Lagbanner
Roma-svepet: Sommarnyheterna
Roma-svepet kommer med en liten sommarvariant. Här är de största rubrikerna sen sist.

Roma-svepet: Sommarnyheterna

Roma har fått en ny tröja, Mourinho är på plats och vi har en ny målvakt mellan stolparna. Det har hänt en del sen sist. Här är det viktigaste.

Italien - Europamästare 2021
Den här rubriken kanske inte behöver särskilt mycket förklaring. Italien med Roma-spelarna Cristante och Spinazzola vann i helgen EM. 
Vi säger såklart ett stort grattis och den här veckan har det varit som balsam för själen att se den eufori som just nu råder i Rom. 

Några viktiga saker att ha koll på från EM.
- Spinazzolas hälseneskada har opererats och han beräknas vara borta 4-6 månader. Vi önskar honom allt det bästa med rehaben. Den Spinazzola som vi fick se i EM. Oj. Oj. Oj. Ge oss det i vinter igen! 

- "Spina" kom även med i UEFA:s drömlag för EM 2020. Detta efter att ha spelat som en kung på vänsterbacken, innan hälseneskadan. 

- Vår allt-i-allo Bryan Cristante var på plats när Italien tystade ett alkoholstint Wembley. Han var till och med högst delaktig i det guldkantade 1-1 målet som Italien gjorde i den andra halvleken. Efteråt fick Cristante frågor om sin nye tränare: "Jag försöker göra lite av allt. Jag kan byta position efter vad mina tränare tycker. Det ska bli spännande att se vad Mourinho har för planer".
Om Spinazzolas skada: "Jag så Leo falla i tårar när han skadade sig. Det var bara mina instinkter. Jag ville vara nära honom när han behövde det. Leo är stark och han kommer komma tillbaka starkare".  

- Slutligen! "It came Rome". 


Zaniolo spelklar till säsongsstarten
Visserligen har vi blivit av med Spinazzola till säsongsstarten men en annan av Romas absolut viktigaste kuggar kommer stå redo när Serie A sparkar igång igen, med publik!?

Nicolo Zaniolo har nämligen fått helt grönt från Doktor Fink att vara del av Romas försäsongsträning. Mycket positiva besked och det är bara att hålla varenda tumme och tå att Zaniolos knän håller bättre nu! 

Mourinho har landat
Få har nog missat att Jose Mourinho har landat i Rom igen. Mourinho flögs ner av självaste Dan Friedkin, Romas ägare, förra veckan och höll därmed även presskonferens inför ett stort pressuppbåd. 
Några av nyckelcitaten: 

"Friedkins har ett tydligt projekt. De vill bygga en framtid för Roma. De har tålamod och här finns tid att bygga det. Roma siktar främst inte på framgång idag utan de vill bygga ett hållbart projekt för framtiden. Med mycket passion. Det är därför jag är här." - Tolkning: Friedkins sätter mycket tilltro till sin första tränare som de själva rekryterar. 

"Symbolerna, färgerna och allting har en fantastisk koppling till Rom som stad. Men jag är här för att arbeta, inte för att vara på semester." - Tolkning: Han är ej missnöjd med att ha hamnat i Rom. 

"Ni vet att jag inte kommer vara alltför trevlig när jag jobbar, för att jag prioriterar att försvara klubben och mina spelare" - Tolkning: Den gamle Mourinho är tillbaka? 

Mourinho fick även frågor om truppen. Han var fåordig kring Dzekos framtid, hyllade Cristante och Spinazzola som var i EM, lovordade Zaniolo, menade att Calafiori kommer få speltid men att en ersättare behövs och att klubben inom tre år kommer ha titlar att fira. 

Han åkte också vespa... 


 
New Balance första Roma-tröja är här - Delade åsikter
Vi har också fått en ny tröja. Denna annonserades under tisdagen och det var den första med New Balance som tröjmärke och med digitalbits som huvudsponsor. 

Min egen åsikt är att den duger. Känns lite för mycket kopia av Liverpools ställ (dit vill jag inte) men funkar för den här säsongen. Hoppas på lite mer Roma-feeling i de övriga ställen som lanseras inom kort. 

(Den nya tröjsponsorn DigitalBits är ett blockchain-företag som rapporterar att avtalet är värt 46 miljoner euro och sträcker sig över tre år).
 
Benvenuto Rui Patricio
Utöver ny tröja presenterades också Romas nye målvakt den här veckan. Rui Patricio tar klivet in mellan stolparna och han gör det för en summa av 11,5 miljoner euro. Wolves-målvakten har skrivit på ett kontrakt för tre år och han har själv sagt att han ser fram emot att jobba med Mourinho i en sådan storklubb som Roma. 
  33 år. Reflexstark. Landslagsrutin. Portugis. Kanske lyfter det i Roma och blir bra efter ett par år med minst sagt halvbra insatser mellan stolparna. 

Näst på tur in? Troligtvis Granit Xhaka.

Försäsongslägret är igång - Temperaturen börjar stiga
Snart är EM-vinnarnas liga igång och det märks i Roma-kretsar. I veckan drar Romas försäsongsläger igång borta i Mourinhos Portugal och under gårdagen kom fina videor när Roma stämmer upp i Roma, Roma, Roma! Se och njut! Snart hör vi Olimpico sjunga den här hymnen också. 
Här är för övrigt de spelare som är med på försäsongsupptakten. Spelare som är med i EM ansluter senare:
Målvakter: Boer, Cardinali, Fuzato
Försvarare: Calafiori, Feratovic, Ibanez, Karsdorp, Kumbulla, Mancini, Reynolds, Smalling, Bove
Mittfältare: Darboe, Diawara, Mkhitaryan, Pellegrini, Perez, Providence, Tripi, Veretout, Villar, Zaniolo, Zalewski, Ciervo
Anfallare: Dzeko, El Shaarawy, Mayoral

Träningsmatcherna som är spikade just nu: Montecatini (Amatörlag) 15/7, Ternana (Serie B) 18/7, Triestina 21/7, Debreceni VSC 25/7, Real Betis 7/8


Roma-barometern just nu: Det gjorde ont med Spinazzolas skada. Är glad att Zaniolo är tillbaka. Mourinho är inne på sin smekmånad och det tycker jag vi ska anamma. Låt oss vara svagt optimistiska. Inget har gått alltför snett än! 
 
Det var det hela för den här gången. 22:a augusti drar Serie A igång igen! 

För mercato-updates rekommenderas varmt vår mycket läsvärda sommar-mercato-koll. In och läs! 

Erik Winell@ErikWinell2021-07-14 11:36:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?