VV: Svensken vässar EM-formen

VV: Svensken vässar EM-formen

Ancelotti, Rennes överraskar, Pazzini, legal pyroteknik, Iniesta.



Coronaviruset har tagit sig in i fotbollsvärlden. Dele Alli lade upp detta klipp där han skämtade om viruset.

Efter det har många skrikit om att han är en "rasist". Gäsp. Frågan är dock om inte FA kommer att agera och stänga av honom. De passar säkert på och markerar om en spelares ansvar i sociala medier.

Odion Ighalo kom till Manchester United från Kina men av säkerhetsskäl så har han fått hålla sig borta från Carrington där klubben tränar. Stackarn, som just fått sin dröm besannad när han fick flytta till Manchester United.

En fri tolkning av den här rubriken. Dominic-Calwert Lewin är nu uppe i elva ligamål den här säsongen. Så många har (otroligt nog!) inte en engelsman i Everton lyckats med i Premier League sedan Andy Johnson säsongen 2006/2007


Denna härliga galning "Speedomick" samlar in pengar för välgörenhet och är nu uppe i över 200 000 pund. I helgen går han till Plymouths arena och fick en hälsning av dem på Twitter:
"I look forward to the next season. I want to start working with them in July, I want to have a pre-season, I want to have friendly matches. I want to have a revolution of the team in areas we cannot do now. I'm so happy to be at Tottenham."?

/Kan bli en intressant sommar för Tottenham. Om man ska tro att José Mourinho får igenom sin vilja.

Carlo Ancelotti verkar har hittat rätt i Everton.

Det finns många hemska sjukdomar där ute. Fint klipp om hur Bournemouth tar hand om en ung supporter som lider.

Nottingham tog en blytung seger i helgen hemma mot Leeds. Kul klipp som klubben la upp efteråt.


Wolverhampton - Leicester City
Två riktigt spännande matcher i helgen. Rävarna åker till vargarna. Kan Wolverhampton fortsätta sin jakt på Champions League-platserna? Sen på måndagen har vi en riktigt godbit när Chelsea tar sig an Manchester United.


Bristol City-fans på supporterresa.


- Sheffield United fortsätter att rulla på. En orsak till detta är att de är bra på att få mål från sina avbytare. Nu har de fått sex mål den här säsongen från avbytarbänken.
- Watford är det lag som har tappat mest poäng från en vinnande position. Totalt 17 poäng den här säsongen och åtta poäng de senaste tre matcherna. Kass trend. Watford har också gjort flest självmål sedan starten av förra säsongen: sex totalt.

- Henrik Örtenvik



Sorry, men matcherna i helgen får ursäkta. San Remo-festivalen har precis avslutats och showen har verkligen sugit upp italienarna från tisdag t.o.m. lördag. Sändningar från strax innan nio till ett på natten - minst!
Men fotbollen var ändå närvarande.
Årets host var Amedeo Sebastiani, eller som han bara kallas - Amadeus. Uppväxt i Verona föjde han naturligtvis också händelseutvecklingen på Bentegodi under lördagkvällen när sångfinalen höll på. 
Självklart jublande glad över hemmalaget Hellas vändning från 0-1 till 2-1.
Men mer för förlusten för Juventus än vinsten för Hellas. Amadeus är nämligen inbiten Interista.
Normalt sett jobbar han med en show där folk ska gissa rätt olika personers yrken. Där är han alltid stiligt klädd i svart skjorta och blå kavaj.
ALLTID.
Han sån har också fått smaka på faderns fotbollsintresse. Sonen, som i år fyller 10-år (Intersisti har stenkoll på vad som hände för tio år sedan...), heter självklart José...
Så, showen slutar söndag morgon. Pressträff på eftermiddagen i San Remo - sen 27 mil, raka vägen till San Siro för derbyt.
Vilken vecka!
Mancosu gör inte bara sina mål på straffar....




"Hade jag inte velat ha ett jobb under press hade jag sökt jobb hos den italienska posten"

Ord som kom ut av Maurizio Sarri, Juventus tränare, inför pressträffen inför cupmatchen mot Mialn på San Siro under torsdagen efter att laget tappat serieledningen efter förlusten mot Verona.

Självklart kunde inte Poste Italiane (Italiens PostNord) låta det vara obesvarad. Självklart slår sånt här igenom i bruset och Poste Italiane har väl som de flesta postföretag inte direkt det bästa ryktet...

De drog i alla fall ut en tweet där de förklarade att det var Italiens största företag, mest attraktivt för italienska ungdomar att jobba för och går bra på börsen.

Varför sa han inte lika gärna bilmontör i Turin...


Två matcher i den sjuttonde omgången med en gemensam spelare. Valentin Eysseric har lyckats med det omöjliga. Att spela med två olika lag samma omgång,
Först match med Fiorentina hemma mot Roma. Sen till Rom för match med Hellas Verona mot Lazio.
Förutom en obsession av lag från Rom så är anledningen mycket enkel. Matchen mellan Lazio och Hellas sköts upp pga Supercoppafinalen - som Lazio deltog och vann - och spelades den 5 Februari i stället, strax efter att januarimarknaden gjort bokslut och Hellas där registrerat Valentin på lån från Viola.
Han registrerades ordentligt och fick alltså spela två matcher samma omgång.
Har det någonsin hänt?


Ivan Juric - en stund på jorden.
"Dags för årets första trofé?"
...för Tapiren till Zlatan Ibrahimovic.
Med tanke på att det rullat på bra för Zlatan så här långt så är en förlust mot Inter en skäl nog för att få den - trots han ändå var bästa Milanspelare...
Sist han fick den av Valerio Staffelli gick det inte lika smidigt...


Målvakten Ivan Provodel stod i centrum när Juve Stabia tog en viktig poäng borta mot Ascoli i Serie B.
Inte pga någon räddning - utan för sin strikerskalle i den femte övertidsminuten.


Stop för Conte - Ringhio (Gattuso) stjärna.


Den något kryptiska rubriken på La Gazzetta dello Sports förstasida efter att Napoli vann det första mötet i Coppa Italia mot Inter leker med en låt som var med i San Remo-festivalen i helgen som var.
Är väl också någon vink om att Ringo Star inte var den mest hyllade i Beatles - likt Gattuso i Serie A...


SPAL tränaren Leo Semplici fick i helgen kicken efter att hans lag tappat 1-0 till 1-2 hemma mot Sassuolo - där gästerna gjorde segermålet i den nittionde minuten. Det är det tolfte tränarskiftet för säsongen i Serie A. 
Luigi Di Biagio tar över rodret för att styra upp Ferrara-klubben. 
Även om han varit i landslaget så är han ganska oprövad i klubbsammanhnag.
Eller snarare helt oerfaren. Aldrig tidigare coachat en klubb.
Vågat beslut av leningen i ett läge där de i stort sett måste vinna matchen mot Lecce i helgen...


Lecce-SPAL  Lördag 15.00
Ja, som jag sa innan. En seger är ett måste för Petagna & co. i Puglia. 
Lecce jagar sin andra hemmaseger för säsongen och sin tredje raka vinst.


Poddario #68: Lillfinger från scudetton?

  • 40 - Giampaolo Pazzini i Hellas Verona har ligans klart bästa målsnitt av de som spelat mer än en hel match. Mål var fyrtionde minut. 
  • 38 - Zlatan Ibrahimovic är den äldsta målgöraren någonsin i Milanoderbyt. 38 år och 129 dagar...
  • 18 - Så många matcher är Lazio obesegrade i. Längsta sviten någonsin.
  • 10 - Cristiano Ronaldo har alltså gjort mål i tio raka matcher. Första gången någon i Juventus gör det.
  • 3 - Så många skott PÅ mål hade Juventus mot Hellas Verona - i båda matcherna. Ändå vann de en av dem.
- Johan Stistrup



Messi kan lämna Barcelona. Det har ryktats en tid om att Messi inte är nöjd och kan lämna klubben till sommaren – utan att Barcelona får en krona för sin superstjärna.

Det står i Messis kontrakt att han kan lämna om han vill på free transfer. Detta bekräftas också av en tidigare anställd i klubben, Ariedo Braida. 

Om Messi vill lämna? Möjligt, en konflikt mellan han och sportchefen Eric Abidal. 

Får jag gissa så stannar han nog i klubben trots allt. Som Braida uttryckte sig. ”Without Messi Barcelona is just another team.”


Real Madrids Thibaut Courtois har varit mycket kritiserad men spenderade julledigheten väl. Han kom tillbaka i januari och stod för 25 räddningar på 28 skott.
Detta gav honom utmärkelsen månadens spelare i La Liga
Alexander Isak är nog Europas hetaste svensk. Han följde upp sin cupsuccé med att avgöra det heta Baskienderbyt mellan Real Sociedad och Athletic Bilbao. Han gjorde det framför ögonen på nästa 37 000 fans på Anoeta. 

Så här uppskattad är han av sina lagkamrater.
Matcherna mellan Real Betis och Barcelona är alltid målrika, jämna och extra spännande. Framförallt på Benito Villamarín. 
Helgens möte slutade med Barcelonaseger med 3-2 efter att Real Betis tagit ledningen två gånger.


När världens bästa Alexandra Jonson fick uppleva Baskienderbyt på plats och slänger upp sådana här vackra klipp. Då måste de bara med här.
Trots att transferfönstret är stängt kan Barcelona få dispens att ändå värva efter Dembeles skada. Men det måste ske nu då dispensen bara gäller i 15 dagar.


Stjärnmålvakten Iker Casillas ställer upp i valet till ordförande för spanska fotbollsförbundet. Den nuvarande ordföranden Luis Rubiales får därmed en tuff konkurrent.


Stora diskussioner uppstod efter Osasuna mot Real Madrid, 1-4. Många ville se ett rött kort på Sergio Ramos efter den här brytningen. Realfansen inte såklart.
Mohammed Salisu. Lägg det namnet på minnet. Flera klubbar jagar Valladolids försvarare från Ghanas namnteckning och det är en bara en tidsfråga innan Salisu spelar i en storklubb.




Veckans ligaomgång startar på fredagen klockan 21:00 med Valencia mot Atlético Madrid. Spännande. Eller nej, egentligen inte, jag tror vi vet hur det slutar.


Iniesta gör comeback i Barcelona. Så hade rubrikerna kunnat se ut om Barcelona fått som de ville. De ville hämta tillbaka ”Guds gåva till fotbollen” på lån i vintras men affären sprack.

- Jens Kassnert



Alexander Isak gör just nu braksuccé i Real Sociedad och det är inte särskilt förvånande att det börjat spekuleras om att Borussia Dortmund funderar på att nyttja optionen i svenskens kontrakt, som ger den tyska klubben rätt att köpa tillbaka honom för 30 miljoner euro. Frågan är bara om man i så fall ämnar ge honom chansen eller bara hopppas kunna tjäna pengar?


På den sista dagen av vinterns övergångsfönster gjorde Dortmund klart med Emre Can och i lördags gjorde han sin första match från start. Då bjöd han oss på den här pärlan.
Vi var många som hade sett fram emot derbyt mellan lokalrivalerna Borussia Mönchengladbach och Köln, som skulle ha spelats i söndags. Det satte dock vädrets makter stopp för då det blåste ordentligt i västra Tyskland vid den tidpunkten och derbyt ställdes in. Bittert.


Den här veckan får Hamburg och Dortmunds supportrar dela på rampljuset. För på Volksparkstadion utspelade sig i lördags en historisk händelse då det för första gången brändes av pyroteknik – legalt. Det tyska fotbollsförbundet hade nämligen godkänt Hamburgs förfrågan om att få använda sig av tio stycken rökpjäser några minuter innan avspark och resultatet ser ni i klippet ovanför.  Några timmar senare samma dag bjöd Dortmunds fans på en egen pyroshow, men det utan något bifall från DFB och dryga böter lär vänta.


Dynamo Dresden kämpar för sin fortsatta existens i 2. Bundesliga och när man i fredags ställdes mot Darmstadt 98 fick de sitt 3–3-mål bortdömt efter VAR-granskning, och förlorade i slutändan matchen med 2–3. Det fick klubben att rasa gentemot domaren då man menade på att beslutet var felaktigt och begärde i efterhand få ta del av konversationen mellan domaren och den ansvariga i VAR-rummet. Det har man dock fått avslag på och frågan är om DFB har något att dölja?
”Ju mer jag tänker på det, ju argare blir jag över situationen”
Så svarade Thomas Müller efter att Joachim Löw ännu en gång deklarerat att han inte har några planer på att ta med 30-åringen till den kommande sommarens EM-trupp. Samtidigt menade Müller på att han struntar i det hela och i stället vill fokusera på att vinna titlar med Bayern München. Men nog kan han inte helt dölja sin irritation över petningen.


Hattrick och stor matchhjälte. Robin Quaison visade upp sig från sin allra bästa sida i bottenmötet mellan Hertha Berlin och hans Mainz 05 på Olympiastadion i huvudstaden. För det belönades han med det högsta möjliga betyget av den högt ansedda tidningen Kicker, och de flesta tabloiderna var överens om att svensken var omgångens bästa spelare i Bundesliga.


Hertha Berlins Palko Dardai med en riktig trepoängare.
Klopp på jakt efter Werner
Så sent som i somras undertecknade Timo Werner ett nytt avtal med RB Leipzig. Dock ska det i kontraktet finnas en utköpsklausul, som gör att han går att köpa loss för runt 60 miljoner euro om den aktiveras innan den sista april. Detta ska ha fått Liverpool att fundera på att öppna plånboken då Jürgen Klopp sägs vara väldigt sugen på att knyta åt sig anfallaren.


Nästan tio år sedan senast är Piotr Trochowski tillbaka i HSV. Den före detta tyska landslagsspelaren har nämligen anslutit till klubbens tredjelag och blir där lagkamrat med en annan före detta landslagsspelare då även Marcell Jansen finns i laget.
Det har varit några minst sagt dramatiska dagar i Berlin. Jürgen Klinsmann valde i tisdags utan förvarning att hoppa av uppdraget som huvudtränare för Hertha Berlin efter ett möte med sportchefen Michael Preetz, där de två ska ha haft olika åsikter om en hel del saker. Klinsmann ska tydligen fortfarande haft visioner om att nå Europaspel medan Preetz varit mer realistisk med tanke på att klubben just nu är fem poäng från en nedflyttningsplats.


Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt, 20:30 på fredag, på Viasat Fotboll
Varför inte inleda helgen med en målfest? Åtminstone talar det mesta för att offensiven kommer stå i centrum när de två klubbarna drabbar samman. Dessutom väntas stämningen inne på Westfalenstadion vara av högsta klass då Frankfurts röststarka anhängare ska utmana den gula väggen om att synas och höras. 


VM-spelaren som försvann från jordens yta?


– Fyra år har passerat sedan Julian Nagelsmann klev in i Bundesliga och är den tränaren med flest matcher i ligan utan att ha fått sparken
Hans-Dieter Flick har vunnit 80 procent av matcherna han lett Bayern München i och är därmed klubbens bästa tränare någonsin sett till vinstprocent
Mats Hummels hittade nätet senast och har därmed gjort mål under samtliga tolv säsonger han spelat i Bundesliga – vilket ingen annan spelare i ligan har gjort

- Filip Wollin



Rennes är en schizofren klubb. Men ser sig gärna själva som en liten uppstickare, med bra akademi. Samtidigt har man en av landets (Europas?) rikaste familjer som ägare. Familjen Pinault är dock försiktiga generaler. Eller var?

Nu kanske det händer något hos ligatrean? Man chockade hela Fotbollsfrankrike när man sparkade starke presidenten Létang, som legat i konflikt med tränarstjärnskottet Stéphan. Rykten talar om Wenger på ingång, som president. Vare sig det blir av eller inte så unnar vi Rennes-fansen en rejäl satsning. Inte en som bara räcker till jul när man säljer alla talanger, som det brukar vara.


Gubben kan än. Det är något speciellt med Dimitri Payets bollbanor.
Marçal i Lyon står för årets mest spektakulära självmål. Precis vad man inte behöver när man möter PSG på Parc des Princes.
Franska "anti-huliganbrigaden" inom polisen meddelade i veckan att användandet av pyroteknik har fördubblats sedan förra säsongen.
”Tuchel är klubbens sämsta tränare sedan Qatar klev in”
Gamarna börjar samlas inför mötet med Dortmund. Förre PSG-tränaren Luis Fernandez sparar inte på krutet i en intervju. Men har han redan glömt Unai Emery? Så länge sedan var det inte.


"Inte 100 procent säkert att han kan spela" och "Falskt alarm", L'Equipe under torsdagen och fredagen.
Det här skulle ju vara året när Neymar äntligen lirar fotboll i februari, och i CL:s åttondelsfinaler. Brassens lite diffusa skada skulle igår hindra honom från medverkan mot Dortmund på tisdag. Idag är det lugna puckar. Imorgon?


Furiani
I 28 år har Bastia-fansen jobbat, ofta i motvind, för att göra 5 maj till en dag där all fotboll ställs in för att hedra offren till tragedin på Furiani 1992, 18 döda 2357 skadade. I veckan röstade franska parlamentet/riksdagen genom ett lagförslag som stoppar all elitfotboll (de högsta tre divisionerna) från spel det datumet, fr.o.m nästa säsong.


Lille-Marseille, 21:00 söndag 16 februari, Viasat Sport Premium
Har LOSC fått ordning på benen? Tre raka ligasegrar talar för det. Nu väntar Marseille, som fortfarande inte släppt in ett enda mål 2020. Viktiga poäng på spel för två tänkbara kronprinsar bakom PSG.


La Semaine: #24: Renato Sanches lyfter Lille – Cavani utmanar om startplats


- Visst, OM har fortfarande inte släppt in mål 2020. Å andra sidan står anfallsduon Benedetto/Germain också på noll i år.
- Sju av PSG:s mål 2020 har varit självmål. Bara Sarabia (åtta) har gjort fler sedan årsskiftet.
- Fyra mål på direkt efter inkast i Ligue 1 den här säsongen. Alla har gjorts av Dijon.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-02-14 09:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)