Lagbanner
Stadio Della Roma - När bygger Roma nytt?
Roma har länge planerat för en ny arena. Nu ökar frågetecknen återigen.

Stadio Della Roma - När bygger Roma nytt?

Olimpico kan vara magiskt. Ett fullsatt derby. En överladdad publik, en romersk kvällshimmel och tjugotvå fotbollsspelare redo att kämpa som att det inte finns någon morgondag. Men Roma har länge sökt en arena att själva äga.

I Romas snart hundraåriga historia har klubben flera gånger flyttat runt mellan olika spelplatser i Rom. I klubbens begynnelse spelades matcher på en motorstadion (läs mer om den här), sedan Campo Testaccio mitt i det stora Roma-nästet Testaccio, därefter Stadio Flaminio och idag alltså på Stadio Olimpico.

Ett Olimpico som visserligen gett fantastiska fotbollsföreställningar och flertalet ikoniska fotbollsögonblick. Men som är gammal, har en löparbana runt planen, delas med Lazio och med det italienska idrottsförbundet CONI. Därmed har Roma få möjligheter att själva styra utformningen av matchupplevelsen. Som mycket annat i Rom krävs det att större förändringar i sådana saker går via de lokala myndigheterna som de facto äger arenan. Något som gör det särskilt problematiskt dels i att bygga egna verksamheter runt arenan, dels när klubben bland annat vill besluta kring övervakning mot rasism på läktarplats.

Arena-drömmar har funnits länge
Redan 1980 kom dåvarande klubbpresident Dino Viola med en stor vision om en arena för 86 000 i området Magliana. En vision som dock hamnade i soptunnan när den rödgula klubbens finansiella krafter tröt och när alltför mycket byråkratisk patrull kom i vägen. Istället renoverades Olimpico och Viola grämde sig mycket. När Palotta tog över ägarskapet i klubben plockade han upp idén från soporna och har slitit en hel del för en ny arena, då i området Tor di Valle strax utanför Rom. 2012 annonserades bygget av Palotta och planerna för klubben och staden var storartade.  
Finansieringen där skulle komma mycket från att i anslutning till den nya arenan skulle det uppstå ett stort affärskomplex med affärer, parker, kontor och så vidare. Allt för att göra Roma till en toppmodern europeisk klubb med en arena för 52 000. Där skulle det också gå att ta sig direkt från flygplatsen Fiumincino, till arenan på 20 minuter. Allt för att få fotbollsturister att snabbt kunna ta sig till Roma.  

På den nya arenans egen hemsida står att Stadio Della Roma ska bli en världsklass-anläggning och att närheten till planen ska kunna ge den mest actionfyllda fotbollsupplevelsen i hela världen. Varje plats ska ge en oslagbar vy över matchen sägs det.
Därtill beskrivs det att stadion omfamnar arenan Roms och Romas historia och framtid. Arenan ska följa en design som har koppling till ikonisk romersk arkitektur men som också har det allra senaste inom italiensk design och teknologi. Eller med andra ord ”Ett modernt kolosseum”.

En film på planerna från 2016:
 

Positiv borgmästare
Roms borgmästare Virginia Raggi har under tiden som dessa planer förts fram också fått stor kritik för hur Rom som stad har tappat i finansiell och social styrka gentemot norra Italien. Många Romare har upplevt att staden som helhet utvecklas på ett negativt sätt, något som visas bland annat i hur stora företag och mediekoncerner valt att flytta till Italiens ekonomiska centrum norröver. Således har det spekulerats om att en push för ett nytt modernt mega-projekt med allt vad det innebär i arbetsmöjligheter, stadens varumärke osv skulle ge ett lyft för staden Rom. Raggi har också sett positivt på detta nya ”skrytbygge”, bland annat uttalade hon sig förra våren i Avvenire:
- Arenan kommer att byggas och det är en möjlighet för hela staden Rom. 800 miljoner euro i privata investeringar där vi samtidigt respekterar lokala kontrakt som redan finns.

Palotta, till radiostationen Sirius XM FC i februari 2017:
- För att kunna konkurrera med världens allra största klubbar är arenan 100 % nyckelfaktor. Fotboll är ett ekonomiskt spel, så är det bara.
 

Problem att hitta rätt plats
Något som dock hindrat Palotta och Raggi ytterligare har varit landägar-diskussioner, Luca Parnasi, som varit mycket kritisk till att hjälpa till i denna situation. En del har handlat om att all kommunikationsbyggen såsom vägar och broar skulle försämra luften i Rom. Således har det förts en hel del diskussioner om att istället lägga arenan närmare Fiumincino. Där finns redan ett område avskilt för nybygge, det skulle inte behövas byggas en ny tunnelbanelinje, nya vägar etc. Detta samtidigt som Fiumincino faktiskt är en egen kommun och har andra avtal än de snåriga vägar som kan finnas kring avtal i Rom. Då var det en hel del muntra miner men sedan dess har det hänt en hel del saker.

Frågetecknen som växer I - Ägarsituationen och Romas finansiella krafter? 
Vi börjar pre-Corona. Palotta har blivit mindre och mindre sugen på att investera i en ny arena och framförallt i att överhuvudtaget äga Roma. Istället har en ny intressent, med den amerikanske bil-pampen Dan Friedkin i ledarbilen dykt upp. Med en oklar ägarstruktur finns det mycket som talar för att bygget kommer att dröja ytterligare. Det har dock rapporterats att även Friedkin är intresserad av en ny arena så kanske är ett nytt ägarskap inte alltför negativt i klubbens planer att själva kunna äga sin arena, sina matchintäkter och sitt matcharrangemang. Friedkin är också ett steg upp på ”pamp-pyramiden” och betydligt mer kapitalstark än Palotta, således talar en del, enligt bland annat Corriere Dello Sport, för att Friedkin både kan tänka sig blicka mot arenan, men också mot större värvningar att fylla gräsmattan med. Det verkar som att Friedkin har en stor vilja att ta vid kring Palottas arena-planer, oavsett om de får okej att bygga i Tor Di Valle, eller om det krävs att sätta spaden i marken någon annanstans.
  Frågetecknen som växer II - Corona-krisens påverkan? 
Det absolut största frågetecknet handlar dock om Corona-situationen. Hur överlever ett Palotta-ägt Roma Corona-krisen? Hur intresserad är Friedkin när allt är över? Hur kommer det funka att investera i ett nytt mega-projekt i ett Italian som drabbats och lidit avsevärt av Corona-pandemin? Il Tempo skrev i mitten av mars hur det precis innan Corona-krisen och nedstängningen av Italien, skrevs på kontrakt kring Tor Di Valle-området. Kontrakt som talade för en arena och som bara behövde godkännas av Consiglio Communale. Men så fick som sagt kommunalråden i Rom ett vidrigt virus att tänka på. Det ska dock sägas att klubben propagerat för att det komplex som kommer att byggas kring arenan kommer innebära tusentals nya jobb för romarna, något som kommer vara nog så viktigt i den kommande återuppbyggnaden av Italien post-Corona.

Försöker vi knyta ihop arenafrågan så är bygglovet visserligen spikat, en kapitalstark ägare har visat intresse, men det absolut viktigaste i stadion-frågan just nu är större och mycket osäkert. Hur tar sig Rom tillbaka efter Corona? Är arenadrömmar helt rätt, eller helt fel i tider som dessa?

Källor: Avvenire, Il Tempo, La Gazetta Dello Sport, Corriere Dello Sport, Asroma.com, Stadiodellaroma.com, Il Romanista, Goal.com, FootballItalia

Erik W@ErikWinell2020-05-03 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?