VV - Inter ligamästare för tjugonde gången

VV - Inter ligamästare för tjugonde gången

Trent trendar, Cannavaro tillbaka, Bellingham lyser och en VM-hjälte är ur tiden.



Nottingham Forest kräver att man offentliggör ljudfilerna från VAR-rummet i samband med tre olika händelser i förlustmatchen mot Everton. Situationer där Forest vill ha straff, men som aldrig ens granskades. Direkt efter matchen gick klubben ut i officiella kanaler och kritiserade bristen på öppenhet samt det faktum att en av VAR-domarna ska ha varit Luton-supporter. En snackis som engagerat hela fotbolls-England i ett par dagar. 
 

Trent Alexander-Arnold stod för en makalös frispark i fel hörn för Fulham-målvakten Bernd Leno.




Coventry Citys fans på Wembley.


Var det verkligen offside när Coventry gjorde 4-3? Det kommer nog att ta ett tag för The Sky Blues fans att glömma hur nära de var en magisk vändning och FA-cupfinal. Om det ens går att glömma.,, 
   


Trots att Bournemouth tog ledningen med 1-0 var det Unai Emerys mannar som fick skratta sist, när man vände till seger med 3-1 hemma på Villa Park. Emery behåller därmed greppet om den åtråvärda fjärdeplatsen. 
 




Bitterheten och surheten i tweeten från Nottingham Forest direkt efter matchen mot Everton satte rejäl spinn i hela fotbolls-England.

Minns ni Anders Limpar?  Såklart in gör!

Med endast 20 minuter kvar att spela tar sig Championship-gänget Coventry City från 0-3 till 3-3 i FA.cupens semifinal på Wembley. Kvitteringen kom på straff i den 95:e minuten. Under extra tid hade båda lagen ribbträffar och Coventry trodde sedan att man avgjort i den 123:e minuten, men efter VAR-konsultation konstaterades en offside. Manchester United vann sedan på straffar i en makalös tillställning. Come back två gånger om, med andra ord. Först Coventry och sedan United.
 



Onsdag: Merseyside-derbyt har svalnat rejält på senare år, men lite i skymundan anländer nu Liverpool FC till Goodison Park i en match som betyder oerhört mycket för den röda sidan i kampen om ligatiteln, medan The Toffees viktigaste matcher är mot konkurrenterna i bottenträsket. Men just det faktum att få tror att det ska tända till ordentligt i denna tillställning, kan vara en anledning så god som någon att slå på tv:n vid 21:00 på onsdag kväll. Det kanske blir en riktig rackarrysare.

Lördag: Aston Villa ställs mot formstarka Chelsea i en match som blir oerhört betydelsefull för Villas strävan att ta sig till Champions League.

Söndag: Tottenham tar emot ärkerivalen Arsenal i ett derby som betyder allt för båda klubbarna. Och då inte bara rivalers triumf eller förnedring, utan för The Gunners finns ingen pardon för poängtapp om de vill vinna ligan, medan tre poäng för Spurs innebär att man tar ett viktigt steg närmare Aston Villa i kampen om fjärdeplatsen.


Årets Spelare 1974/75: Peter Daniel

Det senaste alstret från Derby-redaktionen i en artikelserie som vimlar av gamla storspelare från tiden då Tipsextra tog engelsk fotboll hem till våra vardagsrum. 





- Per Malmqvist Stolt





Ja, innan vi drar in på Inters scudetto så är det klart nu. 
Italien kan få hela sex lag nästa säsong i Champions League!
Ja, matematiskt är fem lag klara efter att de engelska lagen föll ifrån i Europa-spelet och bara Aston Villa är kvar.
Hur kan då ett sjätte lag komma på tal?
Jo, både Roma och Atalanta är i semifinal i Europa League. Skulle något av lagen vinna turneringen så blir de direktkvalificerade för Champions League nästa säsong.
Om de sen samtidigt skulle sluta under top-5 så förstår ni varför det blir sex lag.


Dåså, då var det klart!  Inter är italienska mästare 2023/24:


Inter blir nu den andra klubben att få sätta på två stjärnor på sin tröja efter att tagit sin tjugonde titel.



Det var derby onekligen - i slutet blev det ordentligt hett när Inters Dumfries och Milans Hernandez brakade samman:
  • Simone Inzaghis sjätte pokal med Inter innebär att han är trea i Inters interna pokalliga. Herrera och Mancini har sju vardera.
  • Inter är det första laget som vunnit scudetton när fem omgångar återstår två gånger (06-07 och nu). Torino (47/48) Fiorentina (55/56) Juventus (2018/19) Napoli (2022/23) är de andra. 
  • Inter är det första klubben i Serie A:s historia som säkrar ligatiteln i ett derby.


Snyggaste målet för helgen kom väl ändå på Sardinien när Dusan Vlahovic satte en klassfrispark:




Händer inte så ofta i proffsfotbollen men i helgen spelade far och son samtidigt.
Det var i Messina i Serie C som det inträffade.

Atalantafansen sedvanliga vespaturné till någon av säsongens bortamatcher:

Napoli är inte direkt i fas...  Förlust borta mot Empoli och de tillresta fansen var inte direkt nöjda över insatsen.

Enligt La Gazzetta dello Sport  är President De Laurentiis så missnöjd med spelarna att han sagt att ALLA spelare är på transferlistan i sommar om det är så att de är så missnöjda.
Och, nej - de kommer inte gå gratis.


125 års jubileum av det italienska fotbollsförbundet firas med ett specialkitt!  

Sugen?

Fast ändå inte riktigt då han debuterar i Serie A.
Fabio Cannavaro tar över Udinese efter att laget förlorat i stort sett på matchens sista spark mot Hellas Verona och är riktigt i skiten.
Kan han vända skeppet?



Napoli-Roma 28 april 18.00
Solens derby med lag som krigar om Europa-platser.


En resa i tid och rum - En reseberättelse om ett besök i Verona.


- Johan Stistrup



Helgens El Clásico var förstås den stora snackisen och som vanligt finns det mycket att reda ut när Europas två kanske största elefanter möter varandra. Barcelona öppnade starkast och hade ledningen två gånger innan Real Madrid på Real-manér avgjorde på stopptid genom Jude Bellingham. Det var hans andra El Clásico i ligan i rad som han avgjort nu och han är den första spelaren sedan Ruud van Nistelrooy (2007) att göra mål i sina två första ligamöten med Barcelona för Real. Real Madrids sena seger innebar även att Los Blancos för första gången på 88 (!) år vunnit tre raka matcher mot Barcelona under samma säsong. Totalt har man fyra raka segrar mot katalanerna.

Förutom Bellingham var det emellertid Lamine Yamals spökmål som blev den stora snackisen efter matchen. Från Barcelona-lägret började minst sagt sura miner sippra upp så snart slutsignalen ljudit och oavsett om bollen är över linjen eller inte förstår jag fullt ut Barca-supportrarnas frustration. Det är fullkomligt oacceptabelt att La Liga inte har goal line technology. Javier Tebas försökte omedelbart att skylla ifrån sig med att goal line technology inte alls är hundraprocentssäkert genom att tweeta utvalda sekvenser där han menar att tekniken inte fungerat. Sedan tidigare har Tebas sagt att sådana här situationer är så ovanliga att tekniken knappt behövs samt att den är för dyr för att implementera. En liknande situation hände dock redan dagen innan mellan Girona och Cádiz. Dessutom har det varit upp emot ett tiotal situationer som jag kan minnas från denna säsong där det varit oklart huruvida bollen verkligen är över linjen eller ej. Rafael Benitez var som ni säkert vet en stark kritiker mot att La Liga snålat in på denna teknik.

Utifrån bilderna är det nästintill omöjligt att se om Lamals boll är över linjen eller inte. Jag har sett bilder från båda lägren som bevisat sin sak. Dock skulle vi inte behöva ha den här diskussionen om tekniken fanns på plats och om La Liga hade en president som inte vore en kapitalfokuserad dinosaurie.
Hyfsat flyt för Real Sociedads Robin Le Normand som räddade Getafes Òscar Rodríguez frispark på mållinjen.
Jättekul att se att Williot Swedberg börjat få lite mer speltid nu sedan Rafael Benitez lämnade klubben. Den tidigare Celta B-tränaren Claudio González, som flyttades upp när Benitez fick foten, har redan fått sitt kontrakt förlängt till slutet av nästa säsong då han verkar rädda kvar galicierna i La Liga. Detta är nog ett gott tecken för Swedberg eftersom han verkar prioriteras relativt högt av den 36-årige managern. Sin första start fick han nu i helgen mot Las Palmas och den 20-årige svensken tackade för förtroendet och gjorde sitt fjärde ligamål för säsongen. Fyra mål på 190 minuter, inte fy skam det.
Den här veckan gick minst sagt inte så som Xavi och hans Barcelona hade hoppats på. En klassisk mardrömsvecka.
En ikon, don Carlo.
Detta kan faktiskt bli en verklighet, oväntat nog. Läs mer nedan.
Det har varit en tung säsong för jumbon Almería och till slut går väl topplocket antar jag.
Inte nog med att Barcelona torskade i El Clásico i veckan utan det blev även respass i Champions League med hela 1-4 hemma mot PSG. Jag tror nog att de flesta är eniga om att Ronald Araujos tidiga röda kort i den matchen avgjorde tillställningen rätt mycket. En som var något kritisk mot uruguayanens tilltag var Ilkay Gündogan som sa följande om utvisningen:

– Jag vet inte om det var en foul eller inte men där måste man låta spelaren löpa fri. Då kan de göra mål eller så räddar målvakten chansen. Men att få rött kort så tidigt dödar bara matchen, det dödar en.

Det är inte första gången Gündogan höjt rösten efter en förlust för Barcelona den här säsongen. I årets första El Clásico var tysken som bekant irriterad över att hans lagkamrater inte tog förlusten tillräckligt hårt i omklädningsrummet efter slutsignal. Då passerade 33-åringens kommentar ganska obehindrat. Denna gång svarade dock mittbacken Araujo själv på kritiken genom att säga:

– Jag föredrar att inte meddela allt jag tänker på. Jag har vissa koder och värderingar som jag måste respektera.

En tydlig passning mot Gündogan förstås. Xavi valde dock att parera frågan genom att skylla på domaren i stället. Kan detta ha påverkat lagets uppladdning för El Clásico som var några dagar senare?


Vi kör en till med Williot Swedberg bara för att.
Antonio Rüdiger har full koll på Manchester City efter sin tid i Chelsea.
Ikoniskt.
Många lag har imponerat på mig den här säsongen men ett lag har förstås stuckit ut rejält och det är Girona. Efter helgens 4-1-seger mot Cádiz har laget för första gången i klubbens historia kvalificerat sig för Europaspel. Det är ännu oklart vilket typ av Europaspel det blir men katalanerna ligger i en mycket bra position att få spela i Champions League kommande säsong. Succémanagern Míchel har gjort matten och vet vad som krävs: ”Med tre segrar till är vi ett Champions League-lag”. Sex matcher återstår. Med 32 omgångar spelade har Girona spelat ihop 68 poäng. Bortsett från ligans tre storheter har endast Real Sociedad (1979/80) och Valencia (2003/04) lyckats med det en gång tidigare. Historiskt.


Barcelona-bussens egen backspegel, bland andra bussföremål, träffades av de egna supportrarna i veckan. Barca-supportrarna trodde nämligen att det var PSG-spelarna som anlände till arenan och började därmed vandalisera bussen. Snöpligt nog stod det klart ganska snart att det faktiskt var deras egna spelare som satt i bussen. Symboliskt för hur veckan varit för Barcelona kanske?
Jag slänger denna som comeback trots att det snarare kanske handlar om en fortsättning. Det var strax efter El Clásico-torsken som nyheterna började sippra ut om att Xavi Hernández, oväntat nog, ser ut att kunna stanna i Barcelona. Detta trots att han för bara någon månad sedan gick ut och meddelade sin avgång efter säsongen. Han har ständigt fått frågor sedan dess om han kan ändra sig men svaret har varje gång varit negativt. Nu verkar det emellertid som att Barca-ikonen trots allt kan tänkas stanna i klubben.

Joan Laporta har länge insisterat att Xavi är den bästa lösningen för klubben. För Xavis del kan en fortsättning bara vara aktuell om stora förändringar sker under sommaren. Enligt senaste rön är det en önskelista likt den i tweeten nedan som krävs för att spanjoren ska stanna.
De har det fortsatt rejält tufft på bortagräs den här säsongen Atlético de Madrid. Faktum är att de nu förlorat hela elva bortamatcher i alla turneringar vilket är den sämsta noteringen laget haft under Diego Simeone. I ligan har Atlético gått totalt sju bortamatcher utan att göra mål, de har tappat poäng i hälften av sina bortamatcher (5 vinster, 8 oavgjorda, 3 kryss) och sålunda tappat 30 av 48 möjliga poäng. Detta är följaktligen en rejäl förklaring till att Atléti inte var den toppkandidat som jag åtminstone trodde inför säsongen. Efter helgens torsk mot Deportivo Alavés i Vitoria-Gasteiz ska laget göra upp med Athletic Club på lördag i en direktkamp om den sista Champions League-biljetten. Då, åtminstone, på Wanda Metropolitano.


Inga veckomatcher att se fram emot denna gång. I stället är det fullt fokus på helgen som kommer och det är spännande på många håll nu när säsongen håller på att dra ihop sig. Real Sociedad mot Real Madrid på fredag är en match som sparkar i gång helgen på ett bra sätt. Under lördagen kan Girona ta ett stort kliv mot Champions League om de slår ett stukat Las Palmas borta och senare under lördagen gör som sagt Atlético de Madrid och Athletic Club upp i kampen om fjärdeplatsen. Helgens stora drabbning är annars den på Benito Villamarin på söndagskvällen när ett av ligans hetaste derbyn, Sevilla-derbyt, ska avgöras mellan Real Betis och Sevilla. Barcelona mot Valencia avrundar omgången under måndagen.


Skickar denna vecka med ett artikeltips bortom SvenskaFans gränser. Läs Sid Lowes fina reportage om Santi Cazorla som talar om att spela med sin barndomsklubb och hans beklagan att han, enligt regelverket, inte får spela utan lön. Läs om det här.


- Både Getafes José Bordalas och Osasunas Jagoba Arrasate har nu coachat 250 matcher för sina respektive klubbar.
- Vinicius Júnior nådde, via sitt straffmål i El Clásico, 30 mål/assist den här säsongen efter 32 matcher.
- Frenkie de Jong ser ut att ha ådragit sig en skada som håller honom borta från resten av säsongen. Det är oklart om han missar EM eller ej ännu.
- Atlético de Madrid har släppt in mål i tolv raka matcher. Detta är första gången sedan slutet av 1999 som laget släppt in mål i lika många matcher i följd.

-Daniel Jakobsson




Julian Nagelsmann stannar som förbundskapten för Tyskland och har skrivit under ett kontrakt som gäller över VM2026. Därmed dödades ryktena om att han skulle återvända till FC Bayern då de jagar ny tränare till nästa säsong. Frågan är om han och spelarna motsvarar folkets förväntningar inför sommarens hemma-EM där det bara är guld som gäller.

Bayer 04 Leverkusen verkar inte kunna förlora den här säsongen. I deras 45e match den här säsongen så kvitterade de mot Dortmund i åttonde tilläggsminuten och frågan är något lag den här säsongen kan sätta stopp för dem?

Det var gemensamt tifo i söndagens möte mellan Karlsruher SC – Hertha BSC som nog får anses vara den starkaste vänskapen mellan två klubbar i Tyskland.

Bundesliga brukar med stort förakt kallas för Farmers League av engelskbetuttade fans, men som alla vet blev det respass för Arsenal, Man City, West Ham och Liverpool i veckans Europaspel medan samtliga tyska lag gick vidare. Detta var Mats Hummels och Dortmund inte sena med att utnyttja.

Makoto Hasebe anslöt till Eintracht Frankfurt sommaren 2014 och 40-åringen har meddelat att han lägger skorna på hyllan efter säsongen. Han har förutom Eintracht (303 matcher) även representerat Wolfsburg (159 matcher) och Nürnberg (14 matcher) i Tyskland, ett land han varit i sedan 2008.

Eintracht Frankfurt-legendaren och VM-hjälten från 1974 Bernd Hölzenbein somnade in i veckan. Han gjorde 524 matcher för Eintracht Frankfurt och på dessa hela 212 mål och 38 assist. På 40 landskamper blev det fem mål. Han hedrades förstås med en tyst minut i fredagens match mot Augsburg. Utöver VM-guldet vann han tyska cupen tre gånger med klubben i sitt hjärta. 

Förra veckan kunde ni läsa om Naby Keita som vägrade kliva på Bremens buss till Leverkusen när han fick reda på att han inte skulle starta matchen. Klubben har nu lämnat besked om att Keita är avstängd resten av säsongen och mycket talar för att han lämnar i sommar även om han har kontrakt över nästa säsong.  

En kort hyllningsvideo till avlidne Hölzenbein. 

Fredag: St. Pauli – FC Hansa Rostock. Klubbarna supportrar befinner sig på varsin politisk planhalva. Matchen har även tabellmässig tyngd då St. Pauli jagar direktavancemang till Bundesliga medan Hansa med näbbar och klor försöker undvika nedflyttning till tredjeligan.

Lördag: RB Leipzig – Dortmund. Fyran mot femman där RBL är två poäng före Dortmund och de båda jagar den sista direktplatsen till Champions League.

Söndag: Mainz – Köln. Mainz såg länge ut att åka ur, men efter elva poäng de senaste fem matcherna återfinns de nu på säker mark medan Köln som i helgen förlorade hemma mot nedflyttande Darmstadt har fem poäng upp till Bochum på kvalplats. Mer eller mindre sista chansen för Köln att hålla hoppet vid liv.


Kaiserslautern-redaktionen har sammanfattat senaste tidens händelser.


- Leverkusen får stora rubriker för att de är oslagbara, men nämnas bör även SSV 1846 Ulm som är nykomlingar i 3. Liga. Under 2024 har de inte förlorat någon av de 14 seriematcherna och befäste i helgen sin serieledning efter sin 1-0 seger mot tabelltvåan Jahn Regensburg.

- Darmstadt tog i helgen sin första seger sedan 7 oktober då de bortaslog Köln med 2-0. De var därmed det sista laget i de tre högsta divisionerna som vann en match under 2024.

- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-04-23 11:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)