Hattrick för De Zerbi
Curva Oveste - Paolo Mazza, Ferrara.

Hattrick för De Zerbi

Strategisk seger som tillskrivs De Zerbis fingertoppskänsla.

Matchreferat SPAL vs. Sassuolo

Sassuolo ställdes i säsongens första veckoomgång mot SPAL. Ett lag som hade inlett säsongen förvånansvärt starkt. SPAL har under sommaren varit tydliga med ambitionen att etablera sig i Serie A och värvningarna samt den nya arenan har talat i samma riktning. De Zerbi frångick den tidigare formationen och istället bevittnade vi en 3-4-3. Detsamma gällde startelvan, där ett flertal spelar fick göra sina första starter. Hur som helst så hade matchen alla förutsättningar för att bli en trevlig tillställning med tanke på att det även var något form av derby (även om jag inte gillar att missbruka den termen), och inramningen var anmärkningsvärd.

Lagen började relativt försiktigt. Båda sidorna försökte hitta sina positioner och etablera ett spel, det tog dessvärre sin tid. Första halvtimmen bestod till större delen av slarv och spelare som var mer intresserade av dueller än att skapa ett bolleinnehavsövertag. Vad anledningen till detta var lämnar jag till läsaren att spekulera i, men ovanligt ofokuserat för att vara en kvällsmatch i Serie A.  Jag vill dock förtydliga att det inte på något sätt hade med De Zerbis taktiska plan att göra, bortalaget hittade fina ytor men var helt enkelt för ofokuserade i de avgörande lägena. Förutom det bjöd förstahalvlek på en superräddning från Consigli, ett avslut från två meters håll i samband med en hörna, men inte mer än så vad gäller målchansväg. Sammanfattningsvis hade Sassuolo något övertag vad gäller spelet, medan SPAL hade något farligare chanser.

Inför den andra halvleken förändrade ingen av tränarna taktiken, i alla fall inte på ett synbart sätt. SPAL var fortsatt aggressiva och redan i minut 52 kom chanserna som sannolikt kunde förändrat matchutgången. Petagna avslutade efter en snabb kontring där Antenucci transporterade bollen ner till straffområdeshalvmånen och Consigli stod för ännu en högklassig räddning. Bollen tippades över ribban på ett innåtskruvat skott mot bortre stolpen (ett R1 avslut som det heter på FIFAspråk). På den efterföljande hörnan gör SPAL ett mål som efter en VAR-repris underkändes, ett korrekt beslut som inte väckte några större diskussioner.

Efter händelsen avtog SPALs aggressivitet och det innebar flera ytor, vilket blev anledningen till bortalagets ledningsmål. Maganelli får bollen spelad till sig från Djuricic på högerkanten. Bollen spelades vidare upp till Chelsea-lånet Boga, som får vända upp i den farliga ytan utan någon press. Den sistnämnde hittar Babacar i djupled på vänster sida av straffområdet mellan tre backslinjen och ”ytterbacken”. Babacar fick till ett avslut som landsmannen Gomis släpper en retur på och Adjapong, som tog sig in från en högerytterposition, gjorde inga misstag. Det gick dock att ifrågasätta SPAL försvaranas nonchalanta joggande ner mot målområdet.

SPAL gick därefter upp högt i banan och riskerade allt, det skulle straffa sig. Flera kontringsmöjligheter skulle komma. Babacar fick ett mål bortdömd för offside efter en VAR-repris (korrekt). Matri hade en stolpträff innan han stängde matchen med sitt 0–2 mål i sann nummer nio anda. Det räckte med tre minuter för mannen som firar sina mål genom att dippa luftchips.

Matchens plus fick Djuricic och Consigli göra upp om. Den förre var väldigt aktiv i anfallsspelet och såg stundtals ut att höra hemma i ett Champions League spelande lag när han vände bort motståndarna på mittplan. Consigli står för tre avgörande räddningar och var för övrigt stabil på mållinjen. Han visade även prov på väldigt fin fotkänsla då nästan varje boll fann rätt adress. Slutligen ska nämnas att De Zerbi vsiade på taktisk intelligens eftersom spelarna faktiskt genomförde spelplanen till punkt och pricka. Det var intressant att se att en så stor del av truppen kan användas utan att det har någon form av rotationsinslag. Rätt typ av spelare befann sig på rätt yta och det resulterade i ännu en 3 poängare, den tredje i följd. Härefter väntar ett troligtvis vemodigt men revanschlystet Milan på Mapei (sön 20.30).

Simon Ljuset2018-09-29 17:42:00
Author

Fler artiklar om Sassuolo