - Karsdorp 6, Diawara 7, Veretout 5,5, Calafiori 7 - Pellegrini 7, Mkhitaryan 6 - Dzeko 7,5 - Fonseca 6,5

Mercatokollen
Kollar vi till sommarens mercato och ryktena som börjar intensifieras har det denna vecka handlat främst om anfallspositionen, lite ironiskt med tanke på att Dzeko gjorde sin bästa insats för säsongen just i torsdags. 


Är det i sommar Belotti hamnar i Roma? 

Spelarna som nämns är de samma som tidigare. Torinos Belotti och Fiorentinas Vlahovic. Bägge sägs Milan vara främsta konkurrent kring. 

Återstår att se vad det blir av det, somrarna är långa i Rom... 

Dzeko har fått fart igen? - Fonseca-Dzeko-gate är löst? 
Tidigare i vintras var det ordentligt oroligt mellan tränare Fonseca och förre lagkaptenen Edin Dzeko. Efter torsdagens succéinsats från bosniern verkade det dock som att bägge har rökt någon slags fredspipa och nu kan lita på varandra. 
Fonseca var kort men positiv kring detta till Sky Sport Italia
"Dzeko är motiverad, glad och allting går bra nu". 

Dzeko var lite mer öppenhjärtig: 
"Det är mitt sjätte år här. Det har varit många toppar och dalar och den här säsongen har inte varit min bästa av många anledningar. Jag gillar inte att kolla tillbaka, det som har hänt har hänt, vi måste kolla mot framtiden. 

Att vara kapten för Roma har alltid varit en ära men jag spelar för Roma, inte för armbandet. Jag kommer alltid att ge allt för Roma. Det viktiga är Roma, inte mitt armband". 

Smalling-familjen rånad i hemmet
En av våra favorit-mittbackar drabbades i veckan av något riktigt tragiskt. Natten mot fredagen bröt sig ett gäng rånare in i familjen Smallings hem och enligt Gazettan väcktes både Chris, hans fru och deras tvååriga barn av detta och Chris tvingades öppna kassaskåpet för att lämna ifrån sig en hel del värdesaker. 


Roma har gått ut och sagt att man tänker göra allt för att stötta Smalling och dennes familj med att gå vidare efter den här chocken. 

De Rossi hemma igen 
Förra veckan skrevs Roma-ikonen Daniele De Rossi in på sjukhus i Rom på grund av de andningssvårigheter som drabbade honom till följd av sin COVID-19. Tidigt den här veckan skrevs De Rossi ut från intensiven och befinner sig därmed numer hemma för att bli av med de allra sista spåren av detta märkliga virus. 

Femminile säkrade fjärdeplatsen? 
Betty Bavagnoli och hennes Roma har som vi tidigare skrivit här haft en tuff säsong i ligan. Det ska dock sägas att den kommer vara minnesvärd i och med den viktiga segern mot Juventus tidigare i våras. 
Under lördagen spelade laget mot tabellsexan Fiorentina, en viktig match för att i alla fall kunna säga att man hamnat topp fyra i Italien. 
Det började, trots den varma vårsolen, synnerligen oturligt. Tidigt baklängesmål och dessutom tre raka ramträffar i stolpen. 
Roma lyckades dock reda upp detta under fem fina minuter i den andra. Två av Romas italienska landslagsstjärnor klev då fram och vände på "bisteccan". Giugliano med ett straffmål i den 66:e och Serturini i den 69:e. 
 

Med det så befäster Roma sin fjärdeplats och väldigt mycket ska till för att detta tabelläge ska hinna förändras innan säsongen avgörs. Fyra matcher återstår för Roma i ligan. Nästa helg är det dock chans på finalplats för Roma som då spelare returen i Coppa Italia mot Juventus, ni vet matchen som Roma vann med 2-1 förra gången. 

Fonseca skyller på matchandet efter 1-3 mot Torino
ndagen bjöd dock inte på mycket klang och jubel överhuvudtaget. Istället fick vi en besk espresso (trots ett tidigt mål från Mayoral) och uppvaknande från EL-triumfen. 


En dålig insats som Fonseca menar berodde på ett tufft matchande.
"Vi spelade för bara två dagar sedan och försökte verkligen rotera idag. Det blev för svårt, speciellt när vi saknar så många mittbackar och wingbacks".

Topp fyra är nu bara en matematisk möjlighet för Roma och nästan än vidrigare, vi ser ut att hamna bakom Lazio i år. Jag hade tänkt att skriva att den här veckan känns det som att Roma fick lite fart på maskineriet igen, men nu såhär på måndagmorgonen... Nej ni, Fonseca är nere på jorden igen. 

The Super League - Betydelsen för Roma? 
Samma dag som Juventus förlorar mot uppstickarlaget Atalanta och tappar mycket i kampen om CL kommer alltså detta besked, som just Juventus är drivande bakom. 

12 lag, vi kan kalla dem storklubbar, vill alltså bryta sig loss från det vanliga ligasystemet och starta en egen liga á de amerikanska franchise-varianterna. Dessa lag, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Juventus, Inter, Barcelona, Real Madrid och Atletico vill därmed lämna CL, EL och även potentiellt sina egna ligor. Något som minst sagt, och helt förståeligt skapade en hel del rabalder inatt. 

Motivet bakom uppbrottet? Pengar såklart. Ingen risk att flyttas ned, ingen risk att missa CL, en mega-stor säck med pengar till varje deltagande klubb osv osv. 

Uefa satte hårt mot hårt och menade att detta är något vi kommer att förbjuda. Möte hålls under måndagen ska sägas, finns det en TV-kanal där som gör en dokumentär? 

Mitt i allt detta... Vad säger Roma-lägren? 

Roma är som sagt inte med i denna utbrytargrupp. Det finns inte samma finansiella muskler i Rom som i de giriga megaklubbarna och klubben verkar således inte ha samma tänk att få till en flytt. Dock var det ju längre sen exempelvis Tottenham vann en liga än vad det var för Roma... 

Men i och med Friedkins ganska svala engagemang i denna fråga kan vi nog vara lugna med att Super League och Roma inte kommer vara en stark duo i de närmaste åren. Skulle det bli som det just nu diskuteras från bägge sidor lär chansen att vinna en Scudetto i alla fall bli större. 

Men, nej ni, bara hoppas att detta som de så kallade storklubbarna byggt upp är ett luftslott. Mer info lär följa under dagarna, som sagt UEFA har ett möte idag, måndag... 

Erik Winell@ErikWinell2021-04-19 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?