Veckans viktigaste: Med en knuten näve i luften

Veckans viktigaste: Med en knuten näve i luften

Ajaccio trollar, spansk tyngd, Moukoko, tränare under luppen, Grazie Pablito!



Så många snackisar den här veckan. Men två tränare är verkligen under luppen just nu: Arsenals Mikel Arteta samt Ole Gunnar Solskjaer. Den förstnämnde åkte till sina Londonrivaler och var inte ens nära att skapa en målchans. Pierre-Emerick Aubameyang hade inte ett skott på mål, skapade inte en enda chans och var helt ofarlig. Arsenal gör inte mål och nu ligger laget på en 15:e plats. Hur länge har Arteta ledningens förtroende?

Manchester United åkte till Tyskland och åkte ur Champions League. United gör det ok i ligan, men hur länge räcker "ok". Självbilden är ju fortfarande att det är världens största och mäktigaste klubb. Då kan man inte förlora i Turkiet och mot Leipzig efter varandra utan konsekvens.


Son Heung-Min gjorde ett klassiskt derbymål mot Arsenal.

Lite småkul att se Arsenals Eddie Nketiah och hans reaktion på målet. Robin van Persie har suttit ner och snackat om bland annat övergången från Arsenal till Manchester United.


Det har varit mycket snack om spelare som går ner på knä och fans reaktioner på detta. När Colchester spelade hemmamatch så var det fans som buade, till klubbens ägares stora förtret som skrev ett brev där han meddelade att fans som buar åt ett sådant ställningstagande inte är välkomna. När Derby åkte till London för att möta Millwall så var det äntligen dags för hemmalaget att släppa in publiken. Spelarna gick ner på knä inför avspark. Millwallfansen buade ljudligt. Men Liam Rosenior ställde sig upp och visade näven i luften, precis som Tommie Smith och John Carlos gjorde under OS 1968. Dagen innan North London Derby så var Paul Merson rädd för vad han skulle få se. Det blev precis som Paul "Nostradamus" Merson trodde: Arsenal passade runt, runt och slog 568 fruktlösa inlägg, medan Tottenham förvaltade de lägen som kom.

Jamie Vardy firade vilt när han sköt in segermålet borta mot Sheffield United på stopptid: han sparkade sönder hörnflaggan som dessutom hade en prideflagga på sig. Efter detta fick Leicesters egna priderörelse massa skit i sociala medier. Otroligt nog. Men Jamie Vardy passade på att signera flaggan och hylla Foxes Pride.



Känslan var lite att vara tillbaka på 80-talet när Barnsley mötte Bournemouth. Hur kan planen vara i så dåligt skick?


Lördag 18.30: Manchester Derby
En härlig fotbollshelg väntar, med bland annat denna smällkaramell. Manchesterlagen ligger på en sjätte- respektive sjundeplats i tabellen. Förra säsongen vann Manchester United tre av fyra möten mellan lagen. Efter fiaskot borta mot RB Leipzig, studsar Ole Gunnar Solskjaer och hans United tillbaka? Som de brukar göra?


Förbättringspotential
Magnus Falk går igenom problemen i Arsenal just nu.


- Harry Kane har 14 mål + 13 assist på 18 matcher den här säsongen. Förra säsongen skrapade han ihop 26 poäng på 34 matcher.
- Sedan debuten i februari har Bruno Fernandes gjort 13 straffmål för Manchester United.

- Henrik Örtenvik



För bara femton dagar sen gick Maradona bort. 
10 december var det dags för Italiens stora guldhjälte från VM 1982 - Paolo Rossi - att tacka för sig.
"Jag blev riktigt rörd när jag hörde det", sa min fru.
"Han var mer än bara en hjälte. Hans personlighet var så ödmjuk och fin. Han kändes så genuin" fortsatte hon.
Det känns som om det är  en återkommande känsla för de flesta andra italienare - vare sig de upplevde den heta sommaren 1982 eller träffat på honom som expertkommentator eller andra jobb efter karriären.




Sampdoria kom till start mot Milan med en helt ny tröja. Borta var deras klassiska "cykeltröja" och de hade tagit Andrea Dorias tröjor för att fira klubbens 120 år.
Klubben slog sen sig samman med Sampierdarenese 1946 och tog namnet Samp Doria - som skrevs ihop till Sampdoria.




Lazios Paul Gascoigne går inte att negligera...


Då var det officiell ändrat. Stadion där Strömberg spelade bort världsmästarna 82 från EM 1984 heter numera Stadio Diego Armando Maradona
Här en reklamfilm med honom inför VM i Brasilien 2014...



???? tänker ni kanske...
En undersökning gjordes i USA vem som var den mest populära fotbolsspelaren i landet - per stat.
Och det visade sig att Bonucci var kung i South Dakota...
Kan vi annat än plocka in Paolo Rossis VM 1982 äventyr?




Äntligen ropas det i Spezia Calcio.. Laget slipper ta en tre timmars resa till sin sina hemmamatcher (!?).
Arena som var under konstruktion har fått godkänt nu av fotbollsförbundet och laget kan från och med nu spela hemma i LIgurien igen.
Ingen match som sticker ut men Giampaolos chans att behålla jobbet som tränare för Torino över jul hänger på om laget minst tar en poäng hemma mot Udinese - som fick pausa senast då regnet gjorde det omöjligt för match mot Atalanta. Innan slog de Lazio borta.
Torino-Udinese Lördag 18.00


Jon Lidbergs lilla tack till Paolo Rossi.

- Johan Stistrup
 


Barcelonas tunga vecka. I helgen förlorade Barcelona mot Cadiz med 2-1 vilket gör att klubben har sin sämsta ligastart på 33 år. Det följdes sedan upp med att åka på stryk mot Ronaldos Juventus och att därmed tappa gruppsegern i Champions League. Det var mycket fokus på just återseendet mellan Messi och Ronaldo vilket i mina ögon verkligen var vänskapligt. Ronaldo satte två straffar på Camp Nou vilket måste kännas bra för honom.

Nu börjar det ryktas om Koemans vara eller icke vara i klubben också. Och ytterligare ett lågvattenmärke är Messis statistik på förlorade bollar. Mot Cadiz förlorade Messi bollen 29 gånger. Matchen innan mot Alavez förlorade han den 27 gånger. Mot Real Madrid 26 gånger och mot Atlético 23 gånger. I 9 av de 13 matcher han spelat denna säsong har han varit den spelare på plan som förlorat bollen flest gånger.


Det ser onekligen bra ut för de spanska lagen i Europa. Samtliga sju (fyra i CL och tre i EL) tog sig vidare från grupperna. Det ger en tyngd till den spanska fotbollen.


Vi har sett dramatiska avslutningar på matcher och sedan har vi denna. Huesca höll på att ta säsongens första trea när de tog ledningen med 3-1 i den 82 minuten. Men tappade allt och släppte in två i slutminuterna. Fortfarande sist i La Liga.
Det här är fortfarande sorgligt och heller inte den enda som fallit offer för huliganismen.
 
Gammal är äldst. Negredo avgjorde för sitt Cadiz mot Barcelona och klubben har nu som enda nykomling både vunnit mot Real Madrid och Barcelona i La Liga. Cadiz biter sig fast i toppen av tabellen och ligger för närvarande på en femte plats.


Visste faktiskt inte att Messi spelade piano. Men det här är kul.
Fotboll utan fans är ingenting. Den här säsongen är deppig på så många sätt. Då släpper Sevillasupportrarna i Biris Norte en sådan här video som ger en gåshud. Det handlar om förnyade årskort och visst saknar man livet på läktarna.
Säg att det här är något slags rekord. Det är det såklart inte men en stor bedrift av en av de bästa spelarna i Atléti just då.
Marcos Llorente gjorde Atlético Madrid 3 000:e La Ligamål när Atléti slog Valladolid med 2-0 på lördagen.


Madridderbyt mellan Real Madrid och Atlético Madrid på lördagskvällen klockan 21:00.


VM-lottningen orsakar diplomatisk kris.

- Jens Kassnert



Mönchengladbach förlorade mot Real Madrid, vilket gjorde dem beroende av ett oavgjort mellan Inter och Shakhtar. Spelarna satt i omklädningsrummet efter matchen och mös tillsammans medan de såg slutminuterna i den matchen. Den slutade 0-0 och Gladbach går vidare till slutspel i Champions League, vilket är en fin triumf för klubben. 

Alla tyska lag i Champions League nådde slutspel. Dortmund vann sin grupp, Bayern München vann sin grupp. Leipzig ledde sin grupp, men tappade ledningen när PSG- Istanbul spelades om. Känns spontant som detta är den tyska fotbollens återupprättelse efter några år av misär. 

Thomas Müller räddade Bayern mot Leipzig i helgen. Tre pinnar för Nagelsmanns gäng hade betytt riktig kamp i toppen. Nu ligger Leverkusen där istället och vi vet ju alla att de inte vinner.


Alla mål från 3-3 mellan Bayern och leipzig, fin reklam för världens bästa liga'


Julian Nagelsmanns outfit igen 
Rätt omöjligt att slå, eller hur? 
Om taktiken bakom Leipzigs sågning av United
Haha Så e det
Ja, som sagt. Mönchengladbach är nu i klubbens första slutspel i Champions League. Man har vunnit Europacupen, men aldrig ens gått till slutspel i Champions League. Marco Rose har gjort någonting magiskt i klubben, även om ligaresultaten har lidit. 
Välkomna tillbaka!

Det verkar inte bli något avsked i Europa ännu för de tyska lagen.
Leverkusen - Hoffenheim kan bli skojigt! Söndag.

- Axel Falk



Den här veckan har hela världen redan läst om och sett Frankrikes mest omtalade händelse. Den när en rumänsk fjärdedomare öppnar munnen och fotbollsvärlden stannar efter några korta, rasistiska ord mot förre anfallaren och nuvarande assisterande tränaren Pierre Achille Wébo.

- Demba Ba, vilken sinnesnärvaro och förmåga att samla medspelare som motståndare.
- Hatten av för PSG:s omedelbara reaktion med Mbappé (”vi kan inte spela vidare med den här killen”), Neymar och Marquinhos i spetsen.

Måttet var rågat sedan tidigare. Frågan är om Uefa har förstått det? Det tog organisationen två och en halv timme att få ihop en första, intetsägande kommentar. Något som inte bådar gott för framtiden.
 


Anthony Lopes är lika älskad av Lyon-fansen som han är hatad av övriga supportrar. Men greppar man en straff så här så kan vi väl enas om att det är rätt stiligt?
Mediapro – det är över nu?
Spansk-kinesiska Mediapro äger 80 procent av rättigheterna till Ligue 1. Man hoppade förra veckan över även sin andra inbetalning och är nu skyldig fransk fotboll cirka 3 miljarder svenska kronor. Pengar som hade behövts i många krisdrabbade klubbar. Kollapsen är nära, meddelar flera franska tidningar.

Samtidigt sitter Canal+ och bara väntar på att få ta över i någons slags ”good guy”-attityd. Men kanalen går nu igenom en bisarr kris. En frilansande sportkrönikör deltog i en sketch, hos en annan aktör, som parodierade en av Canal+ politiska debattörer.

Frilansaren fick sparken, omedelbart. Över 150 Canal+-anställda har skrivit under en protestlista. Kanalens mest kända kommentator, Stéphane Guy, gav med drypande ironi sin sparkade kollega offentligt stöd mitt i sändningen Montpellier-PSG. Nu stoppas även han från att jobba vidare. Bonjour tristesse.


Har vi verkligen pratat tillräckligt om Uefas ”klimatparagraf” i VM-kvallottningen? Risk för kyla och snö gjorde att Belarus och Estland, båda ursprungligen i Frankrikes grupp, omplacerades och ersattes av Bosnien samt Kazakstan. WTF?
Lyon är ibland ett frustrerande lag att titta på.

Och ibland, som under de senaste omgångarna, då gör man så här: Depay – Kadewere – Aouar – Toko Ekambi
AC Ajaccio trollar
När AC Ajaccio och Le Havre skulle kvala mot varandra häromåret blev det stökigt. Incidenterna, som tvingade arrangörerna att flytta matchen till neutral arena, kröntes av stenkastning mot Le Havre-bussen på väg mot avspark.
När lagen möttes igen i måndags hade Ajaccio tagit fram en unik ”samlartröja”. Sponsor var ”regionens mest kända bolag för bärgningsbilar”.
”Vid problem med ditt fordon: DLMC ANFRIANI”
December och då är det dags att börja byta tränare. Efter Nice evighetslånga förlustrad fick Patrick Vieira foten. Samma öde drabbade pappa Christian Gourcuff som fick lämna nu kroniskt krisande Nantes. Fler lär följa inom kort.


PSG-Lyon, 21:00 söndag 13 december, Viaplay
Paris ser ut att ha vaknat igen. Lyon skuggar två poäng bakom och har fyra raka segrar i ryggen. Kanske får vi en riktig kraftmätning?


PSG – Basaksehir: ny avsparkstid – nytt domarteam


- Frankrikes fotbollsarenor håller stängt minst fram till 7 januari meddelade landets premiärminister.
- Neymar = 65 CL-matcher – inblandad i 65 mål (41 mål – 24 assist)
- Nantes letar efter sin 22:a tränare sedan millennieskiftet. Fem fler än någon annan proffsklubb i Frankrike.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-12-11 09:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)