Lagbanner
Roma-svepet: Historisk vinst mot Juventus
Pellegrini spelade en stor roll i segern mot Shaktar. Därtill lär han snart signera nytt kontrakt med Roma.

Roma-svepet: Historisk vinst mot Juventus

Ny vecka. Nytt Roma-svep som bland annat innehåller en historisk Juve-seger!

Femminiles första seger någonsin mot Juventus
Vi inleder måndagen på allra bästa sätt och med positiva tongångar. Under lördagen skedde nämligen något historiskt, Roma Femminile slog Juventus med 2-1 i den första av två semifinalmatcher i Coppa Italia. En seger som inte bara var guld värd efter en tuff säsong för tränare Bavagnoli & Co utan också en seger som innebar historieskrivning. 

Från att Roma Femminile drog igång sin satsning säsongen 2018 har laget nämligen aldrig tidigare besegrat Juventus. Men under lördagslunchen skedde alltså detta för laget som var nära att besegra Juventus redan i Supercoppan tidigare i vintras. 

Matchen i sig (som sändes på Viaplay) var en väldigt tuff sådan och innehöll verkligen inget skönspel. Roma gjorde matchens första mål redan efter två minuter och det var Annamaria Serturini som drog igång målskyttet. Därefter kom Juventus igång mer och mer men Roma hade ett par halvchanser på sina kontringar. I halvtid var dock resultatet alltjämt 1-0 till Roma. 

I andra var det Juventus som var mest alerta från start. Lagets storstjärna Barbara Bonansea fick läget att trampa framåt och kunde servera Juventus blågula anfallare Lina Hurtig ett läge som den tidigare LFC-spelare inte kunde missa. 1-1. 
Men Roma ville inte att det skulle ta slut där. Efter en fortsatt mycket fysisk andra halvlek så gick Serturini ifrån i den 88:e minuten. Avslutade på Juventus Giuliani men på returen så kunde Romas franska landslagsanfallare Lindsey Thomas stöta in 2-1 och ordna den historiska viktorian för Roma. 


När ska skadeeländet ta slut? 
Vi börjar på samma tema som föregående vecka. Nämligen kring lagets sjukstuga som aldrig slutar att upphöra. I veckan, under matchen mot Shaktar Donetsk ådrog sig Romas skyttekung Henrikh Mkhitaryan en skada i högervad. Något som gör att han lär missa tre till fyra veckor. Det som grämer lite extra när vi synar det är att med Mkhitaryan och Veretout borta så har Roma sina två absolut främsta målskyttar borta. 

En annan spelare som är borta några dagar är Romas mittbackskoloss Chris Smalling. Smallings skada är dock inte allvarlig utan handlar om att det vänstra låret spökar. Gianluca Di Marzio menar att detta således blir en försiktighetsåtgärd. Förhoppningen där är även den att "Smaldini" är tillbaka till nästa helg. 

Positivt kring skadeläget. Ibanez är nära spel igen och detsamma gäller Romas stortalang Riccardo Calafiori! 

Skadelistan: Mkhitaryan (vad), Juan Jesus (Corona), Zaniolo (Korsband), Veretout (Höger baksida), Smalling (Låret) 

Succématch mot Shaktar
Det finns dock mycket positivt att hämta från den gångna veckan. En sådan sak rör Romas 3-0 mot Shaktar Donetsk som kom efter en mycket betryggande insats. Målskyttarna Pellegrini, Mancini och El Shaarawy visade vägen och nog känns det som att Roma har råd att lufta en aningen mer reservbetonad elva nästa gång. Kommande helg är det som sagt möte mot Napoli

El Shaarawy till Sky Sport efter matchen: 
"Jag ville verkligen göra mål. Jag har försökt att inte tänka på att göra det alltför mycket så jag var fortsatt lugn och hade tålamod men när målet till sist kom så blev jag väldigt, väldigt glad. Ikväll visade vi en stor mognad, mod och beslutsamhet." 
 

Mancini fortsätter också han vara en gigant i Roma. Målfarlig. Stark. Beslutsam. 
"Jag måste fortsätta förbättra mig på så många områden. Till exempel kan jag inte dra på mig så många gula kort utan måste läsa spelet bättre. Jag känner dock att jag bara blir bättre och bättre", Mancini till Sky Sport efter matchen. 

Returen spelas nu på torsdag i Ukraina. 

Rubrikerna efter Parma-matchen
Fiasko. Så stavas nog söndagseftermiddagen och den pinsamt håglösa insatsen mot bottenlaget Parma. 2-0 skrevs slutresultatet till och Roma var egentligen aldrig ens nära att göra mål. 


Fonseca summerade:
"Vi kan inte släppa in mål såhär. Parma ville mer och de förtjänade tre poäng. "
 

En tveksam straff tilldömdes visserligen Parma när
Ibanez till synes sjyst tacklat ned en frispringandes Parma-spelare. Men ska vi vara ärliga var aldrig Roma nära. Oroväckande att det här lågvattenmärket kom en vecka innan matchen mot Napoli som kan komma att bli synnerligen avgörande för Romas planer om Europa. 

Ex-president Pallotta vevar på Twitter igen

Romas ökände och synnerligen illa omtyckte ex-president James Pallotta har inte varit alltför nära Roma sedan han sålde klubben i somras. Dock har han varit en någorlunda aktiv profil på sociala medier. 
I veckan var han ute igen på Twitter och svarade på en del Romanistis åsikter. Bland annat sa han sig hålla med de Romanisti som menade att Pallottas största misstag var att lita för mycket på Monchi. 
Därtill menade Pallotta att det helt och hållet var Romas VD Guido Fienga som var ansvarig för stöket med Romas tidigare sportchef Petrachi. 
"Ask Guido" svarade Pallotta på frågan om vad som hände med Petrachi... 

Karsdorp förlänger - Snart även Pellegrini
Romas 26-årige holländare Rick Karsdorp har haft en riktigt motig start på sin tid i Roma. Den här säsongen har det dock lyfts rejält och holländaren har vuxit fram till en ordinarie wing-back i Fonsecas 3-4-2-1. Något som nu förärat honom med ett nytt kontrakt som sträcker sig hela vägen till 2025. 

I samma veva passade även Karsdorp på att åka lite bil och recensera sitt nya fordon... Det är nog inte en satsning på bilkrönikör som Karsdorp ska ägna sig åt... 
Flera italienska medier skriver också att näst på tur i kontraktsförhandlingarna är Lorenzo Pellegrini

Totti om vad han ångrar från sin karriär
I veckan publicerade Corriere della Sere en stor intervju med Romas ikon, legend och stora hjälte Francesco Totti. De största rubrikerna därifrån rör det Totti sa om vad han ångrar från sin karriär som spelare i Roma. 


En av sakerna rör hur han slutade sin karriär. 
"Jag förstod att jag var tvungen att pensionera mig. Samtidigt så ville jag inte göra det på det sättet. Jag ville ta beslutet själv. Nu blev jag tvingad att gå i pension, vi kunde ha hittat en mycket bättre lösning ihop. Jag tror att vi alla gjorde fel (klubben, Spalletti och Totti)". 

Något annat då? 
"Tacklingen på Balottelli och spottloskan mot Poulsen. Det är de värsta saker jag gjort och jag kan fortfarande inte förklara varför jag gjorde så." 

Friedkin ger inte upp arenadrömmarna
Som ni kanske minns från förra veckan är Romas drömmar om ett nytt hem vid Tor Di Valle nära Fiumincino-flygplatsen nu krossade. Men de nya ägarna Friedkins ger inte upp för det. Istället har de nu börjat sondera terrängen för en ny arena och enligt Il Tempo är området kring Torre Spaccata (cirka 30 min med tunnelbana från Termini) nu det hetaste spåret. 
Som sagt, det återstår att se om det tas några spadtag överhuvudtaget under det kommande decenniet... 
 

Erik Winell@ErikWinell2021-03-15 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?