VdR: ”Han har slutat att förvåna mig”

VdR: ”Han har slutat att förvåna mig”

Bakom Leao, Zlatan moment och lagets otroliga skadelista inför Chelseamatchen.


Vi har en superpanel i Robin Blommé, Therese Strömberg och Mikael Kristersson som ska ta sig ann ämnerna. För milanisti kanske inte presentation behövs men för övriga:

Robin Blommé - Milanistan och tidigare redaktionsansvarig för SoloCalcio. 
Therese Strömberg - Fotbollsexperten på Expressen och SVT
Mikael Kristersson - Driver Podcast Rossoneri..


Leao har verkligen visat klass den senaste tiden och det är väl verkligen nödvändigt men är inte utropstecknet egentligen Ante Rebic? Har han kommit tillbaka efter förra säsongens skadebekymmer?

Robin:
 Ante Rebic har slutat förvåna mig. Enligt mig är Rebic en väldigt viktig spelare för detta Milan, då han är väldigt användbar, inte bara på olika positioner utan även i olika matchscenarier. Han är oberäknelig men prestationerna är ofta fundamentala om man tittar på poängskörd även om man ibland sliter sitt hår över vissa aktioner. Förra höstens skadehelvete följer han nu upp med sex redan missade matcher. Milan med sin trupp har inte råd att inte ha Rebic frisk och redo, både som avlastare och ibland (eller ofta) som avgörare.

Therese:
 Lite är det nog så som du säger, eftersom vi numera förväntar oss magi av Rafael Leao i stort sett varje match. Det betyder inte att det han har gjort hittills den här säsongen är mindre värt, men att Ante Rebic har gjort tre mål och en assist på de tre matcher han fått spela i den här säsongen är enormt viktigt och relativt oväntat. Han har ju haft fortsatta skadebekymmer även under säsongsinledningen i år, och jag vågar inte riktigt lita på än att han är tillbaka fysiskt.

Mikael:
 Leao har visat klass ett tag nu, han är en av många som även belyser vikten av just Zlatan. Återigen, t.o.m Leao lyssnar på honom och något har hänt med honom senaste året för det är idag en spelare som ingen längre ifrågasätter. Det han kan göra ser jag ingen annan kunna göra, dvs kombinera teknik, snabbhet och fysisk styrka är unikt. Jag är glad över att Milan valde att tacka nej till Chelseas bud, känns dock inte som sista budet. Alternativet Rebic har tyvärr varit mycket skadad vilket gett Leao betydligt mer speltid, idag är Rebic tillbaka men är inte nära att peta Leao av förklarliga skäl. Däremot är en skadefri Rebic fantastisk när han väl är på spelhumör, kan han tvätta bort allt sitt fokus på svordomar mot domare etc och spelar sitt spel med mycket löpningar är han ruggigt effektiv. Senast gör han 1+1 men är väldigt lite delaktig i spelet vilket visar hans otroliga spelsinne och kompetens när han vaknar på rätt sida. En skadefri Rebic är avgörande viktig i vårt presspel.

* * * 

Zlatans födelsedag i dag - vad är det för Milanmoment du framförallt förknippar honom med?

Robin:
— 
Nostalgikern i mig har alltid haft Ibras säsong 2010/2011 på en piedestal. Inte just en enskild match som sticker ut utan att hela säsongen var som en enda lång kröning där han återigen blev kung av Milano och hela Serie A. Han lyste överlägset klarast i en omgivning full av stjärnor och var det ess som alltid levererade. Med distans så kommer allt han inneburit sen återkomsten säkerligen matcha och möjligen också trumfa det. Grande Ibra!

Therese:
  Jag vet inte om det är det jag förknippar honom mest med, men det första jag tänker på när du frågar är straffmålet han gör i sitt första derby för Milan mot Inter, och hur han firar det genom att slå ut med armarna och bara stirra upp mot Inters curva. Jag minns det så starkt för att jag hade träning själv den kvällen och cyklade mitt allra snabbaste hem efteråt för att inte missa så många minuter av matchen, och precis när jag får upp dörren hemma ropar mamma att det är straff för Milan och att Zlatan ska slå den. Jag var så obeskrivligt glad för att jag hann hem precis i tid för att se det målet.



Mikael:
 När det kommer till moment med Milan och Zlatan finns det så otroligt många, allt från när han dubbelt lyft ligabucklan med så många års mellanrum till när han hånar Interklacken efter att Cesar försökt rubba ett lejon. I min bok är det hur han höjer alla spelare kring sig, alla lyssnar på honom och dagens Milan tror jag inte varit där dom är utan Zlatan. Något även tränare Pioli utryckt väldigt prestigelöst och Maldini var väldigt säker på att han ville ha tillbaka honom till Milan även om Ivan var ytterst tveksam efter några bortkastade år i MLS. Jag hade gjort mycket för att höra hans tal i spelarbussen inför Atalanta borta under guldsäsongen, kan tänka mig att det talet är vad många i truppen kommer komma ihåg honom för. Förhoppningsvis kommer vi minnas honom som spelaren som lyfter Milan buckla och säkrar 2 stjärnor.

* * *

Sjukstuga i Milan inför matchen mot Chelsea i London på onsdag. Vad krävs och vilka är nycklarna för att Rossoneri ska få med någon poäng överhuvudtaget? 

Robin:
 
Fruktansvärt frustrerande att Milan ännu inte sen CL-återkomsten ha fått tävla med i närheten av ordinarie lag. Förra höstens skadehelvete sänds i repris lagom till att den kritiska perioden är kommen. Milan får förlita sig på att laget som så ofta kan överraska sett till förutsättningarna. Nyckeln blir att försvarsspelet sitter och att Leao eller Giroud bidrar med individuella prestationer som gör skillnad.

Therese:
 Det är jobbigt nu, det är det. Nästan patetiskt hur mycket skador laget har drabbats av under den korta tid som säsongen har hunnit vara igång. Men Chelsea har inte direkt övertygat, vare sig i Premier League eller för den delen i Champions League, och det är någonting med den mentala styrka som Milan gång på gång visar upp som gör att jag faktiskt sällan är jätteorolig numera. Men oavsett allt detta ska man komma ihåg att det kommer krävas en väldigt stark och solid prestation av Milan om man ska klara av att vinna mot Chelsea på bortaplan i en turnering som man fortfarande bygger upp rutin kring med den här truppen, och det allra viktigaste är att man inte drar på sig några fler skador.

Mikael:
 Skador är inget nytt för Milan, det har vi alltid levt med men för min del så vill jag inte se spelare stressa tillbaka mot Chelsea även om det är CL. Det är oavsett alltid en väldigt tuff bortamatch och på förhand skulle alla vara nöjda med en pinne även om det blåst rätt hård storm i klubben. Ny tränare i Potter är alltid oklart vilken vind det tar innan allt satt sig men Milan måste våga lita på sina backupspelare. Annars hade vi aldrig fått se Kalulu utveckling. Ser hellre spelare vilas så vi är rustade mot Juve i Serie A istället. Milan bör i slutändan oavsett vara före övriga 2 lag i denna gruppen.

* * * 

Voce dei Rossoneri återkommer den 3, 13 och 23 varje månad.


...och förresten...  Är du milanista och vill göra din röst hörd?
Milanedaktionen på Svenska Fans söker skribenter. Som du kanske vet är det en perfekt plantskola för kanske vidare äventyr i journalistbanan.
Självklart behöver du inte heller ha de ambitionerna utan egentligen bara att du brinner för laget och vill förmedla dina känslor.
Hör av dig till johan.stistrup@svenskafans.com om du har fler frågor eller om du vill starta upp redan idag.

Milanredaktionen2022-10-03 19:55:00

Fler artiklar om Milan