Lagbanner
2020-07-02 21:45

Roma - Udinese
0 - 2

Roma - Udinese 0 - 2

Ett uselt Roma fick utan energi och vilja rättvist stryk på Olimpico efter kanske en av de sämsta matcherna som de spelat i mannaminne. Det finns ”något ruttet i Roma (Boston)” som behöver tas itu med, problemet i sig verkar dock inte ha några intentioner att flytta på sig.

Tack vare, eller på grund av Covid-19 så genomförs matcher nu runt om i Europa med spelschema av parodiliknat format med matcher var och varannan dag. Fonseca valde till matchen att göra inte mindre än åtta (8!) förändringar sedan matchen mot Milan och vi som spelat boll i våra liv förstår att det inte är lätt att åstadkomma underverk med de förutsättningarna. Vad man dock alltid kan kräva är att spelarna (de anställda) ska göra sitt yttersta för att förtjäna sin lön, vilket jag verkligen inte anser att de gjorde. Endast Charles Perez, Mirante och en i 20 minuter spelande Dzeko får godkänt, många blir underkända och andra borde i ärlighetens namn be om ursäkt offentligt, för detta var under all kritik. 

Till matchen nu, där Roma (och Udinese) lallade omkring de första tio minuterna som om samtliga spelare hade helt andra funderingar i huvudet än att spela fotboll. Fazio lyckades först med en usel passning där en romaspelare precis lyckades löpa ikapp bollen innan den passerade sidlinjen och sen på absolut sämsta korpennivå helt oattackerad sparka bollen till en bortahörna. Åt andra hållet fick vi strax efter en hörna som avslutades med att Kolarov bombade bollen på täckande motståndarben. Strax därefter joggade Lasagna ifrån Fazio från mittlinjen och spelade in ett inlägg mot De Paul på bortre stolpen som testade ett volleyskott. Skottet var totalt missriktat och missade sitt tilltänkta mål, men blev i stället en perfekt passning tillbaka till Lasagna som hastigt och mindre lustigt kunde spela in bollen i öppet mål till 0 - 1. Trots underläge fanns det inte tillstymmelse till mental förändring, utan spelarna fortsatte att uppträda likt zombies ur Michael Jacksons musikvideo ”Thriller”. Hade man inte varit en äkta Romanista hade man redan i detta läge av matchen stängt av tv:n och gått och lagt sig, men för att uppskatta framgångar måste man även uppleva motgångar. 

Tillstymmelse till målchans fick vi i minut 21 när Kolarov skottinläggade en frispark från vänster som sånär via en bortafot kunde smitit in vid den bortre stolpen, men den gick utanför till hörna. Diawara skänkte bort en boll som Lasagna fick ett utmärkt skottläge på, men Mirante räddade snyggt. I mina anteckningar från matchen noterade jag att jag citat: ”Aldrig sett ett mer omotiverat Roma någonsin” och jag har varit med länge, väldigt länge…

Som jag nämnde i ingressen så var Perez godkänd idag, men strax efter ett av hans många skott så lyckades en helt misslyckad Perotti (kapten för dagen) stämpla en motståndare si sådär 80 meter från vårt mål med 60 minuter kvar att spela och fick direktrött kort. Det var en väldigt ful tackling och domaren behövde varesig tänka två gånger eller konsultera VAR. Utvisningen var uppenbar och borde rendera minst ett gäng matchers avstängning. Om vi hade en kulle att ta oss uppför innan fick vi nu ett berg framförs oss att bestiga. Märkligt nog spelade vi helt plötsligt lite bättre än uselt ett tag och bland annat hade Perez några fräsande skott, men även Christante hade ett skott som via touch på ett ben träffade ribbans översida. Även Cengiz Ünder var med i ett samarbete med Perez som sånär kunde blivit mål, men Perez skott blev ännu en gång räddat. Denna aktionen och en till av Ünder ute vid kanten var det enda han gjorde på hela den första halvleken och blev mycket riktigt utbytt i paus. Bruno Peres bjöd lite senare upp till dans när han som sista spelare försökte trolla bort De Paul, men som trasslade in sina ben i sig själv. 60 meter från mål löpte argentinaren mot mål, men blev upphunnen av brasilianaren och en hemåtlöpande Kolarov och så var den chansen till utökning förlorad. Diawara fortsatte med sina felpassningar och tacksamt nog fanns det ingen publik närvarande, för då hade det inte räckt med buanden eller visselorkaner, folk hade hoppat in, så dåligt var det. Perottis utvisning påverkade inte spelet nämnvärt då han spelade centralt av de tre bakom Kalinic, så det behövdes aldrig några byten för att korrigera balansen av laget. 

Den andra halvleken fortsatte likt den första, förutom att Diawara i inledningen fick till ett fint instick till Perez, men avslutningen gick tyvärr rakt på målvaktens ben i kanske den bästa målchansen vi skapade på hela matchen. Parodin höll på att utveckla sig till något ännu värre när Bruno Peres satsade på en boll där han var väldigt sent ute, lyckligtvis vred han undan sin fot i kollisionsögonblicket, annars hade vi fått se ”espulsito due” där. Ünder var underkänd och utbytt i paus, men hans ersättare Mhkitaryan var sannerligen inte bättre, snarare om möjligt ännu sämre. Tappade bollar, usla dribblingar och felpass låg som ett raster över hans insats, mama mia!

Perez fortsatte att vara aktiv och skottvillig, men hans ytterligare två försök blev först räddat av målvakten och det andra stoppades av ett bortaben. 

Hawaiifotboll fick nu en match som referens, då båda lagen likt en träning i november bara ville anfalla och inte försvara och med en dåres envishet hoppades man på ett mirakel som var lika stort som att Romas ekonomi ska hamna på plus i en handvändning. 

Fonseca som är ytterst ansvarig valde att kasta in Zappacosta och Villar mot Bruno Peres och Diawara, men inte heller det fick någon att hoppa upp ur soffan av glädje. Villar hamnade direkt i problem och efter en andra tydlig förseelse fick han gult kort. Mycket ifrågasättande beslut att plocka in en spelare från den spanska andradivisionen och låta honom spel för oss som vill ut i CL. Obegripligt och med tanke på den låga klausulen som fanns och där Valencia (?) som hade förstatjing inte tog den att han hamnade hos oss när vi har egna spelare från vår egen akademi (Riccardi). Nåja, Fazio fick kramp och ersattes av Ibanez och Dzeko kom in i stället för Kalinic. Dzeko måste man ändå hylla då han majestätiskt direkt skapade oro bara med sin aura. Viljan att åstadkomma åtminstone något fanns som vanligt av denna professionella spelare och utan liknande är vi för evigt dömda till ett liv i mittens rike. Med kvarten kvar fick vi en högerhörna och för en gång skull blev det lite farligt när bollen landade på Smallings panna, men nicken blev felriktad och studsade över/utanför målet. Tröttheten sköljde över oss och efter en omställning där vi mest liknade en ost från schweiz fanns det fler bortaspelare i vårt straffområde än hemmaspelare och 0 - 2 var ett faktum. Resten av matchtiden spelades bara av och sammanfattningsvis lägger jag in spelarna i några fack.

Fack 1, godkända:
Perez
Mirante
Dzeko (om än bara 20 minuter på planen)

Fack 2, underkända:
Smalling
Kolarov
Christante 

Fack 3, usla:
Bruno Peres
Fazio
Diawara
Cengiz Ünder
Kalinic
Mkhitaryan
Zappacosta
Villar
Ibanez

Fack 4…
Perotti

Det enda positiva var väl att nu kan det väl inte bli sämre, eller? Napoli på tur, vad månne komma? Vi får åtminstone tillbaka Pellegrini och Veretout från avstängningar.

Vi får som vanligt kämpa på!

Daje!

Arne Holmgren2020-07-03 14:39:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?