Veckans viktigaste: ”Gud är tillbaka”

Veckans viktigaste: ”Gud är tillbaka”

Anti-Aulas, Blackburn Rovers, fotboll varje dag, Pippo Inzaghi, Bundesliga.





Såklart massivt fokus på Corona och när alla ligor egentligen ska sparka igång igen. National League väntar på hur EFL ska göra.Och EFL väntar på hur Premier League ska göra. Så de översta sju divisionerna i England har fortfarande en osäker framtid framför sig. Som vi skrev om i veckan så har lagen fått en dossier med massa direktiv om hur träningarna ska kunna återupptas. Och nu vill också EFL (Championship, League One och League Two) komma igång den 25 maj.

Kanske, kanske är vi på väg mot engelsk fotboll igen. Dock uttrycker så många spelare oro just nu så jag har ändå svårt att se hur det här ska funka.

Men samtidigt: så många jobbar inom sjukvård, mataffärer, apotek och möter potentiellt tusentals sjuka varje dag. Varför ska inte fotbollen med 22 spelare plus ledare och funktionärer kunna spela fotboll mot varandra, om spelarna samtidigt så rigoröst testas som det rapporteras om? Det blir publiklöst och tråkigt. Men det är i alla fall fotboll


Jag kanske gör lite våld på den här rubriken. Men jag kräks över hur fans/folk över lag beter sig mot spelare på sociala medier. Alla kan vi lacka ur och skriva saker ut i den tomma twitterrymden. Men många spelare får direkta PM eller blir @-ade med mängder av hat och rasistiska tillmälen. I veckan var det Ian Wright, den gamle Arsenallegenden, som visade upp rasistiska DM han fått. Inlägget fick stor uppmärksamhet i sociala medier och bara några dagar senare så gick en tonåring frivilligt in på en polisstation och angav sig själv. Återstå att se vad det här utmynnar i, men helt klart är att en bättre lagstiftning måste till kring vad man får göra i sociala medier och att det måste likställas med att göra saker öga mot öga.

Tottenhams Dele Alli lade ut detta citat på Twitter onsdag morgon. Han och hans tjej utsattes för ett rån hemma i villan på tisdagen. Men Dele var tillbaka i träning dagen efter och verkar, lyckligtvis, ha klarat sig utan fysiska men trots rapporterat handgemäng.

Den här veckan har för Blackburnfansen handlat om att fira 25-årsjubiléet av den klassiska titeln 1995. Ligan avgjordes i sista omgången. Blackburn sumpade sin match borta mot Liverpool, men tack vare en historisk insats av West Hams tjeckiske målvakt Ludek Mikloško så fick Manchester United inte med sig alla poäng. Och titeln gick till Blackburn. Under veckan har vi kunnat läsa många historier om managern Kenny Dalglish som av flera spelare beskrivits som "bäst på plan" när de haft träningar och skotten gått in och varit med. Trots att Dalglish då var 44 år gammal.

Igår var det 32 år sedan Wimbledon vann FA-cupen. Så klubben tweetade ut denna bild igår som förkunnade att de justerat loggan något. "En start på en ny, spännande era"

Den frispråkige Danny Rose gick i veckan ut och kritiserade tanken att ligan ska sparka igång igen. Men han diskuterade också hur det var att ställas mot Leo Messi.

HUR fin är inte Harry Kane? Han går in som tröjsponsor till Leyton Orient och dedikerar utrymmet till sjukvården och välgörenhetsorganisationer. Man blir så varm i hjärtat.

Nu på morgonen tweetade han en intervju där han förklarar hur han tänkte.

32-årsjubileum - vägen till Wembley

- Henrik Örtenvik
 



Irriterat och grinigt i fotbolls-Italien just nu.
Fas 2 har inte bara öppnat upp portarna för folket utan det har också medfört att saker som var nertryckta innan blossas upp när ljuset i tunneln verkar skymtas.
Fotbollskartellen med Lega och FIGC i toppen jobbar frenetiskt med att pressa regeringen att upphäva restriktioner. Regeringen är trötta på tjatet och tycker att fotbollsfokuset är obegripligt just nu.
Fansen är vill också ha fotboll men curvorna protesterar mot att de kommer spelas utan folk. 
Fansen är också irriterade på fotbollsförbundets oförmåga att ligga steget före med planeringarna - eller i alla fall meddela var deras backup planer är.
Lagen har också dissat träningskraven de fått när de ska vara i grupp och säger att det är ohållbart.
Spelare börjar komma tillbaka till vardagen med allt var det innebär med att förhandla om nya kontrakt (Rabiot, Zlatan...)
Tidningar och TV spyr nog snart på sin egna upprepningar av allt det krysstar fram. Zlatans förhållande till Milan ältas dagligen, trots att inget nytt lär dyka upp innan juni.
Att 13 juni är satt som startdatum säger inte mycket just nu. Stöveln skaver.


"Gud är tillbaka"
Apropå att det skaver...
Nog verkar det så för efter fem dagar tog Zlatan Ibrahimovic covid19-test och båda var negativa.
Han fick åka hem till sin lägenhet i stället för att vara "inlåst" på Milanello...
Irritationen pyser lite här och var då Lombardiet - där Milano ligger - är den värst drabbade regionen med få tester och starka restriktioner.




"Coronavirus? Per me un'influenza, si torni a giocare con i tifosi"
Juventus gamla stormålvakt Stefano Tacconi har aldrig hållit käft.
I en intervju med Radio Sportiva på hans 63:dje födelsedag chockade han lyssnarna med att han tyckte att seriespelet skulle starta upp omgående - med fans:
"Det här är bara en kraftig influensa" 


Atalanta ger sina fans och twitterföljare något att pyssla med för att hålla sig vakna:
Fotbollsspelare och deras outfits - avsnitt 234
Marcelo Brozovic 
Vi fortsätter med lite Zlatan-citat... Hans twitter efter att följt Michael Jordans dokumentär har läst djupare än bara en tweet.
La Gazzetta dello Sport såg det som ett meddelande till Milan att skärpa sig.
Känns väl mer som ett statement till de som kritiserar honom för hans  attityd?


14 Maj 2000 tog Lazio sitt senaste scudetto. Ni som har följt älgvandringen på slow-TV vet vad vänta innebär.
Laziofansen behövde vänta över en timma för att få in resultatet av matchen Perugia-Juventus för att veta om segern mot Reggina var något värt:
Gianluca Vialli har behandlats färdigt av för cancer och fått beskedet att allt är borta.
"Men jag är livrädd att det ska komma tillbaka" säger han när han introducera en bok han har skrivit för att ge andra hopp i bedrövelsen.
Åtta år sedan Pippo Inzaghi sa adjö på planen.
Avslutningsmatchen i Serie A mot Novara hemma på San Siro. Kanske ändå blir comeback i Serie A för Pippo. Benevento var i stort sett klara för högstaligan med Pippo som tränare när Corona kom och blåste av det hela.


För 55 år sedan det klassiska mötet mellan Inter och Liverpool. En intensiv fajt i Europacupens semifinal.
Liverpool vann första matchen på Anfield Road med 3-1 där Inter i stort sett var utspelade.
Returen vände Mazzola och gänget på steken och vann med 3-0 och tog sig till final.
Det här 2-0 målet av Joaquin Peiro symboliserar väl italiensk furbo:
Udineses drömelva på 10-talet är bra serie som belyser Friulis stolthet de senaste tio åren.


- Johan Stistrup



När blir det spel i La Liga igen? JO, den 12e juni planeras det för.

Det är en fredag och den första matchen att spelas blir Sevilladerbyt mellan Sevilla och Real Betis. Större än så blir det inte när fotbollsabstinensen ska mättas.
11 omgångar återstår och La Ligas president meddelar att det ska bli fotboll varje dag efter uppstarten. 

VARJE DAG! – Yes alltså!

Minns ni Champions Leaguefinalen 2016 i Milano. Atlético Madrid och Real möttes i en match som fick avgöras på straffas. Matchen slutade 1-1 vid full tid.

Men nu, fyra år senare, erkänner den engelske domaren Clattenburg att Real Madrids ledningsmål som gjordes av Sergio Ramos inte skulle ha godkänts. Det var offside.

Atlético Madridfansen har hela tiden haft rätt och borde alltså ha vunnit Champions League det året. Kan man ge dem titeln i efterhand?




Valenciaspelarna verkar ha kört på bra med styrketräning hemma under sin karantän. Först visade Rodrigo upp sina biceps och nu visar det sig att Ferran Torres har gått upp fyra kilo i muskler.



Det finns nedtagningar och så finns det nedtagningar. Özils variant passar in på den sistnämnda.
 

Det här är coolt.

Hur skulle det se ut om Ronaldo och Messi spelade i samma lag. Jo, så här!




Hahaha, Niklas beskrivning av detta lågvattenmärke. Ett gott skratt fick jag i alla fall. En halv Abel Xavier va?
Det lär bli åka av runt Marcelo om han leker runt med motståndarna så här i ligan.
En mutskandal inom det spanska spelarfacket har läckt ut. Den har till och med jämförts med den sicilianska maffian och att mutskandalen är större än vi vet hittills.
Daniel Jakobsson reder ut turerna i denna artikel.

- Jens Kassnert



Jens Lehmann är ny styrelsemedlem i Hertha BSC när klubben frtsätter ta steg till ett havandeskap av sin egen kollaps. Lehmann är en, i detta sammanhang, ganska oerfaren figur som nog återigen plockas in för att ha ett känt namn att säta på piedestalen, istället för att plocka ijn strategiskt tunga namn på poster som faktiskt kan förändra någonting. Förhoppningsvis blir det bra ändå och Jens överraskar oss alla, men skulle inte hoppas för mycket. 
Två till fall av corona hos Dynamo Dresden. Klubben kommer fortsatt vara i karantän och nästa matcher kommer skjutas upp. Inte optimalt i den rådande siruationen, men en synnerligen uppenbar risk. 
 
Det fortsätter storma om beslutet att återuppta Bundesliga. Vissa är positiva, men många fans är mycket negativa. De säger att det är å spelarnas vägnar, men vettefan. Här är ett öppet brev från en koalition av supportrar till UEFA och förbunden där de vädjar att inte starta fotbollen tills allt är lugnt igen. 
Återigen har en fanclub i Tyskland gått emot beslutet ganska hårt. I detta fall är det SC Freiburgs två ultrasgrupper som kommer med ett anti-kapitalistiskt meddelande ut i etern. 
Oavsett om det är en målning eller en Zoom-bakgrund
Vad i helv- 

Leroy Sané verkar nu vara mycket nära FC Bayern efter att det snackas om en deal värd 40 miljoner på gång att klaffa. Det känns spontant som lite pengar för en stor talang, men även ganska mycket pengar för en människa utan knän.


Välj och vraka. Bundesliga är tillbaka. Men var varnad, matcher utan publik är inte detsamma som med. Matcher utan publik borde inte vara en grej. Låt oss vara kära i fotbollen, samtidigt som vi inte normaliserar fotboll utan supportrar, ty det vore en fara för den tyska fankulturen i sig. 

Geisterspiele kosten die Vereine 91 Millionen Euro
Vilket lag blir ditt lag i Bundesliga? (EINTRACHT!)

- Axel Falk



#GirondinsLeaks
Supportergruppen i Bordeaux, Ultramarines, tar till nya grepp när banderoller, strejker, tömda läktare och andra protestaktioner inte räcker.

I sitt arbete för att få bort amerikanska ägarna King Street och klubbens franske president Longuépée använder man nu anonymt läckta ljudupptagningar från ledningen för att få till en förändring.

Varje dag i veckan har ett nytt klipp släppts. Där hånas anställda, sågas regionalpressen, kritiseras gamla spelare som tagit ställning mot dem. Kort sagt, klubbledningen vinner inga bonuspoäng.

Dugarry: ”Vi vill inte ha er längre, stick” 
Det är inte bara Bordeaux som hade svårt med ekonomin, före Coronakrisen. Marseille har gått minus närmare 200 miljoner euro på drygt två år. Man riskerar att kastas ut från det CL-gruppspel man kvalificerat sig för.

Är lösningen en saudisk prins? Det dementeras från OM-ledningen, men medieuppgifter för gällande att saudiske miljardären Al-Walid bin Talal ligger i förhandlingar om ett övertagande.

Sant eller falsk, redan heta Le Classique, mellan Marseille och PSG, skulle få ännu än krydda om matchen även var Saudiarabien vs. Qatar.


Det lät som ett skämt, men Le Parisien menade allvar. Ligue 1 har enats om att djävlas med Jean-Michel Aulas.

När Ligue 1 bestämde sig för hur man skulle räkna ut tabellen valde man medvetet det alternativ som var sämst för Lyon, skriver tidningen. Sagt och gjort, OL missar antagligen Europaspel till hösten. 

Detta för att en majoritet av de övriga klubbarna i landet påstås vara extremt trötta på Lyon-presidentens alla utspel som trillat in snart sagt varje dag. Ibland är de motsägelsefulla:
Han skriver under petitioner för att vi ska spela med 22 lag när det är han som under flera år arbetat för att Ligue 1 bara borde ha 18.”, menade till exempel Montpellier-bossen Laurent Nicollin.


Det var länge sedan jag tjafsade så mycket med mig själv som gällande omstarten av fotbollen. Ena dagen känns det orimligt att ens tänka på avspark utan folk på läktarna. Dagen efter tar den ekonomiska delen av hjärnan över.

I veckan bestämde sig mer än 300 europeiska ultrasgrupper, till över 150 klubbar, att tillsammans (nej, det har inte hänt förut) kraftfullt protestera. "Ingen fotboll utan fans" var budskapet. Målet är att se till att de europeiska ligorna stoppas tills dess att publik återigen släpps in på arenorna. Min ena hjärnhalva håller med. Den andra tittar på Ruhrderbyt på lördag.
Det har hängt i luften ett tag. Nu har sportchef Zubizerrata officiellt fått lämna Marseille. Som ett brev på posten tros nu hans gode vän, den populäre succétränaren Villas-Boas, bestämma sig för att kliva av han också.

Det var väl inte så här det skulle sluta efter en säsong med CL-kvalificering? President Eyraud hade inte många vänner kring klubben inför detta – sett till reaktionerna på sociala medier har han inte skaffat sig några nya.
Aulas: ”Det är inte för sent”

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-05-15 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)