Olimpiyskiy Stadium, 2021-03-18 18:55

Shakhtar Donetsk - Roma
1 - 2

Shaktar - Roma 1 - 2 efter en sällsynt kontrollerad match av bortalaget

Mayoral gjorde båda Romas mål och genomförandet av matchen imponerade när vi mer eller mindre ”bara” skulle säkra hem avancemanget.

Hemmaspelarna såg fokuserade ut under inmarschen till matchen som Roma egentligen hade allt att att förlora i. Med en startuppställning bestående av hela 5 spanjorer hade Fonseca valt att vila flera startspelare.

I inledningen av matchen stod flera bortaspelare för lite slappa passningar som Shaktar kunde ställa om på, men skapade inget som ökade pulsen på en. Det var först i den 6:e minuten som den första riktiga chansen dök upp och det kom efter att Christante passat fram till Mayoral som i duell med två hemmaspelare nickade bollen förbi dem båda till sig själv och provade sen på ett skott som dock flög högt över hemmamålet. Roma fortsatte att tillåta hemmalaget att äga boll och var hur belåtna som helst med att formera sig organiserat. Vid ett tillfälle var dock flera för dagen vitklädda spelare i bortalaget väldigt slappa i hemspringet när Shaktar anföll på sin högerkant. Det hela slutade med en hörna och på den nickade Ibanez och Kumbulla oturligt nog ihopa sin huvuden. Läkarteamet rusade in och mest påverkad verkade Ibanez vara. Han fick vila lite och sen var han tillbaka i spel. Roma var som sagt väldigt välorganiserade och det var Christante som var generalen. Båda lagen försökte sig på chansbollar och instick för ingen spelare hade förmågan att ta sig förbi sin motståndare eller någon lagdel. Dessa chansbollar/instick lyckades inte, men det försöktes, bland annat genom Spinazzola som vek in från sin kant, men skickade sen skottet högt över den bortre stolpen. Ibanez var inte riktigt sig själv efter ihopskallningen och åkte på en billig kroppsfint. Kapningen kom lika snabbt som det gula kortet kom upp och därmed fick Ibanez ta det lite försiktigt. Patric i hemmalaget smällde på ett skott från ca 20 m, men Pau Lopez var säkerheten själv och höll det luriga skottet. Ibanez fortsatte att vara yr i spelet och åkte på en ny överhalning när han missbedömde ett uppspel efter en stötbrytning. I den sista minuten av halvleken gjorde Ibanez ytterligare ett slarvigt ingripande, men hemmalaget var inte tillräckligt skickliga, utan även det skottet hamnade utanför målramen.

Sammanfattningsvis av den första halvleken var att det mesta av spelet skedde i ”Mittens Rike” där hemmalaget tilläts trilla lite boll. Det var en taktisk halvlek planerad av Fonseca och man får nog säga att den genomfördes med både disciplin och noggrannhet. I Roma var den mest framträdande spelaren Diawara som var fullkomligt fenomenal på att läsa motståndarnas anfallsförsök och att täcka bort spelvägar och ytor.

Mycket riktigt så kom inte Ibanez ut till den andra halvleken, utan han ersattes av Mancini. Kumbulla som inte var riktigt stabil mot Parma i senaste matchen hade även lite problem i vissa situationer i kväll, bland annat försökte han sig på en stötbrytning som misslyckades. Vi var dock inte sena på att ställa om när tillfälle gavs och efter att Mayoral först passat ut bollen till Karsdorp på högerkanten rusade han in framför målet. Inlägget kom och efter lite flyt kom bollen upp i luften och där dök Mayoral upp igen och kunde med en halvmiss nicka in bollen förbi Turpin som hade konstig bakåtvikt i situationen. Sammanlagt 4 - 0 och därmed skulle det uddlösa hemmalaget tvingas till att göra 5 mål på de återstående 40 minuterna, vilket naturligtvis inte var rimligt. Hemmalaget kom upp i ett läge och försökte att filma till sig en straff. Den spanske domaren Lahoz som vi känner igen sedan många år och matcher tvekade inte en sekund utan han smällde det gula kortet rakt i ansiktet på hemmaspelaren.

Vi skapade sen en kanonchans när Carles Perez lite turligt hittade fram till en fri Pedro, men denne spanjor har tappat det mesta och missade målet i totalt friläge med nästa 2 meter. I samma minut var rollerna omvända och då fick Perez total snedträff. Villar spelade sen bollen till Spinazzola som i sin tur lade ett inlägg till Mayoral som nickade lite slött mot mål, men där räddade Turpin med ett snyggt ”bagerslag”. Karsdorp fick ett onödig gult kort, vilket medför att han kommer att vara avstängd i nästa EL-match. Sen körde vi ett trippelbyte där Karsdorp, Spinazzola och Diawara gick ut och Pellegrini, Bruno Peres och Calafiori kom in. Sekunder efter bytet uppstod kaos i Romas bakre led och ur den hönshusliknanade organisationen kunde en hemmaspelare trycka in kvitteringen till 1 - 1 i matchen. Pau Lopez fortsatte dock att göra stabila ingripanden och motade bort ännu ett skott. Shaktar vädrade under några minuter morgonluft och pressade högt upp. Bortalaget höll dock huvudet kallt och med Christante som fanbärare blev det inga fler klara hemmachanser. Villar höll dock på att ge bort en chans efter en onödig felpassning utan press på sig. Shaktar sjabblade dock bort den möjligheten och deras kortvariga press dog ut. I den 72:a minuten kom så matchens sista mål och det var efter ett spanskt samarbete. Pedro passade till Charles Perez som osjälviskt passade till Mayoral framför målet och han i sin tur chippade bollen över en täckande back på mållinjen till 1 - 2. Pedro hade sen spelat klart och ersattes av El Shaarawy. Shaktar kom sen i ett anfall och Bruno Peres rundades. Strax innan skottögonblicket drog dock vår brasse anfallaren i axeln och man hade inte kunnat protestera om den spanske domaren hade pekat på 11-meterspunkten. Så skedde inte och under de återstående minuterna kunde Pau Lopez göra en riktigt snygg räddning på Marlos skott och Pellegrini passade fram till en fri Carles Perez, men hans tunnelförsök på Turpin lyckades inte.

Fonseca måste få beröm dels för sin matchplan, men även för sin rotation och av de spelare som väntas starta mot Napoli på söndag spelade endast Pau Lopez och Christante de fulla 90 minuterna. Av de utespelare som Mister hade med sig fick alla spela förutom Dzeko och Santon, vilket gör att det känns som om bosniern är aktuell för en starttröja på söndag.

De tre bästa bortaspelarna var Diawara, Christante och Pau Lopez och det är glädjande att vår spanska målvakt verkar att ha fått tillbaka sitt självförtroende.

Lottning till kvartsfinalerna sker i morgon och nu börjar det bli lite spännande för det finns en CL-plats i potten. Dock tror väl ingen romanista på att vi ska gå hela vägen, men någon gång ska väl även våra planeter stå i rad?