2020-12-20 15:00

Sassuolo - Milan
1 - 2

Sassuolo - Milan 1-2: “Rafael Leao rekordbrytande när Milan säkrade tre poäng”

Ett fortsatt skadedrabbat Milan kunde säkra tre poäng borta mot Sassuolo efter en riktigt stark första halvlek, förblir obesegrade i Serie A.

”Visst var det lite dystert innan bortamötet mot Sassuolo, speciellt med ännu en viktig spelare i Ante Rebic på skadelistan kändes det som att första förlusten låg nära. Men när startelvan släpptes väcktes ändå det där lilla hoppet att grabbarna skulle lösa det. Startelvan såg ändå riktigt laddad ut och det såg ut som att den gode Stefano Pioli ändå hade lyckats optimera det som fanns till hans förfogande. Om det var någon match spelare som Brahim Diaz och Rafael Leao skulle visa upp sig så var det denna och visa upp sig gjorde dom, speciellt Leao.

Aldrig har jag blivit så taggad av att höra Hussfelts gallskrik, uppvärmningen av gårdagens matrester fick vänta. Rafael Leao lyckades efter en fin pass från Hakan Calhanoglu placera in ledningsmålet efter endast sex sekunder. Helt otroligt! När man tror att man kommer få se ett passivt Milan inledningsvis får man istället ett historisk snabbt mål. Milan som också inlett dom senaste matcherna ganska dåligt visar den här matchen en helt annan start.

Det skulle inte heller dröja länge innan det såg ut som att tvåmålsledningen var ett faktum, men icke. Som vanligt hittade VAR-rummet en centimeters offside, tröttsamt men offside är ju som vanligt offside. Istället fick Milan vänta till den 26’e minuten innan tvåmålsledningen var ett faktum. I en omställning transporterade Theo Hernandez bollen över hela planen och in i straffområdet för att till sist lobba en boll i sidleds till en fri Alexis Saelemaekers.

Bästa halvleken på länge för Milan, kanske rent ut sagt den bästa den här säsongen. Med en tvåmålsledning faller laget tillbaka i försvaret, det höga tunga presspelet försvinner och Sassuolo får några fina chanser innan domaren blåser av första halvleken.

Andra halvleken inleds med Rade Krunic istället för Sandro Tonali, varför förstår jag inte. Tonali gjorde en bra första halvlek och det såg inte direkt ut som att han hade känningar. Man kan inte heller påstå att Krunic gjort några starka insatser när han väl fått chansen. Hoppas bara att det inte är någon skada, vi kan ju inte ha spelare som börjar skada sig i omklädningsrummet.

Det var ett defensivt Milan som inledde andra halvleken, tydligt att försvaret av tvåmålsledningen lydde högre än sökandet efter en tremålsledning och därmed punktering av matchen. Det passiva Milan leder till att Sassuolo får flera fina chanser men försvaret ser ändå riktigt stabilt ut. Det var väl Davide Calabria som stundtals gjorde några mindre bra ageranden.

Milan kommer till några chanser under andra halvleken men det är ändå till slut Sassuolo som får in ett reduceringsmål, dock med endast någon minut kvar av ordinarie speltid. Målet gjordes genom en frispark som tilldelades Sassuolo efter att Alessio Romagnoli kapat Jeremie Boga centralt strax utanför straffområdet. Det var dock ett misstag av Jens Hauge som ställde en chanslös Donnarumma.

Den unge norrbaggen blev bollrädd i muren och försökte hoppa åt sidan för att undvika bollen som då styras in via norrmannens ansikte. Någon borde kanske chonga några bollar på Hague väl tillbaka i Milanello, alternativt borde han köra en klassisk “rysk puck hämtning” (hockey referens).

Sassuolo fortsätter forceringen efter kvitteringsmålet under tilläggstiden men kommer aldrig riktigt till någon jättefarlig målchans. När domaren till slut blåste av efter 90+7 spelade kan man konstatera att Milan gjorde en riktigt bra match och säkrade därmed tre poäng.

Nämnvärda insatser:
Den numera historiska (?) Rafael Leao gör ändå en riktigt bra match, bästa på ett tag i alla fall. Hade ett helt annat driv den här matchen och såg ganska bekväm ut i den centrala positionen. Skulle Rebic nu vara tillbaka på söndag mot Lazio hoppas jag ändå att mister fattat att kroaten ska husera ute på kanten.

Brahim Diaz gjorde också en bättre insats nu när han ännu en gång fick chansen från start. Lyser väl inte direkt med sin insats men han var ändå delaktig i att vinna tillbaka bollen i defensiven och påbörja spelet som ledde fram till 0-2 målet. Fortfarande lite valpig i vissa tillfällen och gör på tok för många små misstag.

Franck Kessie är som vanligt stommen i Milan när många toppspelare huserar på skadelistan. Lyckas på något sett vara konstant delaktig både i försvaret och anfallet. Tyvärr drog han på sig ett gult kort i andra halvleken och kommer därmed missa matchen på söndag. Med en möjlig skada på Tonali ser det ut som att det defensiva mittfältet kommer få det jobbigt mot Lazio.

Pierre Kalulu gör ännu en stabil insats. Där har Milan en riktigt bra mittback om han fortsätter sin utveckling i rätt riktning.
Donnarumma finns det egentligen kanske inte så mycket att säga om. Han gör sitt jobb som vanligt, otroligt stabilt. Räddade idag Milan flera gånger och är den spelaren som hörs mest på planen, den konstanta ledaren under Zlatans frånvaro.