Lagbanner
Roma - Udinese: Inget andrum för Juric
Med endast fyra träningar sedan ankomsten ska Juric försöka bärga första segern för säsongen.

Roma - Udinese: Inget andrum för Juric

Minst sagt en omtumlande vecka leder Roma in till måstematchen mot Udinese. Planerade protester från läktaren och pressat läge runt klubbledningen pryder rubrikerna inför avspark. Mitt i allt intar även ersättaren Ivan Juric tränarbänken.18:00 på Olimpico.

Knappt en månad har passerat sedan säsongsstart, och treårs kontraktet som skrevs med Daniele De Rossi är redan över. 

För första gången under amerikanerna Friedkins ägarskap, är det nu storm på riktigt igen i huvudstaden. 
Stark kritik och stort missnöje riktas mot Friedkin efter sparkningen av De Rossi, där fler och fler jämför ägarna med tiden under före detta presidenten Pallotta. Alltså, ett frånvarande klubbstyre som agerar utifrån det blå. Och till syvende och sist, som skadar alla de som offrar allt för att följa klubben med hela sitt liv. 

Mycket har hänt under den gångna veckan, så jag rekommenderar att ni läser våra tidigare artiklar om situationen.  


Gällande matchen står som väntat enormt mycket på spel. 
Resultat-raden är som alla känner till, kritisk. Och skörden med två mål på fyra matcher adderar ytterligare ett stressmoment utöver faktumet att kvällens match bara måste vinnas. Roma fortsätter vara inkonsekventa framåt, ett problem som hänger kvar från förra säsongen.   

Nya tränaren Juric sätts därmed (utöver veckans omständigheter) direkt i en sportslig hetluft och kommer behöva leverera omgående ifall läget inte ska bli mer infekterat.  

Den plötsliga rekryteringen som Roma tvingat sig själva att göra, innebär en andra interim-lösning under 2024. Ett faktum som är ett underbetyg å det grövsta. Men sett till situationen, är Juric kanske det bästa Roma kan få. 
Han är som känt adepten till Gasperini efter deras tid tillsammans i Genoa, så med intressanta idéer och hans senaste facit i Torino, ingjuter det fortfarande någon form av hopp att säsongen inte är helt körd.
För några år sedan, hade situationen under ett Pallotta-styre mycket väl kunnat vara så illa att Beppe Iachini intagit Trigoria med Roma-kepsen. Där är vi åtminstone inte. Juric hade faktiskt varit på tapeten även vid en långsiktig tränarrekrytering. 

Solklart är att Juric inte bara är en brandsläckare, han kommer vilja implementera och förändra mycket i dagens Roma. Frågan är bara om han hinner köpa sig mer tid med kortsiktiga resultat för att få en längre chans än det ettårs-kontrakt han fått. 
För kroatens del, är detta hans stora chans att bevisa sig och bli en topptränare utanför provinslagen. Från Mantova i Serie C, till tre olika sejourer i Genoa under galna leksakskungen Preziosi, har han nu kommit till Roma för att “nå Champions League och stanna där”. Iallafall enligt hans egna uttalande på presskonferensen efter frågan om vad Friedkins har för krav på hans uppdrag. 


En rekordsnabb första presskonferens på ynka tolv minuter räckte för Romas nya tränare. Alla journalister som ställde frågor, fick även sitt namn nedskrivet på ett papper av kroaten. Överlag, tydliga och korta svar. Bland annat dementerade Juric frågetecknet om att Soule och Dybala inte kan spela tillsammans, samt att Zalewski är välkommen för en andra chans. Ett bra första intryck.


Hur startar vi?
Av veckans rapporter att döma, väntas Juric som i sina tidigare klubbar formera med tre mittbackar.  
Hummels är redo att debutera som central i trebacken med Mancini och N’Dicka planenligt bredvid sig.  

På kanten utgår Saelemaekers på grund av skadan som han ådrog sig senast. In kommer Pellegrini, men som flyttar upp till en offensivare position tillsammans med Dybala bakom Dovbyk. 

Summerat verkar det bli formationsändring till 3-4-2-1 istället för rak 3-5-2 där Dybala agerat släpande forward.  
I övrigt rapporteras samma namn starta som senast mot Genoa, däribland Pisilli som i så fall gör sin tredje raka start vilket är noterbart och imponerande.  

Svilar; Mancini, Hummels, Ndicka; Celik, Koné, Pisilli, Angelino; Dybala, Pellegrini; Dovbyk



Summerat kommer Juric kastas in till ett kaos som verkligen blir en utmaning att hantera. Det finns inget andrum eller tålamod längre. Det spelkortet utnyttjade Friedkin redan i Januari när De Rossi plockades som sköld för att lugna folket efter en redan då, pinsam sportslig situation som också utspelade sig mitt under brinnande säsong.  

Inget andrum finns när det stormar i Rom, och det kommer grupperna i Curva Sud ikväll framtona. Inget stöd de första 30 minuterna, endast i andra halvlek. 



Vad detta ger för sportslig effekt på matchen, blir intressant att se. 
Men rent krasst, hade ändå Roma spelat med lika mycket kniven mot strupen om De Rossi var kvar. Ett sådant kvitteringsmål på tilläggstid efter uppehåll dödar säsonger, bokstavligen.

Magkänslan säger tillknäppt och försiktigt, men om vi har tur, kanske Paulo kan avgöra med individuell briljans. 
Ikväll handlar det bara om att överleva sig till en seger. Spelar ingen roll hur den ser ut. Och sedan hoppas på fullträff med Juric säsongen ut.  

Med det sagt, Friedkin vattene! 

Melker GaddMelkerG_202024-09-22 06:00:00
Author

Fler artiklar om Roma