Serie A 21/22: ”Förödande oförmåga att stänga matcher”

Serie A 21/22: ”Förödande oförmåga att stänga matcher”

Kanalstadens stolthet fick bara ett år i Serie A - väntat men kanske onödigt?

Vi kollar med Mac Larsson på Veneziaredaktionen om vad han säger om säsongen.

Säsongen slut slut. Hur skulle du vilja betygsätta 2021/22 för ditt lag och varför?
—  Hösten var okej, då tog Venezia ändå rätt många poäng vilket bäddade för att kunna klara kontraktet. Sedan var vårsäsongen totalt urusel. Det gick inte att titta på. Jag tror att det slutade med typ 10 poäng på 19 matcher.

Skulle du kunna peka ut minst tre olika faktorer som gjorde att säsongen blev som den blev?
—  Först och främst förmågan att spela av matcher. Titta på den här raden av tappade poäng på tilläggstid:
 
(h) Udinese 1–2 (90+4)
(b) Spezia 1–0 (90+4)
(h) Salernitana 1–2 (90+6)
(h) Spezia 1–2 (90+4)

Mot bottenkonkurrenter. Om inte det vore nog ledde man med 3–0 hemma mot Verona i paus, för att sedan tappa till 3–4 i den andra halvleken. Det är alltså 7 förlorade poäng som tillsammans hade lyft Venezia till 16:e plats i ligan.
 
Sedan gjorde man för lite mål. Thomas Henry kom i gång lite på slutet och landade på 9 mål totalt. David Okereke gjorde 7 och Mattia Aramu gjorde 7. Men en sådan som Dennis Johnsen gjorde bara 1 mål på 29 spelade matcher, det är för dåligt. Jag hade ändå ganska stora förhoppningar på honom.


Ditt starkaste minne under säsongen av ditt lag? 
— Eftersom allt annat kommer vara negativt får jag ändå ta en positiv grej här. När Okereke lurade över Rui Patricio på fel fot med en halv överstegsfint och rullade in 3–2 hemma mot Roma i november trodde jag att Venezia var på rätt kurs och skulle lösa kontraktet. Det var en väldigt stark vinst mot ett bra lag och får ses som lagets höjdpunkt från säsongen.
 
Sedan vill jag nämna att när Sergio Romero anslöt till laget under hösten spådde jag att vi aldrig skulle få se Niki Mäenpää hålla nollan i Serie A. Han blev då förpassad till tredjeslips bakom både Romero och Luca Lezzerini. Men två skador senare fick Mäenpää chansen igen under slutet av säsongen och självklart passade han på att hålla nollan i säsongens sista match. Så klart också mot Cagliari som behövde ett enda ynka litet mål för att klara kontraktet. Andiamo.


Spelarmässigt, vilka har utmärkt sig - både positivt och negativt?
— Aramu är nog den största positiva ljusglimten. Sju mål och fem assist får anses vara godkänt.
 
Sedan gjorde Ethan Ampadu en bra säsong. Han spelade på nästan alla positioner som finns att erbjuda på en fotbollsplan, och han gjorde det bra. Troligtvis är det han som hade erbjudit att plocka på sig vantarna om Mäenpää behövt utgå med en skada under match.
 
Den jag är mest besviken på är Johnsen. Bara 1 mål och 2 assist på 29 matcher. Han sprang och sprang men uträttade inte speciellt mycket i slutändan.

Säsongen för ligan som helhet. Hur tycker du den varit? 
— Jag tycker det har varit en fin säsong i övrigt. Det var spännande hela vägen, både i kampen om toppen, Europa och botten. Sedan tyckte jag det var grymt att Zlatan fick vinna med Milan en sista gång och ta dem tillbaka till toppen.

Vilka lag har varit den bästa och sämsta överraskningen?
— När vi summerar det hela måste jag så klart säga Milan. Jag har räknat ut dem hela vägen. Någon gång skulle det ju vända. Vilken insats att kunna hålla undan för Inter med det där laget.
 
Sedan var Genoa riktigt dåliga. Och att Juventus inte ens var med och slogs i toppen är så klart en missräkning.

La Curva-redaktionen2022-05-25 20:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)