Lagbanner
Matchrapport: Friskt vågat, inget vunnet!

Matchrapport: Friskt vågat, inget vunnet!

1-4 förlust mot Livorno, imponerade dålig målvaktsinsats och ett fashioncrime!

Det var nu det gällde. En historisk vinst skulle erörvras. Hemmapremiär, hemmaställ, hemmapublik och Sassuolo skulle ta historiska poäng i Serie A. Sassuolo gjorde dessutom en sista värvningen innan Silly Season var över. Ezequiel Schelotto hade lånats in från Inter. Jag hade förhoppningar om att få se inhoppande Schelotto göra bra infrån sig i hemmapremiären tillsammans med de andra grönsvarta. Det gick sådär. 

Tränare Di Francesco startade likt föregående match med en 4-3-3 uppställning. Den stora skillnanden för dagen var att Magnanelli inte fanns med i Sassuolos trupp. Berardi var som bekant avstängd men Zaza såg bra ut förra matchen. Mycket riktigt så var det just Zaza som fick göra Sassuolo Calcios första mål någonsin i Serie A. Problemet var att Livorna hade gjort ett mål innan dess och skullle göra ytterligare tre mål efter Sassuolos kvittering. Däremellan så skedde det en massa ogreppbara händelser.

Tränares klädval är inte särskilt relevant inom fotbollen, men idag så valde Di Francesco att sätta på sig ett ljusblått Sassuolo-linne ÖVER sin vita skjorta. Att begå ett sådant fashioncrime när man har en offentlig maktposition i världens modemecka kan tyckas smått surrealistiskt. Någon i stabben bör avgå. Som tur är så är kläder som sagt av mindre vikt så länge det presteras på fotbollsplan. Dessvärre så skedde det inget spektakulärt bra på fotbollsplan heller.

Det finns någonting i Sassuolos spel som påminner om Romas spelstil under Zdenek Zemans senaste tränarperiod. Ett försök att spela vacker fotboll och samtidigt förvåna motståndarna. En lite lätt anarkistisk spelstil. Problemet med Sassuolos spelstil är att spelarna själva är lika förvånade över vad som händer på fotbollsplan. Ett konkret exempel är vid en fast situation under dagens match. Sassuolo hade en frispark vid mittplan, två spelare står vid bollen, övriga 21 spelare trodde att frisparken kommer bli utåtskruvad, förutom Kurtic som sköt en inåtskruvad frispark tre sekunder innan någon hann reagera. Resultatet blev att ingen sprang på bollen och bollen seglade 20 meter bort från mål. Om Zemans fotbollsfilosfi var planerat anarkistisk, så är Sassuolos snarare oplanerat kaotisk.

Dagens sämsta spelare var målvakten Rosati som mer eller mindre på egen hand avgör matchen till motståndarnas fördel. Sassuolo hann inte glädja sig i mer än två minuter innan Rosatis dundertavla gav tillbaka ledningen till Livorno. Ett enkelt inspel/skott från högerkanten som Rostati själv styr in på ett imponerade vis. Rosati dödar sedan allt hopp genom att riva ner Paulinho i straffområdet och domaren ger Livorno en självklar straff samt ett gult kort till målvakten. Hade jag gett ut ett betyg till Rosati på en 10 grader skala, så hade han fått minus 3.

1-4 blev slutresultatet, Schelotto var bänkad hela matchen och 0 poäng av 6 möjliga är hittills tagna. Trots att ljuset i tunneln är mörkare än Mordor och vår möjlighet till att ta poäng mot framtida motståndare känns lika omöjlig som Josef K's rättegång i Processen så tröstar Sassuolo-redaktionen sig med att det rent teoretiskt bara kan bli bättre.

Paul George Johansson2013-09-02 00:28:00
Author

Fler artiklar om Sassuolo