VV Highlights: Seger för Baldock

VV Highlights: Seger för Baldock

Buffon världens bästa, hyllningen till Podolski och Iniesta tackar för sig.






 

I veckan kom chockbeskedet att George Baldock hittats död i en swimmingpool i Grekland. Under veckan har hyllningarna rasat in till Baldock som verkade vara en otroligt omtyckt figur.
 

 
Ska Lucas Paqueta bli avstängd på livstid?
         
 
Grekland vann mot England på Wembley och det grekiska laget hyllade Baldock. 


Jordan Pickford hade en mindre bra dag på jobbet mot Grekland.
 

 
I veckan var det world mental health day. Norwich går, igen, i bräschen med fin video.


 


Cole Palmer fortsätter imponera i Chelsea.


Torbjörn Karlsson på Derbyredaktionen fortsätter sin summering av säsongen 74/75.


 
Söndag 17.30: Liverpool-Chelsea
Klassiskt möte väntar på söndagskvällen. 
 



Minns ni Italien förra året i EM?
Knappt jag heller.
Även om det är träningsturneringen Nations League så är det annan stuns laget.
Se bara på målet i bortamatchen mot Belgien:
 


Luciano Spalletti har lämnat det räddhågsna spelet och vågar ta för sig och ställa om på ett helt annat sätt - trots samma "svaga" trupp - utom att Sandro Tonali återkommit efter sin avstängning.

 
Gianlugi Buffon har blivit ärad till världens bästa fotbollsmålvakt genom tiderna.
Det är International Institute of Football History and Statistics (IFFHS) som dragit fram det med målvakter från 1987 fram till nu.
 

 
Lite så va?
 
 
..eller inte?
Serie A har tillsammans med framförallt La Liga och Premier League lagt fram en stämning mot FIFA för VM för klubblag nästa sommar som kommer att spelas i USA.
Anledningen är att ytterligare en turnering läggs på ett redan späckat schema. 
"Med UEFA har vi en diskussion om hur klubblagsfotbollen ska utvecklas hemma och Europa - FIFA går på med ullstrumporna och bestämmer format utan att involvera länderna" säger Lega Serie A:s chef Luigi De Siervo.

Kanske kan låta lite sent att dra fram det nu men stämnigen mot FIFA kom redan i juni i år när det blev klart att turneringen kommer att hålla på från 15 juni till 13 juni.
 
 
Visserligen inte från den senaste landskamperna men väl värd att lyfta fram ändå.
    
 
Den store Martin Scorsese var på besök på Sicilien i veckan.
Fotbollsklubben i Palermo var snabbt framme och ärade den store med en tröja med hans namn på.
 
Scorseses mor och farföräldrar kom från Sicilien till Amerika som många andra i vid förra sekelskiftet.

 
Tre generationer Maldini i landslaget:
 
Romas Champions League-säsong 2017/18

- Johan Stistrup




Veckans snackis och följetong har varit Luis de la Fuentes kontraktsituation. Den spanske förbundskaptenen har satt press på fotbollsförbundet under veckan genom att offentligt beklaga sig över sitt kontrakt. När 63-åringen anställdes var han något av en doldis och gick därmed in på en lägre lön än föregångarna men detta verkar ha följt med efter det också, trots succén under hans förbundskaptenstid. Spanien har vunnit 20 av 24 matcher sedan han tog över rodret men han tjänar mindre än en tredjedel av det Luis Enrique gjorde när han var spansk förbundskapten.

En av orsakerna till att de la Fuentes kontrakt ser ut som det gör är på grund av det välkända kaoset inom spanska fotbollsförbundet. Först sparkades presidenten Luis Rubiales under välkända omständigheter och sedan blev interim-presidenten Pedro Rocha avstängd. Rocha ska ha kommit överens med de la Fuente om ett nytt och förbättrat kontrakt men efter sin avstängning har förhandlingarna pausats. Enligt de la Fuente själv har han egentligen inget kontrakt längre eftersom han skrev på ett tvåårsavtal 2022, vilket nu ska ha löpt ut. Detta dementerade dock förbundet. Oavsett vad lär detta inte vara det sista vi hör om i denna soppa. Så här har de la Fuente sagt om det hela i veckan:

– Det är inte normalt att en europamästare står utan ett kontrakt. Jag vet inte om det hade varit likadant om det hände Luis Enrique men enligt mig är det inte normalt att det är så här. Jag har fått andra erbjudanden, vilket är vanligt. Vad som inte är vanligt är att den regerande europamästaren, jag vet inte om det någonsin har hänt tidigare, är utan ett kontrakt. Jag har samma kontrakt som när jag flyttades upp från U21-landslaget.


De regerande Nations League- och EM-mästarna Spanien är som sagt i gång med landskampandet igen och öppnade den här samlingen med en 1-0-seger mot Danmark. Det var ingen sprudlande tillställning direkt och det påminde rätt mycket om plattmatchen mot Serbien förra månaden som slutade 0-0. En seger blev det dock denna gång efter att Martin Zubimendi gjort sitt första landslagsmål bakom en slapphänt Kasper Schmeichel.
 

Spanien spelar ikväll mot tidigare nämnda Serbien i samlingens andra Nations League-drabbning.


Andrés Iniesta beslutade i början av veckan att lägga skorna på hyllan. 40-åringen har tackat för sig och det går inte att göra annat än att hylla Barcelona-legendaren för lång och trogen fotbollstjänst.

De två långtidsskadade spanska hjältarna Rodri och Dani Carvajal togs hand om väl när de besökte den spanska landslagssamlingen i veckan.

Wojciech Szczesny är, som jag rapporterat de senaste två veckorna, tillbaka mellan stolparna igen men nu i FC Barcelona. Det blev en väldigt kort period som pensionär för polacken och han förväntas bli ordinarie målvakt för katalanerna så snart han är registrerad i truppen. I veckan har spanska medier fångat 34-åringen på bild när han tänder en cigarett – något som tillhör målvaktens vardag om man får tro honom själv. En del av hans vardag han helst håller privat dock. Det är förstås ovanligt i dagens fotbollsklimat att hitta dessa rockstjärnor.

La Liga-jumbon Las Palmas har inlett säsongen uruselt. Man är det enda laget i La Liga som ännu inte vunnit en match och ledningen tog i veckan ett beslut att sparka Luis Carrión efter bara tre månader i klubben. 45-åringen blev därmed den första att få foten den här säsongen. In kommer i stället 43-årige Diego Martínez som sålunda återvänder till La Liga. Senast kommer han från en sejour i grekiska Olympiakos men har stått utan kontrakt sedan december 2023. Vi får väl se om Martínez får bukt på det Football Manager-liknande lag som Las Palmas kastat ihop den här säsongen.

Under ett landslagsuppehåll går det att spendera tiden på annat, som exempelvis att fira sin smekmånad i Singapore och vifta med ”Lim Go Home”-flaggor utanför Peter Lims hem. Det är ingen hemlighet att Valencia-supportrarna hoppas att den omtalade och otroligt misstroendeförklarade klubbägaren Peter Lim lämnar klubben, helst igår. Ett spanskt par tog därför tillfälle i akt att protestera utanför 71-åringens hem. Detta ledde till husarrest för det nygifta paret och två indragna pass. Efter några dagar fick dock Valencia-rebellerna tillbaka sina pass och fick flyga hem till Spanien igen. Hårda tag för en protestaktion.



Från Division 2 till La Liga – Finemans otroliga resa: ”Det betyder mycket att vara här”

- Daniel Jacobsson


 
Jürgen Klopp återvänder till fotbollen efter att haft semester sedan avskedet i Liverpool och han blir ”Global Head of Soccer” för RB-koncernen. Detta har lett till kritik från många håll som menar att han säljer sig medan de som vill nyansera hans beslut påpekar att detta är ett spännande projekt där han får väldigt mycket att säga till om. 


 

Lukas Podolski ser slutet på karriären och spelade en avskedsmatch i Köln mellan sin nuvarande polska klubb Gornik Zabrze och 1. FC Köln som han debuterade i för 21 år sedan. Han är 39 år och hans kontrakt går ut i sommar vilket kommer bli hans sista insatser på fotbollsplanen.
 

 
Framtidens Manuel Neuer är hittad i Eintracht Frankfurts U9-lag?

 
I onsdags gick den forne målvaktslegendaren i Werder Bremen Dieter Burdenski bort endast 73 år gammal. Han vann Bundesliga med Bremen som han representerade hela 581 gånger varav 478 av dem i Bundesliga. Han höll 157 nollor för klubben och noterades även för tolv landskamper för Tyskland. 


 
Klassiska Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark i Berlin rivs just nu för att sedan byggas upp igen till en ”modern” arena. Det var på denna stadion som BFC Dynamo spelade på mellan 1972-1992 då de bland annat tog tio raka titlar i DDR-Oberliga och spelade Europamatcher mot lag som Hamburg, Nottingham, Roma och Aston Villa. 

 
Antagonisterna Carl Zeiss Jena och RW Erfurt stötte på varandra i Landespokal och då passade bortafansen (RW Erfurt) på att måla bortasektionen i klubbens färger.

Det närmar sig presidentval i Hertha BSC och här är kandidaterna till posten


- Joakim Sparr
 


 

  Grekland besegrade England för första gången någonsin i den känslosamma matchen bara dagar efter George Baldocks tragiska bortgång. Vangelis Pavlidis segermål på stopptid var kanske inte det snyggaste målet vi sett, men inget annat betydde så mycket den gångna veckan.

 
  I onsdags den 9 oktober kom det tragiska chockbeskedet. Panathinaikos högerback George Baldock är död, bara 31 år gammal. Han hittades livlös i sin pool. Vila i frid.
Panathinaikos kommer betala ut hela Baldocks kontrakt till hans änka.

  De belgiska spelarna hedrade de svenskar som föll offer för terrorattentatet i samband med landskampen i Bryssel den 16 oktober 2023.


  Jürgen Klopps nya arbetsgivare Red Bull är på väg att köpa Paris FC i Ligue 2 och därmed på väg att blåsa ännu en klassisk klubb på sin historia och kultur. Kul med modern fotboll, Jürgen!

 
  Hollands U21-lag besökte ett barnsjukhus. När Utrecht-anfallaren Noah Ohio fick veta att ett barns favoritspelare var Jude Bellingham ringde Ohio helt sonika upp Real Madrid-stjärnan. Ohio och Bellingham är vänner sedan de spelade i Englands U16-landslag tillsammans för några år sen, då Ohio, som för född i Holland till nigerianska föräldrar men bodde i England i unga år, spelade för Englands u-landslag innan han bytte till sitt födelseland.
 
  Idel spännande namn på listan när CIES och Wyscout genom ett performance index rankar de bästa U23-yttrarna just nu.


Läs vår egen Andreas Mitsis om Greklands oerhörda seger mot England för George Baldock.


- William Edström

La Curva-redaktionen2024-10-15 10:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)