VV: Matchbiljetter mot toapapper

VV: Matchbiljetter mot toapapper

Mikel Arteta, Josip Ilicic, ”coronahosta”, Bayerns firande, Lens speaker.



Ja, herregud. Vad annars kan det vara än detta förbannade Coronavirus som sprider sig som en löpeld över hela Europa just nu. På mitt jobb har krisgruppen haft möten varje dag och samtidigt har man följt utveckligen inom sportvärlden där många har gjort så förbannat olika. Några Champions Leauge-matcher har skett utan publik. Men Liverpool körde med full publik mot Atletico de Madrid som hade med sig tusentals fans från Spanien. Genomtänkt.

I början av veckan kom beskedet att Olympiakos och Nottingham Forests ägare Evangelos Marinakis testasts positivt för Corona. Redan där förstod man att det var kört. Denna ägare hade de senaste veckorna träffat hela Nottinghams trupp, plus ett gäng andra klubbar. Som till exempel Arsenal, som skulle möta Manchester City på onsdagen. Så då togs det ett hastigt beslut att ställa in denna matchen för säkerhets skull.

Fast forward ett dygn och Mikel Arteta, Arsenals tränare, är testad positivt för Coronaviruset.Vilket får effekten att hela truppen får gå in i karantän. Ett dygn senare bekräftas att även Callum Hodson-Odoi, Chelseas supertalang, också är drabbad.

Här och nu, strax efter halv elva på fredagsmorgonen, så väntar jag bara på besked att England stänger ner alla ligor för säsongen. På morgonen bekräftade Fulhams officiella twitter att EFLs styrelse kommer att ha möte under morgonen. Om det nu blir så att alla ligor läggs på is eller i värsta fall ställer in så kommer det bli enorma problem. Hur gör man med vinnarna? Liverpool som väntat 30 år på att få vinna ligan? Tittar man på flera hockeyligor runtom i Europa så har man tagit beslutet att inte utse någon vinnare. Samma i svensk basket som beslutade att ställa in basketligan för damer på torsdagskvällen.

2020 skulle bli ett magiskt år. Istället blir det världens största antiklimax.


  Wolverhampton var inte sugna på att åka till Grekland.


Charlton har massiva problem och riskerar att gå i konken. Mitt i allt Coronaskit. Oerhört sjukt när de blivit av med en sjuk ägare och sedan får en ny som inte sköter sig.

Det här var alltså redan innan de förlorat och han verkligen blev på dåligt humör...

Mitt i alla tråkigheter: ännu mer tråkigheter. Leicesters utmärkte högerback borta resten av säsongen.


C O R O N A vs. England   16.00 ------> augusti
När som helst kommer nog beskedet att allting ställs in.


Mourinho har förlorat allt


- Mason Greenwood är förste tonåringen i Manchester United att göra fem mål eller fler i Europacupspel.
- För första gången sedan 2006 åker Liverpool ut redan i åttondelsfinalen av Champions League. Nu, som då, var man regerande mästare.

- Henrik Örtenvik



Corona....
...och vi fortsätter. 
Ligan släcks ner totalt - och förlängs till den sista Maj isf 24 Maj som var bestämt innan.
Eftersom vi, förbundet eller ens gud har en aning om när ligan kan upptas igen gav italienska fotbollsförbundets president Gravina tre alternativ till Ligaförbundet om hur de vill göra:

  • Låga liga stå som den är utan nedflyttning men att ingen mästare utses (genomgång med UEFA sen vilka som kvalificerar sig till CL och EL).
  • Köra playoff om scudetto,CL,EL och nedflyttning
  • Låta tabellen stå med dess placeringar och utropa Juventus som segrare och lagen som ligger i botten åker ur. 

23 Mars ska Lega besluta om hur de sa göra.


Visst, Leonardo Bonucci i all ära...
Skulle vilja se "plåstret" Claudio Gentile göra den här uppmaningen...


Paulo Dybalas klassmål... #JuventusInter




Erik Nivas eminenta podd går tjugo år tillbaka och kollar in Mister Eriksson
regerade i Rom med sitt Lazio...
Säsongen 1914/15 avbröts mästerskapet pga första världskriget. Genoa utsågs till mästare - trots att Lazio ledde serien.
Säsongen 2019/20 avbryts Serie A med visserligen Juventus i topp men med ett Lazio i momentum.
Ni kan bara gissa vad som går runt i tankarna hos de ljusblå i Rom..


Kanske inte var så absurt ändå att Callejon, Llorente och Ospina plockade ihop mat för att låsa in sig hemma...
Som en 12-åring som fått sin första egna boll håller den nu 32-årige Josip Ilicic souveniren från hans "poker" borta mot Valencia i Champions League.
Premiärminister Giuseppe Conte stänger i stort sett hela Italien och Daniele Rugani blir första Serie A-spelaren som officiellt drabbas av Coronaviruset. 




Nästa ut är Supercoppa-matchen som spelas i ....augusti
Juventus mot Lazio skulle jag tippa...


Coronavirus-tråden



- Johan Stistrup


Ja, coronaviruset såklart. Och det finns så många vinklar, så mycket att skriva om hur det påverkar den spanska fotbollen. Egentligen all fotboll men denna del är ju om Spanien.

Förlåt om jag verkar deppig men jag orkar inte skriva om allt som coronaviruset för med sig. 

Ok, ni får detta, i alla fall det senaste från La Liga – de två kommande omgångarna skjuts upp. Nej, inte det är korrekt. All fotboll i Spanien ner till division tre ställs in. 

Detta kommer såklart att bli förlängt och så där men där är vi nu. Denna vecka har bara varit någon sorts hålla näsan över vattenytan.

Vissa matcher har spelats med publik, andra utan och några har ställts in. Jag ger upp – corona, you got me!


Atlético Madrid hade 1-0 med sig till Anfield. Liverpool vann hemma med 1-0 och dubbelmötet gick till en magisk förlängning. 

Liverpool gör 2-0 tidigt i förlängningen och spanjorerna behövde göra mål. Det tog heller inte längre än ett par minuter så slog Marcos Llorente in 2-1 och bortamålsregeln gällde.

Llorente tryckte även in ett till och Atlético kunde backa hem. Det slutade med att Morata satte sista spiken i kistan det sista som hände och Atlético Madrid slog ut de regerande mästarna som inte hade förlorat på Anfield. I vissa delar av Madrid är Llorente kung för tillfället.

Simeone å andra sidan har inte förlorat en knock-outmatch i Champions League som inte har haft Ronaldo.


Real Betis Cristian Tello blev inbytt i den 66e minuten och satte dit 2-1-målet mot serieledande Real Madrid. Joaquín borde ha avgjort tidigare då han hade öppet mål.

Att den grönvita klubben från Andalusiens huvudstad oftast gör bra matcher mot giganterna är sedan gammalt. Gång på gång blir det målrikt eller som denna gång när underdogen slår från underläget.

Tung seger för Real Betis. Tung förlust för Real Madrid.




Valenciafansen fick inte gå in på Mestalla matchen mot Atalanta. Istället var festen på gatorna utanför arenan där tusentals supportrar samlades för att sjunga fram sitt lag. Det hördes hela vägen in på arenan.

Den enda som fick “se” matchen var den blinda supportern, Vicente Navarro Aparicio, som sitter som staty på läktaren. Han var klubbens 18:e medlem och förlorade synen i 50-årsåldern. Han fortsatte gå och sonen, som satt bredvid, berättade vad som hände på planen. Nu är han förevigad på Mestalla och lät högst av alla på de tomma läktarna.
Helgens hetaste match mellan Atlético Madrid och Sevilla slutade 2-2. Som vanligt mellan dessa lag var den en intensiv match. Denna gång sex gula kort och ett par straffsituationer. Ni som såg den. Vad tycker ni?

Var det straff vid bägge tillfällerna? Enligt läsarna hos Marca ansåg närmare 40 procent att det var så. Många andra att en av de två situationerna skulle blivit straff.


Diego Costa ville inte stanna i den mixade zonen efter att Atlético Madrid slog ut Liverpool på Anfield. Han kör skämtsamt med “coronahosta” för att slippa stanna.
Det finns målgester och så finns det målgester! 
När man just har slagit ut de regerande Champions Leaguemästarna på deras hemmaplan.
Det får bli lite Atléticotungt denna vecka men detta klipp med Saúl vill ni inte missa. Eller ni kanske rent utav kommer ihåg detta:
Det finns bara en match som kanske kommer spelas från i dag till nästa fredag med spanskt innehåll. Det är Barcelona mot Napoli i CL på onsdag. Om inte den ställs in.


Om de uppskjutna ligaomgångarna.

- Jens Kassnert



Föga överraskande har det mesta den här veckan kretsat kring coronavirusets spridning i Europa. Fotbollen har påverkats i allra högsta grad och det är förmodligen bara en tidsfråga innan även Bundesliga och ”Zweite” pausas på obestämd tid. Just nu är det sagt att de kommande matcherna ska spelas utan publik, men troligtvis är det ett flertal av dem som inte kommer spelas alls. Det är minst sagt osäkra och förvirrande tider just nu.


Jonas Hector stod för ett drömmål när hans Köln besegrade Paderborn på bortaplan. Snacka om präktig fullträff.

Trots goda förutsättningar ville det sig inte för Borussia Dortmund i returmötet mot PSG borta på Parc des Princes. Den franska huvudstadsklubben gick segrande ur striden med 2–0, vilket innebär att äventyret i Champions League är till ända för BVB.


Bayern München firade i söndags sitt 120-årsjubileum och supportrarna bjöd på ett storartat tifo som täckte samtliga läktare på Allianz Arena. Großartig.
Det sedan tidigare uppskjutna Rheinderbyt mellan ärkerivalerna Borussia Mönchengladbach och Köln spelades i onsdags – och det inför tomma läktare. En historisk tillställning då det var första gången någonsin i Bundesliga en match spelades utan publik.
 
Trots förbudet samlades ändå flertalet fans utanför arenan och en av dem hade klätt ut sig till ett spöke (då matcher utan publik kallas för ”spökmatcher” i Tyskland) med en lustig lapp där det står ”byter matchbiljetter mot toalettpapper” – som en blinkning mot att flertalet butiker i landet sålt slut på just toalettpapper.




Bland annat Oscar Wendt har uttalat sig om hur stor betydelse fansen och supporterkulturen har för fotbollen, efter att ha spelat derbyt mot Köln inför tomma läktare.
Neymar verkar inte särskilt förtjust i Erling Håland, då han flera gånger om hånade det norska underbarnet. Bland annat via sociala medier samt genom att kopiera anfallarens målgest. Inte särskilt hög nivå där inte...
Comeback och comeback... Paulinho har i sommar tillhört Bayer Leverkusen två år men har inte alls lyckats leva upp till förväntningarna med tanke på hans höga prislapp. Mot Eintracht Frankfurt fick den unge brassen dock chansen från start för första gången – och snacka om att han tog den.  




Borussia Dortmund – Schalke 04, lördag 15:30, Viasat Fotboll
Om den nu ens kommer spelas är helgens match utan tvekan den mellan de bittra rivalerna Borussia Dortmund och Schalke 04. Tråkigt nog är det tomma läktare som gäller, men räkna ändå med en rivig – och förhoppningsvis målrik – tillställning.


Krönika: Den förlorade sonen återvänder?


Emre Can fick syna det röda kortet mot PSG och är därmed den tysk som blivit utvisad flest gånger i Champions League.
Leipzig blev den sjunde tyska klubben någonsin att kvalificera sig för kvartsfinal i Champions League.
Paulinho är den förste Bayer Leverkusen-spelaren att slå till med två mål i sin första match från start.

- Filip Wollin



(... mer om Corona längre ner.)
Äntligen! Istället för att som tidigare mangla i första åttondelen och kollapsa i returen vände PSG på steken. Mot Dortmund fungerade nu helt plötsligt allt det man misslyckades med på Westfalenstadien.

Neymar jobbade hem som om han aldrig gjort något annat. Störst skillnad var det dock på mitten när fösta matchens kungar Witsel och Can blev överkörda av vikarierande duon Gueye och Paredes. Den sistnämnde gjorde sin bästa match i Pariströjan.

Och så kan vi väl komma överens om att det är dags att, på riktigt, ge kaptensbindeln till PSG:s ledare Marquinhos.

Här bussmottagningen av PSG-fansen som inte fick följa med in på Parc des Princes.
Det känns som en evighet sedan… men bara i söndags höll över 40 000 personer igång när Lille uddamålsbesegrade Lyon och placerade sig bakom Rennes i jakten på en CL-plats.

Samma dag manglade just Rennes ner Montpellier med 5-0 inför en stundtals extatisk hemmapublik. Det lär dröja till nästa gång vi får en sådan publikhelg i Ligue 1.
Angel Di Maria - ett par våningar upp på Parc des Princes - balanserar på kanten när han och laget ska fira med det utestängda supportrarna, många meter ner och ännu fler meter bort.



Gary Lineker, och många med honom, sågade PSG:s "anti-Hålandfirande" och tyckte att parisarna saknade klass när man härmade en 19-åring i sitt firande. Här är andra sidan: Presnel Kimpembe förklarar vad som hände i och efter första matchen.
Lens har äntligen möjligheten att ta sig upp i Ligue 1 till hösten igen. Efter måndagens viktiga Ligue 2-seger hamnade något helt annat i fokus. Klubben använde sin engagerade och högljudda speaker, trots att matchen spelades inför tomma läktare. Till slut har han själv svårt att hålla sig för skratt när han skriker förnamnet Floooooriiiiaaan...." på målskytten och väntar på efternamnssvar från den normalt fulla ståplatssektionen på långsidan. '
”Fotbollen tar en paus”, L'Equipe var säkra på sin sak under morgonen. Nu är det klart

Det skulle spelas Ligue 1-fotboll inför tomma läktare. Under morgonen kom beskedet att Ligue 1 och 2 stoppas helt, omedelbart. De flesta andra länderna har redan sagt stopp. Vi hoppas på ett: au revoir!

 Av vägarna framåt är väl ingen är väl bättre än det av L'Equipe läckta Uefa-förslaget att flytta EM 2020 till nästa sommar, ta en paus i ligaspel och Europacuper nu och sedan avsluta de nationella ligorna, CL och EL i maj-juni (om det går)?

Och vem tror att Les Bleus två träningslandskamper i slutet av mars blir av? Detta inför ett EM som antagligen inte spelas, med inblandade som verkar ha annat att tänka på.


PSG-OGC Nice, söndagen den 15 mars 21:00, Viasat Sport Premium
Inför ett folktomt Parc des Princes är det tänkt att Paris ska rida vidare på vågen från tisdagen. En liten varning utfärdas ändå för ett allt piggare Nice med Patrick Vieira vid spakarna. Detta förstås om matchen överhuvudtaget blir av.


La Semaine: #28 Inställt för PSG i Strasbourg – Rennes hade målfest mot Montpellier


- PSG har gjort mål i 32 raka Champions League-matcher.
- Två franska lag (Rennes och Lyon)  i Youth Leagues kvartsfinaler för första gången sedan turneringen startade 2013.
- Bordeaux har tappat 22 poäng efter att man först tagit ledningen under säsongen 2019/20.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-03-13 11:05:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)