Lagbanner
Roma-svepet: Rubriker efter Genoa och Serturini med årets mål?
Henrikh Mkhitaryan, söndagens stora Roma-hjälte

Roma-svepet: Rubriker efter Genoa och Serturini med årets mål?

Roma-veckan avslutades med en seger i Genua. Inför landslagsuppehållet kommer här svepet med veckans viktigaste Roma-rubriker.

Rubrikerna efter segern mot Genoa
Roma gör mycket rätt i årets Serie A-upptakt. Gårdagens match kanske inte var den allra bästa sett till spelkvalité, usel plan ska tilläggas, men Roma lyckas ändå och relativt komfortabelt resa hem från Genua med 3 pinnar. Viktiga 3 pinnar i det som just nu är en vidöppen toppstrid.
Matchens MVP var självfallet Henrikh Mkitaryan som med sitt hattrick ordnade tre pinnar till Roma. Hattricket gjorde att Dzekos frånvaro knappt märktes.
 

Statistiken ovan bedyrar just Mkhitaryans finfina prestation

Mkhitaryan var själv ödmjuk efter matchen och pratade om hur han haft en dialog med Dzeko innan avspark.
” Jag pratade med Dzeko innan matchen och han sa till mig att jag måste göra mål. Vi behöver honom och hoppas han kan vara tillbaka snart”.

Tränare Fonseca var själv mycket nöjd med matchen i intervjun med Sky Sport.
”Vi visade på stor karaktär och förtjänade att vinna. Vi hade fyra eller fem klara målchanser och var fokuserade bakåt”.

Spinazzolas skada?
Smolken i gårdagens segerbägare var helt klart det tidiga bytet på den just nu formstarke Leonardo Spinazzola. Spinazzola tog sig för ljumsken redan efter femton minuters spel och tvingades byta. La Gazzetta Dello Sport skriver att det är en muskelskada i högra höften, jag tippar på att det handlar om just ljumsken.

Under måndagen genomgår Spinazzola fler tester men vad det verkar så tror Roma att han kan vara borta två till tre veckor. Tur i oturen är att vi nu tar uppehåll för landslagsspel och förhoppningsvis missar inte ”Leo” alldeles för många matcher.

Femminile med nytt poängtapp
När herrlaget går som tåget kan det tyvärr inte sägas vara samma för Femminile. Lördagens match mot Fiorentina innebar nytt poängtapp och nu är nog snart europadrömmarna borta all världens väg. 2-2 blev det mot La Viola och nu skiljer hela sex poäng upp till andraplatsen som innebär spel i Champions League.

En andraplats som innehas av Milan, ett Milan som Roma möter nu till helgen.

Det ska dock tilläggas att ett av målen var riktigt snyggt. Se tweeten nedan när Serturini bombar in 2-1.
 
Friedkins försöker göra Roma privat
Efter att Friedkin-gruppen köpte in sig i Roma och tog över 83,3% av Roma-aktierna har man jobbat hårt för att lyfta undan Roma från den publika aktiemarknaden. Det vill säga att göra klubben privat återigen. Då krävs dock att Friedkins lyckas tillskansa sig ytterligare procent, närmare bestämt att man lyckas få upp ägarinnehavet till 95%.

Således, för att köpa till sig de kvarvarande aktierna erbjöd Friedkins dessa aktieägare 0.12 euro per aktie. Ett pris som var avsevärt lägre än vad Roma-aktierna tidigare har värderats till och som gör att det fortfarande är en lång väg att vandra för Friedkins.

Varför är detta viktigt?
Att ta Roma bort från aktiemarknaden gör att det blir mindre krav på att lämna rapporter etc. Rapporter som detta år har varit väldigt dystra ur Roma-plånböckernas perspektiv. Minns ni rapporten i somras som löd att Roma gjort det näst sämsta ekonomiska resultatet i Serie A:s historia?
Således, om nu Friedkins fick möjligheten att agera utan att behöva klargöra varenda litet steg för aktieägarna så skulle Roma enklare kunna manövrera sig till ett mer gynnsamt återhämtningsläge. Det menar i alla fall Chiesa Di Totti.
 
Spelare förbjuds att åka på landslagsuppdrag
Ingen har nog missat att COVID-19 just nu vandrar över hela världen i en oroande takt. Elitfotbollen har kunnat klara sig, än så länge, från att stoppas helt och det gäller även landslagsuppehållen. Nu visar det sig dock att återbuden ökar och ökar, så även för Roma-spelarna.
 
Det är nämligen så att de lokala hälsomyndigheterna i flera av de italienska regionerna har förbjudit spelare att delta i de internationella utbytet som en landslagssamling innebär. Sky Sport Italia skriver att rekommendationen att inte låta sina spelare åka på landslagsuppdrag kom efter att Edin Dzeko testats positivt för COVID-19. Därmed skulle det innebära en förhöjd smittorisk att skicka iväg Giallorossi-spelare på internationella uppdrag.

Fonseca själv är nog inte alltför missnöjd ned detta utan kan istället utnyttja veckan till återhämtning och att fila på taktiska drag. Det ska också tilläggas att förbundskapten Roberto Mancini har testats positivt för COVID-19 och det är oklart om han kommer kunna vara med från start över detta landslagsuppehåll.

Primaveran stoppas
Under lördagen kom beskedet att den italienska U19-serien, Primaveran stoppas. Detta är såklart helt förståeligt i och med den andra våg av COVID-19 som just nu sprider sig över Italien. Samtidigt känns det lite typiskt Roma när laget nu fått upp ett så pass fantastiskt fint momentum, laget är överlägsna ledare av Primavera-serien för tillfället, och har så pass många spelare som närmar sig A-laget. COVID-19-uppehållet är fram till december, men kan komma att förlängas om inte den andra vågen av COVID-19 mattas av.

Under tiden hoppas jag såklart att det går att lösa att vi kan få se fler av våra stjärnskott få ett par minuter även uppe i A-laget.
Mer på just ämnet Privameran har vi här, en artikel om framgången och de hetaste Primavera-spelarna just nu. Läs gärna.  

BONUS: YouTube-tips!
Slänger även in ett litet bonus-tips här i svepet. Copa90 har jobbat på en fin dokumentär om Roma och publicerade den på Youtube i veckan. Helt klart sevärd 20-minutare! 

 

Erik Winell@ErikWinell2020-11-09 13:04:00
Author

Fler artiklar om Roma