Veckans viktigaste: ”Bundesliga – räddaren i nöden”

Veckans viktigaste: ”Bundesliga – räddaren i nöden”

Junior Sambia, 100 punkter, en barnrumpa, Copa del Rey, Salomon Kalou.



Den tyska ligan ska som bekant startas upp inom några veckor. Det gör att allt fler drömmer om en återkomst för Premier League. Samtidigt som många spelare och fans säger att det vore helt absurt. Projektet för att starta om ligan heter, fantasifullt nog, "Project Restart" och de ansvariga för detta väntar med spänning på premiärminister Boris Johnsons tal på söndag, där han förväntas berätta hur han ser på både den närmaste framtiden och om när idrotten kan köra igång igen.

Under veckan har det också diskuterats om man inte kan spela klart ligan på neutrala arenor. Men då har klubbar som ligger i botten påpekat den djupa orättvisan i att de får spela många viktiga matcher utan hemmafördel. Här ser jag själv inte hur de ska kunna rättfärdiga ett sådant system för klubbar och fans.

Mitt i allt detta har klubbläkare (oklart om det är alla tillsammans, eller bara några) skickat brev till de ansvariga i Premier League där de ställt ett gäng kritiska frågor till hur spelarnas säkerhet kan garanteras ifall ligan skulle startas igång igen. Det var  sajten The Athletic som rapporterade att de tagit del av brevet som innehåller 100 punkter, indelat i tio ämnen där de har ett gäng frågeställningar som de tycker att ligan ska ta del av. Som exempel:

- Approving guidelines that still carry risk of death

- Liability, insurance and testing for players, staff and their families

- Possible transmission via sweat and goalkeeper gloves

- Suspicions that some clubs are already ignoring guidelines

- Increased risk for black, Asian and minority ethnic (BAME) groups

- Ability of emergency services to attend training ground incidents

Imorgon har det gått två månader utan Premier League. Flera ligor har stängt ner och skulle man bara tänka på mänsklig säkerhet så borde också Premier League, La Liga, Bundesliga mfl bara lägga ner. Men alla pengar som är i toppfotbollen idag trattar ju ner i hela samhället. Bilden nedan sammanfattade det väl. 





OM nu matcher ska spelas utan publik så tittar man på sätt att ändå engagera publiken i soffan och samtidigt hitta sätt att få det engagemanget att sprida sig på arenorna. Fans ska alltså kunna spela in sig själv jublandes och hejandes på sitt lag och sedan ska det spelas i högtalarna på arenorna. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om det här experimentet, men varför inte?


“It would be crazy to play again until there is a vaccine. If you tell me if I want to play, obviously, but you need to protect others. I would not start now.”...

/Manuel Lanzini är, som sin landsman Sergio Aguero, minst sagt tveksam till att starta om ligan igen.


"I have already said that they're more likely to see me at the Dakar Rally (Villas-Boas took part in 2018) than back in the Premier League or anywhere else.Geographically, I'd like to do Japan. I want to discover Japanese culture and Japanese football."

Andre Villas-Boas misslyckades i både Chelsea och Tottenham och verkar dra sig för att återvända till England.


Darren Bent berättar hur det gick till när Juande Ramos plötsligt fick sparken.

Den här intervjun spreds som en löpeld över Twitter under veckan. Angel Di Marias fru ville inte flytta till England efter att ha besökt Sergio Aguero ett år innan de själva flyttade till Manchester. Väl där så hatade hon det verkligen.


"Lönerna kommer försätta EFL i konkurs"
Tranmere Rovers vd Mark Palios skrev en intressant text i The Guardian där han förklarade hur han såg på fotbollsligans framtid. Som jag nämnt flera gånger förut lever så många klubbar över sina tillgångar och en sån här kris har gjort det än mer tydligt att det är ohållbart.


Daniel Joannou skriver om en eventuell återkomst av ligafotbollen i England

- Henrik Örtenvik



Tyskarnas Jawohl! till att starta Bundesliga har såklart satt italienarnas drömmar att starta Serie A i svallning.
Den svårflörtade idrottsministen Spadafora är iskall:
"Datum? Vi är inte i närheten av det än"
Han ska noggrant gå igenom det italienska fotbollsförbundets tilltänkta rutiner under fredagen och beslut om de är godkända väntas inte förrän nästa vecka. 
Men hoppet efter att Frankrike lämnat in sin kapitulation förra veckan höjdes några känslobarometern att börja darra...

Nu har regeringen lite tid på sig att lämn besked så troligtvis då UEFA satt ett ultimatum om beslut till den 27 maj.
Så nu kan det smyg med och se hur det funkar i Tyskaland i alla fall ett par omgångar. Med andra ord lär det tidigast handla om en start i andra halvan av juni.


Kanske blev det ett litet bakslag med att en spelare i Torino testades positivt för Coronaviruset.
Det var när de gjorde ett test av alla spelare som det kom fram att en var smittad.
Klubben har inte meddelat vem som det gäller och alla var också överraskade för det fanns ingen uppvisad symptom hos spelaren.


"Balotelli agerar som en barnrumpa"
President Cellino erkänner sitt misstag att plocka in Mario Balotelli i Brescia och säger: "När ett barn agerar bångstyrit är det inte barnets fel utan föräldrarnas. Ansvaret ligger på mig"
Han tillägger också: " Vill också vara tydlig med att det är inte hans fel i fall vi skulle åka ur Serie A"


Sinisa Mihajlovic tar sin första runda efter lockdown...
Nästan så att man inte vill starta Serie A med tanke på hans risk att bli drabbad och vad konsekvenserna kan bli.
Pescarafansen fortsätter att lyfta fram sin kreativa sida. Här är #Pietro s bidrag till tröjorna som sen har grafiskt inspirerat en i Buenos Aires...
Snygg, eller hur?
Sverige mötte Italien i EM 2000. Att Italien vann kommer säkert ingen ihåg men pausunderhållning sitter på näthinna.
Inte?
Spadafora (idrottsministern):Serie A? Vi måste först få igång dansskolorna.
Ibra: Okej, kom upp hit så gör jag "Den döende svanen" för dig.
Är det bara jag som ser att det verkligen kunde ha sagt?


Antonio eller Tony?
Herrans massa Inter, jag ber om ursäkt för det, men vi kan inte lämna Giacinto Facchettis avskedmatch för 42 år sedan osedd.
Andra tider...
Det dök upp nu under dagarna... Den famösa matchen mellan Inter och Juventus 2018 där gästerna vände ett underläge med 2-1 till vinst med 3-2 i de sista tre ordinarie matchminuterna. 
Ni som inte minns så var det upprört värre hos Interleden. Sur förlust med en man mindre.
Och protesterna gällde att det skulle vara lika för båda då de ville att Miralem Pjanic skulle visats ut.

En delegat från FIGC berättade att de kollade upp händelsen efteråt genom att lyssna på samtalen mellan VAR och domare Orsato. 
Efter att gått igenom allt saknas just den händelsen. 
Självklart upprört i Interleden efter avslöjandet och konspirationen sattes såklart igång.
Men att den händelsen inte fanns hade sin rimliga (i sin orimlighert då Pjanic verkligen förjänade sitt andra gula kort).
Domaren tar inte upp kollar på om det är gula kort som ska delas ut med VAR, det gäller bara vid röda kort. Att Pjanic satt med en gult sen innan spelar ingen roll.  Så det fanns helt enkelt ingen diskussion att spela in. 


Stadio Olimpico - Ett bultande hjärta i italiensk fotbollshistoria.

- Johan Stistrup



Nu är det nära. I andra länder har ligan avslutats. Spanien ska spela färdigt sin. I veckan har samtliga spelare coronatestats och träningarna börjar dra igång. Några datum är inte spikade men prognosen är att börja spela matcher i juni.
Äntligen!


Gillar du snygga räddningar? Gillar du La Liga? Har du tio minuter över? Kolla då på detta klipp med MASSOR av fantastiska räddningar från La Liga.
När ligan återupptas utan publik ligger det nu ett förslag att köra publikljud på arenorna för att spelarna ska känna så naturliga som möjligt. 
Jobbig om det firas mål på läktaren samtidigt som spelet fortgår.


Tidernas hetaste final i Copa del Rey väntar, som allt annat i dessa tider, mellan Athletic club och Real Sociedad. Det baskiska storderbyt. Bägge klubbarna har meddelat att de inte vill spela matchen utan publik och nu går även det spanska fotbollsförbundet på klubbarnas linje. 

Förbundet och klubbarna ska sätta ett nytt datum men det måste vara innan nästa säsongs final ska spelas. Om inte cupen spelas i sommar kommer sjuan i ligan att få en Europaplats.


Atlético Madrid är inte bara en klubb, det är ett sätt att leva - Diego Godín

Ett år har gått sedan Godin berättade att han skulle lämna klubben.
La Liga ser ut att återupptas men för damerna slutade säsongen i veckan. De kommer inte att spela klart och tabellen som står sig som den ser ut i dag vilket betyder att Barcelona vinner ligan för första gången på fem år.
Här är en artikel om avgörandet.


Nu när det äntligen börjar röra på sig börjar de härliga ettabilderna på dagstidningarna att komma tillbaka.



Det ryktas att Antoine Griezmann kan komma att lämna Barcelona när transferfönstret öppnar. Dessa ryktet bör man ofta ta med en nypa salt. Men på tal om Grizmann så har han gjort en hel del snygga saker.
I sommar skulle Villarreal ha renoverat sin arena, Estadio de la Ceramica. Men på grund av coronapandemin skjuter man renoveringen på framtiden.




Spansk media uppmärksammar SvenskaFans serie om supportrar. DMQ/elsdesmarque slår på stort kring intervjun med svenske Real Sociedad-supportern Mikael Billman.
- Jens Kassnert



Givetvis är veckans stora snackis det faktum att den tyska ligafotbollen är tillbaka från och med nästa vecka. Regeringen i Tyskland har gett sitt godkännande till att starta upp både Bundesliga och 2. Bundesliga med start den 16 maj. Om allt går enligt planen ska de båda ligorna vara färdigspelade till slutet av juni.


Trots att mycket talar för att det blir en degradering är nog Werder Bremen glada över att säsongen återupptas. Föreningen står nämligen vid ruinens brant ekonomiskt och styrelseordföranden Klaus Filbry beskriver situationen som ”mycket allvarlig”. 


Här om veckan var det tal om att Naldo hoppades på en återkomst till Werder Bremen, vilket den grönvita klubben avböjde. Eventuellt ett mycket dumt beslut med tanke på vilken bössa den brasilianske försvarsgiganten sitter inne på.
Tidigare i veckan var Salomon Kalou den hetaste snackisen i fotbollsvärlden. Detta efter att Hertha Berlin-spelaren filmat när han gick runt och hälsade på lagkamrater och medarbetare i klubben samt sjöng sånger om coronaviruset – vilket fick folk att rasa. En del trodde till och med att 34-åringens upptåg skulle rendera i att planerna för att återuppta säsongen skulle gå i stöpet. Men fotboll kommer det bli. Dock inte för Kalou som blev avstängd av klubben och har förmodligen gjort sitt i Berlin då hans kontrakt löper ut den 30 juni.


Uppfattningen som svensk är att alla jublar över beslutet att återuppta Bundesliga – men så är det verkligen inte. Motståndet är stort från flera håll, och framförallt från fansen som har för vana att närvara på favoritlagets matcher. För naturligtvis kommer det inte tillåtas någon publik under de resterande nio omgångarna och många menar på att det enda rätta är att göra likt Frankrike och Holland, det vill säga avsluta den nuvarande säsongen och i stället börja om på ny kula från och med i höst.


”Han har återuppstått från de döda”
2016 rapporterades det att den tidigare Schalke-spelaren Hiannick Kamba omkommit i en bilolycka i hemlandet Kongo-Kinshasa. Det har nu visat sig vara totalt felaktigt då Kamba lever och frodas i Tyskland, och det hela verkar vara ett försäkringsbedrägeri utfört av hans ex-fru som nu utreds av polis. Snacka om en rejäl soppa...


Att Joshua Kimmich är en maskin visste vi redan. Nu har vi det också på papper då det kommit fram att han är den spelaren i Bundesliga som med sina 293 kilometer sprungit längst av alla. Värt att nämna är att Sebastian Andersson också tar plats på topp 20-listan då hans 260 kilometer placerar honom på plats 17.


Bundesliga – räddaren i nöden för alla fotbollsentusiaster som efter två månaders torka äntligen får stilla sin abstinens.
Här är den uppmärksammade videon på Kalou och hans mindre genomtänkta handlingar.
Vet du inte vilket lag du ska hålla på i Bundesliga under säsongsavslutningen? Ta det lugnt, det hjälper Borussia Mönchengladbach dig med.
Storrensning på gång i Dortmund
Mario Götze, Nico Schulz, Manuel Akanji, Mahmoud Dahoud, André Schürrle, Marius Wolf, Jeremy Toljan, Ömer Toprak, Sergio Gomez, Felix Passlack och Dzenis Burnic. Det är spelarna Dortmund hoppas bli av med till nästa säsong. Lyckas man med det kommer man spara flertalet miljoner i löneavgifter.


Nio år sedan sist är Miroslav Klose nu tillbaka i Bayern Münchens a-lag då han från och med nästa säsong kommer agera assisterande tränare till Hans-Dieter Flick. Naturligtvis togs en bild med munskydden på...
Med nästan 200 matcher för Borussia Mönchengladbach är Rafael något av en klubbikon. Snart kan hans tid där dock vara till ända då han ännu inte fått några intentioner av klubben att de vill förlänga det utgående kontraktet. Själv vill den 35-årige brassen helst av allt stanna och säger att han efter karriären vill bo kvar i Tyskland då han och familjen stormtrivs i landet. 


Maj 2002 var sannerligen ingen rolig månad för Bayer Leverkusen. Först förlorade man ligatiteln med en ynka poäng, därefter blev det torsk både i cupfinalen samt finalen av Champions League mot Real Madrid. Inte konstigt de fått smeknamnet ”Neverkusen”.
Jonas Fischer om sitt supporterskap till Eintracht Frankfurt


– Av de 1724 tester för coronaviruset som genomförts på spelare och ledare i klubbar hemmahörande i Bundesliga och 2. Bundesliga har ”endast” tio varit positiva.

- Filip Wollin



Färdigspelat i Frankrike – så vad gör vi nu? Först reder vi ut begreppen:

- Det var inte den franska fotbollen som ställde in säsongen – det var den franska staten som förbjöd spel före 1 september. Fotbollen är oense om hur man ska tackla det.

- I valet mellan att räkna tabellen efter 27 färdigspelade omgångar eller dividera spelade matcher med tagna poäng efter den nästan klara 28:e (Strasbourg-PSG saknas) så valde man det senare. Det fick bland annat som konsekvens att Montpellier och Lyon tappade sina EL-platser till Nice och Reims. Om detta har det debatterats.

Många, med Lyon-presidenten Aulas i spetsen, har svårt att svälja båda punkterna. Vad gäller tabellen verkar Lyon satsa på att få ekonomisk ersättning. Vad gäller spelstoppet till september är vi många som tar, lite ovan, rygg på herr Aulas kamp om att köra igång tidigare än så. Det måste gå?!


"Inte i en enda minut kan jag tänka mig att spela utan våra supportrar",  Roland Romeyer president i Saint-Etienne.

Saint-Etienne är i fransk cupfinal mot PSG. Franska fotbollsförbundets president Noël Le Great har föreslagit att finalen ska spelas inför tomma läktare "i början av augusti". Saint-Etienne har gått ut med att man vägrar.
(Ja, jag vet att det fotbollsförbud till 1 september, men det här är Frankrike. Det är otydligt.)


"FC Chambly nobbar Svennis"
Modesta franska Ligue 2-laget FC Chambly höll i veckan på att få Sven-Göran Eriksson som tränare. Serie A-mästare, engelsk förbundskapten etc etc... Svennis ville ha en sista utmaning och ansökte om jobbet som tränare Picard-regionen. Det var inget skämt försäkrar regionaltidningen Courrier Picard!  Kravet han hade var att få med sig sina egna assistenter när Bruno Luzi skulle lämna klubben efter 19 år.

Så svängde allt. Luzi ångrade sig. FC Chambly tackade nej till Svennis och behåller nu sin gamle på bänken. Så kan det gå.
”Zlatan hatade Cavani”
Michaël Ciani, lagkamrat med Zlatan i LA Galaxy, berättar för beIN Sports att svensken sagt sig haft en bra relation med alla i PSG, förutom Cavani.

Han sa att han hatat tre eller fyra spelare under sin karriär. Cavani var en av dem.
23-årige mittfältaren Junior Sambia låg fram till förra veckan nedsövd på sjukhus för att han inte kunde andas själv. Detta i sviterna efter coronasmittan. I helgen meddelade hans klubb, Montpellier, att han var vaken, mådde bättre och snart skulle få lämna sjukhuset,
"Farid El Melali anklagad för exhibitionism", L'Equipe
Vad är det som händer i Angers? I februari anklagades klubbpresidenten för sexuella trakasserier av fyra kvinnor. I veckan fick spelaren Farid El Melali spendera en natt i häktet efter att ha blottat sig och onanerat framför en annan kvinna.

El Melali har erkänt och bett om ursäkt på sociala medier till familj, vänner, klubb, fans och landsmän. Men märkligt nog inte till den drabbade.


Marseille riskerar att missa Champions League

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-05-08 10:10:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)