Veckans viktigaste: ”Kan spela med cigg i munnen”

Veckans viktigaste: ”Kan spela med cigg i munnen”

Äntligen Nordderby, Ginter, Project Big Picture, Ronaldo, El Clásico spikad.



I veckan briserade en bomb som rörde om den engelska grytan. Project Big Picture var en idé som Liverpool och Manchester United stod bakom tillsammans med ledare för EFL, English Football League. Mattias Herner förklarar det bra här, så jag ska inte gå in i varje detalj. Men tanken var kort att minska antalet lag i Premier League, skrota ligacupen och ge ökad makt till vissa större klubbar. Och samtidigt skänka en ansenlig summa pengar till EFL för att säkra överlevnad för divisionerna under Premier League.

Det tog, minst sagt, hus i helvete och många ifrågasatte hur dessa klubbar hade mage att komma på en sån här idé. Vill man läsa på ännu mer så har SkySports en rejäl förklaring här med denna projektidé som innehöll väldigt många olika detaljer. Det som sticker mest i ögonen är helt klart att många ser det som att de största lagen i England försöker använda pandemin som en chans att utöka sin makt än mer och samtidigt öka gapet ner till divisionerna under. Dessbättre röstades detta förslag ner, så Project Big Picture kommer inte att gå igenom.

Något behöver ju dock hända, för många engelska klubbar lider rejält just nu. Jag är förvånad att det inte är fler klubbar som har gått i graven ännu.

Det här är så himla viktigt och rätt. Jämför med Italien där spelare kan häcklas utan att det händer någonting. Minns särskilt när Moise Kean blev häcklad och fick rasistiska glåpord efter sig en hel match. Han svarade med att avgöra matchen och fira med händerna bakom öronen. Juventus kapten Leonardo Bonuccis svar? Det var 50/50 Keans och publikens fel. Kean skulle inte ha provocerat dem.

Det var World Mental Health Day häromdagen. Oerhört viktigt att fotbollsspelare är förebilder och vågar skriva att det är ok att vara svag ibland.



Harry Maguire har haft det tungt sen i somras. Fyllan och fängelset i Grekland. Katastrofstarten på säsongen. Och nu rött kort mot Danmark.


Fri tolkning av rubriken "Klipp". En intressant artikel i The Athletic om hur viktiga vidareförsäljningsklausulerna är.
Ollie Watkins gick till Aston Villa och för det fick hans Exeter City fyra miljoner pund, pengar som är livsviktiga dessa dagar.




Marcus Rashford fortsätter att bygga på sin superhjältegloria och gör allt vad han kan för att rädda hungriga, engelska barn. I veckan blev han en medlem av den brittiska imperieordern för sitt fantastiska humanitära arbete. Nu har han sitt fokus på julen och den oro som många familjer känner inför att inte kunna ge sina barn mat på bordet i dessa coronatider.
 

Lördag 13.30: Everton - Liverpool
När hade Everton en så här fin chans att störa Liverpool senast i ett Merseysidederby?


En ny resa har bara börjat - en text om Thiago Alcantara


- Reece James är den förste engelska spelare att få rött kort i sin landslagsdebut.
- För första gången på 41 matcher så förlorar England när en Arsenalspelare deltar i matchen. Ainsley Maitland-Niles bröt den långa sviten.

- Henrik Örtenvik



Oh Dio!
Sjukstugor en masse hos lagen i Serie A där bl.a. Inter och Milan är drabbade, Inter med sex spelar och Milan med två – i skrivande stund.
Men den stora snackisen är ändå Cristiano Ronaldos insjuknande i covid-19 – eller snarare hans sätt att förhålla sig till den.
Först bröt han karantänbestämmelserna i klubben med fem andra spelare. Sen var det landskamp med Portugal där han testades postivit för covid-19.
Flög hem till Italien – enligt hälsoministern Spadafora – olagligt men enligt Juventus president helt enligt FIFA:s regelbok.

Böter kommer det bli i alla fall för bondpermisen med de fem lagkamraterna – hur det blir med det andra vet vi inte än men läser man Tancredis översättning av hans familjs twitter rätt så är inte Cristianos förhållningssätt så överraskande:
 

One track mind
Kanske var AS Romas spellista på spotify det nu under landslagsuppehållet. 
Det gjorde en lista på – säger de – deras hundra favorit-skivtitelspår. Något för era öron?
 


Tavolina
Då blev det klart – igen! 
Juventus vinner matchen mot Napoli med 3-0 plus att Napoli mister en poäng.
Napolipresident De Laurentiis kommer självklart överklaga – inte minst poäntappet.
Napoliredaktionen har sin syn på saken.



Peró!
Vi fortsätter i temat "ärligt snodda"...

Cich in bocca
Stor intervju med Bobo Vieri i La Gazzetta dello Sport inför derby della Madonnina.
Självklart fick han frågan om Zlatan och om det var för tidigt för honom att spela.
Kortfattat översatt: 
"Nej - han är unik! Han skulle kunna spela med en cigg i munnen"



Nostalgia
Har han rätt herr Borell. Var det estetiska höjdpunkten för fotbollen – spel och stilmässigt?
Omar Sivori och Gigi Meroni (som senare dog i en trafikolycka 15 Oktober samma år.)

Catch me if you can
 



V*f*nc*lo
Ja, viruset kommer med styrka igen. Folk tar det olika med restriktionerna, Sampdoriaspelaren Jakub Jankto 
verkar inte ha något till övers för den tjeckiske hälsoministerns hårdare nypor då det ökat markant i landet.



Che colori!
Visst, svag för tröjor men nog måste det här vara den snyggaste tröjan ett fjärdedivisonslag har - oavsett land? #Ragusa  


In the mud
Någon som kan se Neymar, Messi, Ronaldo hoppa i leran på samma vis?  #Maradona
 



Senza Scarpa
14 oktober 1984 gjordes kanske det mest berömda målet i Hellas Veronas historia.
Preben Elkjaer satte 2-0 mot Juventus - med strumplästen...



Derby della Madonnina 
Inter mot Milan på lördag 18.00 (om några är friska och hela...)



La Curvas mastodontgenomgång av Serie A-lagen inför omstarten är ett måste. Fyra saftiga delar (länk till de andra finns i artikeln).

- Johan Stistrup
 



Ommöblering i det spanska målet. Efter att David De Gea kritiserats för målet mot Ukraina väcks frågan nu om vem som ska stå i mål i nästa match och så även i framtiden. Förtroendet är inte skyhögt för De Gea längre. Nej, mer än hälften av alla som har röstat i olika omröstningar på Twitter föredrar numera Unai Simon. Förutom dessa två herrar faller flera röster på Kep och Sergio Asenjo.




Spanien besegrade Schweiz med 1-0 i Madrid efter mål av Oyarzabal.




Förra veckan tog jag upp att Spanien gjort mål i samtliga matcher under fyra års tid. Detta till det tog stopp mot Portugal. Det skulle inte ens ta en vecka till innan Spanien återigen misslyckades med att näta. Denna gång i förlustmatchen mot Ukraina i Nations League.


Det har inte bara gått dåligt för landslaget denna vecka. U21-laget slog Kazakhstan med 3-0 och säkrade därmed nästa sommars Europeiska mästerskap i Ungern och Slovakien.


Det kan bli publik på Anoeta när Real Sociedad tar emot Napoli. La Reals president, Jokin Aperribay, bekräftar att den baskiska regeringen har godkänt 1 000 personer på arenan.
Samtidigt går Sevilla ut med ett officiellt uttalande att inga fans får se matchen i arenaområdet. Detta såklart på grund av ökad smitta i regionen.




I veckan spikades när säsongens första El Clásico ska spelas. Den spelas lördagen den 24 oktober klockan 16.00 på Camp Nou.
Barcelona i nästa veckas avsnitt av Lyxfällan

Så hade det kunnat se ut i Spanien om det populära tv-programmet funnits där. Klubben lånar nu pengar för att betala ut spelarlöner och ser ut att gräva sin ekonomiska kris allt djupare. Lånet är taget via Goldman Sachs, alltså inte en vanlig bank utan ett investmentbolag som såklart kräver tillbaka pengarna med höga avgifter.


Villarreal - Valencia, söndag klockan 16.00. Storebror mot lillebror i derbyt. Vem är vem egentligen?


Därför tackade Manuel Pellegrini nej till 12 miljoner kinesiska euro


- Jens Kassnert



Hoppas ni inte tittade på Tysklands matcher. Detta av två anledningar. För det första var matcherna en orsak till ökad spridning ac covid-19 i Europa och ett exemplariskt exempel på när pengar väger tyngre än människoliv. För det andra var Tyskland urusla. Den fråga jag utifrån den andra punkten önskar ställa är: Hur blev man shär dåliga och vems fel är det? 

I Tyskland kastas skulden åt olika håll. Vissa menar, rättfärdigat, att det är Löw som schabblat bort en fin generation. Vissa menar att det är försvaret som inte är bra nog, framförallt Ginter har fått utstå kritik. Den första punkten köper jag rakt av. Löw bör få gå efter detta. Kanske framförallt för att rädda ansikte i det tyska landslag som nu blivit pandemonium. Den andra punkten köper jag till viss del. men jag tror inte det är spelare för spelare som är problemet, utan sättet försvaret organiseras. 

Ginter är en jätteduktig mittback som tvivelsutan är en av Bundesligas bästa. Süle är en av Europas bästa mittbackar en vanlig dag. Att misslyckas med detta mittförsvar är egentligen ett tjänstefel. Man ska klara sig utan Mats Hummels, även om jag kan tycka att han borde få chansen igen. Kanske även Jerome Boateng. 

Det behövs en renovering på alla våningsplan i det tyska förbundet, det har många varit tydliga med. Korruption, pengapilskhet och felaktiga idéer om vad som är folkligt fungerar inte i denna tid. 

Jag kommer av ren protest mot att man faktiskt spelade glorifierade träningsmatcher i en tid av pandemi inte ta med några höjdpunkter från Nations League eller de träningsmatcher som tragikomiskt nog spelades. 

Douglas Costa är tillbaka i Bayern München, vilket ändå är trevligt. Han hade en ganska bra tid där. 



Okej
Som sagt, vem tyckte att det var en bra idé att ha landslagsuppehåll mitt i en pågående pandemi? 
Totalt kaos i Schalke de senaste åren. Fortsätter det riskerar man verkligen nedflyttning. Luktar HSV lång väg

Ett annat topphaveri från den tyska landslagsledningen var kalabaliken kring Mesut Özil för två år sedan. Medan det finns reella tvivel kring vad han faktiskt är för person just nu, kan man inte tvivla på talangen
Kimmich är ett monster
Med ledarskap som detta i landslaget saknar man van som kallas den gamla goda tiden. 



Hertha BSC - VfB Stuttgart

Två offensia lag med mycket kraft framåt, men mindre bakåt. Plus att ni får njuta av världens bäste mittfältare, Vladimir Darida. 

Helt ny bekantskap: SC Verl

- Axel Falk



Mediapro
Spansk-kinesiska Mediapro köpte 80 procent Ligue 1-rättigheterna för säsongerna 2020-2024. Totalt är är kostnaden orimliga 1,1 miljarder euro/säsong. Nu kan man inte betala.

172 miljoner euro skulle ha sättas in 6 oktober. De kom aldrig. Istället begärde Mediapro uppskov och krävde att få förhandla om avtalet. Men fick nej från ligaföreningen LFP på båda. Några pengar har inte setts till ändå.

En redan hårt prövad fransk elitfotboll har därför tagit ett lån på 120 miljoner euro för att kortsiktigt hålla sig flytande. Hittar man ingen ingen lösning lär kassorna ha sinat långt innan jul. Då... ja, vad gör vi då?

Läs mer: ”En katastrof för fransk fotboll” 


Det kan vara hopplöst att möta Les Bleus. Mot Kroatien var man sämre i allt under andra halvlek. Sedan gjorde Pogba-Digne-Mbappé så här för vinstmålet till 2-1.
I veckan tog sista (?) möjliga instans upp klagomål från Lyon, Amiens, Ajaccio, Troyes och Clermont om den avbrutna säsongen i våras. Protesterna gällde missad Europaplats, nedflyttning och missat chans till playoff.

Det gick som vi trodde: alla fick avslag.


”Vi behöver ett Spotify för fotboll”, Jean-Michel Aulas Lyon-president
Han har kallats Europas argaste Twitter-president. Lyons ledarprofil Aulas var som försvunnen ett par veckor. Det är vi inte vana vid. I veckan kom han tillbaka med en intervju i Le Parisien. Aulas var ovanligt balanserad, oroad för allt strul kring tv-avtalet och hade en uppmaning om att fransk fotboll måste hålla ihop.

Och så hade han en idé om hur vi löser problemet att man i Frankrike nu behöver fyra eller fem olika abonnemang för att se på europeisk toppfotboll: ett smörgåsbord à la Spotify.


Veckans mest spridda klipp på fransk sport-Twitter. Olivier Giroud "rufsar till håret" på Kylian Mbappé efter Portugal-matchen.
Det uppskattades inte...
I veckan var det 19 år sedan. En anledning god som någon att se om en av de märkligaste fotbollssekvenserna sedan millennieskiftet.
I huvudrollerna:  Grégory Coupet och Cláudio Caçapa (Lyon) + Rivaldo (Barcelona):
Lille – Lens, söndag 18 oktober, Viaplay
Det var över fem år sedan det senaste Derby du Nord: Lille mot Lens.
Nu är det äntligen dags för den 111:e upplagan av en av Frankrikes hetaste och mest infekterade möten. Med högst 1 000 personer tillåtna på läktarna lär det inte bli som vanligt, tyvärr.


Kejsaren är naken – vad gör vi nu?


- Frankrike har mött Kroatien åtta gånger och aldrig förlorat.
- För första gången sedan Opta började mäta 2006 har Les Bleus vunnit en match (2-1 mot Kroatien) efter bara fem skottförsök eller färre.
- 12 av Frankrikes 15 senaste mål har varit spelmål (+ två på hörna och en straff).

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-10-16 09:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 18)
Goals of the week (omgång 17)