VV - Real Madrid mästare i kavaj

VV - Real Madrid mästare i kavaj

Svennis avskedsturné, Hamburgderbyt, Girona till CL och Rooneys fiasko.



Detta är onekligen bästa tiden på året för en sportfantast. Ligor och cuper runtom i världen avgörs och det bästa med det här året är ju att det knappt blir något tomrum heller, för det väntar både EM och OS i sommar. I The Championship blev Leicester City väntat klara för återkomt till Premier League. Desto roligare var det att Ipswich Town är tillbaka i högstadivisionen efter två raka uppflyttningar. En helt otroligt bedrift! Nu är frågan vilket lag som gör dessa två sällskap i Premier League i höst. Magkänslan säger Southampton.
För ett drygt år sedan fick Antonio Conte härdsmälta och gick lös på Tottenham Hotspur på en presskonferens. Några dagar senare fick han sparken. Nu var det Ange Postecoglous tur. Mot Chelsea försökte inte ens laget spela fotboll och tv-tittarna kunde se Ange stå och skrika: "PASSA BOLLEN FRAMÅT!". Efter matchen så vädrade han ett tydligt missnöje mot spelare i truppen. Dejavu.

John Eustace fick sparken av Birmingham Citys amerikanske ägare i höstas. Laget låg sexa, men ledningen kände att det behövde hända någonting. Fast forward till maj månad 2024 och Birmingham City åker ner till League One och John Eustace räddar kvar Blackburn. En fin poesi i detta.

Bromley tog sig för första gången i klubbens 132-åriga historia upp till League Two. Har man någonsin sett en mer självsäker straffläggare? Förutom kanske Fabio Grosso 2006?


Viktor Johansson kommer att lämna Rotherham efter säsongens slut. Men han gör så med en fin gest mot staden.

David Moyes tid i West Ham tar slut efter säsongen. Här fint avtackad av styrelsemedlemmen Jack Sullivan.


Söndag 13.00: West Bromwich Albion-Southampton
Passar på att lyfta kvalet till Premier League. Fyra tunga klubbar gör upp om en plats: Norwich, Leeds, West Bromwich och Southampton.


Liverpools förnedring kom av sig

Manchester United är horribelt dåliga. I alla fall om man tittar på statistiken. Snackar man med Erik ten Hag så är laget fantastiskt bra. Men laget har bara haft lite otur.

- Henrik Örtenvik





Salvezza!
Visst, CL-platsspelet är intressant men det är ännu mer spännande längre ner i tabellen.
Sex lag kan åka ut (Lecce ser jag som säkra då de måste förlora alla tre matcher samtidigt som alla andra lag nedanför maxar sitt poängantal)
Helgens stora vinnare blev Hellas Verona med sin seger hemma mot Fiorentina men också såklart Lecce som i praktiken säkrade en Serie A plats.
Udinese med Cannavaro greppade sista halmstrået med kvittering på stopptid hemma mot Napoli.

Det kan bli så att långkörarna Sassuolo och Udinese får lämna efter elva respektive tjugoåtta år (?!).
Lagen ligger under strecket med två respektive tre poäng upp till närmaste lag (Empoli och Frosinone)
Cagliari har 33 poäng och Hellas Verona ligger bäst till med sina 34 poäng.

Hellas Verona har till spelschemat kanske det lättaste med två hemmamatcher (Torino och Inter) och Salernitana borta. 
Cagliari har nyckelmatch i nästs sista omgången med Sassuolo på bortaplan.
Udinese är laget som är nyckeln i det hela. De har två avgörande drabbningar (tre med Lecce i nästa omgång). Empoli hemma i näst sista och Frosinone borta i sista omgången.


Vi håller kvar lite i Inters scudettofirande:
Gäller att hålla koll på ett och annat - både som chaufför och spelare





Ett regeringsförslag på att de skulle ha en ny kommission som kontrollerar klubbars ekonomi har röstats ner - av samtliga klubbar i Serie A.
Det finns redan en sådan organisation som håller koll på klubbar ekonomi i Italien - COVISOC.
" Vi vill hålla oss så långt borta som möjligt från politik som möjligt" var svaret från Lega Serie A-representat.
Serie A är mer nära att gå ått andra hållet. Bryta sig mer ur det italienska fotbollsförbundet (FIGC) och bli mer autonomt, likt Premier League är hos engelska FA.
Förstår att klubbarna skulle vara vettskrämda att en statlig kommission kollar upp finanserna i stället för en intresseorganisation som COVISOC, som delvis sponsras av klubbarna själva.


Jaha, då var vi här igen. Inter har bara förlorat två matcher så här långt den här säsongen.
Båda mot bottenlaget Sassuolo... 


Hungriga vargar...


Rumore silenzio
Matchen mellan Milan och Genoa bjöd på många mål , men knappt något jubel.
Milan har säkrat plats i Champions League nästa säsong men det hindrar inte fansen från att protestera - och det med att inte höras.
Det vill att klubben ska stäppa upp på olika plan för att kunna utmana om titel och Europa så 10 minuter innan matchens slut lämnade hela Curva Sud arenan
och lämnade bara en bandiera kvar:

Känsliga små fötter...
Inters Agnese Bonfantini vissar klass i toppmatchen mellan Roma och Inter.


Även om målet betydde ledning så kom Roma tillbaka och vann matchen med 4-3. 
De elder också serien överlägset om kommer ta sin andra raka scudetto.


Fiorentinas president Rocco Commisso är känd för att klagat på byråkratin i Italien.
Han slagit huvudet i cementväggen på Franchi i många år nu i sina försök att bygga ny arena i första hand eller att få kommunen att lägga in pengar till att rusta upp Artemio Franchi.
Nu har han tröttnat rejält och är på väg att stämma staden Florens pga uteblivna löften om pengar.
"På grund av uteblivna pengar så är det bara en sak som är säker, vi förlorar inkomster och spär på kostnaderna. Vi måste ha klarhet i saker för att skydda klubben. Händer inget måste helt enkelt stämma kommunen."
 



Parma är tillbaka i Serie A.
Efter tre år i Serie B så tog laget klivet upp i högsta serien igen, det efter oavgjort mot Bari i förra veckan.



Fabio Pecchia har nu lyckats att ta upp tre klubbar till Serie A  Hellas Verona 2017, Cremonese 2022 och nu Parma 2024.
Med de två andra klubbarna fick han sparken kommande säsong i Serie A och lagen åkte ur. Vågar Parma ha honom kvar?


Kanske lite väl rått men visst känns det så när Sven-Göran Eriksson gör sin eriksgata till sina gamla klubbar. Förra veckan var det Sampdorias tur att hylla svensken.
 

Han var där 1992 till 1997 - då han efterträdde Boskov som just hade vunnit deras första och hittills enda scudetto. Han vann Coppa Italia med laget 1994.


Atalanta - Roma 12 maj 20.45
Champions League-plats ligger i potten. Vinnaren kan känna sig säkra på den då Italien tilldelas en extraplats nästa säsong.


Samuel Chukwueze - Piolis största mislsyckande?



- Johan Stistrup




Real Madrid blev mästare i kavaj under lördagen. Först städade man planenligt av Cádiz med 3-0 hemma på Santiago Bernabéu och sedan satte sig spelarna och ledarna i Los Blancos för att skåda det katalanska derbyt mellan Girona och Barcelona. Det var enkla förutsättningar: Barcelona var tvungna att vinna – annars var guldet Reals. Som vi vet så här i efterhand vann Girona matchen (mer om det nedan) och Real Madrid kröntes till mästare fullt rättvist. Carlo Ancelotti och hans manskap har varit brutalt jämna den här säsongen och det har egentligen bara varit en transportsträcka senaste månaderna. Nu kan allt krut läggas på Bayern München och Champions League.

Härnäst väntar, i ligan, ett möte med Granada. Vanligtvis förväntas motståndarna applådera mästarna när de vunnit en titel och när det gäller ligaguldet brukar lagen även få visa upp bucklan i samband med detta. Denna gång har dock Real Madrid valt att inte göra detta eftersom Granada matematiskt ramlar ur La Liga om de inte besegrar Los Blancos. Ett sätt att inte strö salt i såren alltså. Vackert ändå.
Hör och häpna, Almería har vunnit en match – igen! Andalusierna säkrade som bekant sin första seger så sent som i mitten av mars borta mot Las Palmas. Nu har laget, som redan är klara att ramla ur, även besegrat Rayo Vallecano borta och därmed tagit sin andra seger för säsongen. Bäst på planen var Luis Maximiano som blev matchens lirare efter ha räddat tio avslut mot mål utan att släppa in något. Ingen annan målvakt har i La Liga hållit nollan efter tio skott på mål den här säsongen. Här är en av de vassare räddningarna.
Portu avgjorde ånyo mot Barcelona med sitt inhopp för Girona i helgen. Två mål blev det denna gång och 4-2-målet var en riktig pärla, se nedan. Detta var Gironas andra 4-2-seger mot Barcelona den här säsongen och ligger nu tvåa i tabellen och har dessutom säkrat Champions League-spel.
Barcelona har haft det riktigt tufft i de stora och viktigaste matcherna den här säsongen.
Champions League-fotboll väntar till hösten på Montlivi för första gången i klubbens historia. Detta säkrades som sagt i det katalanska derbyt i lördags genom segern mot regionsrivalerna Barcelona. CL-biljetten firades på plats genom att den klassiska turneringshymnen kablades ut ur högtalarna.
Gironas manager Míchel har redan siktet inställt på den klubb och den arena han helst spelar Champions League-fotboll till hösten.
Luka Modric! Går det att säga tillräckligt om denna spelare? Inte nog med statistiken i bilden nedan, han blev dessutom den äldsta spelaren någonsin att spela en ligamatch för Real Madrid mot Cádiz. Han slog därmed Ferenc Puskás rekord som stått sig sedan 1965.
Det finns säkert en del av er som vill protestera här och säga att Jude Bellingham förtjänar denna titel men jag anser att Vinicius Júnior har varit La Ligas bästa spelare säsongen 2023/24. Det man får ge Bellingham är att han klivit fram i El Clásico-matcherna men Vinicius har varit på en sådan otrolig nivå hela säsongen att jag nästan vill klassa honom som världens bästa spelare. Fantastisk har han varit. Inte minst såg vi det nu mot Bayern också.
Ancelotti kan fortfarande fira en ligatitel.
Det har i veckan också skrivits en hel del om Barcelonas januariförvärv Vitor Roque. Talangen började bra när han fick speltid och gjorde ett par mål. Därefter har det varit helt tyst kring brassen och i veckan gick 19-åringens agent ut i media och sa att Xavi försökt frysa ut honom ur laget. Enligt agenten pratar inte ens Xavi med hans klient längre. Eftersom Xavi nu valt att stanna kvar i Barcelona är det inte osannolikt att Roque kommer att lånas ut i sommar.


Tror nog många Barcelona-fans önskar sig den här gubben vid rodret igen.
Thibaut Courtois var tillbaka mellan stolparna för Real Madrid i helgen mot Càdiz för första gången på ett år sedan sin korsbandsskada han ådrog sig i augusti. Belgaren höll nollan och fick dessutom fira ett ligaguld. Ett hyfsat resultat efter en match. Trots att den gänglige målvakten är tillbaka och skadefri förväntas han inte ta en plats i Belgiens EM-trupp.


Ronaldo Nazario ryktas vara redo att sälja Real Valladolid. Den tidigare Real Madrid-anfallaren har ägt majoriteten av klubben sedan september 2018 men sägs nu vara trött på kritiken riktad mot hans ägarskap från supportrarna. Real Valladolid ligger på delad förstaplats i Segunda División och ser ut att vara på väg upp igen efter att ha trillat ur La Liga förra året.


Tar lite space här för att korta skriva om Primera División RFEF, alltså tredje ligan. Anrika Deportivo de la Coruña kan vara på väg upp igen och toppar sin tabell med tre omgångar kvar att spela. Om galicierna besegrar Barcelona B på söndag är de för första gången sedan de ramlade ur under covid-kaoset 2020 tillbaka i Segunda División. Bara en sådan sak.

En rolig grej som jag glömde skriva om förra veckan var i Deportivos möte med CD Arenteiro för två helger sedan. Arenteiros förstamålvakt var skadad, deras andramålvakt är utlånad från just Depor och fick därför inte spela och deras tredjemålvakt var även han skadad. I stället fick de kasta in målvaktstränaren Diego Rivas mellan stolparna. Till råga på allt stod 36-åringen för en assist i slutminuten genom en hörna på självaste Riazor i vad som var ett galiciskt derby. Snacka om en saga.


Nu när ligatiteln är bärgad går Real Madrid på onsdag för en finalplats i Champions League hemma på Santiago Bernabéu mot Bayern München. 2-2 har man att gå på efter mötet i Tyskland och det känns vidöppet på förhand.


Tankar om ligatitel #36


- Delar av Wanda Metropolitano kommer att vara avstängd i de kommande två matcherna för Atlético de Madrid efter de rasistskandalen mot Nico Williams förra helgen.
- I helgen firade en del spelare jubileum i antalet spelade ligamatcher: 100 matcher för Athletics Nico Williams, 200 matcher för Sevillas Lucas Ocampos och 300 matcher för Atléticos Àngel Correa.
- Real Sociedads burväktare Àlex Remiro har haft en bra säsong och höll mot Las Palmas i lördags sin 20:e nolla alla turneringar den här säsongen.
- Girona är det fjortonde laget att kvalificera sig till Europacupen/Champions League från Spanien och blott det andra laget från Katalonien att göra detta.
- Marcelino har nu coachat 400 professionella matcher som manager.
- Deportivo Alavés har för första gången sedan 2000 vunnit tre raka matcher i La Liga utan att släppa in mål.

-Daniel Jakobsson




Efter en besiktning av Stadion an der Bremer Brücke i Osnabrück fastställdes det att det finns brister i takkonstruktionen vilket innebär att arenan inte får användas för fotbollsmatchen såvida det inte sker spel bakom stängda dörrar. Detta innebär att deras hemmamatch mot Schalke 04 som skulle ha spelats i lördags har flyttats till St. Paulis arena Millerntor där den ska avverkas under tisdagen. Osnabrück ville inte spela utan publik därför spelas matchen på neutral plan. Osnabrück spelar även hemma i sista omgången mot Hertha BSC och var den matchen kommer spelas är ännu inte fastställt. Hinner Osnabrück göra någon godtagbar lagning till 19 maj eller kommer matchen spelas på annan ort eller utan publik? Då matcherna i den sista omgången spelas samtidigt blir det intressant att se vilken lösning klubbarna och DFL kommer fram till.

Hämtar vi från derbyt i förbundsrepublikens näst största stad. I och med HSV:s seger säkrade inte St. Pauli uppflyttning, men de har två omgångar till på sig att ordna en seger som kommer innbära återkomst till Bundesliga.

Vi vänder blickarna till Hansa Rostock som tog emot Karlsruher SC. För kontextens skull bör ni veta att KSC har en otroligt tight vänskap med Hertha BSC de gjorde en stor grej av det när de två möttes för två veckor sedan. Hansa Rostocks fans är hatade av alla grundat på hur de beter sig vilket de också uppskattar. Därför passade de på att göra en passning till bortasektionen (som bestod av både fans till KSC och Hertha, de brukar åka på varandras matcher) med texten. Tusen fiender, inga vänner. Hansa är Hansa och om deras supportrar kan det skrivas spaltmeter om, mest av negativa skäl.

Hertha BSC intog Elversberg och deras fans bjöd på ett mäktigt välkomnande när spelarna äntrade planen.


Nykomlingen SSV Ulm tippades av samtliga så kallade experter hamna i en bottenstrid i Dritte, men de vände dövörat till och säkrade i helgen både serieseger och uppflyttning. De har sedan säsong 01/02 huserat i antingen tredje- fjärde eller femtedivisionen, men nästa säsong får de vi se dem i Zweite.

Union Berlin förlorade bottenmatchen mot Bochum med 3-4 i helgen och har nu bara en poäng ner till Mainz på kvalplats. Detta ledde till att de vill ruska om laget och då innebar det att Nenad Bjelica får gå och tränarrollen övertas av Marco Grothe. Union har just nu sex raka matcher utan seger och hoppas på att vända trenden och därmed säkra spel i Bundesliga nästa säsong.

777 Partners har investerat en del pengar i olika fotbollsklubbar runt om i världen (bland annat mitt Hertha BSC) och i höstas skrev jag om deras problem här. I Belgien är det Standard Liege som är deras projekt och igår meddelade belgisk media att ägarna är anklagade för att ha förskingrat 600 miljoner$.

Marco Reus kom till Borussia Dortmund från Borussia Mönchengladbach 2012 och har sedan dess varit en bärande spelare. Hans tolv säsonger i den gulsvarta tröjan har dock präglats av skador till förbannelse, men när han spelat så har han varit utslagsgivande. Trots att hans Dortmund varit ett topplag under alla år så har han aldrig fått lyfta Die Meisterschal, men väl vunnit tyska cupen två gånger. Rykten säger att han ville stanna, men klubben ville inte ge honom ett nytt kontrakt. I helgens match mot Augsburg, som var hans första sedan beskedet gjorde han ett mål och två assist i deras 5-1 seger. På tisdag kväll kan de bli klara för final i Champions League då returmötet spelas mot PSG i Paris. Dortmund vann första matchen med 1-0.

I Regionalliga Nordost möttes BFC Dynamo - Enerige Cottbus. Cottbus vann matchen med 2-0 och därmed befäste de serieledningen samtidigt som BFC ej längre kan gå upp till 3. Liga. Själva matchen stod inte i fokus utan det var stökigt på läktarsektionerna där pyroteknik sköts mellan hemma- och bortafansen vilket ledde till att matchen pausades i 20 minuter i första halvlek. Efter matchen blev det kravaller utanför och ett stort antal supportrar och poliser skadades. 

När Lars Ricken dödade Champions League finalen mot Juventus med sitt 3-1 mål.

Returmötena i Europacuperna är förstås höjdpunkterna tisdag-torsdag.

På lördag möts Köln och Union Berlin. Köln måste vinna för att hoppet om kval ska leva, en plats Union bara har en poäng ner till. Otroligt viktig match för båda lagen och ett oavgjort resultat skulle vara en smäll för dem båda.
Senare under kvällen möts ettan Holstein Kiel och trean Fortuna Düsseldorf där det räcker med oavgjort för Kiel för att för första gången i klubbens historia avancera till Bundesliga. Förlorar Düsseldorf avancerar St. Pauli i kostym.

På söndag är det en vrålviktig bottenmatch mellan Eintracht Braunschweig – Wehen Wiesbaden.
EBS ligger på säker mark med 35 poäng, Wehen innehar kvalplatsen med 32 poäng och Hansa Rostock är på nedflyttning med 31 poäng.


Bayern München stack till Stuttgart och såg väldigt håglösa ut. Kanske hade de tankarna på onsdagens match mot Real Madrid?


Efter halva säsongen spelad ledde Jahn Regensburg med två poäng före Dynamo Dresden och klubbarna gick till vinteruppehåll. Under 2024 så har Dynamo Dresden varit det sämsta laget i hela ligan och det är en sanslöst dålig andra säsongshalva de har stått för. Ulm och Preußen Münster har däremot gjort varsin otrolig halva och de två innehar just nu direktplatserna till Zweite med två matcher kvar att spela.


- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-05-07 11:35:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)