VdR: ”Serie A:s framtida superstar”

VdR: ”Serie A:s framtida superstar”

Vadå "Libero", vadå "mentalt spöke" och vadå "årtusendets sämsta vinnare"?


För milanisti kanske inte presentation behövs men för övriga:

Robin Blommé - Milanistan och tidigare redaktionsansvarig för SoloCalcio. 
David Faxå - Ena halvan av Milanpodden- Fossa degli Alci och en av de som startade upp SoloCalcio.
Mikael Kristersson - Driver Podcast Rossoneri..


Piolis taktiska spel med att sätta Tonali på en "libero"-position har överraskat många, vilket kan vara avgörande för guldstriden. Bristen på anfallare är väl självklart grundandledningen men varför är Tonali så perfekt för den rollen och såg du det i honom innan?

Robin:
 Då väljer jag att sticka hål direkt på föreställningen om att detta var en större förändring taktiskt än vad det var. Tonali hade en högre utgångsposition i speluppbyggnaden i första halvlek och gjorde förtjänstfullt Hellas långa med sina djupledslöpningar och gav Giroud ytor. Han får närmare till mål och därmed oftare inblandad i boxen. Det var en taktisk detalj som fungerade väl. I andra halvlek spelar han precis den rollen som han gjort tidigare, och som vi är vana att se honom i. Det man får med Tonali högre upp i planen är, precis som med Krunic, en spelare som ödmjukt skapar ytor åt andra och inte kräver boll eller touch, men samtidigt kan kombinera och vara ett hot i boxen. Dessutom skicklighet i den direkta återerövringen. Den stora löpkapaciteten ger honom och Milan goda förutsättningar för att bemanna ytor både defensivt och offensivt. Ska man spela i den rollen behöver man producera poäng, något som Brahim Diaz inte har gjort men som Tonali har förutsättningar för. Dock så ser jag hellre honom längre ned i banan.
Har försökt, men förstår inte liknelsen med ”libero”. ”Libero” med de premisser det innebär anser jag inte vara överförbart till en annan position på planen och speciellt inte Tonalis roll denna match.  

David:
 För mig är liberon en Fraco Baresi, och Sandro Tonali har inte spelat på Franco Baresis position. Jag gissar att frågeställaren istället syftar till en fri roll och det vet jag inte heller om Sandro Tonali har. Mot Hellas Verona hade Tonali tydliga instruktioner på att löpa mer i djupled och det gav resultat. När Kessie, Bennacer och Tonali spelat samtidigt hittills i år är det alltid den förstnämnda som fått mest offensivt ansvar, utan några större framgångar. Jag gillar rockaden att Tonali fick det ansvaret nu och jag hoppas den trion kan starta mot Atalanta.

Mikael:
 I våra diskussioner har vi länge velat se en förändring på rollen som spelfördelare, synnerhet offensivt. Pioli fick kanske laborera pga Bennacers skada så vi får se hur det blir nu när han är 100 igen. Nu går inte Tonali så högt upp som jag önskat men rollfördelningen är bekräftat annorlunda än tidigare och det kan bli avgörande rent taktiskt. Milan blir förhoppningsvis mer dynamiska och svårlästa sett till tidigare. Oavsett var vi placerar Tonali kommer han göra ett avgörande jobb, hans hjärta för klubben lyser igenom och jag hoppas Milan skriver ett 10 års kontrakt med honom. Han är Serie A framtida superstar.

* * * 

Mentala spöket Hellas avklarades med ett MVG - Finns risken att mycket laddades ur där och - på pappret - svårare motstånd som Atalanta kan orsaka backclash på San Siro? Tre punkter där Pioli måste vara extra noggrann med för att det inte ska hända.

Robin:
— 
Jag skulle inte anse att någon tank tömdes i Verona och jag vill nog påstå att segern blev bekvämare än befarat, trots underläget. Atalanta på andra sidan är en markant tuffare uppgift, deras säsong till trots.
- Atalanta har förutom kollektivet, även individuell skicklighet som kan avgöra. Om Milan känner att man har matchen under kontroll får man inte slappna av.
- Atalanta är oftast vassa men enformiga. Tvinga Atalanta att ta nya beslut i sin speluppbyggnad och ge dem så många hack i skivan som möjligt så kan det vara skillnaden mellan att Atalanta tycker det är skitkul eller skittråkigt.
- Att sätta den rätta mentala anspänningen på spelarna. Det är nu det ska avgöras, och då gäller det att balanserna tankarna.

David:
  Jag vet inte om Hellas var ett mentalt spöke. Sedan Inters poängtapp mot Bologna har alla matcher varit "finaler". Milan har hittills i år alltid presterat bättre mot bättre lag och ett Atalanta som måste vinna bör lämna ytor bakom sig. Så tre punkter att trycka extra på mot Atalanta:
1) Tålamod, stäng igen defensiven och nyttja snabba kontringarna.
2) Jobba in mittfältarna i många avslutslägen och uppmana mittfältarna att skjuta.
3) Håll er i skinnet - inga j*vla varningar på nyckelspelare.

Mikael:
 Att spela ut Hellas borta gör inte många lag, tvärtom och Tudor har gjort mycket gott med Hellas. Något spöke märktes inte av i denna matchen, tvärtom. Trots underläge så köra Milan på med sin gameplan och vände steken rättvist av flera anledningar men det syntes att laget hade bestämt sig. Däremot är det bara 2 matcher kvar och en grov majoritet i truppen har inte vunnit något så här stort så det mentala hoppas jag Pioli och alla kring honom jobbar stenhårt med så vi inte faller pga det. Sport handlar trots väldigt mycket om det mentala spelet, vi har sett många världsstjärnor falla pga press. Med Zlatan på bänk eller plan har jag sagt tidigare att det ger en mental styrka till laget så han kommer aldrig acceptera något mentalt nederlag när scudetto finns runt hörnet. Just Zlatan är en avgörande punkt, allt han står för är vinnarmentaliteten han blivit uppfostrad med från MFF. Han lyfter varje spelare vilket har varit avgörande sen han kom. Övriga punkter till framgång är att fortsätta sätta sin gameplan som funkat så bra under säsongen, tror truppen på detta samt styrkan från senare matcher där Milan vänt underläge till 3poäng är avgörande. Att börja laborera med 2 matcher kvar hade definitivt ruckat på det mentala. Grundspelet är A och O.

* * *

Det sägs allmänt att vem som än vinner den här säsongen så är det kanske det svagaste vinnarlaget det här årtusendet... Håller ni med om det gällande Milan? 

Robin:
 
Beror ju först och främst vad man menar med ”lag”. Skulle väl säga att Milans kollektiv är urstarkt och gör väl egentligen allt för att stämplas som ”lag”. Pratar man dock om spelare för spelare så är det solklart att ett Milan som har två av elva startpositioner som inte är i närheten av scudettomässiga, egentligen inte i längden ska kunna vara överst när säsongen summeras. Inters lag och trupp är verkligen stark. Har visat att tappen av Lukaku och Hakimi inte varit så pass kännbara och jag anser att man spelmässigt känns tyngre denna säsong, så där är man ute och cyklar om man vill kalla dem svaga både nu och över tid. MEN, man ska verkligen akta sig för att jämföra nuet med historien. Ja, Milan har svaga delar i startelvan och truppen. Men vet vet. När vi tittar tillbaka om 15 år-ish så kanske detta var ett första stort avtryck i succéfyllda karriärer för Maignan, Tomori, Leao, Tonali. Bennacer & Theo varav alla kommer benämnas som toppklass i sin position i sin generation. Då kommer vi alla nicka och le åt all gryende världsklass som fanns. Vem vet?

David:
 Årtusendet?! Vem fasen har sagt det? Juventus vann ligan 2013 med Matri, Anelka, Bendtner, Vucinic och Quagliarella som anfallsalternativ. Var kan jag vila mitt fodral?

Mikael:
 Inte läst det men gissar att det är från från tyckare som har ett extra gott öga till Juve kanske. Serie A har inte gjort bra ifrån sig i Europacuperna även om Roma är i final i cFL. Jag håller inte alls med, något av Milanolagen är klart värdiga vinnare och efter 38 omgångar har dessa båda lagen lämnat alla andra bakom sig fullt rättvist. Milan har dessutom inbördes på alla utom Napoli där det är lika om jag inte minns fel. Det finns olika spetsegenskaper i respektive lag men Milan må ha färre spetsspelare men försvarslinjen tillsammans med Mike har gjort ett otroligt bra jobb vilket underlättar för övriga spelare offensivt. Jag skulle vilja se hur det gått för övriga topplag om dom tappat sin general hela säsongen i mittförsvaret. Milan saknar dock spets på 2-3 positioner offensivt, vi har ofta kritiserat AMC rollen som är avgörande. Här brister Milan tyvärr väldigt mycket vilket kan göra Milan väldigt farliga nästa år då denna rollen med största sannolikhet tillsammans med AMR kommer förstärkas. Möjligt att den neutrala åskådaren tycker årets Serie A saknar en superstar

* * * 

Voce dei Rossoneri återkommer den 3, 13 och 23 varje månad.


...och förresten...  Är du milanista och vill göra din röst hörd?
Milanedaktionen på Svenska Fans söker skribenter. Som du kanske vet är det en perfekt plantskola för kanske vidare äventyr i journalistbanan.
Självklart behöver du inte heller ha de ambitionerna utan egentligen bara att du brinner för laget och vill förmedla dina känslor.
Hör av dig till johan.stistrup@svenskafans.com om du har fler frågor eller om du vill starta upp redan idag.

Milanredaktionen2022-05-13 15:20:00

Fler artiklar om Milan