Veckans viktigaste: Ingen bra reklam för VAR

Veckans viktigaste: Ingen bra reklam för VAR

Så beskrivs fotbollsspelare, Kulusevskis prislapp alltmer rimlig, alla dessa straffar.



Veckans mest intressanta ämne är utan tvekan den studie som gjorts av danska firman RunRepeat, som studerat hur spelare beskrivs av fotbollskommentatorer. Studien tog sex månader och täckte 80 matcher i Premier League, Ligue 1, Serie A och La Liga. Studien är oerhört intressant, eftersom kommentatorer - precis som tidningar - har en jättestor påverkan i hur vi uppfattar situationer. När det gäller rasfrågor så är det just dessa dolda föreställningar om hur "svarta" är jämfört med "vita" som är så farliga. Hur många vita beskrivs som "bestar". Hur många vita beskrivs som "monster". Och så vidare.

Nottingham Forest fortsätter sin jakt på Premier League. Tiago Silva satte matchens enda mål mot Bristol City. Och som han gjorde det!


VAR gör ingen bra reklam för sin fortsättning i Premier League. Många beslut den här omgången som är svåra att få sitt huvud runt. Igår kväll så hände detta. Lucas Moura får en knuff i ryggen och blir sedan skjuten i, vad jag tycker det ser ut som, skuldran. Bollen går till Harry Kane som gör mål. Målet döms bort för... hands. Både José Mourinho och Sheffield United tränare Chris Wilder tycker att det var fel att döma bort målet.

Minuten senare så händer det här: Hela livet är ju ett spel av "om" och "men". Men... om nu situation ett verkligen är hands, så kan man ju fråga sig vad VAR är till för om situation två inte ens beaktas av VAR? Tottenham gör en OK första halvlek, men är sedan klappkassa i andra och lyckas inte vända det mentalt.

Efter matchen var Mourinho allt annat än imponerad av sitt lag, VAR och hur domare Michael Oliver skötte sig i VAR-rummet.

"The referee is in the office. I never complain at the guy with the whistle because it's not the referee any more. I think the referee should always be the man on the pitch and the people in the office should just support and assist. That's not the way it is. The referee who is not very good on the pitch, we cannot expect that he's good in the office. We're going in a direction that's really bad for the beautiful game, the game that everybody fell in love with."

Han gav också sitt lag en ordentlig känga och sa att de måste göra det bättre och vara mentalt starkare. Och att han nu lärt sig mer om sitt lag och sina spelare. En illa dold pik.

Ett annat lag som fick ett VAR-beslut mot sig som var omdebatterat var West Ham när de mötte Chelsea. De gjorde 1-0, men fick målet bortdömt för offside. Sedan fick de 0-1  och 1-2 emot sig, men lyckades ändå vända till en blytung seger. Efter matchen pratade David Moyes om att spelaren måste skapa sin egen tur och att han "helt håller på att tappa förtroendet för VAR"


"There is no deliberate handball in there. I think it is a bit of a farce rule at the moment. We've been the victims of a couple of those decisions. I still don't think it is the right decision if I am being honest. One has gone for us and we will gladly take that but I hope the game isn't dominated by that decision and is looked at as a decent performance from us."
/Chris Wilder, tränare Sheffield United.





Mår engelsk fotboll bra? 


Wigan Athletic går in i administration och med det ett automatiskt poängavdrag på 12 poäng. Och det är fruktansvärt tragiskt. Gemene man här skiter väl i Wigan, en klubb som inte gjort jättemycket väsen av sig även om det finns en hel del svenskanknytning i form av Erik Edman, Andreas Granqvist, och Jonas Olsson och man vann FA-cupen för sju år sedan. Klubben bytte ägare för så kort tid som fem veckor sedan och sedan dess har det gått brant utför. 


Lördag 13.30: Derby - Nottingham
Imorgon väntas East Midlands Derby. Och vilket möte det kommer att bli! Nottingham går som tåget och börjar få vittring på direktplatsen till Premier League. Derby är också i kanonform och har vunnit samtliga tre sedan återstarten.


Cedric Soares blev nummer åtta


- Harry Kane har nu gjort mål mot alla 29 lag han mött.
- Lys Mousset satte sitt tredje mål som avbytare den här säsongen när han gjorde 2-0 mot Tottenham. Det innebär att han är säsongens "super-sub" hittills och att Sheffield United har fått flest mål av avbytare (7).


- Henrik Örtenvik



Champions League-nerven dog häromdagen när Udinese vann borta mot Roma med 2-0 samtidigt som Atalanta visade klass hemma mot Napoli och vann med 2-0.  Vi har bara nio omgångar kvar och se hur Europas bästa lag Atalanta ska kunna förlora mer än fyra matcher i dessa omgångar samtidigt som Roma går rent går bara inte.
Nu är det väldigt långt upp till Juventus för scudetto och förluster hemma mot Cagliari, Torino och SPAL måste svida för Gasperini.
Nu är frågan mer om vad deras odds i Champions League kommer stå i när det börjar närma sig...


Många granna mål i veckan men det mest betydelsefulla var kanske det här...
Gamle räven Floccari tar ton... #SpalMilan



Målet betydde 2-0 och en seger för Spal mot Milan var inte utopisk.
Men...


...vi är nu på stopptid och det står 2-1 till ett hemmalag som krigar för sin överlevnad...



Stackars Vicari hade tidigare i matchen räddad ett mål på linjen.. 
Målet kostade mer för Spal än det gav för Milan då Serie B kommer allt närmare.


Han är tillbaka... Zlatan Ibrahimovic

Efter sin dryg månads skadefrånvaror gjorde han sommardebut borta mot SPAL.
Gazzetta dello Sport välkomnar Zlatan in i leken igen och spekulerar att han, trots allt, kanske ändå kommer vara kvar efter säsongen.


Dejan Kulusevski har plöjt sin vårsådd ordentligt nu i sommar.
I helgen var han framstående när Parma otursföll hemma mot Inter. Han var sen ännu starkare när han först snurrade upp Hellasförsvaret och gjorde 1-0 för att sen ligga bakom 2-2 målet som Gagliolo gjorde. Nu räckte det dock inte mot Hellas utan det belv förlust även där men Juventus och Agnellis ögon lyser just nu.
Killen har alltså gjort sju mål och sju assist så här långt. Det är bäst i Euorpas top-5 ligor för en kille i hans ålder eller yngre.
Kulusevskis prislapp på €40 miljoner känns inte längre så saftig...


Euro 2000. 29 juni. Ett relativt utspelat Italien klarade sig till straffar mot Holland och reserven Toldo blev Italiens nya hjälte och tog laget till final mot Frankrike.
Minns ni?




Det har såklart varit på gång länge men förra helgen var biljetten till Serie A utskriven för Benevento.
En klubb som kommer tillbaka efter bara två år i Serie B.
Anmärkningsvärt är att laget bara har sammanlagt tre säsonger i Serie B - under hela sin livstid.
De gjorde det rekordmässigt tidigt. Inte sen Ascoli säsongen 77-78 har ett lag blivit klart när det återstår sju omgångar av serien.
Derby della Mole
Det här är absolut Torinos enda chans till något vackert den här säsongen. Laget har sett helt lamslaget ut nu på sommaren och Serie A mest överskattade lag kan stänga luckan och gå hem med hedern i behåll ifall det blir seger här.
Lördag 17.15 Juventus-Torino



Lodipodden - haveriet i Serie C

  • Atalantas seger mot Napoli var deras sjunde raka seger. Nytt rekord för klubben.
  • 142 straffar har utdelats så här långt i Serie A. Rekord och säsongen är inte över...
  • Giovanni Simeone i Cagliari är den första spelaren som gjort Serie A-mål i årets alla månader.
  • Inters storseger gav sex olika målskyttar - har inte hänt i klubben sen 2003.
  • För första gången sen 1948 spelas Serie A i juli. Då vann Torino.
- Johan Stistrup




Alla dessa straffar. Sedan ligan återupptogs har det delats ut 29 straffar på 55 matcher. Flera av dessa skulle inte ha givits. Detta trots att VAR finns och att situationer har granskats noga. Uselt.


Osasuna slog Leganés med 2-1 och matchens höjdpunkt var denna bicavleta av Gallego.




Barcelona byter Arthur mot Miralem Pjanic. Är det så klokt egentligen? Arthur har redan en klar plats i truppen och kan klubben, varför göra sig av med honom?


Valenciafansen är i upplösningstillstånd. Av allt att döma vill Peter Lim nu sälja klubben och relationen blev inte bättre inte bättre när hans dotter, Kim Lim, skrev rakt av – vi skiter i supportrarna, vi gör vad vill med klubben.


Här är ett av alla dåliga straffbeslut.
“Real Madrid blir ligamästare”

Egentligen är det ingen som säger det rakt ut men nu talar allt för att marängerna vinner ligan.


Guti har sparkats som tränare från La Ligajagande Almería. Hade det inte varit en som en saga om han lyckats ta upp klubben i högstaligan under sitt första tränaruppdrag?


Åklagare i Frankrike vill gå djupare med utpressningen av sexfilmer. Nu ser det ut som att Benzema blir kallad till rätten trots allt.




Nygammal tränare tar över Valencia.
Söndag klockan 22.00, Villarreal jagar CL-plats och kan avgöra ligan om de besegrar Barcelona hemma.


Rykten om att Quique Setien har förlorat Barcelonaspelarnas förtroende blommar upp. Kan han vara på väg tillbaka till Real Betis?

- Jens Kassnert



Bundesliga är avgjord och endast kvalspel återstår. Vi bjuder på lästips från veckan:


Säsongens lag i Bundesliga och de som nästan tog en plats Mästarskölden utdelad – bottenstriden avgjord


Färdigspelat även i Ligue 1. Här lite lästips från en ändå turbulent vecka.


Det franska fönstret stänger igen - Illa för OL, PSG och ASSE ***

Styrkedemonstration när Bordeaux valde ny borgmästare

OCH

SvenskaFans.com2020-07-03 11:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)