Lagbanner
"Romas största vapen är The Special One" - Derbypanelen synar kampen om Rom
Ska Pellegrini frälsa Roma?

"Romas största vapen är The Special One" - Derbypanelen synar kampen om Rom

Söndag kväll vänds alla blickar mot Rom och Stadio Olimpicos legendariska gräsmatta. Läktarna kommer vara nästintill fulla igen och i potten finns långt mycket mer än endast titeln bäst i Rom. En briljant derby-panel ger här sina tankar inför matchen.

Medverkande: 
Jacopo Aliprandi - Journalist på Corriere Dello Sport, med särskilt ansvar för AS Roma
Wayne Girard - Journalist och Serie A-expert på bland annat ESPN. Tidigare jobbat med diverse content för AS Roma. 
Arbresha Bega - Roma-profil och skribent på Svenskafans-sajten.
Erik Carenholm - Roma- och bajare-profil.
Erik Winell - Sportjournalist på Corren-sporten och editore för Romas Svenskafans-sajt.
Robin Jenelius - Skribent för Romas Svenskafans-sajt.
Marcus Birro - Författare, poddare & välkänd Romanista

Lazio-hörnan
Gustav Hansson - Lazio-profil och resebloggare // www.thewholemap.com
Erik Hadzic - Lazio-profil och skribent på fotbollskanalen.se

Frågorna: 
1 - Vilken är din känsla inför söndag?

Jacopo Aliprandi: Det kommer vara ett av de mest intressanta derbyna på de senaste åren. Roma-Lazio är alltid en intressant match men i år blir den än hetare när Mourinho och Sarri möter varandra. Roma kommer till spel med en svit av bra resultat, samtidigt så saknas fortfarande en bra matchplan. Spelarna har fått slita för att hitta den rätta känslan. Min känsla är att den här truppen är byggd av tre olika sportchefer och det märks. Det är få som passar den stil som Mourinho vill ha och mycket har inte satt sig ännu. Det finns få ledare, det saknas spelare som kan komma in från bänken och stötta den offensvia satsningen och ingen försvarare som kan styra spelet. Romas största vapen är "The Special One". Han kan styra ödet av en match med sin kvalité och med att sätta upp ett lag som kan besegra Lazio.

Wayne Girard: Derbyt har inga regler. Så även om Romas form inte är den bästa så betyder det inget alls i ett derby. Totti skrev det i sin bok och det stämmer verkligen. Derbyt kommer alltid att ha en hjälte, även om hjältinnan blir Florenzis "nonna". 

Arbresha Bega: Det är två, för tillfället, dåliga Romlag som möts. Känslan är att det blir stökigt.

Erik Carenholm: Det ligger i en supporters natur att aldrig ha en bra känsla inför ett derby, även om derbyrivalen är pyjamasbärande burini.

Erik Winell: Det har både varit bättre och sämre. Roma traskar upp oc ned över Roms form-kullar, även om det mestadels varit nedåt på sistone kan jag tycka. Nu vill jag dock leva på hoppet och, till skillnad från de sista matcherna med Fonseca , har vi nu ett lag och inte minst unga Roma-hjärtan som verkligen kan slita för den gulröda sidan av stan.

Robin Jenelius: Det var ett tag sedan jag var såhär nervös inför en match. Lazio är ett lag som om allt klickar så finns det en hög högstanivå.

Marcus Birro: Anlände för några timmar sedan till Rom. Ska se matchen på plats, på Stadio Olimpico. Känslan är som alltid himlastormande god när man är här. Fotbollsmässigt känns det mest som om allt är uppe i luften. Men Jag väljer tillit.

Gustav Hansson (Laziale): Framförallt att det ska bli förbannat kul med ett Romderby på ett utsålt Olimpico med över 50,000 åskådare igen. Det har varit deppigt att se derbyn med reducerad publikkapacitet och tomma läktare så det är det stora utropstecknet för mig. Nu är arenan öppen till 75% men det är iaf ett bra steg i rätt riktning.

Erik Hadzic (Laziale): Försiktigt positiv. Lazio har en bra trend med bara två förluster i år (mot Inter och Napoli). Laget har hittat en stabilitet bakåt och det offensiva spelet börjar mer och mer likna det som Maurizio Sarri vill nå. Dessutom är Ciro Immobile i ett målstim och blev klubbens främsta målgörare någonsin i den senaste matchen. Det vore dock ännu mäktigare om han väntat en omgång.

2. Hur viktigt är det här derbyt?

Jacopo Aliprandi: Det här derbyt är väldigt viktigt för Mourinho och Roma. Mourinho har genomlevt många matcher med den här betydelsen och han vill vinna det här derbyt för att behålla sin status. Att vinna derbyt är viktigt inte bara för tabellen utan också för att ge energi till laget och till fansen. En match av den här kalibern ger Roma stort självförtroende att sluta den här säsongen på allra bästa vis. Jag tror att Mourinho fortfarande hoppas på fjärdeplatsen men ödet är inte i hans händer. Att slå Lazio skulle skicka ett viktigt budskap till Atalanta och Juventus som inte har spelat direkt övertygande. För fansen är den här matchen den viktigaste. Utan fansen skulle det här vara som vilekn match som helst. Att vinna för fansen, som har gett sådan otrolig support den här säsongen är viktigt. 

Wayne Girard: Derbyt är sin egna tävling. Lazio daskade till oss rejält under den första matchen. Kan det bli värre? Om Roma vinner nu och tar revansch så är det ett tydligt svar till Lazio och något som vi kan leva på till nästa säsong. 

Arbresha Bega: Väldigt viktig. Derbyförluster skaver mest. Vid förlust kommer stödet inte vara lika stort som det är nu.

Erik Carenholm: Jag tror inte att något av lagen har någon chans på topp fyra, utan det här handlar om prestige. Ett Romderby är alltid viktigt, men det saknar den där extra kryddan, det gör det.

Erik Winell: Väldigt viktigt. Vi har äntligen börjat rulla igång med Serie A-boll inför nästintill fulla hus och i tabellen är det vi, Atalanta, Fiorentina och så det där celeste-blå laget som kämpar om de ädlare europaplatserna som jag tycker vi ska kunna nå. Slutligen, att bli bäst i världens huvudstad är alltid en hörnsten i fotbollen, både den traditionella och den moderna.

Robin Jenelius: Vinner vi inte på söndag så spelar det ingen roll om vi går rent resten av säsongen och slutar 4:a. Med andra ord brutalt viktigt.

Marcus Birro: Alla derbyn är viktiga givetvis men det här känns som ett vägskäl. Vi får fan inte förlora det här.


Gustav Hansson (Laziale): Det är knappast en Scudetto på spel då båda lagen blandat och gett under säsongen och ligger en bit utanför platserna till Champions League-spel. Ett Romderby är dock ett Romderby och det är alltid vikigt, kanske ännu mer så då inget av lagen har någon riktig chans på något annat i ligan och prestigen lagen emellan blir än mer central.

Erik Hadzic (Laziale): Det är viktigt eftersom Lazio fortfarande har chans på Champions League nästa säsong. En seger är nödvändig om den drömmen ska hållas vid liv. Sedan har laget chansen att rycka fyra poäng före Roma - det är minst lika viktigt.


3. Får Lazio spö?
Jacobo Aliprandi: Roma kommer vinna. Jag är övertygad om att de vill ta revansch på sig själva för senaste derbyt. Smalling, Mkhitaryan, Abraham och Pellegrini är de säkra korten i Roma. Sen finns det också Zaniolo som aldrig gjort mål i ett derby och som inte målat på Olimpico i Serie A sedan november 2019. Roma har kvaliteten, de måste bara hitta ytor att accelerera på. 

Wayne Girard: Jag måste stötta mitt lag och säger att Roma vinner med 2-0. Det skulle vara en dröm, och så att en av våra juniorer får näta.

Arbresha Bega: En feldömd straff i 92 minuten. 1-0 till Roma. Dvs enkel vinst!!

Erik Carenholm: Det får vi verkligen hoppas. Lazio har tillåtits ta alltför många poäng i derbyn de senaste åren. Dags att sätta dem på plats.

Marcus Birro: Jag tror det blir tufft men jag tippar alltid med hjärtat så 3-1 till Roma.

Erik Winell: Det beror helt på vilken sida som Roma vaknar upp på under söndag morgon. Är Abraham på mål-humör, Mancini taggad till tänderna, Pellegrinis fötter i spelgeni-skick och Zaniolos speed och grinta uppeldad så kan vi fixa det. Jag säger 2-1. Pellegrini och Abraham med varsina mål.

Robin Jenelius: Ja, Zaniolo och Abraham kontrar in varsitt och Pellegrini gör ett på frispark. 3-0.

Gustav Hansson (Laziale): Roma gäller som knappa favoriter men Lazio har gjort det väldigt bra på sistone där man med undantag från en förlust mot Napoli bjudit på bra fotboll och fina resultat. Roma har inte imponerat på sistone och inte lyckats få med sig vidare resultat mot mindre bra motstånd. Jag skulle nog påstå att Roma har mer att vinna då en seger skulle betyda mycket för självförtroendet och för att Mourinho ska få fortsatt arbetsro framöver på Romas stökiga piazza.

Erik Hadzic (Laziale) : Det tror jag inte. Eftersom båda lagen fastnat i träsket bakom topp fyra-lagen skulle det inte förvåna mig om det blev oavgjort. Det vore ganska signifikant för båda lagens säsong om utfallet blev så. Sedan fick Roma slita hårt mot mot Vitesse i veckan och kommer knappast fräscht till derbyt.

4. Slutligen, vilket är ditt bästa derby-ögonblick?
Wayne Girard: Jag hade arbetat en väldigt lång arbetsdag och skulle se matchen på DVR. Mim mamma värmde på en tallrik med spagetti och köttbullar, min favoritmat. Roma låg under med två mål när Totti plötsligt gjorde ett mål och eldade igång Roma. Direkt efter gjorde han ett till. Jag minns den dagen som ett bevis på Tottis storhet. Men också till dagar när jag bodde hemma, vi hade vår hund kvar i livet och min mamma behandlade mig som en väldigt lycklig "Italian-American" grabb. 

Arbresha Bega: Selfie-derbyt. Tottis 40 derbyframträdande. 38 år och i många ögon slut som spelare

Erik Carenholm: Finns många, men att organisera Roma Club Svezias första gemensamma derbyresa till Cassetti-derbyt 2009 var fantastiskt. Den totala, kollektiva euforin när en otippad hjälte kliver fram och dundrar in ett derbyavgörande.. det är inget i livet som går att jämföra med det.

Erik Winell: Rom-derbyt hösten 2017. Är på plats och ser Radja Nainggolan raka in ett av de mest precisa markskotten jag någonsin sett. Curvan lyfter. Vi lyfter. Roma är bäst! Där har vi det. Än så länge ska dock sägas.

Marcus Birro: Alltid när jag var på plats den gången Totti avgjorde mars 2011. Jag bodde i Rom då och glömmer det aldrig. Var på plats då med

Robin Jenelius: Det som lever kvar i mig starkast är 1-0 vinsten 2008 då det var det första derbyt jag såg, Julio Baptista stånkade in enda målet. Men det finns gott om utrymme att fylla på det skrala förrådet med derbyminnen.

Gustav Hansson (Laziale): Sportsligt måste det vara Cupderbyt 26e maj, 2013. Helvete vad tiden går förresten. Utöver det skulle jag nog säga Paolo Di Canios återkomst. Den matchen behövde man inte direkt sälja in för pay per view på förhand. Återkomsten av en förlorad son av staden, Totti på andra sidan, fullt hus, Olimpico innan restriktioner och "regler". Det var ju inte dåligt med ljusblå ögon heller att Di Canio sen gör ett fantastiskt mål, firar framför Curva Sud och tillägnar segern till de avstängda supportrarna som inte kunde närvara. Minst sagt episkt och något som verkligen är essensen av ett Romderby för mig. Galen passion och gränslöshet. Både på och utanför plan. 

Erik Hadzic (Laziale): Fram tills jag upplever ett Romderby på plats är det svårt att säga något annat än den 26 maj 2013.
 

Erik Winell@ErikWinell2022-03-19 08:10:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?