Lagbanner
Roma-svepet: Var ska vi börja?

Roma-svepet: Var ska vi börja?

En oerhört stökig Roma-vecka är till ända. Vi försöker få grepp om kaoset och plockar fram de viktigaste händelserna från veckan.

Den stökigaste Roma-veckan på mycket, mycket länge
Okej, vi försöker göra ett omtag på vad som hänt den senaste veckan. Kontexten har ni koll på? Roma hade gjort en av de sämsta derbyinsatserna någonsin och kritiken var smädande mot ett håglöst Roma. Skulle Fonseca få gå redan? Var det här botten i hur uselt det kunde se ut? 
Svaret på den sista frågan: Nej. Det blev värre. Det blev rörigare. 

I veckans cupmatch mot Serie A-nykomlingen Spezia var det så dags. Många var vi som trodde på ett enkelt avancemang och en någorlunda studs tillbaka efter derbytorsken senast. Men tji fick vi! 

0-2 i baken direkt. Visserligen en upphämtning till likaläge och förlängning men sen brakade det loss. Mancini tog ett rött kort. Vandrande leendes av plan. Några minuter senare, Pau Lopez fick feeling för att sparka till sig ett rött också han. Därmed två färre på plan och utan målvakt vilket gjorde att Fonseca kände sig manad att byta in reservkeepern. Smart. Om inte Roma redan hade gjort sina fem byten. Det sjätte bytet gjorde därmed att matchen, som slutade 2-4 till Spezia blev betydelselös. Roma hade ändå diskats och tilldelades under veckan också en förlust med 0-3. Andra förlusten som laget förlorar på pappret den här säsongen. 

För att strö lite extra salt i Roma-såren. Påve Franciskus gick dagen efter och tog emot Spezia samt. gratulerade laget till segern. Aj! 


Dagen efter var det inte muntert. Det snackades om ritiró men så blev det inte. Fonseca, VD Fienga och bröderna Friedkin satt i ett långt möte och diskuterade hjärnsläppet. Ingen fick gå, även om många Romanisti menade att det var nära avgång för Fonseca. Dock valde klubben att göra sig av med Team Manager Gianluca Gombar och Global Sport Officer, Manolo Zubiria. 
En Gombar som tydligen fått väldigt mycket uppskattning av spelarna som direkt gick ut och krävde tillbaka honom kring laget. Återstår att se om denna önskan blir förverkligad eller om klubben kör på. 

Under fredagen hade Corriere Dello Sport Max Allegri och Roma på förstasidan. Frågan är om det inte blivit huvudspåret i bröderna Friedkins planer? Den som lever får se, en händelselös vecka har det iallafall inte varit. Därtill gick Mister Fonseca ut på presskonferensen och bekräftade att lagkapten Edin Dzeko missar matchen mot Spezia. En smäll enligt Fonseca. Enligt envisa medier ska dock de bägge ha hamnat i osämja under torsdagens träning. Det är inte full harmoni inte. Senare under fredagkvällen kom också LaRoma24 ut med uppgifter om att Dzeko nu erbjudits till diverse klubbar. Roma-sajten berättade däri att Roma gärna ser ett byte med PSG och att klubben då hoppas få in Moise Kean eller Mauro Icardi. Därtill finns ett Juventus med i bilden, Inter som var i ropet i somras är enligt uppgift inte intresserade. 

Fonseca fick i samband med lördagsmatchen frågor om just Dzeko-läget. Hans svar till Sky Sport Italia: 
"Jag pratade redan om detta i fredags, jag vill inte säga något mer. Jag förstår din nyfikenhet men jag vill inte säga något. Det viktiga är vad vi gjorde här idag. Det här var en stark lagseger". 

Känslan för tillfället. Lyckas inte någon mäkla fred mellan de inblandade spelarna och Fonseca så kommer någon av Dzeko eller Fonseca lämna i vinter. 
Mitt i allt detta har Curvan satt stor press på Roma och bland annat hängt ut banderoller runt Trigoria för att poängtera att den lagmoral (osynliga sådana) inte är okej någonstans. 
  Roma vinner över Juventus i kampen om Bryan Reynolds
En nyhet av det lite mer positiva slaget rör Romas jakt på någon att konkurrera mot Rick Karsdorp. Ett tag såg det ut som att Juventus skulle vinna kampen om FC Dallas talangfulle ytterback Bryan Reynolds. Men enligt flera nyhetsmedier har nu detta vänt tillbaka till Romas fördel. Roma kommer enligt uppgifter att behöva betala 8 miljoner euro plus bonusar för Reynolds. Kontraktet ska vara på fyra och ett halvt år där säsongslönen ligger på 800 000 euro.
En amerikan i Roma - Vad tror vi? 

Bentornato Stephan El Shaarawy Mitt i allt detta kaos så har också Roma lyckats värva tillbaka Stephan "Il Faraone" El Shaarawy från Shanghai Shenua. Värvningen blev klar under fredagen, transfergurun Gianluca Di Marzio var tidig med dessa nyheter och läkarundersökningen gjordes sedermera under lördagen på Trigoria. 

Själva värvningen har delat Roma-lägret där de positiva rösterna hyllar nostalgin, hans framåtdriv och kanske främst, den stora vilja som SES hade att komma tillbaka till just Roma. Spelare som brinner för klubben känns inte som det finns i överflöd för tillfället.
På andra sidan planhalvan finns det många kritiska röster. SES kommer att få en väldigt hög lön, rapporteras om cirka 3,5 miljoner netto per säsong. Ett ytterligare frågetecken rör hans status. 28-åringen har inte haft en lysande sejour i Kina alls och faktum är att hans senaste match var för det italienska landslaget i mitten av oktober 2020. Det har gått en tid sedan dess och det har spelats en hel del fotboll utan SES på plan. 

Summa summarum, den som lever får se. Det som jag dock är lite hoppfull kring är att det verkar som att vi har ägare som i alla fall bryr sig om vad som händer kring klubben och agerar. Blandas dessa värvningar med lite yngre spelare som exempelvis Reynolds vill jag ändå tro att Friedkins har någon slags tanke med sitt Roma-bygge. 

OBS! El Sharaawy testades positivt för COVID-19 under lördagen vilket gör att läkarundersökningen dröjer till 28-åringen kan visa upp ett negativt provsvar. 

Rubrikerna efter Spezia-rysaren

Lorenzo Pellegrini - 100:e matchen och matchjälte
Många spelare var borta i lördags. En som dock var allra högst närvarande och med kaptensbindeln om högerarmen var Lorenzo Pellegrini. Pellegrini spelare säkert i sin mezzala-roll och kom till flera lägen. Bland annat en viktig assist. Men, framförallt. Pellegrini avgjorde matchen och såg till att tre poäng hamnade hos Fonseca.

Lorenzo Pellegrini sa sig själv vara nöjd med matchen och att laget kunde vinna trots avsaknaden av en stor mängd nyckelspelare. 
"Vi har haft en tuff och stökig vecka. Det var viktigt för oss att vinna idag. En seger kan hjälpa oss att ta tag i alla problem. Om vi säger att det finns några förstås."

Il Romanista ger Pellegrini en åtta i betyg och ser vi till statistiken nedan är det lätt att förstå varför. För att göra en andra påve-koppling i det här svepet. Under söndagen blev Pellegrini inbjuden till söndagsmässan i Vatikanen och fick där ta emot välsignelser från påven. 
Sämst på plan? försvarsleden med Lopez, Smalling och Kumbulla som alla får ett par svaga femmor.  Försvarskaoset
Om det såg helt okej framåt med bland annat en framrusande Mayoral som jagade på Pellegrinis fina assist så var det en helt annan sak bakåt. Oj vilket kaos och oj vilken brist på samarbete mellan Lopez, Kumbulla, Ibanez och Smalling. 

Det som för några veckor sedan såg ut som en mycket stark trebackslinje har nu blivit lagets stora akilleshäl och frågan är om Friedkins nu har börjat spana på försvarsalternativ? Målvaktspositionen är enligt flera medier redan ett prioriterat mercatomål. 

Robin Ibanez gick själv ut på sitt Instagram-konto efter matchen och bad om ursäkt. 
"Det har varit en svår vecka. Kanske en av de värsta jag varit med om när jag spelat i Italien. Du kan misslyckas i den här sporten, men det viktigaste är att du kan ställa dig upp igen. Idag kämpade vi till slutet och detkommer vi alltid göra för den här tröjan. Förlåt oss att vi gjorde fel, men vi är människor också. Forza Roma!"

Femminile vinner mot ett topplag igen! 
Vi har varit inne på det flertalet gånger i dessa svep. Roma Femminile har haft en riktigt tuff säsong med tunga förluster mot de övriga topplagen (något som herrarna också vet hur det känns). Således var det nog extra skönt att det under lördagens lunchmatch till sist kom en seger. 

Denna gång med 2-0 hemma mot Sassuolo. Sassuolo har varit lite av en skräll i årets Serie A och ligger på en tredjeplats. Roma kunde i och med denna seger knapra in och är nu femma på 19 poäng. Elva poäng från CL-platsen och AC Milan... 

Målskyttar under lördagen? En av Romas stora stjärnor, Manuela Giugliano och Andressa Alves. Nästa helg är det kvartsfinal mot Florentia. 

Primaveran drar igång igen - Roma överlägsen etta 
Vi avslutar veckans kaosartade Roma-svep med en positiv blänkare. Idag spelar Romas primaveralag på nytt. Laget som gjorde succé och bara öste på i Primaveran tvingades avbryta ligaspelet då fotbollsförbundet beslutade att stänga ned Primaveran pga COVID-19. 

Nu är laget dock tillbaka igen och under måndagen spelar Romas Primavera-lag, ledda av Alberto De Rossi (DDR:s pappa), mot SPAL. Inget annat än en seger räknas för laget som spelat sex matcher den här säsongen och vunnit alla sex. 

Bara för att förtydliga överlägsenheten. Roma har 21-8 i målskillnad. Maximala 18 poäng. Tvåan Bologna står på 11 pinnar. 
I skytteligan finns tre Roma-spelare i topp. Nicola Zalewski delad eta. Ebrima Darboe och Junior Lamine Tall delad trea. 

Överlägsna var ordet. Såhär långt ska sägas. Att starta om igen efter ett så pass långt uppehåll kan såklart innebära helt andra förutsättningar. 

 

Erik Winell@ErikWinell2021-01-25 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?