2021-05-23 20:45

Spezia - Roma
2 - 2

Spezia - Roma 2 - 2

Roma lyckades att sno åt sig sig en poäng efter att ha visat upp en helt annan inställning under den andra halvleken. I den första halvleken trodde nog hemmalaget att julafton hade kommit tidigt för de bjöds på än en ena än den andra gåvan.

Så var det då dags för den sista omgången i den garanterat mest märkliga fotbollssäsongen under hela Serie A:s historia. Mötena med Spezia tidigare under säsongen har också varit minst sagt märkliga och till viss del underhållande. Vi mötte dem två gånger under en vecka i vintras, först i coppan och sen i ligan. I coppan klantade vi till det rejält när vi först inte kunde vinna under ordinarie speltid fastän vi hade otaligt med chanser och sen lyckades både Mancini och Pau Lopez att bli utvisade efter bara sekunder in på förlängningen. Den andra hemmamatchen under samma vecka mot Spezia då i serien, slutade 4 - 3 efter att Pellegrini avgjort på stopptid.

Fanns det något att spela för alls denna söndagskväll? Nja, vi skulle ju kunna kvala in till den helt nya turneringen som UEFA skapat, ”Conference League”, eller lilla CL om man så vill. Frågan var väl mest om vi ville det eller inte, för vad kan vi förvänta oss för motstånd där? Kanske lag från Andorra, Färöarna, Luxemburg och Tottenham. Som vi nu vet så kvalade vi in till denna nya ”Kalle Anka”-turnering, men jag tror mest att Mourinho kommer att använda de matcher som kommer att erbjudas där till att lufta truppen och kanske med de nya portugisiska influenserna som än mer kommer att dra fram över huvudstaden spela med stora delar från primaveralaget. Vi har ju som bekant nu även sportchef från Portugal, men också som kanske alla vet, Leicesters huvudscout, en portugis, på gång in. Pinto vill ju anamma den organisation som används i Benfica, där man mer satsar på utveckling av spelare i stället för att försöka vinna primaveran.

Nu till matchen: Roma ställde upp med vad man hade att erbjuda, men det var inte något som lockade de breda massorna att bänka sig, utan det var endast de närmast sörjande. Vi inledde matchen i typ svenskt division 1-tempo och felpassningarna höll betydligt lägre nivån så. Redan efter fem minuter hade Darboe för en gång skull passat fel och det inte mindre än två gånger. Och det var inte vilka felpass som helst, utan det var rakt i gapet precis runt eget straffområde. Verde fick två chanser och på den andra missade han inte. Kumbulla ville inte vara sämre så han passade en horribel passning rakt i sidled som skapade ett 3 mot 2 läge för hemmalaget. Fuzato tvingades att göra en dubbelräddning för att hålla liv i matchen. Spezia hade även en önskan om straff, men det viftades bort av domaren. Sen var det Mancini´s tur att göra ett horribelt dubbelt passningsfel. Endast turen skiljde oss från ett större underläge, om det nu i slutändan kommer att bli bra eller dåligt (med lilla-CL), något vi vet om si sådär 12 månader. Sammanfattningsvis av matchens första 20 minuter blev: SKITDÅLIGT!

Inget verkade förändra sig därefter och Kumbulla missade en stötbrytning, en sådan som man fick gå och sätta sig på bänken för om man gjorde det i P-15. Spezia blev också de generösa med en felpassning kring sitt eget straffområde, men tyvärr för oss så fick Christante bollen och hans beslutsfattning var, hmm, vare sig den snabbaste eller den bästa. Efter en halvtimme satte vi för första gången in en press värd namnet, vilket var minst 30 minuter för sent. Hemmalaget tryckte på under halvlekens sista minuter, men Fuzato räddade flera chanser. I minut 38 kunde han inte göra något åt Spezias andra mål. Hemmalaget fick en hörna där trötta bortaspelare lunkade uppåt efter att den slagits och hävde därmed den offside som varje lag med heder i kroppen hade gjort. Innan signalen för halvtid ljöd var det nära 3 - 0 och en sur Karsdorp satte in ett totalt onödigt krokben sådär 2 sekunder efter en duell, men domaren orkade inte hala fram sitt gula kort.

En närbild av Fonseca på väg ut till omklädningsrummet påminde mest om en begravningsrådgivare än en fotbollstränare, helt nollställd och neutral. Tiago Pinto zoomades också in och den blicken han hade sa allt, han var skitförbannad…

Vad och vem som sade vad i omklädningsrummet är inte klarlagt, men det var ett helt annat rött lag som kom ut till den andra halvleken och då menar jag inte namnen och nummerna på ryggen. Visserligen gjorde Fonseca ett byte, Santon byttes mot Reynolds, men han kunde i stort sett dragit nummerna från en tombola och satt in valfri spelare för en sämre halvlek kan jag inte minnas vi gjort under säsongen och då har man dock ett sort antal usla att välja bland. Alla var i riskzonen för att ha blivit utbytta, så uselt var det. Reynolds fick den otacksamma uppgiften att spela vänsterback, något som han tidigare inte klarat av särskilt bra. Denna gången gick det däremot bättre även om han inte gjorde något större avtryck i matchen.

Spelarna hade som sagts fått lite fart under skorna och startade den andra halvleken med en intensiv press redan från avspark och det dröjde inte länge innan Mkhitaryan, Mayoral och Pedro kom i en fin omställning. Tyvärr fanns det återigen mycket att önska efter att man sett att både beslutsfattning och passningar i det anfallet. Pressen skulle dock löna sig och efter att Pedro slagit ett svagt inspel valde en hemmaspelare att klacka ut bollen rakt där en framstörtande El Shaarawy kom och han bombade in reduceringen längs gräset.

Verde smet emellan åter en gång, men Fuzato räddade igen. El Shaarawy försökte sig på ett skott utifrån och Mkhitaryan hade ett försök som hemmamålvakten gjorde en fotparad på. Darboe  och Mayoral hade kort därpå spelat färdigt och in kom Villar och Dzeko. Villar som inte riktigt förstått varför han blivit bänkad för Darboe fortsatte att spela med allt för små marginaler, vilket satte sina egna spelare i, ja ni vet var…

Spezia var nära att nicka in en hörna och El Shaarawy och Mkhitaryan provade skottlyckan vars en gång utan framgång. Pastore ersatte Pedro med 20 minuter kvar och det dröjde inte länge innan han serverade Christante ett friläge som han inte utnyttjade. Skottet från italienaren var stenhårt, men vad gör det när det går i stort sett mitt på målvakten. Visserligen ska målisen ha cred, för det var en idioträddning, men avslutet kom inte precis av en måltjuv. Kvitteringen kom dock med 5 minuter kvar att spela efter att Christante spelat in en passning till Dzeko som vann sin duell mot hemmaförsvaret och fick fram bollen vill Mkhitaryan som snyggt och rutinerat sköt in bollen under målvakten.

Ja, nu blev det Conference League, vad det nu över tid kommer att leda till. Alla säger att Mourinho spelar en tråkig antifotboll, men jag vet inte om jag tycker den fotbollen vi presterat under denna säsongen ska benämnas som underhållande. Underhållande möjligtvis om man har lågt ställda krav på fotbollskvalité, men höga om man försett sig med chips och Cola.