VV - Rasismskandal skakar Inter och Italien

VV - Rasismskandal skakar Inter och Italien

Forest straffas, Anti-mafia förhör Inter, Almeria vann och Streich lämnar Freiburg. efter 29 år.


Efter Everton var det Nottinghams tur att få poängavdrag. Det gillade, givetvis, inte den klassiska klubben som åkt dit eftersom de köpt spelare som en trött, sockerstinn pappa i en Coop-affär klockan 17.30 en vardadag. Över lag så handlar mycket av retoriken om att de stora klubbarna där uppe försöker skydda sig själva. Och fans till Nottingham, Everton, Newcastle, Villa mfl beklagar sig över att de kommer att behöva sälja dyrt i sommar för att klara FFP.

Särskilt ironiskt blir det för Tottenhamfansen att få ett finger pekat mot sig, som om de tillhör en kartell. De senaste 15 åren har Tottenham alltid behövt sälja sina bästa spelare för att kunna driva en klubb på ett sunt sätt, samtidigt som man bygger en arena. Man har sålt: Modric, Berbatov, Carrick, Bale, Keane, Walker, Eriksen, Kane för att nämna några. Och då blivit hånskrattade åt för att man är en liten klubb som spelarna vill lämna för att vinna titlar. Nu är man helt plötsligt en del av en kartell. Nåväl.

Amad Diallo avgör ett fantastiskt möte mot Liverpool som slutar 4-3. Kanske inte den skarpaste kniven i lådan dock, då han med gult kort ändå tar av sig tröjan och sen blir utvisad.


Ett av de snyggare självmålen ändå?


Tre Arsenalsupportrar har blivit avstängda från att se fotboll i tre år efter att de sjöng om Hillsboroughtragedin när Arsenal mötte Liverpool i FA-cupen i januari. Grymt bra att det markeras mot publik på detta sätt.

Klämmer in det här under citat. Kanske lite krystat, men Swansea vann Walesderbyt i helgen och det var lagets kock som tog pep-talket innan matchen.


Marcus Rashford stod för några hårresande missar i mötet mot Liverpool. Här har man fångat publikens reaktion på ett härligt sätt.
 


England släppte en grymt snygg tröja till kommande EM. Men det som blev det stora snackisen var förändringen av flaggan på baksidan av tröjan.
 

Får vi se en ny offsideregel framöver? Hur tror ni det påverkar fotbollssporten? Det kommer ju förändra försvarsspelet radikalt.




Lördag 20.00 England - Brasilien
Träningsmatcher vankas under detta urtråkiga landslagsuppehåll. England tar emot Brasilien i en match som få bryr sig om.


Sex tränare under en och samma säsong

En säsong för super-subs!

- Henrik Örtenvik







Rasismskandal i Italien och Inter har briserat.
Interbacken Francesco Acerbi ska ha i matchen mot Napoli kastat ut sig rasistiska ord mot Napoli-backen Juan Jesus.
Napolispelaren gick till domaren och berättade om händelsen men inga åtgärder gjordes.
Efter matchen försvarade sig Acerbi:
"Jag har varit i profssfotbollen i 20 år och jag vet vad jag säger. Jag har aldrig sagt något rasistiskt.
Mycket kan sägas på planen men när domaren blåst av så så hälsar man på varandra och allt återgår till det vanliga."

Juan Jesus gjorde just det som Interbacken sa men eftersom han inte kunde erkänna vad han sagt till honom så kunde han inte hålla sig:

  Efter det beslutade sig det italienska fotbollsförbundet (FIGC) att plocka bort Acerbi från landslagssamlingen för vidare undersökning.
Men det briserade även i Inter. Marcus Thuram, som spelar i franska landslaget, tog sitt blad ur munnen på landslagets pressträff:
"Det här är allvarliga saker. Acerbi måste vara kvar i klubben och förklara vad han sa. Det är inte tid att sticka iväg på någin landslagssamling.
Mike Maignan (Milans målvakt) har rätt i att vi måste lämna planen om sånt här sker. Sånt här är oacceptabelt."

Acerbi kan, om han döms, få 10 matchers avstängning. Det skulle med säkerhet också betyda att backens historia i Inter är över. Klubben lär inte vilja hga honom kvar sen.



Vi fortsätter i Inter
Anti-mafia har för första gången gått direkt till en fotbollsklubb för att kolla upp deras fans samarbete med mafian.
Det är Inters Curva Nord som sägs ha inblandning i 'Ndrangheta. Efter Curva Nords boss Vittorio Boiocchi som blev dödad 2022 har saker nystats upp och Anti-mafia har hittat kopplingar runt om i curvan. Det har gällt allt från trafficking och narkotika till paninistånden utanför arenan.
Själva klubben är inte direkt anklagad för något men eftersom de skriver avtalen med företag så kan de vara de indirekt.
 

"Säg inte att Ibra var rörd, han kommer att döda mig..."
Junior Messias har gjort en enastående resa. På bara fem år gick han från amatörliga till Champions League.
Han berättade för tidningen La Repubblica att han fick hot av Milanfansen när han kom dit, hur han avgjorde i CL mot Atletico Madrid och Zlatans storhet.
"Jag grät efter matchen mot Atletico. Ibra kom fram och sa "Sluta, jag kommer gråta annars...
Säg inte att Ibra blev rörd, han kommer att döda mig... Den som inte känner honom kan inte föreställa sig vilken extraordinär person han är. Stor medmänniska och otroligt sympatisk.”



Såklart minns ni Robinho - Milans gamla stjärna.
Minns ni att han också dömdes 2022 för att varit med i en gruppvåldtäkt i Milano 2017?
Den italienska domstolen dömde honom till nio års fängelse. Nu blev det inget fängelse för att han hade lämnat landet men i veckan beslutade den brasilianska domstolen att han skulle sitta av sitt straff i hemlandet. En arresteringsorder utsatt - får vi se om han är kvar i landet eller inte.



Ja, hur skulle det se ut om en Maldini lämnade Italien för spel i - Venezuela?
Kan bli möjligt då Daniel Maldini fått frågan om att ställa upp i La Vinotinto.
Hur är det möjligt frågar ni er med rätta.
Enkelt. Hans mamma Adriana Fossa är venezuelan och landet knackar på Maldinidörren för att förstärka landslaget. Daniel har ännu inte kommit i anspråk att representera Italien så möjligheten finns. Han skulle heller inte bli den första att gå åt det hållet. Massimo Margiotta och Ernesto Torregrotta är två italienar som gått åt andra hållet.


...så av en händelse så gjorde målsprutar-Maldini omgångens mål:


Kändes som VM-82...


Igor Tudor är tillbaka i Serie A!
Efter att lämnat Hellas Verona för 1½ år sedan är han nu i Lazio.
Maurizio Sarri fick sparken förra veckan och nu blev det klart att Tudor tar över.
Han gjorde en säsong med Olympique Marseille där emellan men stod inte ut, trots en godkänd tredjeplats säsongen 22/23.
Kontrakt sträcker sig till sommaren 2025.
 

Roman", serif; font-style: italic;" />
”Vi är förstörda över en hemsk förlust av en man som erbjöd sin otroliga professionalitet, hand hjärta och hans passion för klubbens färger" 
Sorg i Florens och Fiorentina då deras klubbdirekör Joe Barone i söndags åkte in för hjärtinfarkt som tog hans liv - dagen före sin 58 års dag.
Född i Italien emigrerade hans familj till USA och Brooklyn när han var åtta år.
Han var också i styrelsen för National Premier Soccer League, vice-vd i New York Cosmos och var viktig faktor i Brooklyn Italian Soccer Club, där han även spelat i.



Nä, Fabio Liverani fick inte många chanser i Salernitana. Hemmaförlusten mot Lecce blev droppen.
Laget sladdar betänkligt och laget ligger elva poäng efter laget som nu har en säker Serie A-plats- det med bara nio omgångar kvar.
Nu tränare för Granata blir Stefano Colantuono. Det blir klubbens fjärde den här säsongen. Med andra ord har de bytt tränare fler gånger än de vunnit matcher.
 
 


Giuliano Taccolas tragiska öde.
 

- Johan Stistrup



Stoppa pressarna omedelbart. Tro det eller ej men Almería har vunnit en fotbollsmatch! Andalusierna har slagit många rekord längs vägen. Framför allt har de gått totalt 32 matcher utan en seger i ligan och ser vi bara till den här säsongen så hade de, inför mötet med Las Palmas, 28 matcher utan en viktoria. På det 29:e försöket lyckades de emellertid då laget oväntat nog slog Las Palmas på bortagräs. Sist de vann i La Liga var i april 2023. Bara dagarna innan hade Almería anställt Pepe Mel som ny manager och få trodde väl att det skulle ha effekt men ack så fel vi alla hade. Kul för Almería men gapet upp till säker mark är fortsatt hela 14 poäng med nio matcher kvar att spela.
Inte det snyggaste målet för helgen kanske men Villarreal har trummat i gång. Laget har nu vunnit fyra raka matcher och Marcelino har sannerligen fått ordning på den sjunkande ubåten.
Jag skickar också med ett roligt litet klipp som Villarreal själva lade ut.
Ja, jag lägger det här under miss för det var det ju faktiskt trots Arda Gülers fenomenala försök från halva plan mot Osasuna. Carlo Ancelotti sa efter matchen att de räknar det som ett mål eftersom turken visade upp ett enormt självförtroende som vågade göra så där som 19-åring. Målet får stå för dig Carlo.
Sådan bror, sådan bror. Eller vad man brukar säga. Iñaki Williams tog tillfälle i akt att skälla lite på sin lillebror Nico Williams efter Athletics match mot Deportivo Alavés i helgen. I en intervju efteråt sa Nico att hans storebror skällde på honom för att han inte passade vid en situation utan valde att skjuta i stället. Nico erkände då att han inte har mycket att säga till om eftersom han är lillebror. Hör ni det mina småbröder?
Det var, som vanligt, ett ordentligt tryck hemma på San Mamés när Athletic Club firade en ny seger i helgen och därmed klättrade förbi Atlético de Madrid i tabellen. Athletic ligger nu fyra och har därmed den sista Champions League-platsen i sin hand.
Gerard Piqué gick i veckan ut och sa att han sällan eller aldrig ser en hel fotbollsmatch och att fotbollen behöver utvecklas. Ligger det någonting i det den forne mittbacken säger? Själv köper jag det inte då jag sitter upp och ned och tittar fotboll varje dag och missar gärna inte några minuter men jag har ju hört att den yngre generationen har ett sämre fokus. Åtminstone sägs det så. Vilket förstås inte går ihop då Piqué är tre år äldre än mig.
Det kostade Celta Vigo en hel del att göra sig av med Rafael Benitez visar det sig.
Han är stekhet just nu och ser vi till form och prestation är nog Vinicius Júnior kanske världens bästa fotbollsspelare för tillfället.
Valencia-supportrarnas protester mot ägaren Peter Lim har sträckt sig till New York.
Som Deportivo de la Coruña-supporter gläds jag åt att Depors Twitter fortsatt håller hög nivå gentemot antagonisterna Celta Vigo. Detta trots att vi möter deras b-lag i tredjeligan men det skiter vi i.
Det har i veckan talats om en stor renovering i Atlético de Madrid inför nästa säsong. Diego Simeone kommer att vara kvar men Cholo har ställt sina krav på ledningen för att laget ska kunna fortsätta utvecklas. I helgen gick man på en stor nit hemma på Wanda Metropolitano mot Barcelona, vilket var lagets första förlust på hemmaplan för säsongen i ligan, vilket gjort att Simeone valde att kalla till ledningsmöte.

Förlusten mot Barcelona (0-3) var dessutom lagets största förlust hemma sedan flytten till den nya arenan och aldrig tidigare på Metroplitano hade Atlético släppt in tre mål utan att själv ha gjort minst ett. Senast Atlético hade förlorat hemma var mot just Barcelona i januari förra året. Den obesegrade hemmasviten slutade följaktligen på 23 vinster och två oavgjorda. För Barcelonas del däremot har det sett betydligt mycket bättre ut den senaste tiden. Ja, faktum är att laget faktiskt har tagit flest poäng sedan Xavi Hernández meddelade att han skulle lämna klubben.
Jonathan Viera lämnade som bekant Las Palmas under uppmärksammade former för några månader sedan då klubben valde att bryta hans kontrakt. Han skrev sedan på för Almería och när lagen nu möttes fick den tidigare Las Palmas-kaptenen en ståendeovation av sina tidigare supportrar.
Granada har valt att sparka Alexander Medina efter fjorton matcher och endast en seger som manager. Andalusierna ligger hopplöst under strecket och Medina var den andra managern att få foten den här säsongen sedan Paco López lämnade i november. Granadas nya ansikte på tränarbänken blir José Ramón Sandoval som återvänder till klubben som han rattade säsongen 2015/16. Sandoval säger sig lockas till Granadas projekt (?) och tog därför jobbet.


Luis Rubiales är i blåsväder igen. Sist ni hörde från honom var säkert i samband med den numer ökända kyssen efter att de spanska damerna vunnit EM-guld. Nu utreds han för korruption då han anklagas för att ha tvättat pengar i anknytning till att den spanska Supercopan flyttades till Saudiarabien häromåret. Få nyheter kan väl ha förvånat mindre.


Det är landslagsfotboll som stundar och det spanska landslaget ska genrepa inför sommarens EM mot Colombia (idag fredag) och mot Brasilien (på tisdag). Om ni hellre vill se klubblagsfotboll finns alltid Segunda División där det vankas Valencia-derby mellan Levante och Elche.


Jesé Rodríguez – juvelen som försvann ur kronan


- Real Madrid har gått 23 matcher utan förlust vilket är den längsta sviten för klubben sedan José Mourinho rattade laget säsongen 2011/12.
- Carlo Ancelotti har nu 200 segrar under bältet som Real Madrid-manager.
- Celta Vigos nya manager Claudio Giraldez vann i sin premiär på avbytarbänken. Det är första gången på tio år som en ny manager vunnit i sin tränardebut för Celta.
- Valencias kanske bästa spelare den här säsongen, Hugo Duro, gjorde sin 100:e match i Valencia-tröjan i derbyt mot Villarreal i söndags.
- Rayo Vallecano tog sin första seger i La Liga sedan januari när laget slog Real Betis i helgen.
- Den svenskfödde dansken Filip Jörgensen har räddat tredje flest skott av alla målvakter i Europas topp fem ligor den här säsongen. Villarreals målvakt trumfas endast av Yvon Mvogo och Mory Diaw.

-Daniel Jakobsson




Christian Strecih lämnar Freiburg efter 29 säsonger på tränarbänken. Han började redan 1995 med att ta över klubbens U19 innan han blev assisterande tränare i representationslaget för att slutligen bli utsedd till huvudtränare, ett kontrakt som gällt sedan 1 januari 2012. Han har varit med och gjort klubben till ett stabilt Bundesligalag och har även tagit dem ut i Europaspel tre gånger. Förra veckan blev det respass i åttondelsfinalen i Europa League mot West Ham. 58-årige Streich menar att hans energi håller på att ta slut och han är i mitt tycke verkligen värd att vila upp sig.



Oscar Vilhelmsson gjorde sitt första mål sedan 2 september när han nätade mot Bayern München. Hans mål kom på matchens sista spark när tabelljumbon Darmstadt förlorade med 2-5.



Reportern frågade den 20-årige jättetalangen Florian Wirtz om det var hans farmor/farfar eller mormor/morfar (i Tyskland heter båda oma/opa) men det visade sig vara hans föräldrar. Han bad genast om ursäkt och menade till sitt försvar att de såg gamla ut. Jag tänker inte döma reportern för hans antagande.


Jerome Boateng har för den fotbollsallmänbildade skapat stora rubriker då han anklagats för både fysiskt och psykiskt våld mot sina tidigare partners och det ska ha gått så pass långt att en av dem i februari 2021 valde att avsluta sitt liv. Jeromes mamma ska enligt Der Spiegel skrivit till sin advokat att hon helt och hållet står på kvinnornas sida och fördömer sin sons agerande.

Statistik över herr Streichs siffror som huvudtränare för Freiburg.



Här kan ni se när Christian Streich meddelar att han inte kommer sitta på Freiburgs tränarbänk när nästa säsong startar.



Sir Alex Ferguson är numer livstidsmedlem i Eintracht Frankfurt. Detta ska sägas inte ha skett på hans eget initiativ utan det var Eintracht som erbjöd honom ett medlemskap vilket han accepterade.

Österrikaren Ralph Hasenhüttl är tillbaka i tysk fotboll efter att ha lämnat RB Leipzig 2018 för ett äventyr med Southampton som han sparkades från i november 2022. Han har sedan dess varit arbetslös innan han skrev på ett flerårigt avtal med Wolfsburg.

Wolfsburg har inte vunnit under hela 2024 och bara en av de 15 senaste matcherna och till slut rann bägaren över för ledningen som valde att sparka Niko Kovac. Tyskkroaten som är född i Berlin och som under sin karriär representerade Hertha BSC flest gånger kanske är aktuell för att ta över efter Pál Dárdai vars kontrakt går ut i sommar?

Det tyska fotbollsförbundet och Adidas väljer att gå skilda vägar efter 70 år tillsammans. Landslagens nya tröjsponsor kommer att bli amerikanska Nike och kontraktet gäller mellan 2027-2034. Det har blivit ramaskri bland fansen då landslagen är starkt förknippade med Adidas och Tyskland har även två av världens största tröjtillverkare i landet, men väljer att frångå det inhemska spåret.


Tyskland träningsspelar på lördag mot Frankrike i Lyon innan de vänder hemåt och möter Holland i Frankfurt. Detta är Nagelsmann första landskamper som förbundskapten.


Undertecknad åkte ner till Dresden för första gången på 5,5 år och skrev en rapport om toppmötet mot Ulm.


Mötet i Zweite mellan Hertha BSC – Schalke 04 lockade i söndags 69 135 åskådare vilket är fler än vad som såg det spanska toppmötet mellan Atlético de Madrid – Barcelona.

Under Xabi Alonsos styre i Leverkusen har de på 75 matcher vunnit 50 av dem samt gjort 178 mål.

Harry Kane fortsätter att spotta in mål och har nu gjort 31 mål på 26 ligamatcher. Slår han Robert Lewandowskis 41 mål från säsongen 2020/21?

- Joakim Sparr


OBS! 
Ingen VV nästa fredag utan fr.o.m april kommer det komma ut varje tisdag. Allt för att plocka in det färskaste som hänt under helgen.
Väl mött den 2 April igen.

SvenskaFans.com2024-03-22 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)