Serie A-genomgång: Det bästa från hösten

Serie A-genomgång: Det bästa från hösten

2019 är avklarad av säsongen och vi väntar med spänning på ett nytt år med ett transferfönster som kan ändra förutsättningarna. Julmaten är äten, spelarna har lämnat värmen och, äntligen, kan vi dra igång de sista omgångarna innan serien vänder. Men vi gör ett litet bokslut av säsongens höst innan vi tar oss ann avslutningen.

Efter att positionerna kändes satta efter 12 omgångar har det luckrats upp betänkligt efter sjutton.
Uttrycket "När två träter vinner oftast den tredje" är ofta aplicerat i trav. Kan det vara läge även i säsongens Serie A?
Formstarka Lazio har nu inte tappat poäng på sju raka matcher och är i rygg på Inter och Juventus.

Napoli har hunnit byta tränare men känns långt ifrån att nå en Champions League-plats, Milan letar fortfarande struktur och kanske får en vinnarskalle genom att värva en svensk 38-åring. Minns att Luca Toni var 38 år när han vann skytteligan säsongen 2014-15...

I botten verkar Genoa också ha för vana att ha ny manager varje gång vi gör omgångssummeringen. Nu fick Thiago Motta gå och Davide Nicola kommit in. Hela bottenstriden känns otroligt tajt och i stort sett alla från tolfte plats och ner bör hålla stort fokus.

Vi sätter nu punkt för året med att sätta höstens bästa. Några är kvar från de första sju omgångarna och de första tolv omgångarna och några nya har anlänt.
Alla är La Curvas personliga omdömen (Johan Stistrup och Konrad Grönlund) om serien så här långt. 
Tyck gärna till med ris och ros om våra synpunkter..



NY! Lazio
Hands down för Simone Inzaghis avslutning på hösten. Vi har ett Lazio som när året startar inte har förlorat en match sen den 25 september (Inter på San Siro). Sen dess har de också lyckats slå Juventus två gånger på raken med 3-1 (Ligan och Suppercoppa-finalen).
Med en match mindre spelad ligger laget sex poäng efter de stora Inter och Juventus. Har vi möjligtvis uttökat tillstriden med ett lag?



Runners up:
Cagliari och Inter


KVAR! Höstens ungtupp är i år blågul.
Juventusklara Dejan Kulusevski har överträffat alla förväntningar och är ligans mest omskrivna talang just nu,  trots hård konkurrens från t.ex Romas Nicolo Zaniolo, Fiorentinas Gaetano Castrovilli och Brescias Sandro Tonali. Den unga offensiva mittfältaren har stundtals ägt gräsplanen han beträtt på ett vuxet sätt. Att det nu ryktas om de allra största klubbarna säger allt om hans höst. 4 mål och 7 assist samt 7.27 i genomsnittsbetyg av Whoscored. Bäst i Serie A hittills hösten 2019, åtminstone bland talangerna. På grund av Brescias stora kollaps senaste omgångarna är inte Tonali med i topp tre. Är man med i centrallinjen i ett lag som faller ihop match efter match får man nog se bort ifrån honom just denna gången. 


Runners up: 
Nicolo Zaniolo (AS Roma) och Sandro Tonali (Brescia)


KVAR! Rolando Maran, punkt. Efter flera år av mirakulösa räddningsinsatser för Chievo tog det slut i våras och Verona-klubben bytte plats med rivalen Hellas i seriesystemet. Istället tog Maran över Cagliari med en närmast mytologisk status. Skulle mirakel inträffa igen? Det kan vi slå fast att det har gjort igen. Cagliari ligger på Europaplats och hade 13 raka matcher utan förlust innan man torskade hemma mot superstarka Lazio. Imponerande insatser såsom 5-2 mot Fiorentina, 0-2 mot Atalanta och 0-1 mot Napoli. Utöver det så har det på pappret fantastiska och karaktärsstarka mittfältet presterat oerhört bra. Det är ett hårt och auktoritärt Cagliari. Med erfarenhet, ungdomlig entusiasm och en fin bredd har man byggt upp en läskig fasad. Tänk att så pass avdankade spelare som Cacciatore, Klavan och Joao Pedro håller ställningarna.


Runners up:
Simone Inzaghi (Lazio) och Antonio Conte (Inter)



KVAR! De senaste åren har skytteligan bestått av stora målskyttar som Higuain, Ronaldo och Icardi. Och Ciro Immobile. Den här hösten har han gjort 17 mål och fem assist på 16 starter i ligan. Precis som Icardi, är han definitionen av en bomber. Han vinner inte många luftdueller och på fasta situationer är han inget större problem, men ger du honom bollen i eller runt straffområdet är chansen stor att målvakten får plocka ut bollen ur nätmaskorna. Hans samarbete med Luis Alberto, som också är nominerad, är något av det bästa vi sett mellan två spelare i Serie A de senaste åren. Bara Inter och Roma har lyckats hålla honom ute från målprotokollet. Lazio är med absoluta i toppen på grund av sina två kreativa ess. Ciro är en otrolig forward som är värd en större klubbadress.



Runners up:
Luis Alberto (Lazio), Domenico Berardi (Sassuolo)


KVAR! Vi ändrar inget från förra checken utan den lille fransmannen, Frank Ribéry insats mot Milan står kvar.
Han var verkligen värd den stående applåd han fick av många på San Siro när han byttes ut i laget överkörning av Milan.


Runners up:
Domenico Berardi (Sassuolo) hattrick mot Sampdoria och Etrit Berisha (SPAL) i hans bortamatch mot Juventus


KVAR! Omöjlgt att undgå Etrit Berisha här. Kanske inte varit så jämn mellan stolparna som ett lag på den nedre halvan behöver men räddningen han gjorde mot Juventus hemma kan ingen ta ifrån honom. Kvar sen förra genomgången.


Runners up: 
Juan Musso #VeronaUdinese  och  Robin Olsen #NapoliCagliari


NY! Radja Nainggolan återvände alltså till Sardinien efter exil i Rom och Milano.
Man kan inte annat än säga att hans åerkomst varit monumental så här långt för Casteddu.
Fyra mål och fem assist av den offensiva mittfältaren har gjort att Sardinien ( i alla fall utanför Sassari) drömmer om Europa igen.
Visserligen hackade det i de två sista matcherna på året men utan belgaren hade Maran fått kriga lägre ner i tabellen.
Lega A utnämnde även honom som MVP i November.
 


Runners up:
Chris Smalling (Roma) och Dejan Kulusevski (Parma)


NY! Cristiano Ronaldo har haft en relativt tung höst och sammarbetet mellan honom, Higuain och Dybala har varit långt ifrån klockrent.
På årets sista match visade han dock sin absoluta storhet då han nickade in det avgörande målet mot Sampdoria borta med ett häng man bara ser i NBA. Den svårighetsgraden att få alla detaljer på plats kan inte en mörsare i världen konkurrera med. Det är inte bara höstens mål. Det är decenniets i Serie A...


Runners up: 
Rafael Leão (Milan) i matchen mot Fiorentina och Radja Nainggolan (Cagliari) hemma mot SPAL



KVAR! Juventus tar emot tippade bottenlaget Hellas Verona på Allianz Stadium... 
Runners up:
Atalantas avslutning mot Fiorentina hemma.  


KVAR! Juventus-Napoli hade allt. Vackra mål, sjuk upphämtning, exalterad publik och ett avgörande i sista minuten. Undrar om någon match kan nå denna i år.



Runners up:
Inter-Juventus  och  Lazio-Juventus



NY! 


(Spelare som spelat minst 13 matcher och de som är märkt gult är ny från senaste kollen efter 12 omgångar)

***

 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-01-02 18:10:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)