Veckans viktigaste: Spelarna tar ställning mot rasism

Veckans viktigaste: Spelarna tar ställning mot rasism

Frisörbesök, #BlackLivesMatter, finaler i Spanien, Payets plånbok, öppna portar?



Förutom #BlackLivesMatter som jag tangerar nedan så är det, såklart, mängder av Coronaaspekter kring engelsk fotboll. Idag, torsdag 4 juni, skulle ett beslut tagits om hur man ska göra ifall man sparkar igång ligan men sedan tvingas stoppa ligaspelet igen. Hur avgörs ligan då? Det beslutet sköts dock upp tillsvidare. Annars har det hänt en hel del saker:

  • Fem byten kommer att tillåtas i Premier League, som ett sätt att minska slitaget på spelarna.
  • Nio bekräftade fall på sex testade klubbar i The Championship sätter frågetecken över hur det ska gå att starta igång ligan igen.
  • Premier League fick möjligheten att skrota VAR när säsongen startar igång igen, men beslutade sig för att behålla systemet.
  • Det är ordentligt stökigt i The Championship då många klubbar gnällt högt och brett över att ligan ska starta den 20:e juni. QPR menar att de blev informerade 40 minuter innan nyheten gick ut till allmänheten (svårt att tro, eller hur?) och att de inte alls hinner bli redo till när säsongen drar igång. Charlton har nio spelare vars kontrakt går ut 30 juni. Tre av dem har vägrat spela klart säsongen. Barnsley, som är jumbo, har svingat hårdast och, bland annat, gnällt över att det blir en orättvis säsongsavslutning och att de borde få en större fallskärm om de åker ut.


Sunderlands ägare får mycket skit efter att detta dök upp under veckan. Man ger alltså INTE tillbaka pengar till fansen.


James Morrison har lämnat spelandet i WBA bakom sig för en roll som assisterande i U-23 laget. Han kommenterade sin nya roll såhär med stor självinsikt:

Taskigt av Jan Vertonghen... :)




West Bromwich vann twitter den här veckan. Många klubbar har gått ut och stöttat rörelsen Black Lives Matter. Reaktionerna har varit många från fans vars moraliska kompass kan sägas vara lite trasig. West Bromwich twitterkonto var snabb med att svara denna supporter. Som sedan snabbt tvingades radera sitt konto.

Och just det är ju det fina i det här. Jag har stött på många negativa svar på klubbars backning av den här rörelsen. Dessa svar har mötts av mängder av mothugg av supporters och sedan har konton raderats på löpande band.

Se svaret här från en WBA-supporter som var allt annat än imponerad över mothugget som twitterkontot fick: Rasism är något som alltid funnits och kanske alltid kommer att finnas. Skillnaden 2020 är att den är enklare att dokumentera och göra synlig.

Även Jan Vertonghen var skön när han fick en syrlig kommentar på sitt inlägg på Instagram där han stöttade rörelsen:




June 4, 2020
Sorg hos Gennaro Gattuso. 
Hans lillasyster Francesca avled i veckan efter en tids sjukdom.
Hon var själv involverad i fotbollen då hon jobbade på AC Milans kansli
Häng med på Udineses drömelva på 10-talet och återknyt till gamla minnen.

- Johan Stistrup
 


Diego Costa har dömts till sex månaders fängelse för skattesmitning. Det var vid övergången från Chelsea till Atlético Madrid, 2014, som han ska ha lurat den spanska staten på 1,1 miljoner euro då han inte har deklarerat för hela övergångssumman.

Nu har han dömts i Madrids domstol till sex månaders fängelse. Däremot kommer han inte att sitta av straffet bakom lås och bom.

De rika kan tydligen betala sig fria och Diego Costa kommer istället att få betala 36 000 euro i dagsböter.




Får ni inte heller nog av Gareth Bales cykelspark mot Liverpool i Champions League? Bra för här kommer typ 700 repriser på just denna. 

Varför det undrar ni? Jo, för att i veckan var det inte kanelbullens dag utan just, World Bicycle Day.

Många cyklade världen över men som fotbollsintresserad betyder detta något helt annat.


La Liga drar igång utan publik men målet för klubbarna är att kunna spela med publik så snart som möjligt.

Las Palmas har redan fått grönt ljus att spela matcher med fans på läktaren och fler klubbar vill gå den vägen.

Trots det möter Las Palmasledningens förslag på spel inför fulla läktare motstånd från den egna tränaren, Pepe Mel.




Europa Leaguefinalen ska spelas på San Mamés.

Nu kan Spanien även komma att bli värdnation för Champions Leaguefinalen.

UEFA har ställt frågan om CL-finalen kan spelas på Spaniens modernaste arena, Atléticos hemmaarena, Estadio Metropolitano.

Besked väntas komma i veckan.


“Puyol, Iván de la Peña och Iniesta” - Luis Enrique svarar på frågan om vilka spelare som alltid hade haft en startplats i hans lag.

Om jag (undertecknad) skulle välja tre spelare i det spanska landslaget som jag själv sett live i sin storhetsperiod och som var givna för mig blir det nog:
Iniesta, Casillas och David Villa.

Skulle jag bara gå på personligthet blir det nog:
Iniesta, Joaquin och Santi Cazorla.

Bubblare:
Xavi, Torres, Ramos, Puyol, Navas, Llorente, Aduritz och Mata.

Och ja, innan ni rasar, jag har absolut glömt bort ett dussin spelare som platsar här. Och spelare som skulle varit givna som jag inte sett live.


Germán Burgos, Atlético Madrids assisterande tränare lämnar klubben efter tio år. Han vill nu bli huvudtränare istället.

Detta sätter Diego Simeone på prov. “Mono” Burgos är den som till största delen stått för hela Atléticos taktik, som har varit framgångsrikt under den senaste eran med flera titlar och finaler.

Simeone ska redan ha gjort klart med sin förra lagkapten, Gabi, som ersättare och i och med det har han sina båda kelgrisar Thiago och Gabi i sin ledarstab.

Frågan är hur Simeone och Atlético Madrid kommer att klara sig utan Spaniens kanske mest framträdande ass.

Nu är det nära och alla pratar om ligauppstarten.

Men det är ju inte en uppstart utan egentligen bara en intensiv avslutning.

Visst, det kommer inte att bli detsamma utan publik men nog är abstinensen stor nog att ge de återstående omgångarna fullt fokus.

En liten teaser här.
Jag slår ett slag för Eurotalk Weekend där bästa Alexandra Jonson, Marcelo Fernández Figeroa och Makoto Asahara snackar upp den spanska ligafotbollen.
Barcelona leder ligan med 11 omgångar kvar inför omstarten. Här kommer ett litet klipp med vad Goal anser är de snyggaste Barcelonamålen.

Vilka tycker ni ska komplettera listan?
En vecka kvar nu tills vi ser spansk fotboll igen.

Här har vi ett uppsnack från Valenciapodden som gör comeback lagom till återkomsten av La Liga.


I veckan var det ett år sedan José Antonio Reyes lämnade jordelivet.

Denna video, från Sevilla FC:s officiella, är oerhört vacker.
Descansa en paz, Reyes, siempre con nosotros, siempre un Sevillista!


"Ingen har väl missat Leo Messis nygamla look? Med det utväxta håret, det renrakade ansiktet och den hungriga blicken. Som omedelbart för tankarna till trippelsäsongen 14/15.

Såklart ni inte har. Lika lite som ni har missat de träningsvideosnuttar som klubben har kablat ut med jämna mellanrum, där 32-åringen springer, sliter och dribblar som om han vore tjugofem igen. Som om han, liksom resten av oss, har sett på ”The Last Dance” och bestämt sig för att gå in i Get-läge."


Så skriver Ruben Baron om Messi i sitt blogginlägg.

Och visst är det extra vackert när SvenskaFans-skribenter strösslar med adjektiven.

- Jens Kassnert



Det är väl ingen som missat de massiva protesterna i USA gentemot rasism, som nu spridit sig runt om i världen. Under den gångna omgången var det några spelare i Bundesliga som visade sitt stöd för den avlidne George Floyd. Genast började det spekuleras om att spelarna i fråga, bland annat Jadon Sancho och Weston McKennie, skulle bli bestraffade för sina tilltag – men under onsdagen kom DFB med beskedet att de inte tänker vidtaga några åtgärder då de står bakom spelarnas agerande.


Efter 2444 dagar fick Marcel Schmelzer till slut jubla över att ha gjort mål i Bundesliga. Försvararen har visserligen inte spelat särskilt mycket på senare tid, men måste ändå ha varit en förlösande känsla att hitta nätet efter nästan sju års torka.
 


Trots de hårda restriktionerna gällande hygien och sanitet valde sex spelare i Dortmund att låta sig friseras av kändisfrisören vid namn Winnie Nana Karkari. Detta utan att bära munskydd, vilket syntes klart och tydligt på bilder som togs i samband med frisörbesöket.  Någon bestraffning av Dortmund väntas inte bli av, men väl en muntlig varning.


Så blev det slutligen officiellt att Oscar Wendt fortsätter ett år till i Borussia Mönchengladbach. Vänsterbacken har aldrig hymlat om hur mycket han tycker om klubben och livet i Tyskland. När kontraktet nästa sommar är fullföljt har han varit hos ”die Fohlen” i hela tio års tid. Inte undra på att han är den utländska spelaren som gjort flest framträdanden för klubben genom alla tider.


Jadon Sancho och Marcus Thuram var två av spelarna i Bundesliga som tog ställning gentemot rasism och polisövervåld under den gångna omgången.




Dortmund vet sannerligen hur man skaffar sig snabba pengar. Inga dåliga affärer man gjort under de senaste åren.
”Upp till honom att bestämma”
Ryktena om Timo Werners framtid har åter tagit fart och det senaste är att det finns en klausul i anfallarens kontrakt som gör att han kan lämna Leipzig för 55 miljoner euro. Dock upphör den att gälla efter den 15 juni och tiden börjar således bli knapp. Julian Nagelsmann kommenterar det hela med att det är upp till Werner själv att bestämma hur han vill göra, som dock inte hymlar om att han helst vill behålla sin målspottare. Just nu är det mycket som talar att det blir en flytt till Chelsea och att affären kan bli klar i nästa vecka.


Inte mindre än under ett och ett halvt decennium har Robin Knoche tillhört Wolfsburg. Snart är hans tid där dock förbi eftersom mittbacken och klubben inte lyckats enas om ett nytt kontrakt. Knoche själv beskriver det som ett smärtsamt farväl och det kan man förstå. Dock lär han inte få några större bekymmer att hitta en ny arbetsgivare. 

Även Mario Gomez och Sven Ulreich ser i sommar ut att lämna Stuttgart respektive Bayern München.


I måndags var det exakt fem år sedan Marcelo Diaz stod för det här konststycket på övertid i kvalmatchen mellan hans HSV och Karlsruhe. Ett mål som blivit en klassiker inom den tyska fotbollen.
Borussia Dortmund – Hertha Berlin, lördag 18:30, Viasat Sport Premium
Båda klubbarna har visat upp sig från sin bästa sida sedan återstarten och det ska bli otroligt spännande att se dem drabba samman. Har Hertha vad som krävs för att boxa till de gulsvarta eller åker man på pumpen för första gången sedan i februari? 


Bundesligapanelen fortsätter med diskussioner om den tyska fotbollen


– Aldrig tidigare har tre klubbar noterats för minst 74 mål efter 29 spelade omgångar. Detta har både Bayern München, Dortmund och Leipzig mäktat med den här säsongen.
– I och med sitt hattrick mot Paderborn blev Jadon Sancho först någonsin att komma upp i 15 mål och 15 assist under en och samma säsong.
– Frankfurts Stefan Ilsanker gjorde mål bara 17 sekunder efter att ha kommit in mot Werder Bremen, vilket är det snabbaste målet sedan man började föra statistik i Bundesliga.
Peter Gulácsi stod för en assist till Timo Werner senast mot Köln och blev därmed den första målvakten att vara involverad i ett mål under den här säsongen.

- Filip Wollin



Frankrikes högsta juridiska instans, ”Le Conseil d’État”, tog under eftermiddagen upp två, olika, brännande fotbollsfrågor.

1. A) Lyon-presidenten Aulas krav på att Ligue 1 ska tillåtas återstarta så snart som möjligt, trots förbudet som meddelades i slutet av april.
1. B) Om detta inte bifalls vill han att hela säsongen stryks istället. Nu har ligan avslutats och man har räknat tabellen efter, nästan, 28 omgångar.

2. Amiens och Toulouse protest mot att man flyttas ned i Ligue 2 trots att säsongen inte spelades klart och man därmed inte fick chansen att hänga kvar av egen kraft. Nedflyttningen bör strykas = Ligue 1 spelas med 22 lag till hösten.

Amiens och Lyon var på plats för att tala för sin sak – måndag eller tisdag presenterar Le Conseil d’État sitt beslut.

Nu väntar vi på ett mirakel. Allt annat än dubbelt avslag vore en sensation.


Det går trögt i förhandlingarna om lönesänkning för spelarna i Marseille. Dimitri Payets uttalande i veckan gav honom få nya vänner utanför omklädningsrummet.

"Min inställning är solklar. Jag är också en familjefar. Som alla andra har jag lån att betala tillbaka... Min roll är att försvara mina och min familjs intressen.", berättade han för Journal de l'Île de la Réunion.


”Botemedlet som Lyon föreslår är värre än sjukdomen man säger sig bekämpa”, Ligaföreningens advokat framför Le Conseil d’État under torsdagen.

Han menade även att ”Lyon är den enda klubben som inte accepterat ligaavslutningen”.


Jean-Michel Aulas, Lyon-president, på väg till Le Conseil d'État för att försöka riva upp beslutet att avbryta säsongen 2019/20.

Birgitta Malmborg berättar mer om Aulas besök i rätten




I Tyskland såg vi franske anfallaren Marcus Thuram gå ned på ett knä. I Paris var flera fotbollsspelare ute och demonstrerade med 10 000-tals andra. Här Laywin Kurzawas (PSG) upplevelse av protetsterna.
Inga mål i januari-mars. Nu fyra på fyra matcher. Marcus Thuram är het. - John Cederblad

SvenskaFans.com2020-06-05 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)