Veckans viktigaste: Att släcka eld med bensin

Veckans viktigaste: Att släcka eld med bensin

Saint-Etienne, spanska lag flyttar, Marash Kumbulla, avskedsbrev, Toni Leistner.



Det är ju silly season och givetvis fokus på det. Och den bomb som briserade i veckan är ju att Tottenham ska hämta in två spelare från Real Madrid under veckan: Sergio Reguilón och Gareth Bale.

Ingen har väl missat det, men om ni har gjort det och läser det här så förstår jag om ni får hicka. För det rimmar ju inte direkt med Tottenhams satsningar senaste årtiondet. Gareth Bale är storbrittaniens bästa fotbollsexport någonsin och har vunnit fyra Champions League (varav två hann i princip vann själv åt dem), tre supercuper, två ligatitlar, två inhemska cuptitlar... listan är lång på bedrifterna som Walesaren har samlat på sig Madrid. Ändå är det mest fokus i media på hur Zinedine Zidane inte velat ha kvar honom. Visst: Bale har haft sina skadeproblem. Men han är ändå bara 31 år och bör ha flera bra år kvar i tanken. Och han går direkt in och höjer Tottenham.

Vänsterbackspositionen i Tottenham har varit ett sorgebarn de senaste åren. Sergio Reguilón tillhör Real Madrid men har dominerat i Sevilla den senaste säsongen. Han sägs också vara klar. Det vore två massiva nyförvärv för en klubb som är i massiv press från sina fans. Mer om det längre ner.

Nu vann ju Everton ändå. Tur det, annars hade Richarlison drömt mardrömmar om denna miss.

Detta citat får spegla den allt mer upprörda supporterskaran till Tottenham. Fansen har sett en frivillig transferban på 18 månader. En på grund av uteblivna satsningar frustrerad Mauricio Pochettino som tillslut fick sparken. In kom motsatsen till vad Tottenham står för: José Mourinho. Tottenham har "To dare is to do" i sitt DNA, men har anställt en manager som kör två defensiva mittfältare och riskminimering oavsett motstånd. 

Nyligen släpptes också dokumentären "All or nothing" som handlar om Tottenhams händelserika senaste år. Och fansen har rasat dels över hur tillrättalagd dokumentären verkar vara, jämfört med "Sunderland 'Til I die", dels över hur jäkla oproffsiga och tafatta den sportsliga ledningen är. Ägaren Joe Lewis och vd Daniel Levy har tidigare medgett att de inte alls är intresserade av fotboll, utan såg fotbollen som en bra affärsverksamhet. Och det är just det som fansen blir allt mer frustrerade över. Man har på grund av sin ovilja att investera i laget sumpat en bronsgeneration med Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Danny Rose, Mousa Dembélé, Dele Alli, Harry Kane, Christian Eriksen, Son Heung-Min i sin prime. Istället har klubben satsat på att bygga landets bästa träninganläggning, landets bästa arena. En infrastruktur som ska göra klubben attraktiv att sälja så småningom.

Tottenham förlorade Champions League-finalen och luften gick ur alla spelare. Många ville lämna, många ville klubben skulle lämna. Mitt i allt detta sparkades alltså Pochettino och Mourinho fick den, något otacksamma, uppgiften att försöka skapa lite vinnarkultur i laget, samtidigt som han ska rodda ett skepp med allt för många spelare med osäker framtid.

Personligen vill jag att Mourinho ska lyckas och i samma veva återuppliva sin egen karriär. Men det är så svårt att se att han dels ska kunna städa upp i den trupp han ärvt, dels att han ska lyckas med den spelstil han kört nu sedan han ankom innan jul 2019. Det är så håglöst och så idéfattigt.

Callum Wilson imponerade i debuten. Så även Jeff Hendrick som anslöt från Burnley.

Bra taggning på Arsenal inför avspark mot Fulham.

För ett år sedan var Jack Grealish en hårsmån från att gå till Totenham. Men han blev kvar, räddade Villa kvar i högsta divisionen och har nu kritat på nytt kontrakt.

Arsenal och Aubameyang mjölkade kontraktpåskrivningen i flera veckor i sociala medier, så när han väl skrev på blev det mest som en gäspning. Men Arsenal får Premier Leagues bäste målskytt i tre år till och den signalpolitiken snackar man inte bort. Om han inte gör en Özil och lägger av när han nu blivit mätt och rik.


Hur fin kapten är inte Jordan Henderson? Herregud, så fint!
Söndag 17.30: Chelsea - Liverpool
Toppmatch i redan omgång nummer två. Chelsea imponerade inte alls i säsongens första match borta mot Brighton, men vann ändå. Bättre nivå krävs om inte Liverpool ska köra över Chelsea.


Legendary status for life

Magnus Falk om Pierre-Emerick Aubameyangs nya kontrakt.

- Alexandar Mitrovic´ gjorde sitt 50:e mål för Fulham på 102 matcher i veckan när Fulham mötte Ipswich.
- Chelsea tog sin 2000:e poäng i Premier League när de vann borta mot Brighton. Bara United och Arsenal har nått så många tidigare.

- Henrik Örtenvik



Premiär i helgen i Serie A- utan publik.
Såklart är de det eviga tjatet om att släppa in folk på arenorna.
Den italienska regeringen är dock livrädd att göra det än och öppnar upp skolorna först och ser hur det går där.
Nu har det bara gått några dagar och (peppar, peppar...) verkar det funka någotlunda bra. 
Skulle funka bättre än någorlunda har vi nog kanske publik på arenorna . med 20% fyllnadsgrad - redan i omgång 4 (17-18 oktober).


Kanske vi kan kalla Romas och Napolis abrovink när Milik ska gå mellan klubbarna.
Roma  vill ha MIlik men har inget cashen (Om det är pga klubbförsäljningen eller om det är pga FFP vet jag inte). Presidenten De Laurentiss är sen gammalt pengafixerad och vill åt stålarna när Roma erbjuder €20 miljoner.
Vad då göra? Jo, Milik, vars kontrakt med Napoli går ut nästa sommar, förlängs ett år. Roma lånar Milik ett år med ett krav på att köpa ut honom.
win-win-win situation?


FIGC och spelarförbunden kom alltså överens om att fortsätta på den inslagna vägen om att använda fem avbytare även denna säsong pga att spelschemat är tajtare än normalt.
För min del har jag svårt att tro att det kommer försvinna när pandemin är borta utan det kommer bli normen att använda fem stycken.


"Spelade, gjorde mål och segrade - Ibra är tillbaka" löd rubriken inne i tidningen i La Gazzetta dello Sport efter att Zlatan Ibrahimovic än en gång varit i händelsernas centrum för Milan när de slog Shamrock Rovers i Dublin.. 
Eller som rubriken säger :"Alltid denna bra".

Jag är fortfarande förundrad över effekt han har haft på Rebic och Calhanoglu...
Han fyller alltså 39 år om en knapp månad.


Räcker så här:
Tonali? Arthur? Kumbulla? David Silv...
Vem har gjort det bästa klippet så här långt i mercaton?
Omöjligt att sia om nu men lite i skymundan har lilla Spezia plockat in PSV:s förstekeeper  Jeroen Zoet (platsen han förlorade i vintras) för ynka €2.5miljoner.
Han var ett tag också Nederländernas andremålvakt och pressade verkligen Cillessen om platsen.
Får vi verkligen hoppas på hos Nicoló Zaniolo. Korsbandet av -igen!
I vintras rök höger korsband och nu i somras - i landskampen mot Holland - small det vänstra. Rehab väntar och säsongen i stort sett över.
Hur många har kommit upp fin standard efter två så stora ingrepp. De sägs att stabiliteten aldrig kan bli densamma som innan efter en sådan operation.


Marash Kumbulla, som gjorde en strålande debutsäsong i Serie A - såldes precis. KIllen som tillhört Hellas Verona sen han var åtta år hamnade tillslut i Rom i alla fall.
Men inte hos Lotito och Lazio - som han accepterade kontraktet med. Lototo ville spela hardball med Hellas president Setti som tackade för showen och gick.
Sen var det Inters tur. Kumbulla accepterade även deras personliga kontrakt. Där kunde dock inte Inters ledning komma till skott pga andra affärer och saken tog en tvärvändning då Roma blixtattakerade med både kontraktsförslag till unge Marash och en pengadeal som Setti som han var nöjd med.
Trolig debut på lördag - mot Hellas Verona på Bentegodi.


Lördag 19 Sep 18.45
Nu när Lazio mot Atalanta är framflyttade till sista september kan vi kanske lyfta fram lördagsmatchen Fiorentina  mot Torino.
Vem vill inte se Ribery rulla upp Bremer, Amrabat trolla bort Rincon och Milenkovic lyfta bort Belotti....
Amerikanen Commisso har Europa i sikte.
SkyItalia, Strive (Norge) eller Dplay


Serie A startar på lördag. Kolla över var redaktionerna har att säga.


Iskalla fakta inför helgen.  Hellas Verona har mött Roma i premiären hela fem gånger genom åren. Hellas har ALDRIG vunnit den och laget ALLTID åkt ur  Serie A samma säsong.
Slump, ödet eller räcker det med att bara vinna för att kunna bryta förbannelsen?

- Johan Stistrup
 


Transfersommaren har verkligen bjudit på några kontroverser. Allt från stöket i Barcelona och Valencia till namn som Bale, Messi, Rakitic och Suárez.

Den förstnämnde har nu lyckats bråkat sig bort från Real Madrid efter att ha betett sig som en barnunge under förra säsongen. 

Den sistnämnde verkar inte stanna i Barcelona trots Messi övertalningskampanj. Senaste ryktena är att Atlético Madrid vill ha honom. Men Juventus verkar annars vara nära en underskrift från uruguayanen. Under torsdagen befann sig Suárez i Italien för att göra ett språktest för medborgarskap.


Både Madrid och Barcelona kan få nya covid-19-restriktioner. Nu är det inte klart om det får spelas fotboll där än och om sådana restriktioner träder i kraft kommunicerar klubbarna nu ut alternativa spelplatser. 

Atlético Madrid väljer att spelar på Real Sociedads arena. Barcelona kommer spela på Mallorca och Real Madrid på Valladolids arena.


Veckans mål blir även denna säsongs snabbaste mål. I derbyt mellan Valencia och Levante hann knappt matchen blåsas igång innan Morales får bollen och går till anfall. Han dribblar förbi hela försvaret och placerar in 1-0-målet redan i den 1:a minuten.





Över 20 000 fans har skrivit under att de inte har förtroende för president Bartomeu. Hans dagar på tronen är räknade.


Barcelonas förra tränare Qiuque Setien drar klubben inför rätta för att ha sparkat honom. Han kräver 4 miljoner euro i skadestånd för att inte ha blivit korrekt informerad av president Bartomeu.


Henke Larsson i Barcelonastaben var lite av en bomb när det offentliggjordes. Han är ett respekterat namn nere i klubben och för oss är det kul med fler svenskar i ligan.




Oblak och Banega nominerade till UEFAs bästa spelare förra säsongen i olika kategorier.
David Silva är tillbaka i La Liga efter 10 år i England. En klasspelare som Real Sociedad har plockat in. Det blir roligt att följa hans säsong.


Ever Banega slutade i Sevilla och är såklart saknat. Däremot har Sevilla plockat in Ivan Rakitic som ersättare. Han tar tillbaka sin kaptensbindel sedan förra sejouren i klubben. Extra kul att Banega plockades in av Sevilla som ersättare för Rakitic, nu sluts cirkeln åt andra hållet.




Real Sociedad mot Real Madrid på söndag klockan 21:00 blir extra kul att hålla ett öga på.


La Esquina summerar helgens omgång som inte är helt komplett.

- Jens Kassnert



Ja, det har ju snackats. Thiago, Thiago, Thiago. Nu är det äntligen klart och brassen går från en tysk klubb med 6 titlar i Champions League och 30 ligatitlar till en klubb med lika många Europeiska topptitlar och 11 färre ligatitlar. Well, you do you, I guess. Kommer bli bra, oavsett.  

Och ni har väl sett Leistner?
Säsongen börjar till helgen, frågan är om det finns någon spelare som kan rädda Schalkw 04 från de själva. Jag tror inte det, men det finns en tryggräddning ändå- Bremen, Union och Stuttgart är sämre. Kanske. Det är där som Schalkes tur ligger- om någon av dessa klubbar överraskar med ett bra projekt så kommer det defintivt skapas problem i blåvita led.


Till säsongens början kan vi fråga oss vad Bremens mål för säsongen är. Man har en topp med Chong och Sargent. Är det poöng på Twitter.com och instagram som gäller, eller är det rak neflyttning? Vem vet, vem vill ens veta? Bremen åker ner utan en rejök intervention, det säger jag nu- det slår jag vad om. Jag bettar min ovillkorliga kärlek för Tottenham Hotspur. Någon som bettar emot?

Man missar alltså en vinst mot Eintracht Braunschweig. Fattar ni? Braunchweig! Det finns värre, man kan förlora mot Ulm eller Norwich, men ändå. Att återvända till Berlin efter den misärmatchen känns brottsligt. Hoppas Hertha kan ta sig åter i sin arma krage och återhämta sig. 

Men asså, ni har väl sett Leistner? 
Men hallå, vad gör Leistner? 
Ja ni
Dynamo är i tredjeligan nu, men man skapar rubriker. Man provocerar bland annat HSVs försvarare till detta:
Är det ett totalt avsked till HSV nu? En total kollaps. Det är som om man haft Jamie Redknapp och hans tvivelaktiga farsa som huvudtränare och Ginola som sportchef. Ni vet att skiten kommer haverera den sekund de försöker tänka. Vad är det som luktar bränt? Aha, HSVs sportsliga ledning tänker. 

Jag hoppas innerligt att HSV gör en omriktning av sina vägar, men vad gäller dessa självförverkligande klubbar finns det föga massor hopp. 

Åh. Alla. Fredag 20:30 till Söndag 18:30. Bundesliga är tillbaka. Är det inte oerhört underbart!??

Inför Bundesliga 2020/2021: 1. FSV Mainz 05. Jag tar mer än ett tjog ideella timmar ur ett fullspäckat schema för att skriva 18 artiklar om lagen i världens bästa liga. Nu läser ni, eller hur?

- Axel Falk



Nej, vi fick inte prata om att PSG är helt under isen, även spelmässigt, den här veckan heller.

PSG-Marseille slutade med bortaseger, och med fem röda kort på övertid. Vi får backa några decennier för att hitta liknande gatuslagsmål inom fransk fotboll.

Hårdast straff fick Kurzawa: sex matcher. Har var bara en av fem spelare som fått avstängningar av olika längd.

Angel Di Maria får vänta till nästa vecka för att få sitt eventuella straff efter den påstådda spottloskan mot Alvaro Gonzalez.

Alvaro själv lär få vänta ännu längre. Neymars anklagelse om ”rasistiska förolämpningar” har passats vidare till civil domstol. Neymar får stöd av Brasiliens regering! Alvaros agent hotar å sin sida med att stämma brassen för förtal, bland annat.
 


Wax on wax off, Cardona! Vem hade trott att en så elegant kandidat till årets stiligaste mål skulle dyka upp redan nu, mellan Dijon och Brest?
Juninho, sportchef Lyon: ”Ett rött kort för sånt här – det är fotbollens död”. Hrm, host, host…
"Statistiken är extraordinär för den här matchen. Vår dominans var total. OM hade bara tur.", Thomas Tuchel analyserar PSG-Marseille. 

Nu går telefonen varm hos familjen Pochettino?


Saint-Etienne slogs för att hänga kvar under vintern. Nu: nio poäng av nio möjliga, serieledning och noll insläppta efter tre omgångar. Vem såg den komma?
Marseilles Dimitri Payet släcker eld med bensin efter segern mot PSG. Här en Tweet riktad till Paris Ultras-grupp.
(Ja, det är Alvaro Gonzalez som håller hunden Neymar i sin famn.)
Sébastien Desiage död
Det går inte tretton bra franska domare på dussinet. Desiage var verkligen ett av undantagen. Som en av få rättskipare i Ligue 1 pratade han med spelarna, var aldrig överlägsen och hade för det mesta rätt.

Efter en längre tids sjukdom har han nu avlidit, endast 46 år gammal. En stor förlust för fransk fotboll.


Marseille-Lille, 21:00 söndag 20 september, Viaplay
Två kandidater till andraplatsen, eller höjs ambitionen nu? Båda plockar poäng, men varken OM eller LOSC ser ut att ha växlat upp helt. Vem gör det på söndag?


La Semaine: #3: Idioter och en en oblyg nykomling


- PSG sköt 42 gånger innan man fick sitt första och hittills enda mål efter tre omgångar.
- Fyra röda kort på de två senaste matcherna för PSG. Lika många som under deras 62 tidigare.
- VAR! 21 röda kort har delats ut under de tre första omgångarna i Ligue 1.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-09-18 09:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)