VV: Genombrott i pyrodebatten

VV: Genombrott i pyrodebatten

Transferfönstret, Ekdal, Ansu Fati, att knuffa domaren, Timo Werner.



Christian Eriksens intervju med BBC har blivit lite av en snackis den här veckan. Precis som i somras, när han sa att han ville lämna Tottenham, så är han helt ärlig. Uppfriskande.

Steven Bergwijn klev direkt in i Tottenhams elva efter blott fyra dagar i klubben. Tackar för förtroendet på detta sätt.

Mike Pendridge gjorde resan från Newcastle för att se på sitt lag möta Oxford i FA-cupen. När Allan Saint-Maximin avgör under förlängningen så tycker denne supporter att det är en god idé att ta fram snoppen och göra helikoptern. För detta tilltag är Pendridge nu portad från alla arenor för resten av sitt liv.  

Bra jobbat, Mike.

Steve Bruce, Newcastles tränare, var lite bitter på presskonferensen när han ombads kommentera ärendet.

"We should be sitting here talking about Allan’s wonder goal, but instead we’re focused on one idiot’s meat thermometer. It’s disappointing"






Satt och kollade på Tottenham mot Manchester City med min fyraåring. Sergio Aguero var i kameramannens fokus.
"Booba!", utbrast han.

Ni som har barn och Netflix känner säkert igen karaktären.


Imponerande av Leedsfansen!


Manuel Pellegrini fick som bekant sparken av West Ham för några veckor sedan. Nu har han talat ut om uppbrottet och chocken över att för första gången på 20 år få lämna mitt under en säsong. En del av skulden lägger han på den undermålige reservmålvakten Rodrigo:

"Unfortunately, we had a major injury, from the goalkeeper [Lukasz Fabianski] of four months. And the performance of the second [Roberto] was not as expected. He had responsibility in several goals. The team was losing confidence, the results were denied and the owners decided to change."

Fint av José Mourinho ändå. Två matcher på fyra dagar har Tottenham varit radikalt underlägsna sina motståndare, men ändå vunnit.



Bortgångne Kenneth Lövgren hyllades med svenska flaggor på Anfield.

Beslutet att stänga transferfönstret samtidigt som säsongen började var ju egentligen rätt så klokt. Problemet har ju dock varit att alla andra ligor har öppet flera veckor till. Så det har inte direkt blivit bättre. Nu ändrar sig dock Premier League.




Det är säkert så mycket man inte vet. Men för ett år sedan bombade Jan Vertongen fram i en ovan position som ytter när Tottenham slog ut Dortmund. Ett drygt halvår senare är han, enligt Pochettino, i för dålig form för att spela. Och varje gång han har fått chansen sen dess har det visat sig att det verkar vara precis så. 33 år i april och benen verkar ha tagit helt slut för honom. Belgaren blev utbytt mot Southampton och gick sedan sakta, med sänkt huvud tillbaka mot bänken där han satte sig och såg ut att bryta ihop. Ett långsamt farväl till Tottenham och Premier League.


Lördag 18.30 Nottingham Forest - Leeds United
Många Premier League-lag har ledigt denna vecka, så då hittar vi veckans mest intressanta match i The Championship. I englands andradivision spelar man hela 46 matcher och nu har 30 avverkats, det vill säga i princip två tredjedelar. Leeds gick som tåget inledningsvis tillsammans med West Bromwich Albion. Men sista veckorna har de båda topplagen börjat tappa och det har gjort toppen av The Championship oerhört intressant: just nu skiljer det bara sex poäng ner till sexan i tabellen. Leeds ligger tvåa, Nottingham fyra. Fyra poäng skiljer.


Kevin Ståhlberg har snackat med talangen Edwin Andersson som får chansen i Chelsea.


- Son Heung-Min har nu gjort 11 mål på 17 matcher i FA-cupen sedan säsongen 2016/17. Med det är han tävlingens bästa målskytt senaste fyra säsongerna.
- Danny Ings gjorde sitt 17:e mål för säsongen mot Tottenham. Senast Southampton hade en så vass målskytt var för sex säsonger sedan och då hette målskytten Jay Rodriguez.

- Henrik Örtenvik





Lazio mot Hellas Verona bjöd på härlig fotboll - men inga mål.
Man förstår efter en sån här räddning av Silvestri.




Förra årets skytteligavinnare har inte direkt svarat upp fjolåret. 
Men den här volleyn kan ingen ta ifrån honom. Fabio Quagliarella




Ajaj... så nära, Edin Dzeko...




Napoli vann borta mot Sampdoria. Hemmafansen körde med lite territorell rasism mot napoletanarna och böter är att vänta.
Det första Samps tränare Claudio Ranieri gör är att be om ursäkt:
Jag ber om ursäkt till alla napolitanare, Sampdoriafansen är egentligen inte såna"

Nog första gången jag hört en manager uttala sig om det sättet.
Chapeu!


Milan gjorde sig en rätt slät figur utan Zlatan mot Hellas. Däremot var det en annan som lyste upp.
Daniel Maldini gjorde sin Serie A-debut. Tredje generationen Maldini i Milan är ett faktum.

Så, så vackert...  
 

Sampdorias och svenska landslagets mittfältsmotor Albin Ekdal deltog också med en inspelad video som användes när Europaparlamentet höll ett möte mot homofobi inom sportvärlden.
"Alla homosexuella borde känna sig fria att komma ut. Tyvärr är så inte fallet utan bara åtta stycken spelare har deklarerat öppet att de är homosexuella (i herrfotbollen. red. anm.) Många andra skulle vilja men är rädda för konsekvenserna",
sa bland annat Albin på videon.

Genomslaget i Italien blev... sådär.  Italienska tidningar tog visserligen upp det. Men det hamnade under smånotiser och inget större väsen, förutom i faktiskt i den största sportdraken - La Gazzetta dello Sport. Hade med det både på förstasidan och en 3/4 sida inne i tidningen. 
Ska bli intressant och se hur han tas emot i Turin på lördag.





"Jag gjorde det för calcion"
Fiorentinas nytillträdde president Rocco Commisso har småpruttat vänligt och respektfullt mot Italien och calcion.
I helgen rök oskulden. Såklart efter en match mot Juventus där han svingade som vilket italiensk fotbollsdirektör som helst efter att han tycker "den gamla damen" fått domaren med sig. Nu var presidentens vevande inte bara mot Juventus utan många situationer motståndarna blivit fördelade.
Vi kan väl inte annat än säga. 
"Välkommen till Italien, herr president"


Non c'è due senza tre
  Diego Lopez är tillbaka i Italien - och hos Cellino.
Brescias president sparkade nämligen Eugenio Corini för andra gången den här säsongen.
Känns som det inte är sista gången vi ser honom. Diego Lopez tränarkarriär i Italien är inte annat än sparkningar.


Torinos 0-11 på två matcher blev såklart droppen för Walter Mazzarri.
Han tog tag i saken själv och sa upp sig.
President Urbano Cairo jobbade inte övertid för att få honom att stanna utan kontaktade Moreno Longo i Frosinone då han känner il Toro efter sin tid som ungdomstränare där.
Walter får Serie A-semester till Juli - sen får vi se om någon klubb i kanske känner sig manad.
Taktkänslan var väl heller inte den bästa nere i Lecce...
 
Derby della Madonnina

Inter mot Milan Söndag 20.45



Lazio stormar fram och hotar Juventus och Inter. Svår omställning för laziale. Glavas funderingar om att inte kunna njuta.


- Johan Stistrup




Copa del Reykvartsfinalerna är spelade och till semifinal går väl de fyra största lagen som vanligt. Vi vet ju hur det går etc… Eller vänta nu. 

I veckan åkte samtliga förhandfavoriter ut. Barcelona, Valencia, Real Madrid och Villarreal förlorade mot Athletic Bilbao, Granada, Real Sociedad och Mirandes. 

Det nya cupupplägget med bara en match istället för dubbelmöte är så mycket roligare och visst gläds man åt de mindre lagens framgång mot jättarna. Alla gillar en underdog.

Mirandes har aldrig tidigare nått så här långt i cupen.
Det finns många godbitar denna vecka men de övriga får ta plats i andra kategorier. Veckans mål hämtar vi från cupkvarten mellan Real Madrid och Real Sociedad. Martin Odegaard öppnade målskyttet för baskerna inför i den 22 minuten men ville inte fira mot sina före detta hemmafans. Han fick dessutom ovationer från Santiago Bernabeupubliken för sin insats.

De två följande målen gjorde Alexander Isak. Vilken kung han är och här ser ni Sveriges nästa superstjärna.



Matchen slutade 4-3 till Real Sociedad som tar sig vidare till semifinal i Copa del Rey.


Vad är det som händer med Ousmane Dembélé.

335 dagar skadad sedan ankomsten i Barcelona 2017, enligt @Transfermarkt. Snart ett år alltså. Just nu är han i Finland för operation.


Det här är vackert. Ansu Fati blev den yngste spelare att göra två mål i en match i La Liga när Barcelona besegrade Levante med 2-1. 

Kolla passen från Messi fram till det första målet. Gåshud.



Och bilderna vittnar om en legend som kramar om en framtida stjärna gånger två.
Espanyolfans har skämt ut sig och skanderat rasistiska ramsor och glåpord i hemmamatchen mot Athletic Bilbao. Klubben har identifierat 12 supportrar vara nio var säsongskortsinnehavare. De är polisanmälda och avstängda från klubben.


Kanske inget domslut men så väl ett beslut av ligan. Med en dryg veckas framförhållning byter ligan matchdag på Valencias match mot Atlético Madrid. Ny matchtid blir fredagen den 14 februari klockan 21:00 isället för den 15 februari samma tid. 

Det ställer till det för de som bokat resa till Valencia för att se matchen.

Avgå alla!


Joaquín. Underbara fina Joaquín. Sådant här blir man glad av. Bläddra inte förbi nu utan titta på klippet. En sann kapten och varm människa.
 

Med Valenciaglasögonen på.
”Straffkungen av dem alla.”

Möt Getafes Jaime Mata. 31-åringen har satt 24 raka straffar. Senast i helgens match mot Athletic Bilbao på San Mamés.


Jag har en förkärlek till Andrés Iniesta. I mina ögon är han en av de allra bästa spelarna genom tiderna på sin position. Då måste jag bara lägga in sådant här ögongodis ibland.
Real Sociedad mot Athletic Bilbao på söndag klockan 14.00. Det baskiska derbyt bör inte missas för de som gillar passionerad fotboll.


Nu har klubbarna fått nog av dåliga VAR-beslut. La Liga sammankallar för att diskutera missnöjet.

- Jens Kassnert




I tisdags lät det tyska fotbollsförbundet meddela att man för första gången någonsin kommer tillåta en klubb använda sig av pyroteknik lagligt. Det handlar om HSV, vars fans i samband med deras match mot Karlsruher SC på lördag kommer få bränna av tio rökfacklor. Ett stort steg framåt i den utdragna pyroteknikdebatten.


En ny stjärna ser ut att ha tänts i Dortmund vid namn Giovanni Reyna. Blott 17 år gammal presenterade ynglingen sig för den tyska fotbollspubliken med det här drömmålet. Det är bara till att lyfta på hatten. 


Marco Reus har skadat sig och väntas bli borta från fotbollen i fyra veckor. Därmed kommer Dortmunds lagkapten med största sannolikhet missa båda matcherna mot PSG i Champions League. Ett väldigt tungt och bittert bortfall.


Det hade varit på gång länge och nu blev det slutligen officiellt. Rot–Weiß Erfurt står inför ruinens brant och har tvingats dra sig ur fortsatt spel i Regionalliga. Av den anledningen samlades klubbens supportrar inne på arenan för att hålla en ceremoni för klubben i deras hjärtan. Ska sägas är att det inte spelades någon match i samband med den här aktionen.


”Jag är öppen för allt”
Flyttryktena har inte direkt minskat sedan Timo Werner i en intervju med Kicker berättade att han absolut kan tänka sig spela fotboll utanför Tysklands landsgränser. Det är främst klubbar hemmahörande i England som han kopplas samman med.


Har Ralf Rangnicks tid hos Red Bull-koncernen nått till sitt slut efter åtta år? Åtminstone ser det just nu så ut då han till sommaren uppges flytta till Italien för att ta över som både tränare och sportchef i AC Milan. Allt har ju trots allt faktiskt ett slut här i livet.




Diskussionerna om VAR går sig heta även i Tyskland. I veckans cupmatch mellan Bayer Leverkusen och VfB Stuttgart tog de förstnämndas supportrar ett klart ställningstagande mot domarnas hjälpmedel med den här banderollen vars text lyder: ”ni gör er själva till apor – avskaffa VAR”.


Inte direkt min typ av humor, men nog är det alltid uppfriskande när fotbollsspelare bjuder på sig själva – vilket man får säga att Bayern Münchens Alphonso Davies gör i det här klippet. 

För mig som 90-talist finns det ett visst mått av humor i den här jämförelsen samtidigt som den bevisar hur otroligt bra Jadon Sancho är just nu.


Guardiola ville använda Neuer som utespelare
Bayern München-pampen, Karl-Heinz Rummenigge, berättar i klubbens senaste nyhetsmagasin att Pep Guardiola vid ett tillfälle hade seriösa planer på att använda sig av Manuel Neuer på mittfältet. Någon som Rummenigge lyckades förhindra spanjoren från att förverkliga då han ansåg det vara arrogant.


Under den gångna helgen ställdes Dortmund mot Union Berlin på Westfalenstadion. Hos bortalaget fanns Neven Subotic med, och efter slutsignalen hyllades han till skyarna av den gula väggen – vilket han tycktes uppskatta trots att hans lag precis hade torskat med hela 0–5. Einmal Borusse, immer Borusse?


Skrällar brukar det vara gott om i den tyska cupen och så även när åttondelsfinalerna spelades. Både Borussia Dortmund och RB Leipzig tvingades nämligen se sig utslagna, och vi säger auf wiedersehen!


Bayern München – RB Leipzig, 18:00 på söndag, Viasat Fotboll
Serieledarna tar emot tabelltvåan och det skiljer inte mer än en poäng mellan lagen. Det här är en match som mycket väl kan visa sig vara avgörande i slutändan av säsongen och lär bli underhållande att beskåda.


Hertha Berlin – en ny stormakt inom tysk fotboll?


- Erling Braut Håland är den första spelaren genom tiderna att göra sju mål på sina första tre framträdanden i Bundesliga
- Aldrig tidigare har en så ung spelare gjort lika många mål i Bundesliga som Jadon Sancho då han noterats för 25 fullträffar
- Sedan Bayern München bytte tränare har man nu det högsta målsnittet av samtliga klubbar i de fem största ligorna i Europa

- Filip Wollin



"Det är inte nödvändigt att mata journalisterna", Thomas Tuchel till sina spelare efter helgens match mot Montpellier.
Pressen ökar på PSG. Det är mindre än två veckor till CL:s åttondelsfinaler drar igång och varenda detalj i kollektivet hängs ut i media. Vad hände egentligen med Mbappé? (se nedan.)

Varför surade Kylian, är Di Maria den tyske tränarens favorit, stör det övriga, hur skadad är Neymar... Tisdagen den 18 februari i Dortmund,då är det make or brake för Tuchel och hans tränarteam.


Bakayoko utvisad, då tappade Monacos Gelson Martins det - fullständigt. Han knuffade till domaren i matchen mot Nîmes två gånger och blev förstås utvisad. Han bad om ursäkt efteråt. Det lär inte hjälpa. Gelson Martins är avstängd till ligaföreningen besämt strafflängden. Just nu sipprar det ut uppgifter om att det åtminstone blir åtta månader!
"Februari-förbannelsen", So Foot.
Det är vinter, snart födelsedag för Neymars syster och karneval i Rio. Då brukar brassen vara borta från spel. I tisdags stod han över, till helgen väntas han inte spela. Det ska inte vara någon större fara med Neymar, men hans track-record i februari börjar göra folk nervösa.


Neymar var i kanonform. Nedan ser vi hur han tog sig an att bli den hårda bevakningen = genom att utmana igen. En av säsongens mest bisarra händelser kom därefter. Domaren ber Neymar sluta "överdriva och förnedra motståndarna". Brassen tappar de, skäller på domaren och undrar vad han menar. Varning till Neymar. Varning till showarna, ska vi inte skydda dem istället? Debatten rullar igång igen samtidigt som Neymar nu står över matcher, skadad.
Ingen sekvens har tolkats och övertolkats mer än Mbappés viftning med handen efter det att han surat till när han blev utbytt i en match som redan var vunnen. Har Tuchel tappat truppen? Övertolkar vi allt, för det här är bara en 21-åring som vill spela fotboll?
PSG-Lyon, söndag 9 februari 21:00, Viasat Sport Premium
PSG, antagligen utan Neymar, har börjat uppladdningen inför CL. Lyon känns kapabla till precis vad som helst, bra som dåligt. Kan man utmana på Parc des Princes?


#22: Nyfriserad Neymar i fokus – fin skalp för Vieiras Nice


- Marseille är enda lag I de fem stora ligorna som fortfarande inte släppt in mål 2020.
- Benoît Costil (Bordeaux) stoppade sin 15 straff. Flest av alla målvakter i Ligue 1 sedan Opta böjrjade mäta 2006.
- Lille har tagit 29 poäng på hemmaplan, men bara åtta borta.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-02-07 10:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)