VdR: ”Passionen kan öka med de nya ägarna”

VdR: ”Passionen kan öka med de nya ägarna”

Från en investor till en annan, spelarval och är det fördel Milan i scudettostriden?

Ja, det är de tre ämnena panelen ska bena ur den här gången, som idag består av:

Emel Gerzic - Vår nya stjärna på Milanredaktionen här på SvenskaFans. 
David Faxå - Ena halvan av Milanpodden- Fossa degli Alci och en av de som startade upp SoloCalcio.
Andreas Persson - Eller Don Mascarpone som han går under som ena halvan av Milanpodden- Fossa degli Alci 

Milan kanske på väg från en investerare till en annan. Jag tänker inte analysera om det ena är bättre än det andra utan mer att båda är investerare. Hur känns det i Milanhjärtat. Är det "Skitsamma -passionen är densamma" eller "den dör det en smula..."?

Emel:
  Nuvarande ägare Eliott har gjort ett bra jobb med att ta tillbaka Milan på en godtagbar nivå. Det är uppenbart att Maldini valt att värva spelare på lån och som inte kostar allt för mycket då budgeten för köp av spelare varit begränsad. Det har funkar bra för Milan men det går att konstatera att den sista biten saknas för att laget ska bli tillräckligt bra för att ta titlar och gå längre i Champions League. Det behövs spelare på flera positioner men också erfarna spelare likt Ibrahimovic, Florenzi och Kjaer som kan ta laget framåt. Därav ser jag ett ägarbyte som något positivt och jag tror att ett ägarbyte av ägare som vill satsa ekonomiskt är givande för detta Milan och dess väg tillbaka in i finrummet.

David:
 Jag vet för lite om de nya investerarna för att dra de stora slutsatserna ännu. Det är ju inte en stat som äger bolaget direkt i alla fall (standarderna har sänkts, ja). Det är alltså inte "en Newcastle" som är på G att ske. Återkom med frågan om någon månad eller två!  

Andreas:
 Ägarfrågan är väl ändå en av den moderna fotbollssupporterns stora huvudbry. Självklart hade det varit önskvärt med en lokal och moraliskt fläckfri ägare, om man inte får välja 51-procentregeln, och för mig hade en sådan ägare varit prioriterad före sportslig framgång. Man väljer dock inte sin ägare och vi har bytt flera gånger på kort tid nu och det står bortom tvivel att de nuvarande ägarna har gjort klubben gott. Farhågan man kan ha om amerikanerna är att de är mer intresserade av att vara en vinstmaskin i den ekonomiska bokföringen snarare än i ligatabellen. Att Investcorp skulle ha en annan primär drivkraft än pengar är jag inte naiv nog att tro, men av vad man har hört verkar de vara mer aggressiva i sin satsning, vilket snarare förmodligen skulle öka passionen runt klubben snarare än att minska. Först skulle jag vilja veta mer om Investcorp, jag vill inte instinktivt rygga tillbaka för att andra ägare från arabhalvön har haft politiska och högst tvivelaktiga drivkrafter och förflutet. Av den snabba uppfattning jag bildat mig är det inte nödvändigtvis en gigantisk skillnad från vår nuvarande hedgefond från USA, och denna hedgefond från Bahrain.

* * * 

Cupmatchen mot Inter är redan historia de båda Milanolagen ska ha en stadskamp med Rom. Men känns det inte ändå lite fördel Milan just nu? Roma med stadigt försvar och strider om en CL-plats, Lazio lite i limbo plus att Inter har hängmatch i veckan mot ett Bologna som är bra mycket bättre än då matchen skulle spelats i januari...

Emel:
— 
Att möta Lazio istället för Roma sett till dagens form är positivt däremot är jag oroad för Milans form, framförallt oroad över hur svårt laget haft att göra mål på senaste tid. Det kan bli en intressant match att följa på söndag där Milan måste vinna för att hålla sig kvar i titelstriden. Lazio har också chans på europaspel och kommer att spela för det också. Milano mot Rom, rött mot blått blir intressant att följa!

David:
 Nej, det känns inte fördel Milan. Milan har fortsatt förtvivlat svårt att få till det offensivt och har flera tuffa matcher som är på G. Inter känns tryggare och har en formkurva som pekar uppåt på många avlastningsspelare (typ Correa, Vidal etc) också. Nej, liten fördel för Inter fortsatt. Den mentala boosten som cupavancemanget ger kompenserar nog för de extra 90 minuterna man får.

Andreas:
 Så långt som fördel Milan skulle jag inte vilja sträcka mig, Inter är klar favorit att vinna, men jag har sannerligen inte gett upp. Vi har svårast motstånd kvar att möta, Inter har som hela säsongen full trupp att tillgå samtidigt som de har det i egna händer och vi för stunden inte kan göra mål. Men med det sagt så har vi också varit bättre mot de bättre lagen i år, och även om Inter har ett till synes överkomligt motstånd så är de kommande tre matcherna tuffa. Ett pånyttfött Roma, ett ständigt svårslaget Udinese och ett Bologna som slåss för Sinisa och nyligen har knipit poäng exempelvis mot oss och Juventus. Detta i ett tätt matchande som Inter har haft svårt med tidigare. Jag la nyligen ut texten om detta i vårt senaste Fossa degli Alci-avsnitt häromdagen, men den optimistiske skulle kunna göra jämförelsen med vår kamp om Champions League-platsen förra året. Då var vi först överlägsna, sen halkade vi mot sämre lag och Juventus var plötsligt favorit, då åkte vi upp till Turin och vann med 3-0, där 3-0 var avgörande för inbördes möten och kastade om förutsättningarna återigen, för att därefter vända när vi på San Siro misslyckas med att få hål på ett Cagliari som saknade något att spela för. Vi blev då tvingade att vinna borta mot Atalanta, vilket vi gjorde och bergochdalbanan slutade på en andraplats. Ingen logik då, så varför skulle det finnas logik i den här ligaavslutningen?

* * *

Okej, vi går tillbaka till till den eventuellt nya ägaren. Du får plocka ut tre personer/spelare i Milans lag/stab som absolut ska vara kvar plus plocka ut tre personer/spelare som absolut ska lämna under det nya styret - vilka skulle det vara?

Emel:
 
Vara kvar:
Maldini, Pioli, Zlatan. Det är självklart att dessa tre män stått bakom Milans prestationer de senaste två åren. Maldini (men också Massara) som fått in bra spelare trots begränsad budget. Pioli som tränat truppen och klarat sig match efter match med poäng trots stora skadebekymmer i laget samt Zlatan som med sin mentalitet fått många spelare att inse att Milan är en storklubb som inte alla förtjänar att spela i.

Lämna:
”Milan Lab”. Min lista på personer som ska lämna är inte stor. Bakayoko är en av dem men har är ju ändå på lån. Rebic är en spelare jag gillar starkt men om ett godtagbart bud skulle komma avseende Rebic skulle det vara okej för min del att sälja. Däremot ”Milan Lab”, där bör man se över vart det brister med lagets skadebekymmer som absolut påverkat Milans säsong negativt trots bra placering i ligan.

David:
 Det är ju betydligt fler än 3 som jag vill ha kvar i Milan framöver. Men ska jag droppa tre namn av dessa kan du väl få: Maldini, Tonali och Moncada (chefscouten, hipstervalet!). Tre som kan få lämna: Kessie (önskan lär slå in), Castillejo och Zlatan (som spelare). Det är inte så många spelare som jag verkligen vill ska lämna, det är snarare att truppen behöver spetsas utöver de befintliga.

Andreas:
 Jag tycker att det viktigaste vid ett eventuellt övertag blir att inte sväva iväg återigen, utan att fortsätta på inslagen strategi, men att krydda med stjärnor. Steg ett bör däremot vara att utöka lönebudgeten något så att vi har råd att förlänga kontrakten. Jag vill helst att i princip alla blir kvar, men helst av alla skulle jag nog lyfta fram vår framtida fanbärare, Tonali, vår andra mittfältsgigant, Bennacer samt succémålvakten Maignan. På utlistan får jag lista åtminstone någon i trion Saelemakers/Castillejo/Messias där belgaren har fördel av sin ålder, spanjoren av sitt Milan-hjärta och brassen med att ha högst höjd och charmig bakgrundshistoria. Ingen av dem är däremot i närheten av spetsiga nog för att starta till höger, och bör därför lämna för att göra plats för en mer målfarlig spelare. Sen får vi nog också dra slutsatsen att Zlatan Ibrahimovic bör lämna för att ge plats åt en anfallare som är billigare i drift och som faktiskt kan spela matcher, vilket svensken ju dessvärre och förståeligt nog har haft svårt för den här säsongen. Det sista namnet lär sticka ut, då valet faller på Rafael Leao. Helst av allt vill jag att han stannar, men att han behöver lämna är under förutsättning att man inte kommer överens om en kontraktsförlängning. Det har ryktats om att förhandlingarna har gått i stå, och då är det av största vikt att vår sportsliga ledning sätter ner foten, innan ytterligare juveler lämnar vår klubb gratis vid kontraktets slut.


* * * 


Voce dei Rossoneri återkommer den 3, 13 och 23 varje månad.


...och förresten...  Är du milanista och vill göra din röst hörd?
Milanedaktionen på Svenska Fans söker skribenter. Som du kanske vet är det en perfekt plantskola för kanske vidare äventyr i journalistbanan.
Självklart behöver du inte heller ha de ambitionerna utan egentligen bara att du brinner för laget och vill förmedla dina känslor.
Hör av dig till johan.stistrup@svenskafans.com om du har fler frågor eller om du vill starta upp redan idag.

Milanredaktionen2022-04-23 13:05:00

Fler artiklar om Milan