Lagbanner
Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?
En taktisk analys om den nyanlända Kroatiska tränaren.

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?

AS Roma, den mäktiga klubben med en historia av triumfer och stolta traditioner, har gjort en oväntad men dramatisk förändring i sin ledning. Daniele De Rossi, klubbens älskade legend och tidigare tränare, har fått lämna sin post. I hans ställe står nu Ivan Juric, en man vars namn kanske inte är lika förknippat med Rom som De Rossi, men vars erfarenhet och passion för fotboll är väl etablerad i Serie A.

Ivan Juric föddes den 25 augusti 1975 i Split, Kroatien. Han har under sin karriär genomgått en lång och varierad resa, både som spelare och tränare. En gång en tekniskt skicklig mittfältare, Juric började sin professionella karriär med Hajduk Split, och hans karriär tog snart honom till Sevilla i Spanien innan han återvände till Italien och Serie B-klubben Crotone.
Efter att ha lagt av som spelare år 2010 i Genoa , påbörjade Juric sin tränarkarriär, och han började som ungdomstränare i Genoa.

Tränarkarriär: Höjdpunkter värda att nämna

  • Crotone (2015-2016): Under Jurics ledning nådde Crotone Serie A för första gången i klubbens historia. Hans taktiska skärpa och ledarskap var avgörande för klubbens framgång.
  • Hellas Verona (2019-2021): Juric tog över ett nyuppflyttat Hellas Verona och gjorde ett stort intryck. Trots en begränsad budget lyckades han leverera starka prestationer och satte laget på den italienska fotbollskartan.
  • Torino (2021-2024): Under sina tre säsonger med Torino byggde Juric upp ett konkurrenskraftigt lag och nådde stabila mittplaceringar i Serie A. Hans strategiska förmåga och djupa fotbollsintelligens var tydliga i lagets prestationer.
Statistisk Översikt
 
År Klubb Liga Matcher Vinster Oavgjorda Förluster
2014-2015 Mantova Serie B 41 15 8 18
2015-2016 Crotone Serie A 45 25 13 7
2016-2017 Genoa Serie A 28 8 7 13
2017 Genoa Serie A 20 4 4 12
2018 Genoa Serie A 8 0 4 4
2019-2021 Hellas Verona Serie A 79 23 26 30
2021-2024 Torino Serie A 122 44 37 41

Juric har alltid varit känd för sin taktiska förmåga och förmåga att maximera sina spelares potential, oavsett de ekonomiska eller sportsliga förutsättningarna. Hans tidigare klubbar har vittnat om hans kapacitet att bygga lag som är både hårda att besegra och underhållande att se på.
Nu har Juric fått den spännande möjligheten att leda Roma, en av Italiens mest prestigefyllda klubbar. Med hans erfarenhet och strategiska sinne hoppas klubbledningen att han kommer att styra Roma mot nya höjder. Medan De Rossi lämnar ett tomrum efter sig, är förväntningarna höga på Juric att fylla dessa stora skor och föra klubben tillbaka till toppen av italiensk fotboll.


Hur spelar Juric?
Ivan Juric är känd för sin taktiska skärpa och förmåga att anpassa sig efter motståndet, Jurics spelsystem är både mångsidigt och dynamiskt, och han använder sig av flera formationer för att maximera sitt lags prestationer beroende på den specifika motståndaren. Här är en översikt av de mest rotade formationerna i hans taktiska arsenal


3-4-3
  • Försvar: Trebackslinjen som Juric använder kan vara i en 3-4-3 formation där tre mittbackar är centrala och täcker bredden.
  • Wing-backs: Två wing-backs som spelar på kanterna och både bidrar till defensiven och offensiven. De är avgörande för att stödja anfall genom att skapa bredd.
  • Mittfält: Två centrala mittfältare som bidrar till speluppbyggnad och skyddar försvaret.
  • Anfall: Tre offensiva spelare, ofta en central anfallare med två yttrar som kan utnyttja kanterna för att skapa målchanser.

3-5-2
  • Försvar: Liknande trebackslinje i 3-5-2 med tre mittbackar.
  • Wing-backs: Två wing-backs som är viktiga både defensivt och offensivt, men i denna formation spelar de mer som ytterbackar med en djupare roll.
  • Mittfält: Tre centrala mittfältare, där en kan vara defensiv mittfältare och de andra två fokuserar på att skapa chanser och stötta anfallen.
  • Anfall: Två centrala anfallare som kan dra nytta av de bredd som skapas av wing-backs och centrala mittfältare.

3-4-2-1
  • Försvar: Tre mittbackar som bildar en stabil centrallinje i försvaret. De ansvarar för att hålla en kompakt defensiv struktur.
  • Wing-backs: Två wing-backs som spelar på kanterna. De bidrar både till defensiven och offensiven genom att ge bredd och skapa målchanser. De hjälper till att stödja anfall när bollen är på en kant och faller tillbaka i defensiven när det behövs.
  • Centrala Mittfältare: Två centrala mittfältare som ligger bakom de offensiva mittfältarna. De hjälper till att skydda försvarslinjen och stödja speluppbyggnaden genom att distribuera bollen till flanker och skapa överlägen.
  • Offensiva Mittfältare: Två offensiva mittfältare (eller nummer 10-roll) som spelar strax bakom den centrala anfallaren. Dessa spelare är avgörande för att skapa chanser och koppla samman mittfältet med anfallet.
  • Central Anfallare: En huvudankare eller central anfallare som är den primära målskytten. Spelaren utnyttjar de chanser som skapas av de offensiva mittfältarna och wing-backs.

Press spel och Försvar
  • Man-markering: Juric använder en strikt man-markering i sitt försvarsspel. Detta innebär att varje spelare är ansvarig för en motståndare, vilket kan leda till ett mer kompakt och fokuserat försvar.
  • Hög press: Pressen inleds ofta efter specifika triggar som bakåtpassar eller statiska uppspel. Hög press används för att tvinga motståndarna att spela längre bollar eller att göra misstag i ett riskfyllt läge.
  • Centralt försvar: Försvarsspelet är organiserat med en trebackslinje som trycker framåt och försöker avbryta motståndarens spel så högt upp i planen som möjligt. Detta kräver att försvararna är snabba och aggressiva i sitt spel.
Anfall och Uppspelsmönster
  • Bredd och Överbelastning: Juric föredrar att använda bredden på planen för att skapa överlägen och isolera spelare på en sida för att bryta igenom motståndarnas försvar. Det innebär att laget ofta överbelastar en kant med spelare för att sedan skapa öppningar.
  • Wing-back Roll: Wing-back-spelarna är avgörande för att både stödja anfall och försvar. När bollen är på en kant, trycker en wing-back upp medan den andra går ner för att bibehålla defensiv balans. Denna dynamik är nyckeln för att hålla laget kompakt och samtidigt skapa offensiva möjligheter.
  • Central Speluppbyggnad: Jurics lag tenderar att bygga upp spelet genom bredden, med centrala mittfältare som bidrar till att överföra bollen till flanker för att skapa chanser. Detta innebär att laget ofta undviker att spela genom mitten och istället fokuserar på snabba uppspel till kanterna.
Individuella Spelare och Deras Roller
  • Central Mittfält: Mittfältarna har en dubbel roll - dels att skydda försvaret och dels att hjälpa till med uppspelen. De måste vara bra på att hantera bollen under press och distribuera den effektivt.
  • Wing-backs: Wing-backsen är inte bara defensiva utan också offensiva nyckelspelare. De måste vara snabba och kunna bidra med inlägg och målchanser från kanterna. Jurics system kräver att de är flexibla och kan skifta mellan att vara aggressiva i anfallet och defensiva beroende på bollens position.


Ivan Juric är känd för att implementera en intensitetsfylld spelstil med hög press, vilket har varit kännetecknande för hans tidigare lag. Han föredrar ofta en 3-4-2-1-uppställning som skapar flexibilitet både offensivt och defensivt. Med denna uppställning har Juric lyckats skapa lag som är svåra att bryta ned och samtidigt skickliga på att ställa om snabbt i anfall.

Förvänta er att Roma kommer att bli ett lag som pressar högt, där mittfältet blir en central del av spelet. Juric gillar att ge sina ytter spelare stor frihet att gå framåt, vilket innebär att vi sannolikt kommer att se mycket kantspel och överlappningar, något som kommer att sätta ytterbackarna på prov. Defensivt är Juric noggrann med att ha välorganiserade lagdelar och att skapa kompakthet, vilket gör att Roma förhoppningsvis kommer att bli mer robusta och svårforcerade.


Potentiella Nyckelspelare för Juric

Paulo Dybala:
  • Dybala är en mångsidig spelare som kan agera både som offensiv mittfältare och anfallare. Hans kreativitet och dribblingsteknik gör honom till en nyckelfigur i Romass offensiv.
  • Med sina imponerande xG (förväntade mål) och xAG (förväntade assist) är Dybala en spelare som har förmågan att påverka spelets utgång på ett avgörande sätt.
Lorenzo Pellegrini:
  • Pellegrini är en dynamisk mittfältare med förmåga att både skapa och avsluta målchanser. Hans passningsspel och förmåga att styra tempot på mittfältet är avgörande för laget.
  • Med sitt bidrag av mål och assist är Pellegrini en viktig pjäs i Romas offensiv.
Artem Dovbyk:
  • Som central anfallare är Dovbyk skicklig på att utnyttja chanser och sätta press på motståndarnas försvar. Hans avslutningsförmåga och målskytte är centrala för Romas anfallsspel.
Bryan Cristante:
  • Cristante är en robust defensiv mittfältare som skyddar försvaret och bidrar med sina passningar. Hans fysiska spel och arbetskapacitet är ovärderliga i Jurics system.
  • Trots att hans direkta bidrag till mål och assist är begränsat, är Cristante en stabil och pålitlig spelare på mittfältet.
Zeki Çelik:
  • Çelik, som spelar som wing-back, bidrar både offensivt och defensivt genom att skapa bredd och stötta anfallet.
  • Han har visat sig vara en viktig del av försvaret och bidrar med stabilitet och pålitlighet på kanten.
     
När Ivan Juric nu tar över som manager för AS Roma, står klubben inför en ny era med förändringar och förväntningar. Juric, med sin imponerande bakgrund och taktiska skärpa, har potentialen att vända på lagets nuvarande form och leda dem mot framgång. Här är vad Juric behöver fokusera på för att få igång laget, samt varför han är rätt man för Roma:


Vad Juric Måste Göra för Att Få Igång Laget

Taktisk Omstrukturering:
  • Defensiv Stabilitet: Juric måste implementera sin beprövade trebackslinje och förstärka lagets defensiv. En 3-4-3 eller 3-5-2 formation kan hjälpa till att skapa en stabil defensiv struktur och ge försvararna ett tydligt uppdrag.
  • Effektiv Wing-back Användning: Wing-backsen behöver vara aktiva både offensivt och defensivt. Jurics system kräver att dessa spelare bidrar till både försvar och anfall, vilket kan vara nyckeln till att skapa bredd och stödja anfall.
Förbättra Offensiva Prestationer:
  • Maximera Spelarnas Potential: Genom att optimera användningen av spelare som Paulo Dybala, Lorenzo Pellegrini och Artem Dovbyk, kan Juric skapa fler målchanser och effektivt utnyttja lagets offensiva kapacitet.
  • Öka Skapandet av Chanser: Använda den offensiva dynamik som Juric föredrar för att överbelasta motståndarnas försvar på kanterna och skapa målchanser genom snabba uppspel och kombinationer.
Höja Lagmoralen:
  • Motivation och Team Building: Jurics passion och ledarskap kommer att vara avgörande för att höja spelarnas moral och bygga ett starkt lag. Genom att fokusera på lagets mentalitet och gemenskap kan han få ut det bästa av spelarna.
  • Konsistens och Stabilitet: En stabil matchstrategi och tydliga roller kommer att hjälpa spelarna att känna sig trygga och fokuserade, vilket kan bidra till en förbättrad prestation.
Anpassning till Motståndare:
  • Flexibla Formationer: Jurics förmåga att anpassa sig efter motståndare är viktig. Han bör använda sina varierade formationer för att skräddarsy strategin beroende på motståndarlagets styrkor och svagheter.


Varför Juric är Rätt Man för Roma

Erfarenhet av Framgångsrik Omvandling:
  • Tidigare Resultat: Juric har tidigare lyckats med att vända klubbar som Crotone och Hellas Verona till framgångar trots begränsade resurser. Hans erfarenhet av att bygga lag från grunden är ovärderlig för Roma.
Taktisk Skicklighet:
  • Strategisk Förmåga: Hans taktiska insikter och flexibilitet gör honom till en strategisk tillgång. Jurics förmåga att justera sina taktiker under matcher och mot specifika motståndare kan ge Roma ett taktiskt övertag.
Arbetsmetod och Stil:
  • Defensiv Stabilitet: Jurics struktur och disciplin i försvarsspelet är vad Roma behöver för att förbättra sin defensiva stabilitet och bli svårare att slå.
  • Utveckling av Spelare: En annan viktig aspekt i Juric taktiska system är hans förmåga att utveckla unga talanger. Under hans tid i Hellas Verona såg vi flera unga spelare blomstra under hans ledarskap. Hans förmåga att identifiera unga talanger och ge dem förtroende på planen kan bli en stor tillgång för Roma, särskilt med klubbens starka akademi och flera unga talanger på väg upp.
Motivation och Mentalitet:
  • Inspiration och Ledarskap: Juric är en passionerad ledare som kan motivera spelare och bygga en stark lagmoral, vilket är avgörande för att förbättra lagets prestationer och skapa en vinnande kultur.

AS Roma inför en spännande ny era under Ivan Jurics ledarskap. Med sin taktiska flexibilitet och förmåga att maximera spelarnas potential, kan Juric vara precis vad Roma behöver för att återigen bli en kraft att räkna med i Serie A. Även om förändringen från De Rossi kan vara känslomässigt utmanande för fansen, har Jurics tidigare framgångar visat att han kan bygga stabila, konkurrenskraftiga lag. 

Om han lyckas implementera sin spelstil och strukturera om defensiven, kan Roma snart se en uppgång i både prestationer och resultat. En sak är säker – förväntningarna är höga, och hela fotbollsvärlden kommer att följa med spänning hur Juric formar detta anrika lag framåt.


Jag vill tacka redaktionen för möjligheten att få skriva ett gästinlägg om Ivan Juric och vad han kan tillföra Roma. Om ni, läsare, vill ta del av ännu djupare analyser eller har specifika önskemål, är ni välkomna att besöka min nystartade blogg: https://gogic10.wordpress.com Bloggen är i nuläget under uppbyggnad och förbättring, men den är redan igång med flera fotbollsrelaterade analyser. Förhoppningsvis kan jag även få chansen att återkomma här med fler artiklar framöver!

Tack för er tid, och jag ser fram emot att höra era tankar!



Redaktionen tackar Armin för en mycket intressant läsning om vår nya tränare. 

Armin Gogic2024-09-19 21:20:00

Fler artiklar om Roma