Veckans viktigaste: ”Spelarna är rädda”

Veckans viktigaste: ”Spelarna är rädda”

Kreativa tabeller, Pochettino, Italien öppnar, cannabisföretag, Klose.



I veckan stängde den franska ligan igen och det är ju givetvis det mest rationella att göra. Det som hindrar resten av världen och alla idrotter att följa efter är den monetära konsekvensen. Ingen vill ens tänka tanken att alla tv-pengar, som klubbarna givetvis kalkylerat med för att överleva, helt plötsligt skulle betalas tillbaka?

Gary Neville och Jamie Carragher diskuterade pengarfrågan i detta intressanta klipp som ger en inblick i hur ekonomin står till i den engelska klubbfotbollen

Samtidigt diskuteras det hur spelarna ska skydda sig ifall träningen återupptas. En idé är att alla spelare ska ha ansiktsmasker. Och klubbarna får bara servera spelarna mat i matlådor till deras bilar. Och de får inte duscha på anläggningen. Det är... löjligt. Arsenal, West Ham och Brighton har öppnat sina träningsanläggningar för spelare som vill komma in och köra individuell träning. Men hur ska det då bli om alla ska samlas igen?  Glenn Murray uttalade sig om hur det här känns allt annat än bra.
- Face masks is going to be off-putting; it is not going to be natural. People will be ripping them off in games. It is quite farcical. I understand why people are desperate to get football on. It has to be done in a sensible way and in the right time and in a way that is going to keep everyone safe. There will be ambulances at training and games. Is it fair to take those from the NHS? I don’t know. It is not just two squads, there is a lot more involved and it puts more people at risk. I understand the public is desperate to get football back. But it is us that are going to be going out there and competing against other teams. We are not talking about guys in one community. We are talking about guys from all over the world who could be possibly carrying the disease. There are so many caveats. Everyone is in different situations. I have children at home. I wouldn’t want to jeopardise them. Some footballers have newly born children who might be more susceptible to getting the disease. Some are living with elderly parents. It is a really difficult situation to agree on.

Sergio Aguero säger att han också är rädd och berättar att han gömmer sig i sin lägenhet i Argentina.
- The majority of players are scared because they have children and families. I'm scared, but I'm with my girlfriend here and I'm not going to be in contact with other people. I'm locked in my house and the only person I could infect is my girlfriend. They're saying that there are people that have it and don't have any symptoms but still infect you. That's why I am here at home. Maybe I have the illness and I don't even know.

Samtidigt ska alltså klubbarna mötas idag fredag för att diskutera hur man ska kunna starta om ligan. Jag ser absolut inte hur det här ska kunna hända. Det är bara att stryka ligan.



Stollen Sergie Aurier har nu två gånger brutit mot landets karantänregler. När han körde en livesändning via Instagram så gick den gamle lagkamraten Victor Wanyama in och manade på honom att hålla sig hemma.

Mauricio Pochettino intervjuades häromdagen och bedyrade sin kärlek för Tottenham och fansen och sa att han drömmer om att en gång komma tillbaka. Kanske om fem år? För ett år sedan snackade han om att det kanske var dags att lämna. Och sedan fick fansen se ett år av helt undermåliga insatser. Förvisso är grunden till det att klubben inte stöttade honom och att han lackade ur på grund av detta. Men någonting stod inte rätt till i klubben och det var dags för honom att lämna. Men en dag, med nya ägare, så kanske han kommer tillbaka?

Twitter är en guldgruva för fotbollsfans. Härligt att ramla över en sån här intervju med Southamptons manager Ralph Hasenhuttl.

Man ska inte gräma sig över så mycket i livet. Men min farmor hade en Ipswichmugg. Och jag kan för mitt liv inte minnas vars den tog vägen sen. Jag hade gärna velat ha kvar den som minne av henne. I veckan så gick i alla fall Ipswich ut och påminde fansen om hur det känns att vara mästare.


Rudiger vill ge Chelsea titeln

- Henrik Örtenvik



Italien öppnar upp igen, den fjärde maj. På måndag börjar lagen träna igen, då man lättar upp karantänen. Men det blir individuellt i ett par veckor framåt, tidigast 18 maj tillåts gruppsammankonster. Man får räkna med att, ifall ligorna skall spelas klart, det tar ungefär en månad innan det är igång. Den tionde juni blir första möjliga datumet att starta säsongen igen, men det innebär också att man behöver spela till början av augusti. Det återstår hetl enkelt att se. Men de italienska fotbollsklubbarna skall börja träna igen. 


Våran egen Johan Stistrup uppmärksammade en oerhört intressant grej, nämligen att det svenska stjärnskottet Dejan Kulusevski och legenden Johan Cruyff har slående likheter till utseendet. Johan Cruyff, som togs ifrån oss allt för tidigt, är en av tidernas bästa fotbollsspelare. Men hur bra Dejan Kulusevski kommer bli, det ska bli intressant att se.




Gabriele Gravina, det italienska fotbollsförbundets president, har uttalat sig skarpt igen. Han säger att han inte tänker stoppa säsongen om inte den italienska regeringen tvingar honom att göra det. Som väntat med andra ord.


Simone Inzaghis son, en framtida stjärna?


Inter 79-80 med Bergomi, Altobelli och Baresi i huvudrollerna blev unika och är till denna dag fortfarande historiska. Det har nämligen inte hänt sedan dess att ett lag vunnit en titel i Italien, med bara italienare i truppen. I veckan var det fyrtio år sedan. 

Men inte bara det, i onsdags var det 30 år sedan Maradona och hans Napoli säkrade klubbens andra Scudetto. Med andra ord är det en vecka med historiska vingslag
Lazio - Juventus i en match om titeln? Claudio Lotito sa i en intervju med La Repubblica att han vill utmana Juventus på en titelmatch. - Inter ligger åtta poäng bakom oss och Atalanta fjorton poäng bakom oss. Var finns logiken i att man då ska spela play off om titeln? Vi utmanar Juventus i en ren titelmatch istället, säger klubbpresidenten till tidningen. Spännande och precis så galet som man förväntar sig att han och hans jämlika ska uttala sig Italien. 


David Faxå om hans Milansupporterskap. 

- Konrad Grönlund



Spanien har nu släppt lite på sitt utegångsförbud och folk får gå ut på kortare promenader. Från och med nästa vecka kan vi få se klubbar börja träna. Spelarna ska testas och kan få återgå till träning 48 timmar efter det.
Fotbollsförbundet är hoppfull om att spela klart säsongen men väntar på klartecken från den spanska folkhälsomyndigheten.


Lite grymma räddningar av Jan Oblak.


Minns ni detta mål signerat Henok Goitom för Almería?
“Jag vill spela fotboll igen, jag tar risken” - Ivan Rakitic.

Den spanska tidningen Marca gjorde en lång intervju med Barcelonas mittfältare.


Det har ryktats en hel del om Real Betisspelaren Nabil Fekirs vara eller icke vara i klubben. Nu har han meddelat att han stannar i alla fall över nästa säsong.


Att spelarna tränar hemma är inget nytt. Atlético Madridspelaren Marcos Llorentes klipp när han genomförde ett stående hopp på ett ben spred sig i spanien och blev till och med en nyhet i tidningen.


Mike Tysons cannabisföretag vill köpa Camp Nou.
Ja, precis som det står. Barcelona säljer namnrättigheten till sin arena och här finns en köpare. Det är inte klart ännu.


För 14 år sedan gjorde Antonio Puerta detta magiska mål som tog Sevilla vidare i Europa League. Det året vann klubben även turneringen. Dryga året senare gick han bort.
En mycket kär spelare för Osasunafansen var Michael Robinson. Han gick dessvärre bort i veckan och sörjs nu av många med rödblått hjärta.
Espanyol vill ha den första kontantlösa stadion i Spanien.

- Jens Kassnert



Under denna vansinniga tid finns det tydligen fortfarande tid för sportjournalistik, även för de som är ryktesmakare på de skandalblaskor som världen hyser. I Tyskland sprids det info om att Borussia Dortmund ännu hoppas på att Mario Götze ska skriva på ett nytt kontrakt. Min enda fråga är: Why the f***

Lite nyheter angående 3. Liga finns att tillgå för de som väntat. Majoriteten av klubbarna har bestämt sig för att de vill spela klart säsongen. Oklart varför, vad det finns för motiv (ekonomiskt antagligen), men det känns onekligen olustigt. 

Tja, man får ju leta tillbaka för att finna mål som är värda sitt värde i guld. Van der Vaarts mål mot Bayern är sannerligen ett praktexempel på just det. 


Man kan tala om förändringsprocesser, man kan tala om ren och skär determinism, hård och mjuk. En kan tala och skoja om pseudohistoria och hittepåvetenskap, men vi kommer alltid älska dessa tabeller. Här är hur tabellen sett ut om VAR inte existerat. ' Haha


Franco di Santo, ni minns väl? Han gav upp chansen att faktiskt göra någonting i Bremen för en underlig idé om stjärnskap i Schalke. Han vill nu tillbaka till Bremen, där hans tyska fandom en gång började. Det låter faktiskt helt OK för ett lag som Bremen, som nu behöver starta om helt på ny kula efter en katosikt tid. 

Miroslav Klose är nu assisterande i Bayern. Det är en oerhört spännande grej som ger oss lite glädje i en fotbollslös vardag. det gör också Flicks manskap ännu mer möjligt att faktiskt uppskatta. Klose är en oerhört favorit bland typ alla som någonsin stött på och njutit av den tyska fotbollen så det känns som bra och produktivt publikfrieri. 

Till rimligheten om Bundesliga får börja i maj. Klubbarna ska spela framför noll publik och med noll engagemang. Visserligen är det en sport, men man måste se det för vad det är. Undra kan man göra vad tomma matcher har för konsekvenser för eftervärlden. 

- Axel Falk



Säsongen är redan över
Vilken vecka. Aldrig har fransk fotboll varit så dramatisk utan att en enda match spelats. För tisdagens beslut från den franska regeringen att stoppa all fotboll till september var en överraskning. Vissa, som Lyon-presidenten Aulas, hade svårt att tro på det.

Men säsongen är över, på riktigt, och tabellen  fastställd. PSG är mästare – Amiens och Toulouse ramlar ner i Ligue 2.

Marseille och Rennes gör Paris sällskap i CL. Lille, Nice och Reims får spela EL. Lyon, som fortfarande är kvar i säsongens Champions League, missar Europaspel.

Många är upprörda. Lyon hotar med att gå till domstol. Aulas menar att "det slutar inte såhär" och kräver "flera tiotals miljoner euro"Mer om detta nästa vecka. Vi passar ändå på att gratulera Lorient och, framförallt, publikmagneten Lens tillbaka till Ligue 1. Nu får vi heta Nordderbyn mot Lille igen!


”För att snabbt få stopp på Aulas idé om playoff”, L’Equipe 
Canal+ var kvicka att bryta kontraktet med Ligue 1 efter att säsongen tog slut i förtid. Efter att ha betalat de 37 miljoner man var skyldig för redan spelade matcher så stoppade man sedan utbetalningen av de resterande 243 miljoner euro som resten säsongen skulle ha inbringat klubbarna.

Citatet är en av förklaringarna till brådskan med beslutet.


Lille och Lyon bäst i klassen
Innan ligaföreningen gav oss "facit" för hur säsongens tabell ska se ut kom flera kreativa förslag.

Lille hade tagit fram en egen algoritm som spelade klart säsongen med hänsyn till borta- och hemmamatcher samt "hur det brukar se ut på våren", Football Manager-style. Hör och häpna, resultatet blev att man klev förbi Rennes och tog den sista CL-platsen.

Roligast var ändå Lyon-presidenten Aulas 14-sidiga kompendium med ett egensnickrat playoff som skulle spelas i augusti (ja, han trodde sig kunna övertyga regeringen om att tillåta detta).

Det känns tråkigt att vi inte hann debattera detta mer innan LFP  snabbt slängde ut den riktiga tabellen.

Här två av Aulas-sidorna ihopslagna. Och nej, det handlar inte om HockeyAllsvenskans obegripliga system för upp- och nedflyttning.


Thauvin och Rami
Allt var inte gravallvarligt i veckan. När Marseilles Florian Thauvin i Marseille ringde upp förre lagkamraten Adil Rami för att höra hur det går med Coronaviruset i Ryssland, där han nu spelar, blev svaret:
"Jag har absolut ingen aning. Jag pratar inte ryska än."


Cesc Fabregas erbjuder sig att skänka fyra månadslöner, nära två miljoner euro, till AS Monaco för att klubbens övriga personal ska få ut rimlig lön. Samtidigt har en 95-årig släkting till mittfältaren just klarat sig ur coronasmittan.

Det är snäppet snyggare än att applådera på balkongen.


"Marseille klart för Champions League"
OM är ligatvåa och helt plötsligt verkar alla ha glömt att klubben gått back nästan 200 miljoner euro på två säsonger och att Uefa hotat med uteslutning från Europaspelet till hösten. Problemen och föreslagna sanktioner kom innnan Coronakrisen.

Hoppas man att även Uefa glömt bort ärendet mitt i pandemin?


Först
Säsongen avblåst i Frankrike

Sedan
Hur slutade det?

Och
Aulas-show - kreativa Lille

Till slut
Officiellt: PSG mästare – Lorient och Lens i Ligue 1


- För första gången på 63 säsonger i högsta divisonen slutade Rennes på pallplats!
- PSG tog sin nionde ligatitel.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-05-01 10:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)