Lagbanner
2021-04-08 21:00

Ajax - Roma

Vem tar semifinalplatsen? - Edström & Winell inför Ajax v Roma

Vem tar semifinalplatsen? - Edström & Winell inför Ajax v Roma

Ett av de mer säkra vårtecknena, slutspel i europacuperna! För ett kaosartat Roma väntar ett taggat Ajax! Vem går segrande ur striden? Ajax- och Roma-redaktionen ger er allt inför matchen!

Status Roma
Ni har nog både hört och läst detta förut... det är kaos på Trigoria. Spelartruppen har vänt sig mot Fonseca, som själv ger den mer bissara intervjun efter varandra, insatserna på plan är allt mer oroväckande och dessutom fortsätter skadeförbannelsen kretsa över Roma. Ingen vet nog särskilt mycket var detta lag är på väg men det står mer och mer klart att det inte är Fonseca som kommer leda laget efter den här säsongen, frågan som brinner är dock... hur mycket vill spelarna göra för sin snart före detta tränare? Svaret kanske vi får redan ikväll när det är kvartsfinal mot Ajax! 


Formen

Ytterst tveksam. Senast det begav sig tog vi en pinne mot ett reservbetonat Sassuolo. Anfallsmässigt så fortsätter det se uddlöst ut och i försvarsleden är det tydligt att Smalling saknas som mittbacksgeneral. 
Nej ni, på det stora hela är det inte mycket att hurra för men visst, i Europa League har det sett bättre ut och kanske kan vi skrälla borta mot Ajax ikväll. 

Skadeläget
Vi har hela tre nyckelspelare borta till ikväll. El Shaarawy, Mkhitaryan, Zaniolo och Smalling lär alla missa matchen. Därtill är Karsdorp avstängd och Kumbulla borta resten av säsongen med sin knäskada. Lägg därtill på den klappkassa formen på sistone så är det såklart inte alltför mycket hopp här oss undertecknad. Som ni ser neda, truppen är inte den allra bästa... 


Förväntade elvan (3-4-2-1) 
Lopez - Ibanez, Cristante, Mancini - Spinazzola, Villar, Veretout, Peres - Perez, Pellegrini - Dzeko

Med tanke på alla skador är det här nog den elva som vi kommer att få se. Den skrämmer nog få och det har sett oroväckande ihåligt utan Smalling. Men upp till bevis nu för Mancinis back-kollegor! Framåt är det heller inte alltför avskräckande, en Bruno Peres som mest är kvar i klubben för att laget misslyckades att sälja honom förra året får flankera högerkanten iställte för Rick Karsdorp (hade hellre sett Calafiori här...). Offensiva trion är inte heller den särskilt vass, Carlez Perez, som visserligen var framme och hotade lite mot Sassuolo får speltid även ikväll, i brist på annat. Pellegrini flyttas upp på grund av skadeproblematiken och längst fram rapporterar de italienska nyhetsmedierna att Dzeko får förtroende framför Europa Leagues skyttekung Borja Mayoral. 

Vill jag ha en sådan här elva när det vankas Europa League-kvart? Svar: Nej.
Har vi möjlighet att formera det på något annat vis? Också där är svar: nej. 


Status Ajax

För att ge allra bästa möjliga koll på den holländska delen av detta dubbelmöte tog Roma-redaktionen en koll med Ajax-sidans egen storstjärna, William Edström. Här är hans svar, tankar och orosmoln inför dubbelmötena! 

- Först. Vad är din känsla inför dubbelmötena mot Roma? 
Att det blir ett svårt men roligt dubbelmöte. Självklart fanns det flera lag som på pappret ser enklare ut som man därför hellre hade lottats mot än Roma. Men samtidigt känns det kul att möta en annan riktigt klassiskt europeisk storklubb. Särskilt då senast Ajax mötte Roma var i Champions League 2002/03 och de två matcherna ligger mig varmt om hjärtat. Jag var åtta år då och hade blivit Ajax-supporter däromkring 2001/2002 och Champions League-äventyret säsongen 02/03 minns jag starkt och matcherna mot Roma med dem, särskilt Andy van der Meydes mål på Olimpico direkt i matchinledningen.

- Hur har Ajax säsong sett ut? Både hemma i Holland och i Europa?
Hösten var lite upp och ner, i Champions League hade man otur, man spelade jämnt mot Liverpool i båda mötena men förlorade båda oturligt med udda målet, och slutade trea i gruppen efter jämna matcher mot Atalanta med. Men efter årsskiftet har det sett grymt ut trots att problem hopat sig. Rekordvärvningen Sébastien Haller gick in och presterade direkt — men sen gjorde Ajax den otroliga fadäsen att man missade att registrera honom för Europa League. Sen fick André Onana kontroversiellt en mycket hård dopningsavstängning. Trots det har man gått som tåget, senaste gången man förlorade en match i någon tävling var 9 december mot Atalanta. Sen dess har man 16 segrar och 3 kryss i ligan, 4 segrar i cupen (final mot Vitesse spelas dagar efter andra mötet med Roma) och 4 segrar i Europa League mot Lille och Young Boys, så totalt 27 matcher i rad utan förlust (24 segrar + 3 kryss). Ligan har man en betryggande ledning i. Den otroliga formen beror framför allt på ett starkt kollektivt men ett par särskilda nycklar har varit att gamle Maarten Stekelenburg spikat igen i Onanas frånvaro, tidigare hackkycklingen Edson Álvarez blivit en defensiv enmansmur, Dusan Tadic grymma form och att unga talanger som Ryan Gravenberch, Jurriën Timber och Devyne Rensch gått från klarhet till klarhet.

- Hur är stämningen/formen i Ajax för tillfället?
Fortsatt bra, fast landslagsuppehållet ställt till det. Daley Blind ådrog sig en allvarlig fotledsskada i Hollands landskamp mot Gibraltar, han måste opereras och lär missa resten av säsongen. Det är ett riktigt tungt avbräck, Blind är en av lagets absolut viktigaste spelare. I helgen besegrade man Heerenveen borta men spelet såg inte bra ut och Stekelenburg skadade sig på uppvärmningen. Oklart hur allvarligt än, men om han inte kan spela mot Roma så kommer Ajax alltså få ha tredjemålvakten Kjell Scherpen i mål, en orutinerad 21-åring som bara gjort två a-lagsmatcher för klubben och har en tendens att göra misstag lite för ofta... Så med Blind, Onana och Haller definitivt inte med mot Roma saknar man tre nyckelspelare, och eventuellt då också Stekelenburg. Det är oroväckande.

- Vad är säsongens största diskussionsämnen? 
Hur allt klaffat för Ajax sen årsskiftet och nya talangers genombrott. 18-årige Ryan Gravenberch har varit spelfördelare på mittfältet hela säsongen och under vintern har 19-årige Jurriën Timber och 18-årige Devyne Rensch slagit sig in i backlinjen och ser bara bättre och bättre ut för varje vecka.

- Vem, vad eller vilka kommer vara viktigast för Ajax mot Roma?
Utan Haller i Europa League har Tadic, som annars håller till ute till vänster, fått kliva in som falsk nia igen i den rollen han spelade med sån framgång när Ajax gick långt i Champions League 2018/19. Han har gjort det grymt mot både Lilles tuffa försvar och Young Boys mer överkomliga, och det blir viktigt att han kan fortsätta så mot Roma. Med Blind borta växer ansvaret på Lisandro Martínez i försvaret. Försvaret överhuvudtaget blir viktigt inte minst om Scherpen måste stå i mål. Tillsammans med Martínez blir Edson Álvarez en nyckelperson i det, tidigare passade han inte alls in i Ajax system men i januari klickade plötsligt något för honom och sen dess har han varit grym som bollvinnare och försvarsmur, han, Martínez och Nico Tagliafico har bra samspel och lägger inga fingrar emellan.

Vem, vad eller vilka tror du Ajax behöver se upp med lite extra i Roma? 
Jag har inte sett Roma spela den här säsongen men vad jag kan läsa mig till har Jordan Veretout varit i bra slag för er. Och Henrikh Mkhitaryan är en spelare som vållat Ajax problem förut när han var i Manchester United. Ajax har också haft problem med buffliga anfallare så både Borja Mayoral och Edin Dzeko är några jag blir lite orolig för.

- Hur slutar det och varför? 
Jag tror och hoppas att Ajax ändå går vidare trots problemen med att Onana, Blind, Haller mfl saknas. Roma har sämre form och har också skadeproblem och Ajax är motiverat till tusen i Europaspelet och höjer sig alltid ett extra snäpp i de matcherna. Jag tror att det blir två spännande och sevärda matcher med chanser åt båda hållen och mycket dramatik men Ajax drar det längsta strået. Jätteinsatser av Martínez och Álvarez plus ännu en stor europeisk insats av Tadic grejar det.

Förväntade elvan Ajax (4-2-3-1) 
Stekelenburg - Timber, Alvarez, Martinez, Tagliaficio - Rensch, Gravenberch - Antony, Klaassen, Neres - Tadic

Matchfakta inför
Ajax v Roma 
21.00 - Johan Cruyff Arena
Bästa målskyttar i EL:
Tadic (3) v Mayoral (7 - etta i EL) 
Tidigare möten: Roma v Ajax 19/3 2003 1-1 // Ajax v Roma 12/10 2002 2-1
Senaste fem matcherna: Ajax: VVVVV - Roma OFVFV


- Ajax har gjort minst två mål i sina fem senaste EL-matcher och Roma har gjort minst två i sju av sina åtta senaste EL-matcher. 
- Ajax har inte förlorat sedan i december och Roma har endast vunnit en av sina fyra senaste - Favoritskapet på holländarna... 


Bonus - För er nostalgiker därute. Såhär såg elvorna ut senast det begav sig mellan de bägge lagen: 
Roma (4-4-2): Pelizzoli - Candela, Aldair, Panucci, Cufre - Lima (Montella), Emerson; Tommasi (Guigou) - Delvechhio - Cassano
Allenatore: Capello

Ajax (4-4-2): Lobont - Trabelsi, Pasanen, Chivu, O´Brien (v Damme) - Pienaar, van der Vaart, Galasek, Maxwell - Ibrahimovic (Witschge), Sikora (van der Meyde)
Allenatore: Koeman

Erik Winell@ErikWinell2021-04-08 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?