Lagbanner
Roma-svepet: Mourinho, Darboe & datum spikat för cupfinalen
Roma vann till slut returen mot Manchester United.

Roma-svepet: Mourinho, Darboe & datum spikat för cupfinalen

Ja ni, vart ska vi börja, det känns som allt har hänt den här veckan. Således, ett maxat Roma-svep kommer lastat.

Mourinho - Bentornato in Italia
Det som vi ska toppa veckans svep är ganska solklart. Jose Mourinho återvänder till Italien och landar alltså i AS Roma. En nyhet som toppade tidningar världen över. 


Mycket finns redan sagt och istället för att gå in allt för detaljerat här kommer en snabbrepris samt. länkar till våra artiklar om just detta: 
Lästips 1: Allt om kontraktet och transferdrömmarna

Roma-panelen om reaktionerna och förväntningarna, del 1 och del 2. 

Nyheten: KLART med Mourinho. 

Snabbreprisen: 
Alla trodde på Sarri. Tisdag eftermiddag släpps bomben att det istället blir Mourinho som tar över. Anledningen: Portugisisk vänskap, löften om stora investeringar samt. skattelättnader för Roma.

Romanisti-lägren delas i två delar, de som är väldigt positiva till att man tar in en storlagstränare som kan Italien samt. de som oroar sig för att Roma faller i samma infekterade fälla som Mourinhos Tottenham och Manchester United. Lönen landar på 7.5 miljoner euro per säsong. Eftersom att Mourinho inte bott i Italien på tre år slipper dock Roma betala lika mycket skatt. Kontraktet är skrivet till säsongen 23/24. 

Mottagandet bland fansen i Rom då? Jodå - Visst finns det ett uns av hybris. 
  Spelarna som ryktas in - Spelarna som ryktas ut 
Så fort en ny tränare landar i ett lag brukar alla dennes tidigare favoriter också ryktas in till detta lag. Så blev fallet även denna gång och istället för att gå igenom varje spelare så listar jag helt enkelt de namn som florerat till Roma sedan Mourinho blev klar: 
De Gea, Dier, Höjbjerg, Matic, Musso, Isco, Florenzi, Renato Sanchez, Trincao, Belotti. Summa summarum så är det alltjämt målvakt och anfallare som sägs vara prio ett hos Pinto och Friedkin. 
Ut-listan är det mycket som tidigare. Det vill säga att klubben har otroligt många överbetalda och seniora spelare som behöver lämna. Här en lista på lirare som jag ser bör ha gjort sitt i Roma. 
Bruno Peres, Pedro, Pau Lopez, Carlez Perez, Davide Santon, Fazio, Olsen, Pastore, Juan Jesus, Kluivert, Dzeko, Nzonsi. 

Fonseca lämnar efter säsongen
Det kanske också ska tilläggas att det även hann bli klart att Paulo Fonseca får gå. Detta kom några timmar innan Mourinho annonserades men visst kan det tyckas lite märkligt att Fonseca får streta vidare sina fyra sista matcher med vetskapen att det inte är i Roma som dennes framtid finns. 

Spelarna måste ju mer spela för att få plats i Mourinhos lag nu än att de lirar för Fonsecas skull tänker jag? 

Roma lämnar EL med äran i behåll 
Efter den pinsamma andra halvleken mot Manchester United och slutresultatet 2-6 var vi nog många som inte hade särskilt stora förhoppningar på torsdagkvällen. I synnerhet med de tio (!) skadade spelarna. 

Trots detta, Roma kom ut och tryckte på från start och det går ganska enkelt att argumentera för att vi borde haft en 2-0-ledning redan efter första tio. Så blev det inte men det blev dock en seger med 3-2 och en mycket fin insats. 

Kollar vi till statistiken över dessa dubbelmöten är det faktiskt inte så mycket som skiljer, det är just den där skräphalvan i Manchester som blev vårt fall. 

Corriere Dello Sport frontar förstasidan med att Fonseca räddar äran men slås ut av United. De har också en intervju med Carlo Ancelotti som hyllar valet av Mourinho. 
Il Romanista passar också på att hylla de bägge talangerna Darboe och Zalewski som bägge övertygade stort i matchen. 

xG:
Match 1: United 4.25 - Roma 1.62
Match 2: Roma 4.47 - United 2.02
Totalt: Roma 6.09 - United 6,27

Betygen efter torsdagen enligt RomaNews: 
Mirante 6, Karsdorp 6,5, Smalling 6, Ibanez 5, Peres 6, Mancini 5,5, Cristante 7, Mkhitaryan 6,5, Pellegrini 6,5, Pedro 7, Dzeko 7, Darboe 7, Santon 5,5, Zalewski 6,5, Mayoral -,  Fonseca 6,5

Sagan om Darboe
Vi ska också stanna upp vid något som blev en ordentlig ljusglimt under torsdagen. Nämligen Ebrima Darboes debut i Europa League. Darboe fick komma in när Smalling gjort illa sig och tog plats på defensivt mittfält redan efter en halvtimme lirad. Väl där gjorde den 19-årige gambiern en helgjuten insats och lovar gott inför framtiden. 

Men det är inte där vi ska stanna. Darboe har en unik historia som verkligen tål att berättas. 
Som 14-åring kom Darboe till Italien efter att bland annat ha bott en längre tid i libyskt flyktingläger. I Italien togs han emot av en familj i Rieti och ägnade mycket tid åt fotbollen. 2019 gjorde Darboe debut för Primavera-laget, förra veckan kom debuten i Serie A och i torsdags alltså europa-debuten.

Darboe själv efter EL-debuten: 
"Det har inte varit lätt med alla dokument och Visa. Mina föräldrar försökte men det var svårt. Jag flydde med två vänner. Det var tufft men tack vare Gud och med tack till Italien så hamnade jag i en fin värdfamilj. Efter ett år träffade jag en talangscout, Miriam Petruzzi och hon har förändrat mitt liv och tog mig in i fotbollen". 

Ibland är fotboll och livet vackert!

Daje Ebrima! 
Datum & plats för cupfinalen spikat! - Missa inte! 
Roma har faktiskt en chans att vinna något i år. Då genom Femminile-laget som gjort, trots en halvbra säsong i ligan, succé i den italienska cupen där man bland annat besegrat Juventus över två möten. 

Den 30:e maj är det så final mot AC Milan och nu är allt fokus på denna. 

Således, skriv in följande i kalendern! Vi kan vinna en titel! 
Söndag 30:e maj. 20.30
AC Milan - AS Roma
Stadio Maipei 
 

Erik Winell@ErikWinell2021-05-10 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?