Sanchez och Di Natale är den nya fotbollens anfallspar
Sanchez, den ena delen av den dynamiska duon, fyra mål idag mot Palermo!

Sanchez och Di Natale är den nya fotbollens anfallspar

Spelet förändras och så även kraven på spelarna, snabbheten blir mer och mer viktig och det är just därför Sanchez och Di Natale skapar en ny anfallsdynamik som kommer bli framtidens vapen.

Antonio Di Natale, kapten, notorisk målskytt, tekniker, snabb

Alexis Sanchez, supertalang, grym teknik och snabb som få

Där har ni italiens, ja kanske världens hetaste anfallspar, två spelare som knappast hade fått chansen att spela tillsammans för femton-tjugo år sedan. När vi pratar om två anfallare så har idealet alltid varit en stor och stark spelare som kan ta emot bollen, skarva den och som är stark på fasta situationer och inlägg. Jämte den stora starka anfallaren så har man föredragit en lite snabbare spelare, som går rakt på mål och hugger på skarvningar och returer. På intet sätt har den här kombinationen dött ut eller blivit värdelös, däremot så märker man att en ny sorts anfallare börjar få allt större fäste.

Små, snabba och tekniska anfalllare har vi förvisso sett tidigare, Maradona är ju ett gyllene exempel. Men sällan har man spelat med två likadana spelartyper. Både Di Natale och Sanchez är väldigt lika i spelstilen, bägge gillar att ha bollen, bägge kan utmana sin försvarare, bägge har både den teknik och snabbhet som krävs för att kunna ställa om spelet snabbt och hantera bollen i hög hastighet. I dagens match mot Palermo såg vi skörden av detta, det var brutalt hur man sprang åttor kring Palermos backar, då ska vi ändå komma ihåg att Palermo är ett bra lag, det var inget gårdsgäng man mötte.

Istället för att pumpa höjdbollar så skär man in i banan, man kan gå på både in- och utsidan av försvararna och oavsett vem som har bollen så kan man spela på instick bakom backlinjen. Det man har gjort är att utnyttja styrkorna till max, vända det faktum att båda spelarna har en likadan spelstil till något positivt. Man har tänkt utanför den vanliga boxen helt enkelt. Nu är inte Udinese pionjärer på det här, vi har sett Barcelona spela med tre små och snabba anfallare länge och klubbar som Arsenal har liknande anfallare. Vi har också sett att man kan låsa ett sådant lag också, backa hem och spela tufft. Men..

..det kräver oerhört mycket av det egna lagets krafter, ofta på bekostnad av anfallsspelet.

Nu handlar inte Udineses anfallsspel enbart om dessa två herrar, yttrarna med Isla och Armero spelar en nyckelroll. Man river upp kanterna med sina löpningar och ofta fyller Asamoah och Inler på med djuledslöpningar, det gör att man får sex oerhört löpstarka spelare som kan byta positioner och där man inte behöver fokusera på en targetspelare. Ibland ser det ut som man har sex spelare med fira roller, vilket förstås är en mardröm att försvara sig emot.

Skulle Udinese ta en plats i Europa till nästa säsong så får vi tyvärr inte se det härliga anfallsspelet, Sanchez kommer gå mot nya mål i sommar men känner jag Udinese rätt så kommer man fortsätta på sitt inslagna spår.

Jag rekommenderar att ni tittar på Club Calcio på TV4 Sport ikväll då man kommer visa målen, det var några fantastiska prestationer väl värda att njuta av.

Johan Haage2011-02-27 17:31:29
Author

Fler artiklar om Udinese