Serie A check-up : ”Hellas är en underskattad talangfabrik”

Serie A check-up : ”Hellas är en underskattad talangfabrik”

Då tar vi in en annan nedflyttningskandidat. Vi hör med Jacob Seiberlich och Hellas Verona.

Nio matcher kvar - hur tycker du säsongen gått så här långt?
— Första halvan av säsongen var en tragisk period för Hellas-supportrar. Det är en sak att se sitt lag förlora med huvudet högt, men prestationerna var så tafatta och hopplösa att jag knappt orkade slå på TV:n. De såg inte ut som ett lag och många av stjärnorna gick och tänkte på en flytt. Januariexodusen var en förklädd välsignelse och sedan dess har denna tappra skara spelare väckt hopp i staden Verona. Om vi håller oss uppe kommer varje supporter - som känner till förutsättningarna - vara nöjda. Ingen räknade med att Hellas skulle samla sig efter det fria fallet. Många klubbar fyndade rejält hos oss i januari. En av klubbarna var Sassuolo och ironiskt nog kommer de nu förmodligen bli nedflyttade. 

Om du skulle ta fram en match eller moment så här långt för att belysa situationen - vad skulle det vara?
— Jag måste väl ändå ta de två senaste matcherna; mot Sassuolo och Lecce. Två sexpoängsmatcher som Hellas går vinnande ur med en hållen nollan. Mot Sassuolo var Hellas viktigaste spelare, hårdjobbaren Folorunsho avstängd och mot Lecce fick mittbacken, vår kapten, Dawidowicz stå över. Trots dessa tapp stod mannarna starka och enade. Ersättarna gav sitt allt för klubbmärket och täppte till respektive hål. Det visar på ren och skär Grinta! Hellas ska ingenstans. 

Vilken spelare har så här långt gett dig mest gåshud?
— Innan han lämnade var Ngonge min favoritspelare, med bollen liknande han Mahrez i Leicester. På sistone har även Folorunshos hårdjobb och naturliga grinta trätt fram, något som har inspirerat laget till att kämpa till döden. Folorunshos mål mot Juventus är nog det som skänkt mest gåshud denna säsong. Men jag är en traditionell herre och det finns en konstant som alltid givit en sån trygghet till Hellas i flera säsonger utan någon speciell kredd. Men asså, Lorenzo Montipo i målet är helt fantastisk. Han har den där Ochoa-förmågan att han bara vissa matcher helt kan spika igen. Viktigast av allt så har han en väldigt hög lägstanivå och vore det inte för honom hade vi kunnat säga tack och adjö till Serie-A. Hans fötter är inget att hänga i granen, men det gör det hela nästan finare! Vill även slänga in att Tomas Suslov har potential att explodera nästa säsong, han ser ut som en mer offensiv Bernardo Silva. 

Vem vill du ge en spark i röven så att han skärper sig?
— De flesta som underpresterade var faktiskt många av dem som lämnade. Det finns dock en spelare som jag inför varje inhopp känner “Here we go again.” Den oduglige strikern Bonazzoli. Han hämtades in på lån som “lösningen på vara anfallsproblem.” Det snällaste jag kan säga om honom är att han kanske gör 10 mål i Serie B. Problemet med att sparka en spelare som Bonazzoli i röven är att han inte kommer att skärpa sig. Han har tagit vatten över huvudet och ska inte spela på den här nivån. 

Vad var målet för säsongen och tror du att tränaren klarar det?
— Hellas säsong har varit väldigt speciell, den går att dela upp i två delar. Under den första halvan av säsongen var de ett underpresterande “mittenlag”, men efter spelarexodusen i januari omvärderades målsättningen. Överlevnad sågs snarare som ett mirakel än en målsättning. Här visade den egenodlade Hellas-sonen Baroni att han var rätt man för jobbet. Kollektivet stärktes av krisen och slöt upp. Som det ser ut nu är jag rätt säker på att Hellas kommer att spela Serie-A fotboll nästa säsong.

Någon ungtupp som lyst upp under säsongen som du tycker vi ska hålla koll på under avslutningen?
— Hellas är en underskattad talangfabrik och sportchef Sogliano hade rejäl press på sig att prestera med sina januarivärvningar. Majoriteten har varit succéer. Jag var inne och rörde på det lite, men de två som bör lyftas högst är den mycket kreativa slovaken Tomas Suslov och den snabbe anfallaren Tijani Noslin. Jag vill även lyfta 23-årige Juan Cabal som var en nödlösning på vänsterbackplatsen, men har klivit in och gjort positionen till sin egna. Istället kommer den tidigare ordinarie vänsterbacken Doig förmodligen åka ned till Serie-B med Sassuolo.
 
President Setti var konkurshotad i december, vilket föranledde att han sålde av halva truppen i januari och stoppade konkursen. Vad kommer hända nu?  
— Om Hellas håller sig uppe så går de en mycket stor säsong till mötes. Det positiva med dessa unga talanger är att de håller en hög kvalitet och skulle vi åka ned skulle majoriteten följa med. Med Baroni vid skutan som nu blivit varmare i kläderna, kan Hellas förhoppningsvis stärka upp med mer erfarna spelare på vissa positioner. Den kommande säsongen har potentialen att bli vår bästa säsong sedan Juric-dagarna, frågan är bara hur mycket, eller ska jag snarare säga hur lite pengar vi kommer lyckas att skramla ihop åt Sogliano. Hans smarta transfers i januari har lagt en så stabil grund att Hellas med största förmodan går en bättre säsong till mötes.  

Ligaguldet är i stort sett avgjort - men europaplatserna och bottenstriden lever i högsta grad - vilka klarar sig och vilka tar de åtråvärda CL-platserna (fem stycken)?
— Jag tror att kampen om europaplatserna kommer sluta precis som placeringarna är just nu. Inter, Milan, Juventus, Bologna och möjligtvis Roma på femteplats tar Champions League-platserna. Atalanta tar Europa League och sedan tror jag faktiskt att Napoli gör ett sista ryck och snor åt sig Conference League-kvalet framför ögonen på Fiorentina som strider på två fronter, i ligan och i Conference League-slutspelet.
  
Vilket lag har imponerat mest på dig - sett till förutsättningarna?
— Självklart måste jag säga Inter som förlorade sin viktigaste spelare i Brozovic. De ersatte inte heller honom, hela säsongen har de spelat utan en traditionell defensiv mittfältare. Trots det har de kört över alla som ens kommit i närheten. Därefter måste Bologna få sina rosor, Thiago Motta - vilken tränare! Hellas har jag nämnt tillräckligt men de bör också hyllas för sin otroliga återkomst från döden, Lazarus-esque! Sett till förutsättningarna är jag också väldigt imponerad av Alberto Gilardino som lett ett Genoa-lag, som på pappret var ett av ligans sämsta, till så pass säker mark att de slipper vara med i getingbo-nästet i nedflyttningsstriden. De sitter stabilt på trettondeplats, med tio poäng ned till strecket. Noterar även att Gudmundsson ser helt ostoppbar ut i detta Genoa-lag. Större uppdrag väntar både honom och Gilardino.

La Curva-redaktionen2024-03-26 16:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)