Serie A-hösten 2019 — Experterna säger sitt

Serie A-hösten 2019 — Experterna säger sitt

Höstens överraskning, bästa ungdomsspelaren, starkaste ögonblicket och spåkula för våren bland mycket annat när experterna säger sitt om Seríe A.

Vi hade redaktionerna som sa sitt om sina lag i synnerhet och Serie A i allmänhet tidigare i veckan.
Nu går vi till kännarna utanför SvenskaFans-sfären och lyssnar på deras utsago om hur ligasäsongen varit så här långt.

I "panelen" har vi dessa stjärnor:    Roma

Vicki Blommé - Serie A-experten och analytikern som ni inte kan missa i Cmores calciosändningar. En av hennes få svagheter är dock Milan.
Christoffer Svanemar - Uppcoming star på kommentatorshimlen. Ingen har väl undgått hans flängande på heta matcher runt om i Europa under Destination Europa. Calciohjärtan ligger vid foten av Vesuvius.
Tony Bacci - Halvan av den den mest italienska av ickeitalienska poddar - #KmAmore. Trista, ma interista...
Erik Hadzic - Fotbollskanalens främsta tangentknackare om italiensk fotboll. Laziale och tycker Immobile förtjänar mer cred än han får.
Dov Schiavone - Flygande skotten som alltid är på plats. Rattar sajten ForzaItalianFootball.  En av de få som vill ha Chievo tillbaka i Serie A.
Marcus Birro - Calcio Amore persona. Många strängar och ingen rast eller ro. Möjligvis vid ett runt litet bord i Trastevere med Totti och De Rossi prydande väggen & med Roma-hymner ljudande bakgrunden.
Nima Tavallaey Roodsari - The Pundit. Interistan som svängt runt på allt som går uppbringa angående italiensk fotboll på sociala medier.
Martin Åslund - Salernitanas bästa klädda spelare genom tiderna fick lära sig det viktigaste i italiensk fotboll - skillnaden mellan terrone och polentone. Eurotalks ansikte.


Vilket lag har överraskat mest i höst?

Vicki: 
— Hellas Verona. Jag tippade att de skulle komma tvärsist, men Juric och hans trupp har verkligen motbevisat tvivlarna. Tack vare främst en oerhört stabil defensiv, bestående av flera unga intressanta spelare, är man långt ifrån bottenstriden.
Dov: 
—Det måste vara Cagliari. Under Ronaldo Maran har de varit spännande och följa dem och fram till nyligen varit på Champions League-plats.
De har lyckats med spelare som har vacklat i andra klubbar och Maran har format dem till en av Serie A: s bästa sidor.
Christoffer
— Man kan säga Cagliari och Atalanta, men där är jag inte så överraskad egentligen. Säger istället Hellas Verona. Många spelare man aldrig tidigare sett - Rrahmani, Kumbulla, lillebror Amrabat och en nytänd Veloso. Hellas har stundtals spelat riktigt, riktigt bra. Något som verkligen överraskat.
Tony: 
— Dött lopp mellan Hellas Veronas åttondeplats i tabellen och Atalantas hysteriska briljans, såg ärligt talat varken det ena eller det andra komma. Men där Hellas haft lite flyt och kanske tagit oförtjänt många poäng är Atalanta resultatet av hur jävla bra det kan bli när en trupp med en sanslöst hög (offensiv) högstanivå, ett inarbetat spelsätt sedan många år och ett gränslöst självförtroende har en höst där alla stjärnor står rätt. Avancemang i CL, fjärdeplats i ligan, 5-0 mot Milan, dominans och missad straff från seger borta mot Inter - och allt känns bara så självklart.
Erik: 
— Alltjämt är det Cagliari även om de är inne i en dålig period just nu. Det vore en överraskning om de stannade på Europaplats men kapaciteten finns.
Marcus
— Cagliari. De har värvat otroligt smart och lyckats få dit en motiverad hemvändare i Nainggolan och en revanschsugen Olsen i målet. Sladdat lite på slutet men är ändå med. Måste också nämna Atalanta som fortsätter spela fantastiskt fotboll och dessutom är så svuerönt effektiva i sitt spel. Imponerande
Nima: 
— Utan tvekan Hellas Verona. Det nog ingen som kunde tro att detta Hellas skulle befinna sig på över halvan av tabellen efter halva säsongen. Fantastiskt bra.
Martin: 
— Atalanta. Enligt alla normer på nedre halvan. Lägg till att de spelar vågad öppen fotboll så säger xG-räkningen att de ska åka ur. Tur att det finns Warren Buffets även inom fotbollen. Indexfonder är bra, men inte för de som är bäst.


Och åt andra håller, största besvikelsen?

Vicki
— Napoli. Med en bra trupp, spetsspelare och en rutinerad tränare väntade jag mig inte denna utveckling. Många som inte kommit upp i sin normala nivå denna höst.
Dov:
— Det kan bara vara Milan. Problem går igenom alla led i klubben och deras insatser har varit förfärliga.
Christoffer: Napoli. Totalt energilöst. Man anade visserligen en dipp, men att det skulle gå så fort trodde jag inte. Tyvärr ser det heller inte ut som att botten är nådd för i Partenopei.
Tony
— Väldigt svårt att inte svara Napoli. Även om jag kanske inte såg dem som scudettoutmanare och även om sommarmercaton inte imponerade var jag övertygad om att topp 4 var en garanti för den här truppen och under Carlo Ancelotti. Ett inbördeskrig och ett tränarbyte senare och floppen är i det närmaste ett faktum. Mer än tabelläget är det känslan av total desillusion som oroar på riktigt. Napoli upplever sin första stora kris under ADL och verkar inte ha en aning om vägen framåt.
Erik: 
— Napoli. Sättet som Carlo Ancelotti nedmonterade laget han ärvde från Maurizio Sarri var en beklaglig utveckling. Och att han ersattes av Gennaro Gattuso, well…
Marcus
— Milan känns alltid som en besvikelse. Inte bara för var man ligger i tabellen utan för hur andefattigt det ser ut på planen. Spelar man i Milan måste man fan älska varenda sekund, annars kan man bli såld till Bari. Milan-tröjan är en av världens värdigaste. Klubben känns sorgligt misskött är det är bara sorgligt.
Nima: 
— Att Napoli skulle implodera som man gjort är ju i särklass den största besvikelsen.
Martin: 
— AC Milan. Truppen är sjukt överskattad, pengarna har slösats i sällan skådad form. (De som gav fönstret när Rodriguez köptes högre än 2 i betyg, kryp till korset tex). Men så dåligt får det inte vara.


Vem är höstens spelare?

Vicki: 
— Luis Alberto. I flera säsonger visat att han är en otroligt bollskicklig mittfältare, men nu har han tagit ytterligare ett steg och gör verkligen avgörande aktioner för sitt lag i match efter match. 12 assist är otroligt bra och ett bevis på en passningsfot och en speluppfattning av högsta klass.
Dov:
— Enkelt, Immobile. Hans mål har tagit Lazio till toppen av Serie A och sett till att de är med i Scudetto-racet. Utan honom skulle Lazio förmodligen vara på någon av Europa League-platserna.
Christoffer:  
— Svårt att blunda för Ciro Immobiles mål. Svårt att blunda för Romelu Lukakus rejäla touchdown i Serie A. Men fan, jag måste säga Luis Alberto. Han har dansat fram och är faktiskt den som serverat Immobile, Correa, Milinkovic-Savic och Caicedo alla mål. Slaktar assistligan och får fotboll att se så oerhört enkelt ut.
Tony: 
— Luis Alberto. Spelade skadad nästan hela förra säsongen men har fullkomligen exploderat i år och hans passningsgeni är den enskilt största anledningen till att Lazio just nu befinner sig jämte Inter och Juve i tabelltoppen. Hade platsat i alla lag i världen denna höst.
Marcus
— Två. Lukaku i Inter för att han verkligen snabbt förstått den italienska fotbollen och D. Kulusevcic eftersom hans övergång väckte mer uppmärksamhet i Italien än Zlatans. 
Erik: 
— Luis Alberto i Lazio. Det är bara att kolla på spanjorens förkrossande överlägsenhet i assistligan för att se hur stor del han har i Lazios framgångar. Och hur mycket Ciro Immobile bör tacka honom för ledningen i skytteligan.
Nima: 
— Lazios Luis Alberto. Har hållit en helt galet hög nivå där han agerar hjärnan bakom hela Lazio makalösa anfallsspel.
Martin: 
— Dybala. Mot alla odds, eller en överdrift. Men varit rätt medioker under Allegri under den senaste tiden. Var på väg att offras för Paraticis delvis misslyckade mercato. Men med Sarris hjälp och hans egen kvalitet lyft sig till den nivå vi alla har hoppats på. Frågan är, kan han hålla sig kvar där?


Ungdomsspelare då, vem har lyst upp mest?

Vicki: 
— Dejan Kulusevski. Säljs för 400 miljoner till Juventus efter en fantastisk höst. Behövs ingen mer förklaring.
Dov: 
— Lautaro. Han hade nog inte trott att han skulle få det ansvaret som han har den här säsongen i Inter.
Men eftersom Inter inte tar med en annan anfallare har han blivit en viktig startspelare. Har verkligen  tagit chansen och bildat ett lysande partnerskap med Lukaku.
Christoffer: 
— Dejan Kulusevski. Svensk media rapporterade knappt en rad när han lånades ut från Atalanta till Parma. Ett halvår senare säljs han till en av världens största och bästa klubbar för nästan en halv miljard. Det är ett sanslöst genombrott och han har ju faktiskt varit otroligt bra. Inte bara har han gjort näst flest assist, han är också i den absoluta toppen gällande löpmeter och nyckelpassningar i hela Serie A.
Tony: 
— Sandro Tonali. Hur mycket man än vill svara Dejan Kulusevski måste det bli Brescias lilla mittfältsgeni som ser så rätt ut, rör sig så rätt och som redan nu är en i det närmaste färdig klok gubbe i mittens rike. Kommer, såvida inget oförutsett händer, dirigera i ett storlag inom kort och på Italiens mittfält många år framöver.
Erik: 
— Dejan Kuluševski. Ingen kunde ana att hans aktioner skulle hålla högsta Serie A-klass redan under den första hela säsongen.
Marcus:
— Måste säga Zaniolo där. Herregud vad han spelar moget redan.
Nima: 
— Det är svårt att säga någon annan Dejan Kulusevski som i sin första säsong på seniornivå håller högsta klass.
Martin: 
— Kulusevski. Behöver det ens motiveras?


Det mest minnesvärda ögonlicket så här långt för dig?

Vicki
— San Siros stående ovation till Frank Ribery när han byttes ut mot Milan efter en imponerande insats. Osar klass trots att han går mot slutet på sin karriär. Fantastiska scener.
Dov
— Om man ser det i big picture, är det vad Atalanta gjorde. Tillsynes det omöjliga med att gå till Champions Leagues åttondelsfinal.
Om går på ögonblickbilder (jag var på pltas då) så är det Fiorentinas kross av Milan i september. Det var en föreställning som visade alla bra saker med Viola och allt som var fel i Milan.
Christoffer: 
— Yrkesmässigt har det varit att få kommentera och jobba 100% med Serie A, bland annat med ett par stora matcher som Roma-Napoli och Fiorentina-Juventus... Det är en enorm ära och något jag verkligen brinner för. Ser fram emot att fortsätta utvecklas. Som supporter så var ju den där bortamatchen mot Juventus, tidigt på säsongen, lite av en vägvisare för Napoli och väldigt symbolisk. Totalt slaktade och underläge 3-0, hämtar upp det till 3-3 och känslan då är att man kommer ta 3 poäng. På tilläggstid gör Koulibaly ett episkt självmål och resten av säsongen har ju varit ett enda långt självmål på samtliga plan... Blir en höst jag vill glömma, men troligtvis sent kommer göra...
Tony: 
— Får nog ändå säga Inter-Juventus, trots deppigt slutresultat. En av de mest underhållande och välspelade fotbollsmatcher Europa har skådat den här våren och kanske det slutgiltiga kvittot på att Serie A som liga är på väg tillbaka till där den en gång var. Och att de bästa lagen redan är där.
Erik: 
— Måste säga den tidiga seriefinalen Inter-Juventus i september. Juventus visade att de tog hotet från Inter på största allvar och vann, och vi fick en föraning om att titelstriden äntligen skulle utkämpas med en värdig utmanare till Juve.
Marcus:  
— För egen del var det när jag på plats i Italien kunde fira Italiens avancemang till EM genom att dricka subtilt kolsyrat mineralvatten i den där nya gröna landslagströjan. 
Nima
'— Lukakus klass & elegans i hur han hanterar rasismen mot honom från såväl läktare som sk journalister är riktigt beundransvärt.
Martin:
— Positivt: När jag insåg att nämnda Kulu är på riktigt. Negativt: När jag insåg att jag kommer helt rätt på min farhåga/analys om ADL och Ancelotti


Höstens bästa mål?

Vicki:
— Jag är ju svag för chippar, något så elegant över det. Så jag säger Bogas chip mot Juventus. Den största prestationen är dock Ronaldos nickmål mot Sampdoria.
Dov:
— Pandevs mål när Genoa mötte Lecce.
Christoffer
— Jag är svag för spelare som är totalt dominanta i 90 min och sedan avslutar med flaggan i topp. Nainggolan gjorde det hemma mot Fiorentina. Gör tre assist, tröttnar sedan på att passa och drar till med ett distansskott som borrar sig upp i krysset bakom Dragowski. Ren klass.
Tony
— Radja Naingolan 1-0 mot SPAL. Är oerhört svag för den här typen av mål generellt och Radja tar fan genren till perfektion i och med detta mål. Kolla reprisbilden ur bakom-vinkeln, bollbanan som bara fortsätter att stiga hela vägen in i krysset. Estetisk fulländning.
Erik: 
— Jag älskar sättet som Paulo Dybala styrde in ett inlägg på helvolley borta mot Sampdoria. Nästan lika snyggt som målet Francesco Totti gjorde mot samma mål för elva-tolv år sedan.
Marcus
— Älskar Lukaku när han helt enkelt bara bestämmer sig för att göra mål och sedan helt enkelt dunkar in den i bortre. Och att Immobile gör typ sju mål i varje halvlek är helt galet.
Nima
— Luis Alberto’s passning, Sergej Milinkovic-Savic’s nedtagning & avslut mot Juventus är himmelskt vackert.


Någon spelare och klubb som kommer lyfta våren?

Vicki
— Mario Balotelli. I viss mån ett önsketänkande här, men nångång måste ju SuperMario återupplivas på riktigt igen. 5 mål under hösten, men på våren blir det det dubbla.
Dov:
— Om man bara går på hur 2020 inletts så måste man säga Cristiano Ronaldo eller Romelu Lukaku.
Christoffer: Sensi. Inledde ju helt otroligt men har varit småskadad ett tag nu. Får han bara vara skadefri kan han vara tungan på vågen för Inter i scudettokampen.
Tony
— Ser ju väldigt mycket ut som att en viss Cristiano Ronaldo är på väg att växla upp rejält och gå ännu en fantastisk vår till mötes. Annars tror jag att karaktärsspelaren Mattias De Ligt nu en gång för alla kommer att kliva fram efter Demirals skada och bli precis sådär bra och tongivande för Juves försvar som han köptes in för att vara.
Erik: 
— Josip Ilicic i Atalanta har varit fantastisk de senaste omgångarna och kommit igång efter en något anonym höst.
Marcus: 
— Atalanta och Inter.
Nima: 
— Jag tror stenhårt på att Milan kommer sluta topp 6
Martin
— Tror att Atalanta har chans att göra det. Lazio? Givet placeringen i tabellen så hoppas jag verkligen att det är Napoli.


Vilka kommer vinna, ta CL-platserna och vilka får början om nästa säsong i Serie B?

Vicki
— Juve vinner scudetton. Inter, Lazio och Atalanta tar CL-platserna. Genoa, SPAL och Lecce åker ur.
Dov:
— Juventus, eftersom de inte har spelat på sitt bästa än och lämnar normalt det förrän under andra halvan av säsongen. Inter, Lazio och Atalanta för att få de andra platserna. 
Christoffer:
— Jag tror fan Inter tar det. Lite beroende på januarimercaton, men lyckas man få in något mer kvalitativt på wingback, någon till att snurra centralt på mitten och får in Alexis i speldugligt skick så blir man otroligt svårstoppade. Åker ur gör SPAL, Lecce och Brescia. Sampdoria och Genoa känns lite tyngre än de andra tre.
Tony
— Juve tar titeln. Inter, Lazio och Atalanta sällskapar dem in i CL. SPAL, Genoa och Lecce åker ur.
Erik: 
— 1. Juve 2. Inter 3. Lazio 4. Atalanta. Åker ur gör Lecce, SPAL och Genoa.
Marcus: 
— Inter vinner. Lazio, Juve Roma och Atalanta. Spal, Lecce och Hellas ryker. 
Nima
— Juve vinner före Inter, Lazio slutar 3:a före Roma. SPAL, Brescia & Lecce åker ur.
Martin
— Inter, Juve, Lazio och Roma. Ut åker nog SPAL, Lecce och Brescia (Nu har inte fönstret stängt så man vet aldrig, men statistiskt är de tre sista kvar i skiten).


Vem eller vilka ska man ha koll på under våren som ligger lite under radarn?

Vicki
— Jag kommer hålla koll på Musa Barrow som nu flyttar från Atalanta till Bologna. Spännande anfallare som jag trodde skulle få sitt genombrott tidigare. Finns förutsättningar för att det ska bli riktigt bra med Bolognas offensiva fotboll, en svag anfallskonkurrens och Mihajlovic som vågar ge unga förtroende.
Dov: 
— När Atalanta gjorde det så bra i slutet av året gjorde de det utan Duvan Zapata, som normalt är nyckeln i deras uppsättning. Så med honom tillbaka och när Atalanta spelar så här bra, kan han komma igen med målskyttet.
Christoffer
— Jag gillar att titta på Sassuolo. De Zerbi spelar en fin fotboll och det finns ett par spelare där som snart kommer vara i toppklubbar. Boga och Traore framförallt. Så det är ett tips - håll koll på Sassuolo. Ett annat tips som kanske inte är under radarn, men som verkligen är ett tips är att åka dit. Det är inte särskilt dyrt att gå på fotboll i Italien, men det är verkligen det perfekta landet att åka till. Värm upp på lördagen med att söka upp något lokalt lag i Serie B/C eller ännu lägre - oftast är det jävligt familjärt och alltid med en liten skara ultras som gör stämningen värd besöket. En del av mina absolut roligaste och bästa fotbollsupplevelser har jag haft på fotboll i de lägre divisionerna i Italien. Det är livet!
Tony
— Räkna inte bort Fiorentina i Europa-racet! Visst, det ska mycket till men truppen är bra, roten till det onda (Montella) borta och det andas fortfarande en stor entusiasm i de inre leden och på stan. Med lite flyt kan det bära hela vägen.
Erik
— Mattia Caldaras karriär har tagit otroliga svängningar sedan han lämnade Atalanta 2018. Kan den unge mittbacken komma tillbaka och ta en plats i startelvan hemma i Bergamo?Nima: Sampdoria & Sassuolo. Bra trupper som när dom får det att stämma kan orsaka problem för de allra flesta lagen.
Marcus
— Jag tror Torino kommer smyga med i toppen.
Nima:
— Sampdoria & Sassuolo. Bra trupper som när dom får det att stämma kan orsaka problem för de allra flesta lagen.

Tack och bock till alla inblandade

Redaktionen


 

La Curva-redaktionen2020-01-18 15:05:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)